Tepelné čerpadlo v kombinácií s FVE

Profilova fotka
Pozdravujem vás, Máme RD kde zabezpečuje ohrev TUV a kúrenie TČ vzduch-voda panasonic monoblock 9kW 1F. Minuloročná spotreba el. energie 7500kwh bez zateplenia. (Tento rok plán 20cm EPS grafit). Uvažujeme o zaobstaraní FVE. Je tu niekto kto má s týmto reálnu skúsenosť a FVE primárne napojenú na TČ, že aj v prípade výpadku el. energie od distribútora mu to funguje? Ďakujem za rozumné názory a otvorenú diskusiu.
Odpovedať
1
2
Ekonomický nezmysel.
Odpovedať
Preco, ak ma 50-60 000€ na FV, neriesi navratnost, tak to moze byt realizovatelne. Len by ma zaujimalo, co s prebytkami cez leto a ako cez zimu, ked tej EE z FV proste neni…
Odpovedať
@patrik_kurtulik ak sa podarí, tak s 10kWp sa dá v zime tak 2 mesiace cez deň trocha prikurovať, ale nie kúriť.
Odpovedať
@foox neprikuris, to by musel byt pekny den a tych je malo a velmi kratkych akurat stihnes trochu dobit bateriu a znovu je tma. @patrik_kurtulik analyzuj si spotrebu domu na mesacnej baze a porovnaj s priemernymi slnecnymi dnami z internetu a zistis ci sa ti oplati ist do FV.
Odpovedať
@kejsix pri cene 61€ za MWh to bol nezmysel, pri cene 300€ za MWh od januara 2023 to az taky ekonomicky nezmysel nie je. * V zime ti to nevyrobi dostatok elektriny, ak by vypadla sustava SEPS. Kurit potrebujes hlavne v noci. Ano baterie by to mohli vyriesit, ale cez zimny den to podla mna nedaju do plna. Ale uvaha dobra - susedko ma nieco podobne TC, fotovoltiku+baterie, solar a elektromobil. V lete ma TC odstavene, teplu vodu zohrieva solarom a elektrokotlom, ktory bezi na fotovoltiku zadarmo. Letne prebytky z fotovoltiky uklada do baterie v pivnici a elektroauta - v lete cca 3 mesiace fakticky jazdi zadarmo a ma aj nulovu spotrebu elektriny (v noci zohrieva vodu elektrinou z baterii). Vstupna investicia (TC, solar, fotovoltika a batterie) cca 35tis. € + elektromobil podla vkusu (20tis. € a viac).
Odpovedať
@frantisekca Pretoze neriesit navratnost je ekonomicky nezmysel 🙂 Ked potrebuje kurit, spravidla je malo slnka na to, aby to tahalo cerpadlo, to je predsa jasne (nepredpokladam FVE 30kWp). Jedine tak na ohrev TUV v lete, ale to je uz lacnejsie dat par panelov a tlacit to priamo do spiraly, nez drat TC (kde samozrejme treba podstatne viac bizuterie okolo, bla bla... ). Ale hej, ak su peniaze navyse a neriesi sa navratnost, tak pohoda. Realizacne firmy takych potrebuju, co sa nechaju opit rozkom a zo slova dotacia maju hmlu pred ocami. Oni uz vedia, ako takych dobre povysavat dosucha. Aj sem taky chodi, co bude tvrdit do ochrnutia, ze FVE sa oplati aj za polarny kruh 🙂 To uz kazdemu co jeho jest, ja ostavam verny kalkulacke.
