Odpoveď na príspevok od rajsimaluno:
Zdravím. Je tu niekto kto má tepelné čerpadlo ze… @rajsimaluno Vrt nás vyšiel cca 6400€ + TČ zem-voda je 8000 tisíc, takže nám to vyšlo lepšie ako kvalitné tepelné čerpadlo vzduch-voda. Mám to štvrtý rok a som maximálne spokojný nemenil by som to za nič.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
Dobré TČ stojí aj menej, než 6 000€, takže tých 8… @frantisekca Nezmyselné? To by som netvrdil. Možno ekonomicky nevyhodnejšie ale kto nechce mať na dvore alebo streche daľšiu hlučnú krabicu s vrtuľou tak si priplatí.Odpoveď na príspevok od treborztv:
@frantisekca Nezmyselné? To by som netvrdil. Možn… @treborztv Tak si priplatiť 8 000€? Na trhu sú TC s hlučnosťou iba nejakých 42dB, teda asi ako chladnička v domácnosti... Dizajnovo pôsobivé z každej strany.Odpoveď na príspevok od dobro13:
@rajsimaluno Vrt nás vyšiel cca 6400€ + TČ zem-vo… @dobro13 áno, TČ voda voda je efektívnejšie ako krabica s vrtulou na záhrade.. na druhej strane počítajte so mnou. Cena za -- KK s opentherm zbernicou -- 3cestný ventil -- Siemens termostat (žiadne on-off tlačítko) -- dymovod -- montáž (expanzná nádoba, fitingy) -- plynová prípojka do domu a revízna správa s tlakovou skúškou bola dokopy 2610 EUR. -- KK bol v akcii za tuším polovičnú cenu (priznávam dobrovoľne) -- neskôr som si doinštaloval magnetický filter s ventilmi (105 EUR) vs. Vás TČ voda voda stálo spolu 14400 EUR - pričom je otázne, či ste do ceny zarátal naozaj všetky položky (poplatky ZSE, montáž alebo len cenu TČ, ..), neviem. Rozdiel je aj tak cca 11800 EUR. Životnosť technológie je max. 20 rokov. Životnosť spotrebičov max. 15 rokov. To znamená, že by som musel mať faktúry za plyn vyššie o 590-785 EUR mesačne, aby sa mi TČ oplatilo.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@treborztv Tak si priplatiť 8 000€? Na trhu sú … @frantisekca Veď píšem že je ekonomicky nevyhodnejšie no nie nezmyselné!Odpoveď na príspevok od gadefox:
@dobro13 áno, TČ voda voda je efektívnejšie ako k… @gadefox *oprava: ročne.. a možno je to ešte viac, lebo ak spotrebič prežije 15 rokov, je to považované za zázrak. A vývoj technológií napreduje rýchlo.Odpoveď na príspevok od mgx:
nema zmysel porovnavat ceny z roku 2010. dnes pl… @mgx Ktoré sú tie tepelné čerpadla v dobrej kvalite za 3k€? Ja som mal ponuky na 11kW jednotku od 9k vyššie a to už pomodrátaní dotácie...Odpoveď na príspevok od mgx:
@pavol_skalicky napr. https://www.gawliczek.cz/pr… @mgx hmm, to už sú rozumnejšie ceny ako v r. 2010 :/ Kamarát má TČ voda voda. Je krásne, červené ako Ferrari, len tá cena, len tá cena. (10-12K, klamal by som). Btw. celkom sa mi páči to DIY riešenie z klimatizácie, ktoré tu postol nejaký pán, ale to malo zase menší výkon. Na zemný kolektor treba väčší pozemok, či? Ak áno, s tým je tu "dolu" veľký problém. V každom prípade je dobré, že ceny TČ trochu "zľudoveli"..