Problém so susedovými stromami pri hranici pozemku

Zdravím, poprosil by som Vás o radu. Chcel by som ísť stavať dom na rodinnom pozemku, ktorý je úzky a dlhý.... problém je ten, že susedia máju na svojom pozemku pri hranici s naším 4 stromy, ktoré sú vysoké viac než 2 poschodový dom... Už som videl ako sa v silnom vetre dosť kolísajú, majú isto cez 30 rokov. (viď foto) Zhruba na ich úrovni som chcel stavať dom, no nemôžem nakoľko sa obávam, že mi jedného dňa padnú na ten dom, či už po silnom vetre/zásahu bleskom/ pod.... No susedia ich nemienia skrátiť ani dať preč...nakoľko k nim majú citový vzťah a je im asi jedno, že tak podľa mňa ohrozujú seba aj nás... Viete mi prosím poradiť ako by som to mohol vyriešiť? ... je nejaká cesta/spôsob ako ich prinútiť k zrezaniu alebo skráteniu tých stromov ??? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Mozes to vyriesit dobrou poistkou. Ak su stromy zdravé nevidim dovod rezat stromy.
Odpovedať
@taibr čím skôr to dáš dolu tým lepšie. Každým rokom budú problémy narastať o 50 cm. Také stromy patria do lesa a nie do záhrady, totiž poškodzujú dom sústavne.
Odpovedať
No poistka je síce pekná vec, a aj keby sú zrovna zdravé tie stromy, padnúť/zlomiť sa môžu hocikedy aj o 10 rokov predsa po nejakej silnej búrke (alebo zásahom blesku...) a keď to padne na dom tak sa stanem minimálne dočasným bezdomovcom alebo to niekoho zabije.... Hej súhlasím také stromy sú krásne v prírode v lesoch, na lúkách.....a ďalší fakt, myslím že aj korene to bude mať ďaleko na našom pozemku.... |-| Neexistuje ale nejaká zákonná cesta ako docieliť ich zrezanie alebo aspoň skrátenie ?
Odpovedať
@taibr Natlc do nich medene klince, alebo polej kyselinou, ak to nepomoze vybehni do vysokych tatier a nazbieraj lykozruta aspon kybel a vysyp ich na tie stromy a mas to ekologicky odstranene (spracovane).
Odpovedať
@taibr Urcite v pripade ohrozenia zdravia a majetku ( aj preventivne ) je povinnost zabezpecit strom. Ak to prezeniem tak ked ich tam chcu mat tak nech si ho ukotvia o ocelove lana inak skratenie prip vyrub. Obrat sa na obec alebo odbor ziv. prostredia. Ak sa vsak nedohodnes so susedom budes musiet pohrozit pravnikom :-( Inak namatkou odkaz, jeden sice z ciech no princip je rovnaky. http://bbonline.sk/pravna-revue-radi-... https://www.enviprofi.cz/33/lze-narid...
Odpovedať
neporadim,ale tie stromy tam boli predtym,nez si ty zacal uvazovat o dome...nie si v prave,a uz vobec tie komentare o sposoboch ich nicenia,hroza
Odpovedať
A nemal by byt strom v takej vzdialenosti od plotu ako je vysoky, ci sa mi to len zda?