Odpovedať
@pier Sused to ma tak, ako to ma byt. V lete odlahci TC priamym ohrevom TUV z FVE, o elektroaute nehovoriac. Ale na prikurovanie krmenim TC je to nezmysel, ja som mal za december napriklad presne styri slnecne dni, z kazdeho 4 hodiny slnka. To nepokryje ani chod samotnej FVE, nieto nejake TC 🙂 Zas treba sa drzat pri zemi. A zadavatel sa pyta na kurenie a ohrev TUV... Po zatepleni mu spotreba vyrazne klesne, mat tepelko a 5-6MWh rocne tak dam DD5, neriesim ziadny solar, pripadne max 8 panelov na TUV cez leto a uzivam.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Počas zimných mesiacov čerpadlo beží denne od 9:00 do 18:00 v januári spotreba pri -8°C cca 26kW/9h. Za 2h zohreje 300l TÚV z cca 35° na 55°C a zvyšnych 7h 200l akumulacka na 35°C. Keďže máme kapilarne rohože v podlahe a strope tak to stačí na vykurenie celého domu pri konštantnej teplote 24,5°C Počas leta beží TČ. cca 1h/Max. 3kW. Zaujíma ma hlavne to či má zmysel investovať do FVE s tým že nám to zníži mesačné náklady hlavne počas zimných mesiacov na vykurovanie, a v lete by sme nemuseli TČ. používať čím by sme predĺžili aj jeho životnosť, a skrátili návratnosť investície do FVE?
Odpovedať
Za 2h zohreje 300l TÚV z cca 35° na 55°C - na co pouzije prevazne vstavanu spiralu s adekvatnou efektivitou .. zvyšnych 7h 200l akumulacka na 35°C - 200L pri TC nieje akumulacka, ale vyrovnavacka, aj to mala... kolko energie ulozi TC do 200L pri 35°C? Ak by bola startovacia teplota 20°C, je to smiesnych 3,5kWh https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... ad1) Zaujíma ma hlavne to či má zmysel investovať do FVE s tým že nám to zníži mesačné náklady hlavne počas zimných mesiacov na vykurovanie - nie, nemá ad2) v lete by sme nemuseli TČ. používať čím by sme predĺžili aj jeho životnosť, a skrátili návratnosť investície do FVE? - na to staci par panelov a MPPS regulator, ziadne baterie, ziadny striedac ale rovno do spiraly...
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix tiež som uvažoval len nad panelmi + regulátor ale predpokladám že na toto asi nie je možné využiť dotáciu
Odpovedať
Profilova fotka
@patrik_kurtulik v prvom rade spotrebu zrejme myslíš 26 Kwh nie 26 Kw to je aktuálny výkon spotrebiča? u tč asi nie predpokladám... v zime ti FVE TČ nepotiahne, potreboval by si extrémne kapacitne veľký bateriový zdroj + dostatok slnečných dní (aby to potiahlo tie tmavé dni) + v našich zem. šírkach je krátky slnečný svit... od dec-feb na FVE rovno zabudni to sa tu už riešilo nespočet krát... Resp. samozrejme všetko sa dá, ale to by zrejme cena za bat. úschovu atakovala cenu celého domu, a to zrejme nie je zmysluplná investíica, a zrejme ani to by kapacitne nestačilo, jednoducho, batérie a systémy na úschovu elektriny sú ešte v inžiniesrkych plienkach...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@patrik_kurtulik Kedy konečne Slováci pochopia, že dotácia je určená pre zhotoviteľa a nie investora?
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 áno priemerne spotreba 26Kwh za deň pri -10. Max. príkon TČ 4,37Kw 19A. FVE síce TČ nepotiahne ale dodalo by aspoň niečo a zvyšok z verejnej siete + možnosť využiť VB od SSE 2 kW do konca roka, čo by počas letných mesiacov vedela FVE dodať do VB. Externé úložisko až za pár rokov keď sa to dostane z plienok, poprípade len nejaký základ pri výpadku od distributora. Ceny systémov FVE sú z roka na rok drahšie a tak isto ceny el. energie ktoré sú zastropované len na 1r. a nikto nevie aká bude cena za 1MWh za 5r. Mám tu možnosť využiť dotaciu na zníženie cien komponentov FVE, so zhotoviteľom sa viem dohodnúť tak že dodá iba panely + menič + administratíva zvyšok viem vo vlastnej réžií.
