Bungalov alebo poschodový dom na pozemku 600 m2?

Prosim Vas vedeli by ste mi poradit ci je lepsie stavat bungalov (4+) alebo poschodovy dom na 600m2 pozemok? Mam obavy ci by nemola prilis mala zahrada ak by sme sa rozhodli pre bungalov. Dakujem za kazde rady.
Odpovedať
@zunki je tu uz par takych diskusii. Ak ti ide o rozmer zahrady a teda aby bola co najvacsia, tak poschodak. Ak nechces chodit do schodov, tak bungalov. Ak chces mat dom skor postaveny, tak bungalov. Cenovo to vraj stoji cca rovnako na m2 plochy.... I ked to urcite zalezi od ceny pozemku.... Kedze na poschodiak castejsie volas betonovu pumpu ci potrebujes vacsie a castejsie lesenie, praca vo vyske....
Odpovedať
Dakujem. Lebo sa nevieme zhodnut s muzom stale ma presvieca ze poschodovy bude lacnejsi.
Odpovedať
@zunki my mame tiez 600 m2 pozemok a ideme do bungalovu, je to o individualnych preferenciach, ak chces co najvacsiu zahradu, tak chod do poschodoveho, my sme chceli hlavne otvoreny strop v obyvacko-kuchyni s priznanymi kliestinami a takisto v dome planujeme zostarnut a chodit po schodoch vo vyssom veku nieje moc vyhra...zahradu chceme len esteticku, ak financne vyda tak mensi bazenik a na to ti 600 m2 staci az az...akurat my ho budeme mat ciastocne podpivniceny, v suterene bude dvojgaraz s technickou miestnostou a mensou pivnicou, takze usetrime miesto na garaz...
Odpovedať
ked tu ide o cenu takto ti neporadim, ale ohladom inych veci som za bumgalov. V poschodaku som byval a teraz mam bungalov a nestazujem si. Predsa len je to take rodinnejsie, pohodlnejsie aj ked nie je vyhlad z vysky ale to nevadi.
Odpovedať
@zunki To sa musis rozhodnut ty sama co sa ti viac paci.Ja by isla do bungalovu ziadne schody a styri izby tam das v pohode a este aj na zahradu ti ostane len ho treba dobre rozlozit aby ti tam vysla aj zahrada.Ale neboj na robotu a okopavanie budes mat dost podzemku.
Odpovedať
ak bungalov tak do L-ka. t.z. že garáž do neho nevmestíš. Inak to bude LTT, všeobecne rozmer bungalovu na taký pozemok cca 12x15, 13x13 metrov s garážou. Máme bungalov bez garáže na pozemku 23x31 metrov, do L-ka a ostalo aj veľa záhrady. Pred tým sme skoro mali kúpený pozemok 600 m2 ale ked som si to kreslil na štvorčekový papier aký bungalov 4i na ten pozemok, tak mi nič nevyšlo. Preto sme priplatili za vačší. Ak máš dobrý rozpočet, tak postav krásny čiastočne poschodový dom, napr. obyvačka so strechou ako bungalov, a poschodová kocka k tomu kde vmestíš aj garáž. Také domy sú nádherné, ušetria miesto. V podstate platí vždy. Kresliť domy na kockový papier a hlavne si predstaviť, ak vám vyjde najšíršia časť záhrady iba cca 5 metrov tak na realny rozmer sa pozrite von na svoje auto a zistíte že tých 5 metrov je nič.... a kreslí sa znovu, a ak sa nedá, tak sa kupuje vačší pozemok. Dom sa dá zmeniť, ale pozemok už nie.
Odpovedať
@marek_norway áno o to ide garáž pod domom ušetrila dalších 40-50 štvorcov pozemku...
Odpovedať
Prisim vas a mohli by ste mi poslat podoris domu, alebo priblizne rozlozenie izieb? Alebo cez aku firmu idete stavat? Aj ja by som chcela bungalov uz len kvoly tomu ze som vyrastala v rodinnom dome kde sme mali dvoje poschodia a cely zivot ma to otravovalo stale po nich chodit. Inac ten otvoreny strop je top!!
Odpovedať
@zunki vsetko zavisi od pozemku, rozmery, clenitost...my mame uzky pozemok (15,5m pristupova strana) a oproti ceste je vyvyseny o cca 1,5 m, preto ta dvojgaraz v suterene...treba to dobre premysliet, vstup, orientacia na svetove strany, hluk z okolia, pripojenie na siete, atd atd...
Odpovedať
@zunki My sme si vybrali dvojpodlazny a zatial nebanujem. Je pravda ze treba lesenie, pumpu atd. ale vzdy je to indvidiualne a zalezi to od projektu a take argumenty ze chodit po schodoch som moc nebral do uvahy, to chodenie po schodoch z toho clovek nikdy neochorie, aspon ma clovek ako taku pohybovu aktivitu aj v starobe a pokial bude aj na prizemi obytna izba tak nie je dovod v starobe chodit hore, ja to mam tiez tak riesene a chodenie po schodoch mi zatial nevadi.
