Čo by ste urobili inak, ak by ste ešte raz stavali dom?

Ahojte strechári, keby ste ešte raz stavali, čomu by ste sa vyhli? čo by ste spravili inak? čo by ste nespravili? Či už čo sa základov týka alebo už pri zariaďovaní. Doteraz sme sa viac krát sťahovali kvôli práci, zatiaľ vždy len z bytu do bytu, a vždy sme si hovorili, že ak by sme mali svoj dom, toto by sme spravili inak. Napr. malá kuchynská linka, dilema medzi vaňou a sprchou, úzka chodba, chýbajúce zástrčky...A teraz nastala tá chvíľa, keď sa chystáme stavať dom a rady by sme prijali názor aj od skúsenejších, ktorým už domček stojí.
Odpovedať
@lalio to vždy niečo nájdeš ked tam budeš bývať že v daľšom to bude ináč, lenže slovač väčšinou býva v jednom až do smrti, hoci vždy potrebuješ rôznej veľkosti
Odpovedať
Profilova fotka
Raz za mesiac sa takato tema objavi... naco je to dobre? Veci sa menia... vztahy nazory myslenie...
Odpovedať
@lalio Však keď ste sa viackrát sťahovali, tak by si už sám mal vedieť, čo by si chcel/nechcel mať a čo vyhovuje/nevyhovuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@lalio daval vacsi pozor na stavbarov :)
Odpovedať
Profilova fotka
Co považujem za chybu... Zbytočná vaňa, raz vymením za infra saunu, neprekryta terasa, zámkova dlažba na terase. Klasické okná na spálňach raz vymením za francúzske, mala garáž. A zopár kompromisov ktoré boli samozrejme robene s ohľadom na budget...
Odpovedať
Profilova fotka
Vacsi sprchovy kut a dve umyvadla na ukor vane. Inak presiel.som kazdou fazou a kazdu by som robil inak ale zvacsa je to tym ze technologie sa zmenili v mojej dobe bol scart uplna pecka :-)
Odpovedať
Ja tiez sa pridam neprekryta terasa. Kuchunu bu som asi oddelila dverami od obyvacky. A mozno aj spaciu cast este jednymi dverami. Ale mozem aj odporucit co nelutujem. Kamenna pracovna doska ktora sa lahko udrzuje, je hygienicka, mozem na nej krajat a polozit hocico horuce . To bola najlepsie investicia. Dvojgaraz teraz v zime . Parada ked si rano sadam do tepleho auta. Oddelena pracovna od kúpeľne. Je uplne miny. Zmesti sa tam pracka a susicka vedla seba. Navrvh som dala pracovnu dosku a zehlim tam. Zkryte je to za dvojkridlovymi skladacimi dverami.
Odpovedať
Profilova fotka
@petra7825 kks najprv si hovorim kto by mal pracovnu v kupelni OMG a potom ma osvietilo ze práčovňa :-) :-) :-) Asi bude vesela sobota ;-)
Odpovedať
Tak ja by som privitala vacsie zadverie(vstupnu halu), bud samostatnu pracovnu alebo spodnu kupelku zariadit tak aby som mala pracku so susickou vedla seba, vacsiu obyvacku, rozlozenie kuch.linky by som si dala zrkadlovo ako to mam...a to asi vsetko zatial
Odpovedať
Veľmi častá chyba je, že sa pri dome ráta len s jedným autom. Pri osadení domu na pozemok by som každému odporučil, aby dom posunul ďalej od cesty a pred domom urobil miesto na parkovanie minimálne troch áut, ktoré si nebudú zavadzať pri vjazde a výjazde. Či to bude len spevnená plocha, alebo prístrešok, prípadne garáž, treba na to nechať priestor, lebo už postavený dom sa veľmi ťažko posúva
Odpovedať
Nikdy by som uz nedal stresne okno. Vykiet je 100x lepsia moznost. Nikdy by som nedal kuchynsku linku nizsie ako 100cm. Mame 102, je to super.
Odpovedať
@expeeert ako som písal, sťahovali sme sa, ale z bytu do bytu, kde sú obmedzené možnosti, ale dom si môžeš spraviť podľa seba a je to nielen obytná časť, ale aj terasa, záhrada, garáž atď.... @jankazb @petra7825 nad prekrytou terasou uvažujeme, je to praktické a aj to dobre vyzerá. Tiež aj oddelenie kuchyne s obývačkou od spacej časti dverami dverami do púzdra. @jakino počítame s tým, že budeme mať dve autá, aj keď zatiaľ máme len jedno. Ale pravda je, že pri plánovaní domu sme to zatiaľ nezohľadnili. takže super rada :-) @kejsix a presne aj takéto detaily som mal na mysli :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Mame montovany dom postaveny firmou do stadia holodom, no teraz viem, ze firme by som dal postavit do stadia na kluc..Zhananie dodatocne majstrov a cakat na lehoty, zhanat kdejake veci, proste sa nam to predlzilo aj ked sme mozno daco usetrili. Chcel by som daco vacsiu vanu, ta parada, ked napustim vodu a vylozim nohy... Naraz by som ku zakladovej doske dal urobit zaklady pod terasu. Pozadoval by som pod fasadu dat plastovu zakladaciu listu, nie hlinikovu. Nepacia sa mi niektore metody, ktore sa dnes vyuzivaju pri stavbe domu, ale ak chce clovek usetrit, tak co ma robit, pokial to ako tak funguje. Este od zaciatku by som zhanal dobry stavebny dozor. Netvrdim, ze som bol nespokojny s firmou, to nie, ale radsej vsadit na istotu.
