Zmena z intravilanu na extravilan

Trosku netypicka otazka.. Uplnou nahodou sme zistili, ze v novom uzemnom plane obce nas pozemok ,ktory bol doteraz zaradeny v intravilane obce je zrazu v extravilane. Tento pozemok sme chceli v buducnosti predat ako pozemok, na ktorom by sa dalo v buducnosti stavat. Ked sme sa informovali na obecnom urade, povedali nam, ze uz je neskoro, ze novy uzemny plan je hotovy. Otazka: Moze obec svojvolne zmenit hranice extra-intravilanu? Nemali nas ako vlastnikov o tom informovat?
Odpovedať
Myslím, že keďže ide o veľké množstvo vlastníkov, tak to len vyvesili na úradnú tabuľu...tým splnili svoju zákonnú povinnosť o ohlásení.
Odpovedať
Lenze jedine nas pozemok bol preradeny z intravilanu do extravilanu. Mz nebyvame v tejto obci, preco mam sledovat obecne stranky? Takto sme predsa prisli o moznost stavby na tomto pozemku, resp. predat ho ako stavebny pozemok.
Odpovedať
Obec vás nemusí vás oslovovať. Škoda, že ste si na pozemok včas nevybavili stavebné povolenie - vyňatie + ľubovolný projekt.
Odpovedať
@nesiris podla mna s tym uz nenarobis nic akurat mozes dat ziadost aby pri dalsej zmene uzemneho planu bol stav vrateny naspat Ked si bola dva krat rocne kosit pozemok trebalo ist pozriet nastenku :).
Odpovedať
To znamena, ze vsetci ,ktori vlastnia rodinne domy na kraji dedin si musia chodit kukat obecnu nastenku , ci nahodou ich zahrada vedla domu nepresla z intravilanu do extravilanu? Tu nejde o zmenu druhu pozemku ,aby som mohol stavat, tu ide o to, ze mi svojvolne znehodnotili moje osobne vlastnictvo bez dovodu a bez oznamenia a bez moznosti okamziteho vratenia do povodneho stavu.
Odpovedať
@nesiris Trochu sa mi nezdá tvoje zadanie. Hranice intravilánu, teda po správnosti sa to volá hranica zastavanej časti obce, sa nemenia len tak rozhodnutím obce alebo starostu. Dokonca hranice intravilánu sa teraz ani nedajú meniť v zmysle legislatívy. Hranice intravilánu boli dané pred niekoľkými rokmi zákonom, ktorý prijala NRSR a odvtedy ich nie je možné meniť. Zákon neumožňuje ich zmenu. Takže buď píšeš o niečom inom - nie hranici intravilánu, alebo si to obec zmenila svojvoľne, protiprávne. Skôr si myslím, že novým územným plánom zmenila účel využitia oblasti, v ktorej sa nachádza tvoj pozemok a predefinovala to na niečo iné. Ak je to tento prípad, tak určenie využitia oblasti je čisto v kompetencii obecného zastupiteľstva. Oni môžu určiť, na čo sa bude daná oblasť využívať. Ak by predsa len zmenila hranice, čo ako som uviedol je v rozpore s legislatívou, tak pre teba by to nič zásadné nezmenilo. Ak je funkčná oblasť určená na výstavbu rod. domov, tak je jedno, či je v intraviláne alebo v extraviláne. Ja mám tiež dom postavený v extraviláne, za hranicou zastavanej oblasti obce.
Odpovedať
@nesiris Ešte doplním - hranice intravilánu sú pevne zakreslené v katastrálnej mape. Takže smerodajné je to, čo je v katastrálnej mape, nie v územnom pláne. Možno tie hranice zakreslili v novom územnom pláne chybne omylom. Treba ich potom upozorniť, že v katastri je to správne. Ani obec ani starosta nemôže meniť hranice intravilánu v katastri. Takže pozri si v katastrálnej mape, kde je tvoj pozemok. Je možné, že si ho vždy mal v extraviláne. Bez toho, aby som videl podklady, ti neviem presne poradiť. Takto je to len tipovanie.
Odpovedať
@nesiris ako spomenul @chrobak7 hranice intravilánu sa meniť nedajú. Treba si zistiť či spomenutý pozemok je v územnom pláne obce, či je plánovaná výstavba alebo nie . Či je pozemok určený na IBV (individuálna bytová výstavba). ďalší omyl je že pozemok znehodnotili. keď obec povie, že tu sa stavať nebude, lebo medveď tak na to má právo.
Odpovedať
@nesiris Ale veď stavať sa tam dá tak či tak nie? Záleží na územnom pláne obce. My máme pozemok v extraviláne ale územný plán obce tam dovoľuje stavať, takže by som hneď netvrdil, že ho znehodnotili nejako. To, že vás o tom neinformovali, to už posúdiť neviem, či to niekde len vyvesili alebo či to vôbec majú prikázané.
Odpovedať
Profilova fotka
@nesiris Keďže územný plán nerieši majetkovo právne vzťahy, pochybujem že im išlo o to aby niečo robili práve len s tvojím pozemkom.