Odpovedať
@patrik_kurtulik Idete na to najhorším možným spôsobom. Veľa šťastia.
Odpovedať
V lete mi TC zerie na TUV priemerne <50 kWh/mesiac. Nevyzera, ze by bolo rentabilne riesit aj lowcost variant "par panelov a MPPS regulator rovno do spiraly". Ani ked elektrina zdrazie 5x.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix prečo najhorším možným spôsobom? Nerozumiem, môžete mi to vysvetliť?
Odpovedať
@zefe Ked si to zbuchas sam, posetris cerpadlo v lete a casom sa to vrati. Dodavatelsky je to na zamyslenie. @patrik_kurtulik A naco? Vam zalepili oci "dotacie", to je cele. Cez leto driet vlastnu technologiu do tla, aby elektronu distribucka lacno kupila a draho predala janovi na dolnom konci. Presne takych ako Vy potrebuju. Ostatne, je tu o tom vela tem, staci pohladat a nacitat.
Odpovedať
@kejsix jj, ako hobby sa do toho mozno pustim, ked bude cas, takze cca v roku 2046 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix VB by bolo len ako dočasné riešenie kvôli prebytkom, do budúcna by nešlo do siete nič len do bateriek ktoré by mohli byť možno časom lacnejšie. Kedže domácnosť je plne elektrifikovaná ( inteligentné riadenie - vonkajšie žaluzie, zónová regulácia, denne myčka, práčka, nonstop chladnička, indukcia, mikrovlnka, studňa kde je 600W čerpadlo + menič ktoré dodáva vodu do celeho domu ), tak nás to začalo zaujímať a rozmýšľať nad tým či by sa investovalo skôr do FVE alebo do terénnych úprav.
Odpovedať
Najprv chcete primarne krmit cerpadlo v zime, teraz uz pisete nieco uplne ine.
Odpovedať
@patrik_kurtulik batérie ozaj časom lacnejšie? cena sa určovala a stále určuje ponuka- dopyt, dopyt stále stúpa lebo podobné idú na el. autá, s podobných surovín a nerastov ktoré sú už len málo kde a sú veľmi drahé takže "tudy cesta nevede" viac sa bude svet zameriavať na energiu z vody-vodíkové nosiče el
Odpovedať
@patrik_kurtulik spýtaj sa za čo kúpil pred časom @rkorba a po čom sú dnes, takmer 3x drahšie
Odpovedať
Profilova fotka
@patrik_kurtulik @duzu Neviem ako to myslíte hlavne ty duzu, že všetko je drahšie, ale mne sa zdá aj všeobecne platí, že ceny technológií idú vždy dopredu a ceny smerom dole... to platí aj o FVE aj o batériach, pred 10r. si kúpil určite panel o rovnakom výkone a bat. o rovnakej kapacite ako dnes kúpiš podla mna omnoho lacnejšie , aspoň čo to trochu sledujem... ale moj primarne sledovanie nie je FVE takže sa môžem myliť, možno rkorba aj vy čo fičíte na FVE o tom budete vedieť viac... ale mne sa zda že z dlhodobeho hľadiska to cenovo klesá... https://www.teslamagazin.sk/wp-conten...
Odpovedať
@dexter89 klesalo, ale od min roku stupa ki vsetkym vymyslenym krizam, posledna nevypuknuta na 100% je energeticka. Ja som pred 2 rokmi kupoval polykrystalicke panely 275W po 83E. Uz vtedy boli dostupne do 400Wp ale cena za Wp nebola taka priazniva oproti mojim. Strechu mam velku tak mi to bolo jedno. Este mam za stare ceny nakupenu konstrukciu na dalsich 12 panelov na vychodnu stranu just in case 🙂 Baterie je ina kapitola, z casu na cas sa objavi dobra ponuka (bazos) a netreba sa uponahlat, hlavne vediet co chcem a potrebujem. Ja som daval FV komponenty na kopu 1r, kym som to cele poskladal, ale oplatilo sa! Pri starych cenach a spotrebe som mal navratnost +- 7 rokov, ak bude stat MWh 300E tak 3,5 pricom za rok ( bez rozsirenia) som spotreboval z FV 10MWh.
