Iní majitel domu a iní pozemku?

Dobrý deň,chcem sa spýtať.Známi majú postavený dom na pozemku už 60 rokov,dom je písaný na nich ale pozemok patrí trom cudzím osobám.Kedysi sa to tak robilo.Chceli by to dať do poriadku.Ako by mali postupovať?Jeden majiteľ pýta veľkú sumu za kúsok pozemku.Musia odkúpiť ten pozemok?Alebo tam môžu bývať aj nadalej bez problémov.Ako by sa to dalo vyriešiť?Môžu im majitelia pozemku robiť problémy súdnou cestou ak ich nevyplatia?Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
Mozu mat dost problemy... keby sa rozhodli ze s niecim nesuhlasia, myslim ze by neboli moc v prave ked su na cudzom pozemku, naj pre nich odkupit... alebo sa dohodnut na nejakom prenajme ...ale aby mali papier, ze maju proste pravo tam to obyvat
Odpovedať
Idealne je dohodnut sa s majitelmi pozemku.. Ak nedojdu k dohode, mozu to dat na sud, aby rozhodol, ale moze sa stat, ze majitelia domu budu musiet zacvakat trhovu cenu za pozemok.. Bohuzial, toto su chyby z minulosti, ktore sa za sociku stavali, kedze sa kaslalo na osobne vlastnictvo.. my sme takto prisli o pozemok, ktoreho dnesna hodnota by bola 80 tisic.. takze ono sa na prvy pohlad moze zdat, ze ved oni tam byvaju 60 rokov, ale pohlad majitela pozemku je, ze on nemoze uzivat svoj majetok uz 60 rokov a moze sa stat, ze ani adekvatnu nahradu nedostane..
Odpovedať
Keďže podľa otázky, iba jeden pýta veľkú sumu, tak určite to odkúpiť od tých dvoch. Nemusia kúpiť všetky podiely naraz. Aj od jedného je lepšie ako nič. Potom už sú podielovými spoluvlastníkmi. A to už ich oprávňuje aspoň reálne využívať pozemok, celý pozemok. Určite sa súdne rieši lepšie podiel iba jednoho ako celý pozemok.
Odpovedať
@ivetka138 mali by si kupit aspon nejaku cas od jedneho alebo od druheho nech su uz len dvaja spoluvlastnici a ten vlastne ktorí ostane s nimi sa uz nebude proti nim s niikym moct dohadovat a teda bud ich tam necha alebo sa budu natahovat o kupe alebo predaji, nie je to prijemna situacia
Odpovedať
Profilova fotka
My sme to mali podobne...dom na pozemku 15tich stareniek, ktore mama obehala spolu s notarkou a tie jej vsetky podpisali darovacu listinu. Ako bolo povedane su to chyby z minulosti ktore ale dnes vedia narobit velke problemy. Ja by som sa isla poradit s pravnickou ...
Odpovedať
@ivetka138 s kupenim podielu to nemusi byt take jednoduche, kedze spoluvlastnici maju predkupne pravo.. A ak je tam jeden, co chce robit priek, tak by som sa vobec necudovala, ak by to kupil.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede, uvidíme ako to dopadne , dúfam že to vybavia.
Odpovedať
Ahojte ak sa môžem "privtriet". Vyhliadli sme si domček. Domček m a jedného majiteľa, ale pozemok majú na polku s mestom. Dala by sa zobrať hypotéka iba na ten dom. Lebo kao postupovať v tomto prípade? Mesto má časť pozemku až 1500m2. A majiteľ okolo 400m2.samozrejme,ze nepotrebujeme tu "mestskú časť", no nevieme ako toto riešiť. Dakujem
Odpovedať
@melanka13 Nerozumiem zadaniu - ako majú pozemok na polku s mestom? Píšeš, že mesto má 1500 m2 - to je samostatná parcela? Majiteľ má 400 m2 - to je tiež samostatná parcela? A dom stojí na tej parcele? Alebo je to v spoluvlastníctve majiteľa a mesta? A čo je to "mestská časť"? Je to podielové spoluvlastníctvo mesta? Alebo je to nejaká vedľajšia parcela, keď ju nepotrebuješ odkúpiť? Potrebuješ odkúpiť celý pozemok pod domom. Pokiaľ dom stojí na cudzom pozemku, tak pre banku to môže byť problém. Taký dom je pre banku ako zábezpeka úveru nie veľmi zaujímavý. V prípade uplatnenia zál. práva môže byť pre banku ťažko predajný. A mesto nie je ochotné predať svoj podiel / parcelu?
