Bungalov alebo poschodový dom.

Ahojte. Prišiel som si k Vám po radu resp. nejaké inšpirácie a návrhy. Pred nedávnom sme kúpili pozemok so šírkou 27 m a dĺžkou cca 160 m. Medzi cestou a pozemkom je prevýšenie zhruba 2 m. Rozhodujeme sa, či ísť do výstavby poschodového domu, alebo do bungalovu ??? Aké máte s tým skúsenosti a zhruba aký je medzi tým cenový rozdiel ??? Poprípade pošlite aj nejaké vizualizácie. Vopred Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Máme pozemok podobných rozmerov aj sklonom. Rozhodli sme sa pre bungalov hlavne kôli absencii schodiska. Neskúmal som ktorá varianta je lacnejšia alebo hospodárnejšia, rozhodlo pohodlie.
Odpovedať
@janqo ak tam mate prevysenie 2m...ja by som volila podpivniceny bungalov
Odpovedať
@janqo krtkodom
Odpovedať
@janqo to prevýšenie je na začiatku pozemku? A ďalej prakticky rovina? Ak áno, posunúť dom trochu dozadu a bungalov.
Odpovedať
@sucky1 Aby si skazili život? @janqo cenový rozdiel nie je skoro žiadny daj si čo preferuješ. A rovno postaviť poriadnu garáž.
Odpovedať
@sucky1 Preboha, len ziadny krtkodom.
Odpovedať
My sme sa tiez rozjodovali ci poschodovy alebo bungalov a rozhodli sme sa pre bungalov... nasi znamy ppstavili teraz poschodovy a uz to olutovali. Myslim si ze ak dom umiestnite kus dalej od cesty nebude to vadi s tym prevysenim...
Odpovedať
@zltalienka áno, to prevýšenie je ihneď z hlavnej cesty. Ďalej už je to rovina. To isté urobil aj sused. Dom postavil 20 m od cesty a postupne svahovito od cesty až k domu.
Odpovedať
@mellie111 zatiaľ táto varianta vyhráva. Len netuším koľko by to stálo 🙂
Odpovedať
@janqo cena sa odvija od toho ako budete stavat... zvycajne ak tobstavia firma na kluc tak cena material praca je skoro 1:1 Ak cisto svojpomocou ( viete murovat, viete si urobit krov a polozit krytinu, mate znamych elektrikarov, kurenarov, pripadne viete cez niekoho kupovat material a odcitat dph,... ) tak to moze byt o 30% lacnejsie Tiez by som zmensila tu terasu nad garazami (menej zeleza a betonu), strechu by som dala sedlovu s krytinou ktoru Vy viete zohnat lacnejsie ( menej dopilovania a zbytocnych drahych okrajovych dielov) Projektantovi by som dala naprojektovat tak aby okna a dvere a cela stavba bola projektovana na vysku celej tehly/porobetonu ( menej pracne=lacnejsie) Miestnosti v pivnici by som volila max 5,5x4,5 metrov, aby Vam vysli pohodlne garaze, ale zaroven vyjde mensia stropna doska (15cm na vysku-nezda sa to ale usetri to dost penazi na zeleze a betone, vacsie rozpony znamenaju dosku 18-20 cm...a to uz urobi velku cenovu polozku) Na oknach a dverach sa setrit neoplati A vela sa da usetrit uz na zariadeni... ale to uz su osobne preferencie Vas ako investorov
Odpovedať
@jumt @exponent viete o krtkodome nieco negativne? alebo nejake ine informacie koli ktorym by ste do toho nesli?
Odpovedať
@sucky1 Pre moj vkus je ktkodom malo presvetleny. Moja rodina potrebuje svetlo a vzduch. Ake ked niekto chce zit v modernej zemlianke, preco nie. Ta vyzaduje ale 100%ne prevedenie hydroizolacie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sucky1 osobne som videl jeden krásny v DE ale u nás nepoznám ani jednu firmu ktorá by to dokázala postaviť v odpovedajúcej kvalite lebo keď už sa zasype opravy sú veľmi drahé.
Odpovedať
Profilova fotka
No ved sam vies co sa ti paci viac a sam vies ake mas financne moznosti… ci?
Odpovedať
@sucky1 je tu celkom na tu temu aj rozsiahla diskusia ci ako to nazvat... proste zlyhanie HI a z toho vyplyvajuce problemy 🙂
Odpovedať
@janqo keby som mal svah tak aj za cenu vyššej ceny by som postavil niečo také ako si dal. Dole garáž, technická, práčovňa, sklad, dielňu a hore čisto obývanie+ poriadnu terasu ale prestrešenú. Čo sa zdá teraz drahé tak za 10-15r si budeš vravieť ako lacno si postavil.
