Voda v dazdovej nadrzi ako zdoj pre tepelne cerpadlo voda-voda

Vyuziva niekto nadrz na dazdovu vodu (10m3) ako zdroj tepla pre tepelne cerpadlo voda-voda? Voda v tejto nadrzi ma i v zime 6°C a rozmyslam, ci je niekto kto to vyuziva pre tepelne cerpadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavkluc ale treba si položiť otázku koľko °C bude mať voda keď z nej denne odoberieš povedzme 50kW ......a odpoveď je že za dva dni zamrzne
Odpovedať
@eagleowl nie som expert, preto som sa pytal. Ako funguju teda vrty, resp. precerpavacie systemy, tie nezamrznu?
Odpovedať
@stavkluc pri voda-voda máš dva možnosti : 1) otvorený systém -studňa kde sa čerpá voda a studňa kde vypúšťaš vodu alebo namiesto druhej studne vsakovačka ak je vhodné podložie a mala by byť vzdialená 15m od studne kde sa čerpá. Tu je dôležitá výdatnosť studne aby mala cca 4-5l/min na kw výkonu 2) uzatvorený systém -jedna studňa s dostatočnou hĺbkou aby sa vo vložených rúrkach stačilo médium znova ohriať je to podobný princíp ako zem-voda. Kde pri určitej hĺbke a dĺžke trasy to funguje bez problémov. To tvoje by fungovalo tak max 1 deň lebo vrátená voda má o 3-4 stupne menej. Mne ide zo studne celú zimu 11°C voda. Keby to bolo jazero tak tam by to fungovalo.
Odpovedať
@jumt @stavkluc dobre uvahy s tou studnou. Vo vode ktora ma 11 stupnov je asi omnoho viac energie ako vo vzduchu ktory ma povedzme -5°C. Plus ziadne ventilatory, odmrazovanie vonkajsej jednotky atd. Hlavne v oblastiach kde mas vodu par metrov pod nohami a pri variante s dvomi studnami kde nie je problem ani so vsakovanim ochladenej vody sa stale sam seba pytam, preco toto riesenie nie je castejsie vyuzivane. V tomto kontexte mozeme uvazovat aj nad chladenim, kde bezna klimatizacia ochladzuje vonkajsiu jednotku vzduchom ktory ma 30°C, oproti vode zo studne s povedzme 15°C predpokladam omnoho vyssiu efektivitu. @eagleowl myslis ze mu ta voda za den zamrzne? Zrejme ide o nadrz zakopanu pod zemou, ktora nie je tepelne izolovana, takze okrem tepla obsiahnuteho vo vode samotnej tu mame este teplo z okolitej pôdy.
Odpovedať
@dwh tiež neviem u nás to ma si 10 ľudí a to máme vodu cca 3m pod povrchom a keď mi robili čerpaciu skúšku tak som mal prítok 120l/min. Je to troch paradox ale voda v lete má 10°C a to chladenie funguje v pohode. Musím povedať že aj inštalácia je v pohode a jediné čo robím je že 2x ročne vyčistím filter ak je automatický preplach tak chlapi neriešia ani to. Nič nehučí susedom a práve tieto riešenia by som viac podporoval. Určite to zamrzne tá zem na takej ploche nestihne toľko dohriať a určite ju nemá 10-12m pod povrchom aby sa neochladila a nezamrzla okolitá pôda.
Odpovedať
Profilova fotka
@dwh nenapísal som že zamrzne za deň....napísal som že za dva 🙂....ale je jedno či by to bolo za deň, dva alebo týždeň....podstatné je, že to je nefunkčné na vykurovanie domu. Problém čerpadla voda-voda je napr. kvalita vody....železo, mangán ....prietok je veľký a voda výmenník zanesie.... Chladiť vodou je tiež pekné ale problém je že takéto chladenie 1) zvyšuje relatívnu vlhkosť na rozdiel od klimatizácie 2) privádzaná voda sa musí najprv namiešať presne na požadovanú teplotu aby chladiaci povrch nedosiahol teplotu rosného bodu....
Odpovedať
@eagleowl o tom zanesený výmenníka som všade čítal ale čo som zisťoval tak za 7-10r sa ešte ani jeden nezaniesol keď som si to chcel dať. A pri rúrkovom to vieš ešte aj prepláchnuť ak by bolo treba. Väčší problém je že sa navŕta studňa a po roku-dvoch sa môže stratiť voda a tam je dôležitá poloha blízko veľkej rieky by som sa nebál.
Odpovedať
@jumt vdaka za cenne komentare, uz mi je to jasnejsie. V kazdom pripade ak je niekede poblizku jazero, tak by bolo mozne vyuzit system voda-voda i na vytapanie vacsich objektov. Myslim, ze toto riesenie pouzivaju v Zeneve na vykurovanie technickeho muzea a ze to dokonca postavil slovak Aurel Stodola ako vobec prve tepelne cerpadlo na svete. Este ma napadla varianta voda-voda kedy by teplo pre cerpadlo dodavali solarne panely na streche. Tuto variantu uz niekto uvazoval?
Odpovedať
@stavkluc nad tým som vôbec neuvažoval platím elektriku komplet 80€ lebo návratnosť by tam nebola žiadna keď vykuruješ v zime tak slnka je minimum
Odpovedať
@jumt to chapem, ale i to minimum by pri urcitej ploche panelov mohlo tepelnemu cerpadlu stacit a tym, ze tam je nemrznuca kvapalina, tak by to mohlo fungovat i pri mraze ak vzduch voda dokaze fungovat i do -5°C
Odpovedať
Profilova fotka
@stavkluc Na paneloch by sa ti vyzrazala vlhkost a do polhodiny by bola na nich namraza a potom koniec, zapnut reverz na cerpadle, zohriat panely aby sa namraza roztopila a stiekla dole, ale aku to bude mat ucinnost a ako by voda rychlo stiekla dole je tazko povedat, klasicke cerpadlo vzduch - voda ma ventilator, kde po rozmrazeni vyfukne z vymennika vodu prec.
Odpovedať
@stavkluc na ochladenie 10m3 o 6°C potrebujes odobrat z vody 69.78kWh energie. Pri TC s COP 4 ti ta nadrz da 93kWh a bude s teplotou na 0°C. Zacne skupenska premena na lad. Pri tejto premene mas k dispozicii este 929kWh energie, ale ked sa aj toto vycerpa, tak teplota zacne neuprosne klesat pod 0°C a zacnu sa diat v nadrzi veci nevydane 😄 V studni je situacia ina, lebo voda v nej cirkuluje a teda tepelne cerpadlo odobera aj energiu z okolia studne, nie len z vody, ktora je v studni. Tych 93kWh je potreba tepla na kurenie a TUV bezneho RD tak na 1-2 dni. Potom budes musiet tu vodu v nadrzi bud nejako ohriat, alebo vymenit za inu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@supiiik zaujimave fakty, vdaka. Ako dlho bude trvat az by sa tych 10m3 vody ohrialo zemou z 0°C opat na 6°C? Nadrz je v hlbke 3.5m.
Odpovedať
@stavkluc Tak toto netusim. To zalezi od zlozenia tej zeminy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?