Odpoveď na príspevok od karl587:
Zdravim vospolok, nejaký čas dozadu sme robili … @karl587 Úplne identickú situáciu som kedysi zažil aj ja vo svojom dome. Pri umývaní rúk, napr. na drobných záderoch, bolo jasne cítiť nepríjemné "kopanie" elektrikou. Pritom nemám ani el. boilér, ani nič iné elektricky pripojené vo vodovodných rozvodoch. Istý čas to trvalo, potom sa to samo vytratilo. Dodnes si to neviem vysvetliť a prísť na to, čo to spôsobovalo. Asi akty X. 😉Odpoveď na príspevok od karl587:
Zdravim vospolok, nejaký čas dozadu sme robili … @karl587 ved vytiahni kotol zo zasuvky a uvidis ci to pokračuje...Odpoveď na príspevok od cukrik25:
@karl587 ved vytiahni kotol zo zasuvky a uvidis c… @cukrik25 Napr. ja kotol nemal nijako spojený s vodovodom... (ale pre istotu som ho vytiahol zo zásuvky)... a stále to brnelo. Dokonca ani blízkych susedov som nemal, či to náhodou nejako neprechadzalo od nich ku mne...Odpoveď na príspevok od petersd:
@cukrik25 Napr. ja kotol nemal nijako spojený s v… @petersd A keď si vypol hl. vypínač pri hodinách? Nebyvas pri streke?Odpoveď na príspevok od karl587:
Zdravim vospolok, nejaký čas dozadu sme robili … @karl587 ..😀raz som sa sprchoval v takom sprchovom kúte, kde sa mi pri umývaní tiež niečo nezdalo a jazykom na sprchu som zacítil nie ako pri 9V baterke, ale jemne svrbenie na jazyku. Bolo odpojené zemnenie.. a to sa mi najprv všetci smiali, že mi bliká za zavretými očami.. pozrite to napojenie na svorkovnicu, či nie je povolený kábel. Ak nie, tak skúste uzemniť externe, či to zmizne. Ak áno, pod omietkou vám povolil spoj..🤷♂️Odpoveď na príspevok od kejsix:
@petersd A keď si vypol hl. vypínač pri hodinách?… @kejsix Bolo to dávnejšie, už si nepamätám, čo všetko som vtedy odpájal a vypínal. Viem len, že som neprišiel na príčinu...Odpoveď na príspevok od karl587:
Zdravim vospolok, nejaký čas dozadu sme robili … @karl587 1. skúsiť skúšačkou, či je tam fáza 2. skúsiť voltmetrom odmerať, či je tam napätie, napr. voči kolíku v zásuvke 3. skúsiť povypínať spotrebiče, ktoré by mohli byť spojené cez vodu s batériou (elektrický bojler, kotol, čerpadlo na vodu, Máš v rozvodoch nainštalovaný prúdový chránič?Odpoveď na príspevok od petersd:
@cukrik25 Napr. ja kotol nemal nijako spojený s v… @petersd ano chapem, ale je to uplne jednoducha diagnostika ktoru zvladne aj laik, moze to robit napríklad ponorka v studni, ktora nieje pod prudovym chranicom, nefunkcne uzemnenie...inak ostava uz len premerat elektroinstalaciu a najst zavaduOdpoveď na príspevok od karl587:
Zdravim vospolok, nejaký čas dozadu sme robili … @karl587 vidím to tak, že je tam niekde problém s povoleným, alebo zlým kontaktom Pe vodiča na silnom spotrebiči a zároveň je tam slabá zemička, alebo veľmi veľká vzdialenosť od bodu rozdelenia. Ono sa to dá zitiť, ale bude treba merať pri záťaži, čo nie je celkom vhodné pre amatéra. Ja mám taký čeker zásuviek z číny, vie to krásne zmerať, len tiež s tým treba vedieť robiť.Odpoveď na príspevok od karl587:
