Upresnenie 1" zavitu

Ahojte, potrebujem poradiť. Mám domácu vodáreň, na výstupe 1" vnútorný závit v liatine. Montujem tam 1" predĺženie, vonkajší závit. Samotné predĺženie ide bez tesniacej nite zaskrutkovat síce rukou ale ťažko. Ak dam tesniaci niť, tu teflonovu, nie pásku, tak mi ju pri zasrubovavani vytiahne/zhrnie a spoj tečie. Dám jej tam menej, nevytlaci ale tečie. Dám jej viac, vytisne ju a tečie. Zúbky na zavite som urobil, nepomáha. Dal som aj kúdeľ ale aj tú vytisne. Zrejme sú závity tak na tesno, že vytláčajú všetko, čo tam naviniem. Vodu som už robil, neznalosťou/ľavymi rukami to nie je. Poraďte ako to utesnit? Napadlo ma to lepidlo na závity. Či tu by fungovala teflonova páska?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od epto:

Ahojte, potrebujem poradiť. Mám domácu vodáreň, n…
@epto TEsniaca niť je veľmi hrubá, tá nahradila ľan a fermež. Treba použiť teflonovú pásku, tá má hrúbku ani nie desatitu mm. Tú by nemalo zhrnúť. Môžeš použiť aj lepidlo, ale je zbytočné to kupovať kvôli jednému spoju, ak máš pásku. A do toho spoju sa nedá dať tesnenie? Ja som dnes zapájal tlakovú nádobu tiež 1" a do spoja išlo gumové tesnenie.
Odpovedať

@epto mna este napadlo ci si nit namotaval spravnym smerom. Ja mam utesnene vsetko na nit, paska stoji za (produkt zadnej casti tela)
Odpovedať
Lepidlo dokáže v takýchto prípadoch pomôcť, len treba oba závity odmastiť. Inú tvarovku, napr. pozinkovanú vsuvku, si neskúšal? Mosadzné tvarovky majú valcové závity (po celej dĺžke závitu rovnaký priemer), pozinkované zasa kónické (od začiatku málinko užšie a rozširuje sa); rovnaký priemer ako mosadzná má až na štvrtom závite. Potom už len vyhľadať majstra so závitníkom a ten vnútorný závit prerezať na správny...
Odpovedať
loxeal, kupujem u ptaka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@epto mna este napadlo ci si nit namotaval spravn…
@sousedekovci89 jasné, bolo to správne namotané. O páske nám rovnaký názor avšak tu by možno pomohla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Lepidlo dokáže v takýchto prípadoch pomôcť, len t…
@dedo758 tu pozinkovanu vyskúšam. Dik za tip.
Odpovedať

@sousedekovci89 jasné, bolo to správne namotané. …
@epto len pre istotu, videl som, ze niekto dava nit najprv do zavitu a az potom krizomkrazom, mne to funguje, ked idem hned krizomkrazom a nic do zavitu...
Odpovedať

@epto Zober klasickú pílku na železo a priečne poškriabaj - zdrsní to predlženie/vsúvku. Dnes už aj pozinkované fitinky robia s tak hladkým závitom, ako napr. mosadzné elementy, a tesnenia na tom potom nedržia, pri naskrutkovaní sa zhrnú. To už nevravím o tom, že naozaj akoby sa bola zmenila norma, a vodárske závity sa vyrábajú akoby v tesnejšej tolerancii vzájomných presahov. Napriek tomu, že aj ja nie som zástancom teflonovej pásky, pri tesnom závite si asi s iným než páskou, alebo tekutým utesňovačom, zrejme nepomôžeš. Závit si teda zdrsní a použí teflónovú pásku. Po niekoľkých neuspešných pokusoch nakoniec odhadneš primerané množstvo návinu a bude to tesniť. Páska je chúlostivá najmä na situáciu, ak pri doskrutkovaní fitingu ho nakoniec vrátiš o nejakú časť otáčky. Toto s páskou nikdy nerob.
Odpovedať
S loxealom by si to mal vybavene za dve minuty, takto to riesis druhy den a stale to nemas. Nechapem vas. Nit davam len tam, kde je predpoklad skoreho rozobratia. S nitou sa da trosku cuvnut, s paskou vobec. Pasku davam len na male zavity do 1/2 na budiky a pod., ak je zavit tesny. Inak nikde. 99% spojov mam tesnych na prvy krat, uzasna uspora casu, stoji to par korun a mozem sa venovat inym veciam. Pouzivam to cca 5-7 rokov, ZIADEN spoj mi po case nezacal tiect, ako sa casto pise. To je len ked poriadne neocistis zavit. A konope uz je uplny stredovek, na dnesne tenkostenne fittingy nepouzitelne. Samozrejme, pri vyssich svetlostiach je nenahraditelne. Treba pouzivat na dany ucel to, co je na to vhodne, vymyslene, odskusane a funkcne, nie trapit sa. Ale uz ako je vam lepsie ...
Odpovedať