Odpovedať
@dzonyby aj ja som za dom na kľúč, odpadne kopa starostí. Aj s tou vaňou musím súhlasiť, keď už má byť vaňa v dome, tak nech je väčšia. My sa zatiaľ nevieme dohodnúť/rozhodnúť medzi vaňou alebo sprchovým kútom. Teraz máme v byte len sprchový, ale žena radšej vaňu. V podstate súhlasím so všetkým čo píšeš :-D stavebný dozor chcem tiež dobrý, nie len pečiatku. Ja ako laik si to ťažko sám "odkontrolujem".
Odpovedať
Profilova fotka
@lalio nuz z pribehov tu na streche nemam zrovna pocit, ze dom na kluc znamena menej starosti :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lalio Píšeš že si chceš postaviť dom podľa seba tak neviem čo ti poradia ostatný, nájdi si dobrého architekta jemu popíš čo od domu požaduješ a on ti spraví projekt na mieru. Ak by som ja mal niečo poradiť na projekte sa určite neoplatí šetriť a ponáhľať sa pri ňom.
Odpovedať
@majkoj by si sa divil, pokiaľ je dobrá stavebná firma tak áno.Ja osobne som to nemal tak dobre zorganizované.Obvolavat majstrov na obklady, dohodovat cenu, termíny, sám si dokoncovat prípadne zháňať ľudí na výpomoc. To čo som ušetril, to som mohol mať urobene skôr zrejme aj lepšie bez menších starosti a veľa vecí zo zárukou.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonyby nuz to POKIAL je ten podstatny problem :), ja som netvrdil, ze taka firma neexistuje...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@wolodymyr mam anglicku klavesnicu ;-)
Odpovedať
Inak este dve veci ktory nam poradil architekt. Nedavat rohovu vanu. Objemovo je mensia alebo rovnaka ako normalna ale zaberie viac miesta. Nedavat 2 umyvadla do jednej kupelne. My mame 2 kupelne a este nikdy sa nestalo ze by sme sa dvaja naraz umyvali. Za to zachody mame 2 a to moje deti vyuzivaju. Ked to chyti jedneho tak vzdy aj druheho :-D :-D :-D . vo velkej kupelni su 2 skrinky na umývadlo ale na jednej je mramor a sluzi ako toaletny stolik. Perfektne ked sa rano chystam.
Odpovedať
Profilova fotka
Ine stavebniny A pridal este jeden rad tehal inak by som asi spravil vsetko ako mam teraz (osyatne veci su drobnosti ktore sa daju spravit aj teraz ale nechce sa mi :)
Odpovedať
@majkoj nemáme ešte všetko dokončene, ale posledné týždne/mesiace stále opakujem, že sme si to mali dať postaviť na kľúč. Alebo aspoň holodom. Všetci majstri zo všetkých možných profesií sú vyťažení, že nemajú čas pracovať :-S piatich kurenárov som postupne lámal, aby ku nám prišli... tri zatepľovacie partie nás naťahovali dva mesiace... dvaja omietkári neprišli na dohodnutý termín obhliadky (to bolo na infarkt)... a ako vravím, ešte sme neskončili. @lalio A druhá vec, ktorú by som robil inak je, že by som si vybral nejaký katalógový projekt, ktorý nám vyhovuje a nič by som na ňom nemenil. My sme mali tzv. projekt na mieru a museli sme riešiť hneď niekoľko zásadným komplikácií v priebehu hrubej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@roboza ale to ja velmo dobre poznam :) preto som vela veci riesil sam...a dodrbal si chrbticu :)
Odpovedať
@petra7825 my mame dve kupelne a v hornej mame dve umyvadla...a aj tak sa tam rano a vecer "tlacime" 😂 kedze vsetky tri deti (5,5r,4r,a 2r) rano chystame a samozrejme vsetko musia robit spolu a naraz...no a dve wecka su u nas tiez obcas malo a to najmladsia este nie je odplienkovana 🤣
Odpovedať
nedala by som drevený strop v bungalove, ale keramický. Samostatnú kuchyňu, v obývačke už by som nedala veľké francúzske okná, ale klasické (tak cca 50 cm od zeme).fúkanú izoláciu namiesto sklenenej vaty.
Odpovedať
@btus mohla by si aj, prosím, napísať, prečo nie drevený strop a prečo nie vatu?
Odpovedať
Profilova fotka
@btus Suhlasim. My sme este nedostavali, no tiez by som uz nedaval dreveny strop v bungalove, ale betonovy monolit. A ak predsa len dreveny tak väznikovy, nie klasicky. Od francuzskych okien ma nastastie odhovorila manzelka.
Odpovedať
Profilova fotka
A asi by som volil samostatnu garaz a nie ako sucast domu. Ale to este uvidim po case ked dostavame....
Odpovedať
@jakino vata - bordel, ktorý sa ti dostane do pľúc aj keď máš respirátor a robí sa dlho. Fúkanú izoláciu máš za chvíľu a cenovo to nie je až taký rozdiel.. Monolitický strop - menej roboty, nepraská sadrokartón, lepšie sa dáva izolácia...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?