Vzduch v čerpadle v studni - prečo sa to deje?

V pivnici máme studňu s domácou vodárňou, ktorá kedysi (asi rok dozadu) fungovala. Potom v studni poklesla voda a čerpadlo sa na nejaký čas odstavilo. Teraz som studňu prehĺbil, vymenil nasávaciu rúru za dlhšiu, vyčistil nasávací kôš a pieskový filter. Vodná hladina je teraz necelého 3.5 metra pod úrovňou čerpadla. Celé to vyzerá takto: https://www.dropbox.com/s/ok5vo92yb6g... Čerpadlo som zavodnil a spustil. Ako-tak funguje, vodu pumpuje von, pri tlaku 4.5 bar sa vypne a pri poklese tlaku na 3 bary opäť zapne. Problém je, že vodný filter vyzerá za behu takto: https://www.dropbox.com/s/52inxgj4369... Mám tiež pocit, že čerpadlo je hlučnejšie, než by malo byť. Čo to môže spôsobovať? Keď čepradlo napumpuje 4.5 baru a vypne, tlak drží a nikde nevidím žiadny únik vody, tak predpokladám, že by to malo byť tesné (spätná klapka je až v koši v studni). A predsa filter bublinkuje. Keď sa vodáreň vypne, filter je plný vody. Kôš je v studni úplne ponorený vo vode. Nevie niekto prečo sa to deje a ako to riešiť? Vďaka za každý tip, lebo mne už dochádzajú nápady.
Odpovedať
Profilova fotka
To moze byt aj kavitacia
Odpovedať
Mne to tiež tak bublinkuje, ale netuším ci to môže robiť alebo nie
Odpovedať
Pridám sa aj ja. Mám narazanu studňu a voda vo filtri sa mi správa tak isto. Pri saní sú tam proste bublinky. Ináč je filter po ukončení nasávania plný. Keď mi to zapájali vodári, nepovedali nič, ba mal som pocit, že pre nich to bol signál, že čerpadlo ťahá vodu (dokonca bez ručného tahania vody). Môj názor je, že je to normálne správanie vody pri saní čerpadlom.
Odpovedať
Odvzdušňovací ventil na filtri tesní dobre. Aj o-krúžok vyzerá byť v dobrej kondícii, aj silikónom som ho namazal. V návode je, že bublinkujúci filter, ktorý nie je úplne naplnený vodou, je problém a pravdepodobne ide o nasávanie vzduchu spolu s vodou 😒
Odpovedať
u mna to robi tak isto....dokonca mne uz svina zacala aj pieskovat :( predtym to nerobila
Odpovedať
@siorus a keď je naplnený vodou tak problém nieje? Neviem ako kde by mohlo mne nasavat vzduch keď mám čerpadlo 30m hlboko a bublinkuje mi tiež
Odpovedať
@cveno z manuálu: "Ak čerpadlo nenasáva vodu, alebo voda v odpieskovacom filtri len bublinkuje, netesnosť je v sacom potrubí, alebo sacia výška spolu so stratami v potrubí je vyššia, ako sú fyzikálne možnosti samonasávacích čerpadiel vrátane všetkých strát v potrubí." "Ak odpieskovací filter len bublinkuje, nezaplní sa dovrchu vodou a čerpadlo nenasáva vodu, treba skontrolovať tesnenia filtra, alebo aj tesnosť a konštrukciu celého sacieho potrubia (prietok aj spádovanie), častým problémom býva aj opotrebovaná alebo netesná spätná klapka, ventil."
Odpovedať
@siorus Je to úplne normálne a netreba sa nad tým pozastavovať. tu máš celú tému, kde to už bolo preberané: http://www.modrastrecha.sk/forum/zahr...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zdravím vodárov, kutilov a všetkých dričov. Ja mám presne taký istý problém ako popisuje Siorus v príspevku. Vrtana studňa, vody dosť, sacie prevýšenie 3,5 m, avšak pri zopnutí čerpadla sa vo filtri objavujú bublinky. Sanie mám coľové, avšak keď na výtlaku pustím 3/4 naplno po 20 sekundách čerpadlo ako keby zavzdušní a stratí tlak a dre naprázdno. Výkon čerpadla je 1,05 kw. Určite však neprisáva na saní vzduch. Môže toto spôsobovať kavitácia? Resp. stretol sa už s tým niekto?. Spätnú klapku mám na sacom koši za filtrom na saní už nie. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@blaggo A čerpadlo prestane tlačiť vodu?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@chrobak7 ano prestane tlacit vodu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Dobrý deň, nevie niekto prečo mi pri zapnutí čerpadla na pár sekúnd prestane tiecť voda? vak je natlakovaný správne
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@blaggo Postihol ma podobný problém s 15 ročným čerpadlom Wilo JET WJ 401 X EM. Sacia výška , spätný ventil aj tesnosť sania v poriadku, napriek tomu po okamžitom otvorení ventilu na výtlaku po snahe o nasanie sa tok vody "roztrhne" a čerpadlo nefuguje. Pri pomalom otváraní výstupného ventilu dokáže nasať a beží ako má. Dlhé roky fungovalo OK. Konzultoval som s odborníkom. Ak je všetko v poriadku na saní, pravdepodobne k zníženému výkonu sania došlo v dôsledku materiálovej degradácie na venturiho trubici alebo difúzore (plasty) resp. na tesniacich elementoch priamo v čerpadle. Všetko sa dá kúpiť a nahradiť. Keď som spočítal cenu ND (bez práce), vyšlo mi, že keď pridám cca 50 € mám rovnaké nové čerpadlo so zárukou. Moja reakcia je na starší príspevok ale zaujímalo by ma ako ste vyriešil svoj problém s čerpadlom. Dík.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Ahojte, Oživím tému, mám presne rovnaký problém. Samonasávacie čerpadlo a pri zapnutom čerpadle vzduch v predfiltry a čerpadla ako keby prisávalo vzduch. Keď sa čerpadlo vypne, tak filter je plný vody a nikde na sacom potruby nie je ani slza vody. Ako ste vyriešili tento "problém" ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?