Odpovedať
U nas to bolo takto: zdedili sme pozemok uplne na kraji obce oznaceny ako zahrada v zastavanej casti obce(v intravilane)-toto su udaje z listu vlastnictva spred 15 rokov. Planovali sme stavbu rodinneho domu,na obecnom urade nam povedali, ze nie je problem , zahrada sa preklasifikuje na stavebny pozemok, hlavne, ze je v intravilane. Situacia sa zmenila, prestahovali sme sa blizsie k hlavnemu mestu s tzm, ze pozemok nam predavala realitka. Pani maklerka si sla nieco zistit na obecny urad a tam jej povedali, ze z toho nemoze byt stavebny pozemok, lebo uz nepatri do zastavanej casti obce a to je podmienka. Vedla pozemku rodinne domy so zahradami-tie samozrejme ostali v intravilane. Vraj sa robili zmeny k uzemnemu planu, bolo to zavesene na internete a kedze sme sa neprihlasili, tak uz je pozde, alebo si zaplatme zakreslenie noveho uzemneho planu(blbost). Aku zmenu som mala zahlasit, ked my sme ziadnu zmenu nechceli? Ano , ozvali sa majitelia pozemkov, ktori by radi dostali pozemky do intravilanu, aby raz sa na nich mohlo stavat. Preto sledovali, kedy bude novy uzemny plan, my sme to nesledovali,lebo ziadnu zmenu sme nechceli.
Odpovedať
@martosko mozno neriesi majetkovo pravne vztahy, ale niekomu by pripadny novy dom vadil vo vyhlade na krasny les.Aj ja by som radsej kukala z terasy do prirody ako na murovanu stenu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nesiris Čiže informácie máš z agentúry JPP - vraj podľa maklérky. Pošli mi do správy číslo parcely a názov katastra, prípadne do mailu chrobak7(zavinač)post.sk kópiu územného plánu či odkaz na územný plán nech sa na to pozriem priamo zo zdroja a nie formou informácie "vraj". Lebo silno sa mi nechce veriť, že by posúvali hranicu intravilánu. A výrok "toho nemoze byt stavebny pozemok, lebo uz nepatri do zastavanej casti obce a to je podmienka." je hlúposť. Je plno nových parciel a vystavaných domov v extraviláne. Podmienkou výstavby nemôže byť umiestnenie pozemku v intraviláne. Inou vecou môže byť osobná zaujatosť starostu - možno z nejakého dôvodu vám nechce povoliť výstavbu a zdôvodňuje to rôznymi argumentmi, aj nepravdivými.
Odpovedať
@chrobak7 nereda by som zverejnovala detaily, v piatok mame sedenie s architektom, ktory robil novy uzemny plan, tak budeme mudrejsi. Jemu sa to tiez nezda, ja som vsak tlmocila slova maklerky a pracovnicky obecneho uradu.Tak uvidime..
Odpovedať
@nesiris Však to pošli iba mne do mailu alebo do súkromnej správy. Ale ak mi neveríš, tak neposielaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@nesiris ak je to územný plán celej obce v nejakej mierke 1:5000 alebo 1:10000 alebo viac, tam sa tomu architektovi veľmi ťažko určuje ktorý dom kde bude mať výhľad. Skôr mi príde že realiťáčka niečo špekuluje, veď ako bolo písané aj vyššie dá sa stavať aj v extraviláne.
Odpovedať
@nesiris Alebo aspoň napíš názov obce, nech si pozrieme ten územný plán. Prípadne uveď v ktorom sektore úz. plánu je ten tvoj pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
tak to už som zvedavý, aký účel má sedenie s architektom, peniaze dostal , ÚP je platný , už stým nič nemá, ešte autorské právo, ale to si môže dať za klobúk. Ale že špekuluje realiťáčka, to už je bližšie k pravde. Lacnejšie kúpim, drahšie predám.
Odpovedať
Profilova fotka
@nesiris co vam vlastne povedali na obecnom urade ako dovod zmeny?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
vyriesilo sa to? Mam rovnaky problem, v roku 2001 som kupil parcelu ktora bola v intravilane, mam aj vypis z LV s peciatkou z katastra ktory to potvrdzuje. Dnes je parcela v extravilane a nechcu mi povolit stavbu nakolko tam vraj obec nema uzemny plan. Cize rovnako mi znehodnotili moju parcelu a tu sa bavime o oblasti pri Bratislave. Ak tam nemozem stavat tak cela moja investicia je prec, v konecnom efekte som prisiel o zhruba 1 milion euro. Toto sa moze stat len v Slovenskom bananistane.
Odpovedať
@samoblack1 fuh, 1 milion euro, draha investicia za parcelu :) to si developer ? btw tiez by ma zo zaujimavosti zaujimalo ako to dopadlo zatial
Odpovedať
@samoblack1 Intravilán / extravilán nemá na výstavbu zásadný vplyv. Dôležitý je územný plán. Hranice intravilánu sa nemohli posunúť. Jediné, čo sa mohlo zmeniť, je územný plán. Neviem si predstaviť, čo si kupoval za 1 mil. EUR ako súkromná osoba. Na výstavbu rod. domu to asi nebolo.
Odpovedať
@chrobak7 @shadowmilan to nie tolko som za to nedal, ked som to kupoval tak zamer bol postavit rodinne domy. Ak by som to zrealizoval tak by som z predaja po odratani nakladov mal cca 1 mil. EUR. Realne ale tam dnes skutocne chcem postavit svoj dom a byvat tam. Zvysok chcem pouzivat ako polnohospodarsku podu. Tu ide skor o princip ze niekto zmenil klasifikaciu pozemku a tym mi ho znehodnotil. A ano, hranice intravilanu sa posunuli aj napriek tomu ze to zakon podla vsekeho neumoznuje. Mam listinne dokazy ktore to potvrdzuju. Intravilan / extravilan ma velmi zasadny vplyv na moznost ziskania stavebneho povolenia, ak je parcela v extravilane a nie je tam uzemny plan tak smola, toto sa v intravilane stat nemoze. Samozrejme ze v uzemnom plane lokalita uz nie je a to aj napriek tomu ze predtym bola v intravilane.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?