Odpovedať
@rkorba Ja som minuly rok v auguste kupil 12ks mono 340wp za 87 bez dane. Zatial su v sope pod plachtou, samozrejme lutujem, ze som nekupil par paliet, ale co uz 🙂
Odpovedať
Je forum, venovane FV, prevazne ceske. Mnohi uzivatelia tam postuju grafy aj s popisom instalacie. Aj pri vacsich instalaciach je november, december, januar, februar FV takmer mrtva. Ja neviem, ako je mozne, ze niekto, kto sa dokaze sem zaregistrovat, dokaze napisat, zalozit temu a pritom nema ani najmensiu snahu si dat jeden vecer hladania, citania ako sa veci maju, namiesto toho chce napajat FV TC koli kureniu. Fakt je take tazke pochopit, ze FV vyraba viacmenej iba pri slnecnom osvite a kazdy mracik je prepad vo vyrobe? Zrovna tak sneh na paneloch… Fakt je tak tazke pochopit, ze najskor treba premyslat, ako domacnost funguje a kolko je schopna pocas slnka spotrebovat EE? A dalsia vec su prebytky z FV. FV je dobra, ale iba pre tych, co ju dokazu efektivne vyuzit (co je vecou aj istych kompromisov, ale predovsetkym dokladneho premyslenia) a nie pre tych, co su zaslepeni nejakou dotaciou, vdaka ktorej sa chcu hrnut do instalacie. Zbytocne stavat 10 kWp, ked sa z toho vyuzije mizive %. Ked uz je rec o zhotovitelovi, preco mu nedate konkretne informacie o predstave a on Vam nespracuje nieco “na mieru“??? Lebo dotacia, tak chcem toho najviac, aby bola najvyssia??? A voda sa da ucinnejsie ohrievat trubicami, navyse, je to prakticky bezporuchove a bezudrzbove, narozdiel od FV. Len zas je potrebne spravne to dimenzovat…
Odpovedať
@kejsix ja som naposledy kupil na plot 15ks 235Wp 10 rocne po 22E 🙂 Doteraz davaju stitkovy vykon, len som ich musel trosku poopravovat, navratnost vidim vcera 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba no jo tak teraz stúpa všetko posledny rok je to dosť na ... Ale v dlhodobom horizonte to snáď bude aj klesať 😊 aby som to pred dôchodkom kúpil 😀 Tak zatiaľ ja pri spotrebe do 6Mwh som ok 300€ mwh pre domácnosti snáď nebude to by niektorí ľudia zrejme si hodili slučku zas štat musí nejako zasiahnuť nemôže nechať ľudí pokapat v zime ... Ešteže mám zásoby dreva ... Prezieravo som minulú zimu nejako vôbec netopil do krbu ... Mám pocit že táto zima nadchádzajúca bude jak naschvál mrazivá ...silne podpriemerná, 5 zím po sebe bolo relatívne miernych , teraz čakám tuhú zimu ... I keď s predpivedou počasia na viac ako 3 dní dopredu to je lotéria a len tipovanie ale ja keby som mal staviť stavím že jak naschvál udrú silné mrazy
Odpovedať
@dexter89 pre všetkých to nie je: Ministerstvo uviedlo, že v roku 2022 sa plánuje vyťažiť 3,51 milióna metrov kubických dreva, z toho 148.000 metrov kubických bude palivové drevo. Je potrebné poznamenať, že táto kvóta bola pridelená v rámci programu starostlivosti o lesy a nemožno ju zvýšiť tak, aby vyhovovala potrebám Slovenska v oblasti paliva. V tejto súvislosti bolo konštatované, že zvýšenie produkcie palivového dreva nad stanovené a schválené objemy by ohrozilo prirodzené funkcie lesa, najmä jeho vodozádržnú schopnosť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?