Zmluva- zapis majitela

Chcela by som sa opytat ako uviest do zmluvy jedneho majitela , ktory ma ale dvakrat 1/2 podielu, pretoze dedil postupne. Odlisnosti su aj v zapise , kedze pri jednom podiely ma titul, pri druhom ma zase bydlisko detailnejsie zapisane . Dalej ako to uviest napr. tu: LV č. xxx: - parc. č. xyx – orná pôda o výmere xyx m2,vlastnícky podiel..... mam toto napisat dvakrat? Dufam, ze ste ma pochopili a vopred dakujem za kazdu odpoved.
Odpovedať
@zuzik podla mňa aby nebol problém tak to naíiš ako to je na LV písané.
Odpovedať
@zuzik pokiaľ je podielové spoluvlastníctvo nadobudnuté postupne, tak podľa katastrálneho zákona sa zápis k tej istej nehnuteľnosti zapisuje podľa poradia listín doručených na kataster k zápisu v KN. Podkladom k zmluvám je výpis z LV, preto by predmet zmluvy mal byť napísaný podľa LV. Katastrálny úrad nespočítava vlastnícke podiely, ale ich zapíše v takom podiele (v tvare zlomku), aký je uvedený v listine, na základe ktorej zápis v KN vykoná. Nadobudnutím vlastníctva všetkých spoluvlastníckych podielov jednou osobou došlo k zániku spoluvlastníctva, avšak Občiansky zákonník neurčuje, aké ďalšie podmienky má tento výlučný vlastník nehnuteľností splniť. Čo sa týka zápisu titulu pri mene, tak toto je možné na základe podania na zmenu osobných údajov http://www.minv.sk/?oznamy-a-dokument... alebo prve v poradí http://www.minv.sk/?oznamy-a-dokument...
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla ste neprekonateľná
Odpovedať
dakujem za pomoc :)
Odpovedať
Dobry den .pred 6rokmi som kupil parcelu E. Dal som ju zamerat kvoli prevodu na C. Po 6 rokoch chcu vysporiadat susednu parcelu C a zistilo sa ze tam su este nejaké zvysne metre z parcely, ktoru som odkupoval..Co ak ma teraz napadnu za drobenie pol. pôdy? /Spociatku boli pozemky evidovane najma v pozemkovych knihach (ale aj inych evidenciach). To bolo do r. 1964. Za socializmu potom dochadzalo k tzv. THM (technicko-hospodarskemu mapovaniu), kedy zacali vznikat dnesne katastralne mapy. V sucasnosti je myslim taky stav, ze cela SR je zobrazena v katastralnych mapach a rozdelena na parcely. Prave tieto parcely su parcely registra C (v zmluvach niekedy oznacovane ako CKN) a nie vzdy je k nim zalozeny LV. Castokrat su uplne odlisne od parciel registra E, co su vacsinou prave parcely podla povodneho stavu v pozemkovych knihach. EKN parcely su zobrazovane v mape urceneho operatu, CKN v katastralnej mape. Cele katastralne uzemie je rozdelene na CKN parcely, ale trebars v mape urceneho operatu moze polovica uzemia chybat. Je to preto, ze v minulosti sa neevidovali vsetky pozemky. Dosledkom toho je tiez to, ze zase nie ku kazdej parcele C je evidovany vlastnik (ked sa napr. neeevidovali ulice, neboli zapisane v pozemkovej knihe, preto neexistuju ako parcela E, no pri mapovani uz z nej urobili parcelu C, ale kedze ten kusok zeme nikdy "nikomu nepatril", ani dnes nema LV). Postupne sa tento stav naprava (ROEP), ale ide to pomaly. Parcely registra E maju casto hranice v terene nezretelne (pozemok existuje, ale je sucastou vacsej parcely - typicky male rolicky po zdruzstevneni, ktore pravne stale existuju, ale realne sa uz nevie kde v ramci toho velkeho lanu su; tu je potrebna identifikacia parciel na stav registra C). No a pri EKN parcelach nie je zavazny druh pozemku, co je uvedeny v LV. Neplati, ze jedny su orna poda a druhe len zastavane plochy. Tiez vlastnictvo moze byt (a casto aj byva) usporiadane aj k parcelam E.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?