@epto vykefuj oceľovou kefou, poškriab závity pílou na železo, rozumne namotaj konopu. Namaž zvrchu mrazivom a zaskrutkuj. pozink môže ísť na konope, s mosadzou opatrne, lahko praskne. Ak aj bude slziť, nezúfaj a hodku-dve počkaj. Konope naboptná a utesní. Nedávaj ho tam veľa, lebo sa zhrnie. Len tak akurát.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@epto Zober klasickú pílku na železo a priečne po…
@petersd priečne poškriabané závity som mal, nepomohli. S páskou nemôžem otočiť ani štvrť závitu nazad, to viem, s niťou sa štvrť závit dá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

S loxealom by si to mal vybavene za dve minuty, t…
@kejsix lepidlo by som dal, len som ho nemal. Problém vznikol večer, keď už bolo všetko zatvorené. Nakúpiť som mohol ísť až ráno, preto som mal čas sa opýtať. Kúpil som zinkové predlženie, do čerpadla išla bez tesnenia zaskrutkovať celkom ľahko. Čiže bol predpoklad že niť už nezhrnie. Presne tak sa aj stalo, zhrnuli iba trošku pri konci, spoj tesní. Vyriešené to bolo už okolo 10tej ráno, takže dva dni to neboli. Ak by som mal lepidlo hneď, nebolo by ani diskusie, ani tečúceho spoja. Som rád za viacero príspevkov, dozvedel som sa aj niečo nové.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@epto vykefuj oceľovou kefou, poškriab závity píl…
@zicher konope mi zhrnulo, či som ho dal málo alebo veľa ☹️ Mosadz je príliš hladká.
Odpovedať
Ďakujem za pomoc, spoj už tesní ako sa možete dočítať vyššie. Píšem z mobilu, preto osobitné odpovede a viac príspevkov.
Odpovedať

Ha. Až teraz vidím ,že autocorrect je sviňa. Názov mi upravilo na Upresnenie namiesto utesnenie. 😂
Odpovedať

S loxealom by si to mal vybavene za dve minuty, t…
@kejsix este som to neskusal, ale paci sa mi to. Prosim ta vydrzi to funkcne (nezaschnute, nevyprchane) v nacatej tube par rokov? A na chromove fitingy a plast treba ten aktivator, ci staci len dlhsie pockat, ked jedna cast bude "normalny" kov? Dik.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od minoo:

@kejsix este som to neskusal, ale paci sa mi to. …
@minoo Neviem, stiham minat vcas :-D V tej tube je tak 100x 3/4" zavitov, nasas tenucku husenicku do prveho zavitu tak, aby sa spojila po obvode. Doba spotreby je tusim do dvoch rokov, oficialna. Mna tuba stoji 8€, po zaruke to vyhadzujem a kupujem nove. Neskusal som pouzitie na nekovove zavity bez aktivatora. Na rohaciky davam nit, na plastove pouzivam ten aktivator. Funguje to dobre, ale na par zavitov sa to asi predrazi, lacnejsie dat nit.
Odpovedať

