Čerpadlo do studne - výmena

Dobrý den, máme starý dom ktorý má studňu a to velku tvorenú z betónových krúži, hĺbka studne 10,70 metra a voda je v nej 4metre v studni sa nachadza kovová trúbka ustiaca až do vody aj spolu s kablom, ktoré následne idú pravdepodobne do domu kde boli napojene ako náhradný zdroj vody len neviem prísť na to kde presne to ústí. Moja otázka znie ako fungovalo asi pôvodne čerpanie vody teda kde nájdem čerpadlo ? Predpokladám že asi vo vode a ako ho vytiahnem? Aké čerpadlo by bolo vhodné do danej studne namiesto pôvodného? Ktoré by slúžilo výlučne na polievanie a naplnenie bazénu nič viac do domu už vodu nepotrebujeme. Dodávam že pôvodne čerpadlo má min. 30 rokov vrátane rozvodov.
Odpovedať
@canonmp150 Vacsinou z takejto studne isla trubka niekde do domu tzv. vodarne kde ustila do darlingu. Nevidis do podla rozvodou vody? Je dost mozne ze je niekde urezana u zeme a nieco je na nej polozene. Pozri tech-hospodarske miestnosti ci tam nieco nie je. Mozno by sa tam este dal po upravach darling napojit. Co je na konci kabla a ako to vytiahnes zistis jedine ked studnu vytiahnes nejakym dalsim pozicanym cerpadlom.
Odpovedať
@canonmp150 Odfoť čo je v studni. Rúru, kábel...
Odpovedať
Rúrky aj kábel ústia do domu kde je asi podľa mňa čerpadlo v tvare valca o rozmere 130 x priemer 100 CM, teda poriadne velke, ale nejde mi do hlavy na čo je kábel v studni?
Odpovedať
Ako ďaleko je ten "valec" od studne? Aj to by stálo za fotku...
Odpovedať
Cca 6 m, len do domu už vodu nechcem. Fotku žiaľ nemám
Odpovedať
Odhliadnuc od toho, čo je na konci rúry, urobiť nový rozvod tam kam treba a čerpadlo podľa možností - ak je pri studni miesto, použiť samonsávacie čerpadlo, ak nie, dá sa aj ponorka. Ale skúsil by som zistiť, čo je na konci rúry a kam môže byť pripojený ten kábel...
Odpovedať
@canonmp150 to čo považuješ za čerpadlo je tlaková nádoba na vodu. :-D a kábel a trubka do studne idú k ponorke (ponorné čerpadlo). 30 rokov na starú ponorku Sigma je ako nič, to nie je ako dnešné šmejdy na jedno použitie. stavím sa že funguje. :-)
Odpovedať
Treba aj studňu vyčistiť ak sa nepouzivala dlhú dobu teda 30 rokov alebo už len čerpať. Podotýkam že to chcem len. Na polievanie a vodu do bazénu. Ps: ak je tam tlakové čerpadlo moze byť neustále zapojené v elektrike alebo len keď treba čerpať, resp. Sú tlakové čerpadlá ktoré zopne až keď pustím vodu z kohútika teda pri poklese tlaku v systéme?
Odpovedať
Ak sa to bojíš (nevieš) sám spustiť, zavolaj si aspoň suseda čo sa rozumie. Tu nikto ani netuší, v akom to máš stave a či je to schopné prevádzky.
Odpovedať
No dnes som to skúšal a nič pravdepodobne to zariadenie je čerpadlo ide do neho hadica cca 1/2 a zariadenie je na elektrinu. Pričom má zastrcku so 4 kolíkmi.
Odpovedať

Odpovedať
Tak toto treba do múzea poslať... :-) Čo sa sfunkčnenia studne týka, bude treba komplet prerobiť elektriku a zistiť, či je čerpadlo v studni použiteľné. Ak áno, vybetónoval by som podlahu a dal odborníkovi zapojiť novú expanzku aj s celým príslušenstvom. Ak sa čerpadlo nepreberie, tam je možností opravy viac, takže to až po odskúšaní...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?