Odpoveď na príspevok:
Ahojte, staviame prvý dom a čím viac čítam, tým v… Dnes by som to spravil tak : - ak to pozemok umožnuje, tak všetky okná na sever - a nie veľké, primerané miestnostiam - viacej investovať do izolácie, než do kúrenia - menšia zastavaná plocha - vápennocementové omietky, nie sadrovéOdpoveď na príspevok:
Ahojte, staviame prvý dom a čím viac čítam, tým v… hovori sa ze az treti dom si treba postavit pre seba :D uz to zacinam chapat :DOdpoveď na príspevok:
Ahojte, staviame prvý dom a čím viac čítam, tým v… Treba dať pôdorys, kde je sever, veľkosť peňaženky a počet ubytovaných. a pre mňa fľašku slivovice :-) sám som si staval, kreslil a dokonca tu bývam😀Odpoveď na príspevok od standa1981:
Treba dať pôdorys, kde je sever, veľkosť peňaženk… @standa1981 Ešteže si to nakoniec dodal, že tam aj bývaš 😁Odpoveď na príspevok od akamko:
@standa1981 Ešteže si to nakoniec dodal, že tam a… @akamko pracujem ako rozpočtár, za 25 rokov som už videl kadečo, počul reálne skúsenosti a aj sám okúsil. LENŽE. Tu na stránke nedostaneš ani bú ani dakujem, tak som rezignoval pomáhať.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Dnes by som to spravil tak : - ak to pozemok umož… @purplesticks ja zas ani jedno okno na sever lebo tam takmer nikdy nesvieti slnko,pokiaľ by to bolo možne čo najviac na juh aspoň na denné mietnosti a primerane veľkéOdpoveď na príspevok od duzu:
@purplesticks ja zas ani jedno okno na sever leb… @duzu ja mám takmer všetky okná na juh. Už by som to tak neurobil. V zime zopár dní je to výhoda, ináč po zvyšku roka len problémy. Ak by som dal okná na sever, ušetrím veľa € pri letnom chladení a odpadá externé tienenie.Odpoveď na príspevok:
Ahojte, staviame prvý dom a čím viac čítam, tým v… 1. Pridali by sme 20 cm širke schodiska ( teraz máme 180cm) 2. Ja by som, ak je to reálne na Vašom pozemku, ( u nás jw vysoká spodná voda), podpivničila dom 3. Určite by sme dali opäť hliníkové okná na V, Z a J stranu a na S zas plastové ( tam sa dá ušetriť, a kedže zo S slnko nesvieti, oknám to nevadí) 4. Na výšky poteru sme si dávali pozor ( kde išla dlažba tam dali o 0,5 cm menej) a máme podlahy v rovine 5. Druhý dom by bol s betonovou rovnou strechou ( rýchlosť výstavby, lepšia izolácia, viac využiteľného priestoru na 2.NP) 6. Opäť by sme kúpili kompozitný click vinyl z LeroyMerlin v PL za 18 euro/m2 7. Podlahu do vstupnej chodby by som dala drsnú, máme polomatnú a v zime keď je sneh sa nám na nej šmýka, deti padajú 8. Zas by sme dali krb( s teplovzdušnymi rozvodmi do horných izieb) do obyvačky, teraz každé ráno kúrime na 2 hodiny, pre teplotnú pohodu ( von máme -15°C) 9. Zas by sme dali tepelné čerpadlo od Viessmannu 10. Prekryla by som terasu aspoň na 2,5 metra ( teraz máme 1.5 a nie je to dosť) 11. Projekt by sme opäť riešili už komplexne ( zahrnúť garáž, státie pre autá, oplotenie, dom, všetko v jednom projekte naraz a už sa viac nemusíme zaťažovať papiermi a úradmi) 12. Do sprchoveho kutu by som dala veľkoformatovú dlažbu na celú výsku stien a podlahy ( teraz máme drevodekor a čistenie špár je časovo zdĺhavé pri upratovaní) 13. Ku rekuperácii sa neviem vyjadriť, nemáme ju, ale ani mi nechýba 14. S pôdorysom a veľkosťami izieb by som nemenila nič, postavili sme presne to čo sme mali naprojektované ( len tá strecha)Odpoveď na príspevok od mellie111:
1. Pridali by sme 20 cm širke schodiska ( teraz m… @mellie111 mám plastové okná na juh blízo 15r a stále ako nové,plastové nech si nedáva nikto kto v dome fajčíOdpoveď na príspevok od purplesticks:
@duzu ja mám takmer všetky okná na juh. Už by som… @purplesticks mame jedno okno na sever, jedno na zapad a ostatne na juhozapad, ale mame taky presah strechy ze v najteplejsich mesiacoch to chyta strecha. Takze presah strechy je fajn ak je moznost. Okno na sever nam to moc nepresvetli, ale aj tam je presah strechy a svah, ktory to moze "stmavovat"..Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@duzu ja mám takmer všetky okná na juh. Už by som… @purplesticks máš špatný sklon a presah strechy,mne od mája do septemra do miestnosti nesvieti a to bývam na južnom kopčeku kde svieti veľa, najviac v zime ked je inverzia, v lete veľa parí a častejšie prší, všade okolo lesOdpoveď na príspevok:
Ahojte, staviame prvý dom a čím viac čítam, tým v… https://www.modrastrecha.sk/blog/btus... náš dom. Menila by som: v kúpelni by som dala aj sprchový, trochu poposúvala zariadenie,a by sa zmestil. Pr vstupe by som dala mini kúplenu na umývanie psov, terasu by sme nedali na juh, ale na východ. Dom by sme staveli zrkadlovo a na druhej strane pozemku, zo západu by sme boli len 2 m od susedov. Už by som asi nehcela kuchyňu s obývačkou. Ale : kachľová pec je pecka, to neľutujeme aj ke%d to bolo drahšie, nemám rekuperácu, nechýba, nemáme klímu, ale tiež nechýba, až tak teplo nebýva. Troštičku by som poposúvala dvere na detskej a spálni. Ináč sme spokojní. Aj tá obývačka skuchaňou sa dá pežiť. Je to aspoň jeden veľký prestor. A nedávali by sme drevený strop, ale betónový. Máme vápenno cementové sterky, nikdy sme sádrové nechceli. Pretože tieto sa vedia opraviť, ak by sa niečo stalo. Mali sme takéto aj v byte a plne vyhovovalo. A trochu by som posunula svetlo v jedáln, to som nejak zle vypočítala.Odpoveď na príspevok od btus:
https://www.modrastrecha.sk/blog/btus/?post_type=… @btus to skor sadrove omietky sa daju lahsie opravit