Odpovedať
@sousedekovci89 precital som tu diskusiu, mate pravdu, ten krtkodom bol megafail 😮
Odpovedať
@sucky1 v tej diskusii padlo veľa návrhov na opravu, ktoré aj laikovi so zdravým sedliackym rozumom hovoria, že by boli fajn. Takže krtkodom stavať svojpomocne a na základe dobrých návrhov a bude určite dobrý 👍
Odpovedať
@tomik25 ake návrhy na opravu? odkopať celú zakopanú stenu a nanovo prehydroizolovať? veď to sú šialené náklady.
Odpovedať
@sousedekovci89 myslel som na inom dome, ktory ak by nanovo stavali a poradili sa s ludmi, ktori dali navrhy na sposob izolacie, tak by bol dobry a mal by dobre parametre...Tento konkretny zhotovitel mal od zaciatku zlu technologiu, viem si predstavit, ze toto nie je jeho prvy, spackany dom. A celym tym prispevkom som myslel to, ze netreba zatracovat krtkodomy len preto, ze na Slovensku ich niekto spackal.
Odpovedať
@jumt Cesta je o 2 m vyššie ako pozemok. Pravdepodobne pôjdem do podpivničenia, aby som mal výšku obytnej plochy s úrovňou cesty. Zároveň na konci pozemku je rieka. Nechcem ísť veľmi do "utopeného bungalovu" na pozemku, Takisto som čítal komentáre, že pivnice pomaly vyjdú na rovnako ako úprava terénu, navážanie hliny a makadamu.
Odpovedať
No osobne by som bol za bungalov teda hlavne kvoli schodom a tak isto by som ho posunul dalej od cesty. Bude nechat predok volny len ako nejaku predzahradku, alebo by som tam postavil garaz
Odpovedať
suhlasim, tiez som za bungalov ale to je len moja osobna preferencia, lebo ako schody u mna to nie 😄 a teda ak sa da vacsi priestor nechat pred domom, bude to aj od cesty viac a budete mat aj vy nejaky priestor si to upravit podla seba.
Odpovedať
Profilova fotka
Krtkodom teda isto nie. Tvoj návrh, ktorý si sem pridal vyzerá zaujímavo. Pozemok je však dostatočne dlhý aj na prípad, ak by si dom len trocha posunul od cesty a v tom prípade by ani s tou riekou na konci nemusel byť nejaký problém
Odpovedať
Však? tiež si myslím, že podľa toho návrhu prípadne by sa to dalo posunúť ale zase je to na vás ak chcete poschodový tak majte poschodový.
Odpovedať
@janqo Toto by bolo dobre riesenie. Podla mna je lepsie mat dom vyvyseny ako "utopeny", este k tomu, ked mate na konci pozemku rieku.
Odpovedať
@tomik25 ano nehovorim ze sa to neda ale pri celom dome zakopanom, za mna osobne wxtremne riziko problemov. Myslim si ze to za to nestoji nakolko takyto dom je v konecnom dosledku aj drahsi nez bezny dom.
Odpovedať
Tvoj navrh vyzera skvele. A urcite do toho chodte... Je to investicia do buducnosti, do vasej nehutelnosti. Takze urcite stoji za to.
Odpovedať
@janqo osobne si neviem predstaviť bungalov celý 2 metre nad terénom, len aby bol na úrovni cesty. Ak majú byť autá dole, pod domom, potrebuješ k domu zjazd, teda asi dom nebude hneď vedľa tej vyvýšenej cesty a nebude priamy vstup do domu od cesty. Terasu budeš mať kde? Tak ako na obrázku, že nad parkovaním? Potrebuješ toľko parkovania, ako je plocha priemerného bungalovu + terasa? Alebo ako si predstavuješ využitie toľkých m²? Zasypať? Pivnice?
Odpovedať
@janqo mas deti? Robíš nočné? Alebo manzelka? Ak áno tak dvojpodlazny. Ja mam 2 deti a bývame v prerobenom poschodí 110 m2. Keby robím nočné môžem si to rovno hodiť. Nepospis a to sa doma môžu snažiť ako chcú. Za mna 2 podlažný. Nič lepšie ako oddelená denná od nočnej časti nieje
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?