Zdravim vospolok, nejaký čas dozadu sme robili … @karl587 pri rekonštrukcii sa robila rekonštrokcuia aj uzemnenia? kládla sa do zeme nová pásovina? Merania vychádzadli v poriadku? ak je všetko spravené v poriadku, pospojovanie a uzemnenie, tak môže byť, že niekde v okolí sa dostal do pôdy nejaký potenciál, možno od suseda alebo niečo podobné a ten sa prenáša cez vaše uzemnenie späť do sieteOdpoveď na príspevok od merak:
@karl587 pri rekonštrukcii sa robila rekonštrokcu… @merak vlastne uzemnenie tu nebolo. Pôvodné pospojenie bolo spravené priamo na vodič PEN. My sme zakopali do zeme pasovinu. Meranie bolo okolo 6,5ohm , ale elektrikár čo to meral to pripisoval velkemu suchu, ktoré v období merania bolo. Položili sme cca 23m pasoviny do hĺbky 80cm.Odpoveď na príspevok od karl587:
Zdravim vospolok, nejaký čas dozadu sme robili … @karl587 "dotkneme sa touto ranou vodovodnej batérie v sprche, tak to dosť nepríjemne zabolí..." stojiš vtedy kde ? a hlavne na čomOdpoveď na príspevok od yuri66:
@karl587 "dotkneme sa touto ranou vodovodnej baté… @yuri66 v sprchovom kúte na keramickej dlažbe. Odtokovy zľab je plastovýOdpoveď na príspevok od karl587:
@yuri66 v sprchovom kúte na keramickej dlažbe. Od… @karl587 skusil by som odpojit uzemnenie od baterieOdpoveď na príspevok od yuri66:
@karl587 skusil by som odpojit uzemnenie od bater… @yuri66 a odmerať rozdiel napätia medzi nimi. No tam je nevyhnutné jednoznačne zistiť príčinu - s elektrnou nie sú žarty.Odpoveď na príspevok od karl587:
@yuri66 v sprchovom kúte na keramickej dlažbe. Od… @karl587 ja som to ešte nikde nezažil aby ma kopala batéria na vodu, tam nemôže byť žiadne napätie voči zemi,bežná voda je vodivá, ak sa tam dostane napätie vyhodí istič, vane sa uzemňujú preto aby ihned vyhodilo istič ak tam padne napr. kulma,Odpoveď na príspevok od yuri66:
@karl587 skusil by som odpojit uzemnenie od bater… @yuri66 prečo uzemňovať batériu? uzemnená je voda a tá je vodivá tak je uzemnená stále cez vodu,jeden čas ked som mal ešte na spojoch svorky som mal zemnenie len cez bojler, ked som ho odpojil bol som bez elektriny a fáza íšla, šťastie že nikde nemám bežne dostupnú zem aby som sa jej držal druhou rukouOdpoveď na príspevok od duzu:
@yuri66 prečo uzemňovať batériu? uzemnená je voda… @duzu to lebo aj treba vedieť čo a ako odpojiť...Odpoveď na príspevok od duzu:
@karl587 ja som to ešte nikde nezažil aby ma kop… @duzu ... Tak si zažil toho málo (a Ty chceš rozdávať rady iným? 🙂 ) Teda chceš tým povedať, že @karl587 alebo aj ja, si vymýšľame, keď sa nám niečo také udialo ???Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu ... Tak si zažil toho málo (a Ty chceš rozd… @petersd to sa mohlo stáť ak máte nevodivú vodu napr bez akýchchkoľvek minerálov alebo daždovú ale nikto nenapísal aké tam bolo napätie, voči zemiOdpoveď na príspevok od lukino55555:
@duzu to lebo aj treba vedieť čo a ako odpojiť... @lukino55555 tak napíš ako správne odpojiť napájanie bojlera pri výmene, to by si musel vedieť že nemáš v rozvádzači PEN zo siete alebo i vlastnú