@minoo Neviem, stiham minat vcas :-D V tej tube j…
@kejsix hmm ja som 100 zavitov celkovo myslim este nespravil. Aktualne klbko nite (moje druhe) mam asi 5 rokov... Ak ale nemas vyslovene skusenost, ze by to vysychalo, tak podla mna to vydrzi. Modry loctite na srauby mam asi 10 rokov a stale tecie... Vyskusam to... Este som sa zabudol spytat na tie rohace, davas nit preco? Cital som, ze ten spoj je rozoberatelny... Takze nie je a drzi to velmi silno, ze by si ten rohac zlomil?
Odpovedať

@kejsix hmm ja som 100 zavitov celkovo myslim est…
@minoo Na obcasne pouzitie sa to neoplati, to je pravda. Skor ked ides nieco prerabat, alebo mas podobny problem ako zakladatel temy, tak tych par eur podla mna za usetreny cas stoji. Ale kazdy si vazime svoj cas inak... Vysychat to nevysycha, stale to ma rovnaku konzistenciu... ale tazko povedat, ci rovnaku pevnost/testnost po pouziti. Rozoberatelne to je, ale ide to ztuha. Ci by sa zlomil neviem, ale neriskujem to. Vsetko sa dnes robi z tenkou stienkou, ak to prdne, je to viac prace, ako namotat nit pred montazou. Na rozobratie je dobre zavit nahriat teplovzduskou, potom v rukaviciach pekne povolim. Ale ako nahrejem nastenku za dlazdicou v stene?
Odpovedať

@kejsix hmm ja som 100 zavitov celkovo myslim est…
@minoo Namiesto špeciálneho vodárskeho utesňovača závitov som už niekoľko krát úspešne použil klasický zámočnícky upevňovač závitov - alebo fixátor, či ako sa to volá. Myslím na ten tekutý tmel z tuby používaný na to, aby sa skrutka sama nepovolila a nie je nutnosť použiť pérovku. Ináč, aj na mnohe iné spoje fixované lepidlami, ktoré mali byť údajne "trvalé a nerozoberateľné", hravo zaberá teplovzdušná pištoľ. Nedávno som s ňou krásne porozoberal nerezové zabradlie polepené špeciálnym lepidlom na nerez.
Odpovedať

@minoo Namiesto špeciálneho vodárskeho utesňovača…
@petersd no tie tiez su rozne, len loctite ma cerveny, modry, zeleny... Ja mam len modry, hentoto je zase zlte... Mozno by som ten svoj pouzil keby slo o nudznu situaciu, ale nerad experimentujem s takymto - lenivy som...
Odpovedať

@minoo Namiesto špeciálneho vodárskeho utesňovača…
@petersd Moj nebohy ucitel na strednej hovorieval, ze slovo "specialny" pouzivame tam, kde niecomu nerozumieme. Mal pravdu. Na tom vodarskom tekutom tesneni je "specialne" hlavne to, ze je schvalene pre pouzitie s pitnou vodou. Teplovzdusna zabera preto, lebo dostanes teplotu okolia mimo ich pracovnu teplotu deklarovanu vyrobcom, ta byva zvacsa +120. Ale pozri si napr. Loctite 2701... Cize vyrobok ako taky nepochybil, len si si nasiel cestu.
Odpovedať

@petersd Moj nebohy ucitel na strednej hovorieval…
@kejsix Musel som si nájsť cestu, lebo prišiel som ku (stavebnicovému) nerez. zábradliu, ktoré bolo xujovo polepené. A teraz čo? 😆 Už začínali prichádzať i myšlienky na flexu a TIG s argónom, no napadla ma ešte teplovdušná, ktorá to hravo vyriešila. Potom som všetko naspäť polepil s mojím obyčajným zámočníckym Loctitom, žiadne "špeciálne" na nerez 😉
Odpovedať

@petersd no tie tiez su rozne, len loctite ma cer…
@minoo Ale veď aký problém skúsmo zalepiť nejaký polcoľový spoj, ktorý nájdeš v dielni,... a potom napr. o pol dňa ho ísť skúsiť rozšroubovať? A uvidíš ako to pôjde, resp. čo ostalo na závitoch a pod.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?