Odpovedať
Ak ti to pomôže, rovnaká plocha a poschodový. Jeden z dôvodov boli aj geol. podmienky, kedy to bola skôr nutnosť. Argumentovať väčšou záhradou pri dnešných cenách SP je skôr na úsmev. Rodičia kúpili pred 30 rokmi 600m2 SP za cenu môjho 1m2 v roku 2016 :-). Bývame v rovnakom meste :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@zunki No, my sme sa prave presne kvoli tomu, aby sme nemali mini zahradku rozhodli pre poschodovy. Mame pozemok 633m2. A urobili sme dobre, pretoze tej zahrady naozaj neostava nejako extra vela. Ak by bol bungalov + garaz sme chceli, tak by nam zostal len travnicek na grilovanie a nic viac. Zalezi teda na prioritach kazdeho. Niekto nechce mat starost so zahradou, ale my sme chceli nieco aj popestovat, skor pre radost, lebo aj tak sa da vsetko kupit lacnejsie v Lidli, tiez nejake miesto na stromy, prilakat vtaky do zahrady, mat aspon kusok placu na hru s detmi a pod.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zunki ono je to ozaj velmi individualne, je odvysle od polohy pozemku, od susedov, stavebnej ciary etc ja aj zena sme byvali v poschodovych rodinnych domoch s pivnicou, ale ideme stavat bungalov, aj ked mame maly pozemok (necelych 5 arov), ale je to zase dane tym, ze v nasom pripade budeme mat temer na hranici, keby sme mali mat napriklad uz len 2 metre od hranice, tak by aj maly bungalov 10x15 zaberal dost vela miesta a to pocitame len s car-portami a nie garazaou.
Odpovedať
tato vojna vobec nie je o tom, co je vyhodnejsie.. porovnal by som to k debate, ci je lepsie zit na severnej, alebo juznej hemisfere planety... no mne by sa dole hlavou chodit nechcelo...
Odpovedať
silne pochybujem ze LIDL alebo ktokolvek iny dokaze: zasadit vypestovat zozbierat vytriedit zabalit nalozit odviest (cez pol kontinentalnej europy) vylozit predat vyplatit pestovatela, zberaca, balica, sofera, vykladku, predavacov, akcionarov zdanit ako ktokolvek iny len zasadit, zozbierat. ktokolvek co si mysli, ze tento zoznam o dvoch polozkach je financne narocnejsi, tak by ma zaujimalo, ako k tomu dospel. mozno je to dotaciami, lenze kto plati tie dotacie? snad nie činania. samozrejme, da sa argumentovat s tym, ze peniaze co topim v zahrade, kdezto je to stavebny pozemok som mohol dat do biznisu, ktory by mi hravo zarobil na zelovoc z LIDL je zcestny asi tak, ako "keby spim o hodinu menej, zarobim o moju hodinovu mzdu viac" - to je ako agrument mojich strecharov famoznych "keby znizis dom o meter, usetris 10 tisic" - moj protiargument - keby nespis, umries, keby znizim dom o 7 metrov, nemam dom. tu ale mozem oponovat aj realisticky: cas ktory potrebujem, a zaroven energia ktoru potrebujem na nakup z LIDLu alebo kdekolvek inde, v zavislosti na mojej domacej lokalite, je drahsi ako ten, ktory investujem do prechdazky na zahradu (maly pozemok aj tak, nie 250metrovy sliz). ked tak, rad kupujem od slovenskeho pestovatela, ale ani tam nemusi nutne byt garancia kvality.. cize cele zle.. z tej frustracie, ceny, nekvality a vsetkeho mi pride vhodnejsie jednoducho tie semena tam nastrkat, obcas potrhat burinu a hotovo.. a to pisem ako extremne lenivy ITckar, ktory rad automatizuje vsetko, ale ked ma trh naserie, nemam najmensi problem chytit tvarnicu a postavit si dom, sam. tak hadam nejaka burina ma nemoze ohrozit :D namiesto tohto prispevku som v LIDL mohol zarobit 42 centov. som zly manazer.
Odpovedať
Ak máš tvar pozemku... Pošli.
Odpovedať
Povedala by som to tak, ze to zavisi od toho aky velky ten 4 izbovy dom chcete a potom je dolezite zistit si zastavanost pozemku. Ak je zastavanost len okolo 20 - 25% tak sa Vam tam zmesti len mensi bungalov.
Odpovedať
Pozemok si myslim, ze ma velkost akuatnu, v tom by som nejak problem nevide. Vsak je jasne aku mas predstavu o rozmere volneho pozemku, ktory ti po stavbe domu ostane. Treba si to dat vsetko poriadne vymerat aj co sa tyka zastavanosti samotneho domu, kolkot i z pozemku vezme. Ale tak vies ak chces bungalov, postavis si bungalov a ak chces poschodovy postavis si taky ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?