Odpovedať
@chrobak7 ďakujem. Som to asi na figu napísala. Ak to ja správne chápem, lebo popravde fakt tomu nerozumiem. Mesto má väčšiu časť. Najprv sme si mysleli, že je to záhrada za domom co by aj metrazou sedelo, lebo je to fakt obrovské a pre nás zbytočne. No nakoniec sme zistili, že ešte aj z tých 400m ma mesto polku.co už spadá aj pod dom. Samozrejme chceme ísť aj na úrad sa opýtať na to, ako by sme to vedeli vyriešiť. Hlavne koli úveru,bez ktorého nehnuteľnosť nedokážeme kúpiť. Odkúpiť, že by to šlo, ale pýtajú dosť.pretoci ma niekto skúsenosť. Žeby sa dala odkúpiť len určitá časť, nie cele a nebol by problém s úverom. Lenže, o tom ze vraj bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo a obávam sa, že bude to náročné. Tak ak sa s tým už niekto stretol. Ako to riešiť. Lebo popravde vieme ako to všade funguje. Na úradoch ti povedia to a ľudia ta dokážu nasmerovať inak svojou skúsenosťou. No na úrade ti takú možnosť nepovedia. Dakujem (snáď som to teraz trosku lepšie popísala)
Odpovedať
@melanka13 My sme kupovali pozemok kde cast vlastni obec - 1/4, my 3/4. Ked sme riesili kupnu zmluvu, byvali majitelia poziadali obec o vyjadrenie - ci maju zaujem o predkupne pravo a ak nie ci maju zaujem o predaj pozemku nam ako buducim vlastnikom zbytku. Vo vysledku obec nemala zaujem o odkup ale ani nam nechceli predat svoju cast - rozhodovalo o tom zastupitelstvo. Banka tento status quo akceptovala bez problemov, pri hypoteke nebol s tym problem. Ale zabezpeka banky bola na inej nehnutelnosti len pre doplnenie.
Odpovedať
@melanka13 Najlepšie by bolo, keby si dala kópiu z mapy a dopísala, ktorá parcela komu patrí, kde je dom a kde je cesta. ALebo to aspoň nakreslila rukou. Lebo ty si to vieš predstaviť, ty si to videla. My nie. A stále nie som si istý, či to mesto má polovicu ako spoluvlastník.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@babulina Tá posledná veta je veľmi dôležitá. Mám obavy, či by banka zobrala ako zábezpeku dom, čo si kupovala.
Odpovedať
@babulina @chrobak7 ďakujem veľmi pekne. Ak sa nám podarí pôjdeme ešte dnes na úrad sa na to opýtať.. Nemám mapu a kresliť neviem, to by bolo ešte horšie ako co som pisala :-D.. Ak niečo zoženiem, pridám, aby sa dalo v tom lepšie orientovať. Lebo chápem, že takto z píšem je to ťažšie. Dakujem
Odpovedať
@melanka13 pochybujem, ze vam banka da na take nieco uver.. nam robili problem este aj v tom, ze cez nas pozemok je pristup k domu, ktory vlastni moja rodina.. ale vecne bremeno tam nie je.. Vlastne sme to ani nemuseli povedat, ze to tak je, lebo z mapy to jasne nebolo, kade sa chodi.. A aj tak nas odmietli, hoc problematicky bol ten druhy dom, nie nas.. Takze vo vasom pripade by som sa cudovala, ak by vam dali uver, ak je tam spoluvlastnictvo.. Iba ak by ste zalozili inu nehnutelnost..
Odpovedať
@akvi ďakujem. Pôjdeme sa na to cele informovat co a ako. Joj. Však všade len problémy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?