--- ### 📐 **Odkiaľ sa určuje:** Uličná čiara sa **určuje od hranice pozemku priľahlého k verejnému priestranstvu** – teda: * od **hranice medzi stavebným pozemkom a cestou/ulicou**, * prípadne od **okraja komunikácie** alebo **hranice parcely** určenej ako verejná komunikácia (v katastri väčšinou parcela typu „ostatná plocha – ostatná komunikácia“). V **územnom pláne obce alebo zóny** býva uličná čiara zakreslená ako **červená čiara** („regulačná čiara“), ktorá presne určuje: * kde môžu byť umiestnené **predné steny budov**, * aký má mať zástavba **odstup od ulice**, * ako sa má **dodržiavať stavebná línia** v danej ulici (rovná, zalomená, odsadená a pod.). --- ### 🏗️ **V praxi:** * Pri navrhovaní stavby sa **stavba musí umiestniť na uličnú čiaru** alebo **v stanovenom odstupe od nej**, podľa územného rozhodnutia. * Ak územný plán uličnú čiaru neurčuje, **určuje sa podľa jestvujúcej zástavby** – teda podľa „stavebnej línie“ susedných domov v ulici. --- Ak chceš, môžem ti to nakresliť na jednoduchom **schematickom obrázku** – napríklad, ako vyzerá parcela, ulica a uličná čiara. Chceš, aby som to spravil?Uličná čiara je hranica medzi verejným priestranstvom (ulicou, cestou, námestím) a stavebným pozemkom, určená v územnom pláne alebo v územnoplánovacej dokumentácii. Zároveň určuje polohu fasády budovy smerujúcej do ulice a teda základnú líniu zástavby.
Odpoveď na príspevok od starysomar:
Toto vrátil ako odpoveď chatgpt: „**Uličná čiara… @starysomar to som našiel rovnako cez chatgpt, keď som chcel aby mi to presne nakreslil, tak mi nevedel dať takú fotku. Preto som chcel čii niekto vie presne povedať, či sa tam ráta chodník, neráta, či to je od obrubníka cesty, alebo je môj plot je uličná čiara a pod., lebo to neviem určiťOdpoveď na príspevok od xzibit:
@starysomar to som našiel rovnako cez chatgpt, ke… @xzibit Tvoj plot je uličná čiara. Určuje sa preto, aby sa domy nenalepili tesne na verejný pozemok. Náhodou v budúcnosti (horizont desiatok rokov) bude treba rozšíriť cestu a tam bude stáť dom - to by bol problém. V obciach niekedy vidno, že domy sú tak blízko cesty, že sa tam už nedá spraviť chodník. tomuto má predísť uličná čiara.Odpoveď na príspevok od xzibit:
@starysomar to som našiel rovnako cez chatgpt, ke… @xzibit je to tam jasne napisane ;) "...hranica pozemku"Odpoveď na príspevok od xzibit:
Ďakujem vám obom za info. Žiaľ, nepotešili ste ma… @xzibit Ešte jedna zaujímavosť. V BA na PRažskej ulici je tento dom s takýmto vchodom. Keď som pátral, prečo sú tie dvere tak vysoko, tak som sa dopátral, že toto bol hlavných vchod do domu, k nemu boli schody a pred domom bola predzáhradka. Keď sa rozširovala Pražská ulica niekedy v 60. rokoch, tak ten dom bol tak blízko cesty, že museli pre rozšírenie cesty zrušiť predzáhradku aj schody, aby mohli urobiť chodník. Dom má (aj mal) vchod aj zo zadnej strany, takže predné dvere zostali a nepoužívajú sa.Odpoveď na príspevok od xzibit:
Ahojte, Viete mi prosím vás pomôcť povedať a nazn… @xzibit podmienky nepopisujete , odpovede sú preto všeobecné. Pozrite územný plán, tam je čiara, kde musia hraničiť fasády, Pozemok a jeho hranica je irelevantná, hranica vozovky tiež nemuí byť hranicou pozemku.