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 omg netrep aspon ved mu to znizuje kvalitu uzivania pozemku Ja som mal dva taketo smreky v strede dvora juj ako som sa z nich tesil krasne tienili dokonala atmosfera pokial pri vetre sa nedvihol travnik a kuk koren na mna a nasledna odlomena haluz vyriekla ortiel ... uz som bol nahodeny v postrojoch a za dva dni po kuskoch boli dole Ako sa z nich tesila kvetinarka ze kolko ceciny ma a kamos celu zimu v teple bol Za mna prec s nimi ... ked nic ine do velkeho postrekovaca total herbicid a streknut ich do mesiaca su kaput
Odpovedať
pre "maria123" a pod. názory: Nehádam sa áno, stromy tam boli skorej ako chcem ja stavať, netvrdím že niesu krásne alebo že mi ich tiež nebude ľúto, ale tie stromy sú riziko aj pre aktuálne starší dom, ktorý na pozemku je rovnako dlho ak nie viac... je tak isto aj obývaný.. a rovnako ma tie stromy trápili pri každej búrke a okrem iného min. tá šopa čo tam je, tak je na strane stromov "dopraskaná a vychýlená stena" a podľa viacerých názorov práve od koreňov stromov, ktoré tam rástli a rastú..... A len doplním pre všetkých ostatných, nechcel som to riešiť spôsobom "alá lykožrút" a pod... a tak isto som nepovedal že stromy musia len celé preč... Skúste sa zamyslieť chceli by ste ísť bývať pod takéto stromy ? chce mi niekto tvrdiť že nemôžu/nepredstavujú riziko ??.... keď by nedajbože padnú na niektorý aj už aktuálne stojaci dom a v ňom by to niekoho zabilo/zranilo potom čo ? ...nemám predsa právo ako majiteľ pozemku/domu sa snažiť o jeho bezpečnosť ??....prečo by som sa mal tváriť že je všetko OK prípadne doplatiť na to že niekto iný to nerobí.....
Odpovedať
Profilova fotka
@taibr z uvedenej fotografie nie je zrejme, ze by stromy predstavovali nejake riziko. To, ze mas ty strach, ze strom pri burke padne zial nie je opodstatneny dovod na odstranenie stromu (div sa svet v Bratislave na sidlisku mame daleko vacsie stromy). Ak si naozaj presvedceny, ze zo stromu plynie nejake nebezpecenstvo, obrat sa cez pravnika na sud a az sud uzna, ze tvoja poziadavka je opodstatnena, tak nariadi napravu. Ak vas je v dedine s takymto nazorom viac, tym lepsie pre vas. Ak to chces zahrat na kretena, tak mozes postupovat podla navodu od @wolodymyr. Ani v tom pripade vsak nemas zarucene, ze majitel bude ochotny ten "kaput" strom odstranit a mrtvy strom ti tam bude daleko nebezpecnejsi. Niet nad dobre medziludske vztahy, nehovoriac o tom, ze sa vystavis pripadnym pravnym nasledkom svojho konania.
Odpovedať
@originalx @wolodymyr ako vidim, ste prototyp idealnych susedov. Lebo majitel stromov je hlupak co si nevie dat dva a dva dokopy, ze sused chce staviat, ale stromy mu prekazaju a zrazu zahadne uschnu. Niet lepsieho zacatia susedskeho spolunazivania. A potom o pol roka nova tema na MS "mam suseda debila". bravo.
Odpovedať
@taibr toto treba riesit pri stavebnom konani, trvat na posudku odbornikom na statiku stromov. Viac ako vyvratu v takejto zastavbe by som mal obavy z tiena, vlhkosti a naslednej tvorbe machu. Sused ma 5 rocnu fasadu, meter od steny su 4-5m tuje a fasada mu tam chyta pekny zeleny nadych.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
o tomto by som sa porozprával so susedom. ale nevidím to ako problém. aj by som tam ten strom nechal. podľa mňa nemusí byť z toho problém. nemusí padnúť ani nič podobné. sused by ho dal dolu podľa mňa keby mal tie pocit, že nejako ohrozuje bezpečnosť..
Odpovedať
@milan_ dal som len radu ako nato, kedze sused ich nechce odstranit a budu dalej robit vrasky novemu susedovi. Mam doma 35 rocnu borovicu taku vysoku ako henti smreky a viem co to je za riziko pri silnom vetri a to nehovorim o siskach padnutych na hlavu z 10 metrovej vysky. Tam kde staviam dom ma tiez sused na hranici velky strom a neriesim to, dufam, ze ked bude on stavat tak ho da dolu. Nerobim nikomu problemy, len davam rady, zle aj dobre.
Odpovedať
Prekopat sa ku korenom, vrtnut dieru a naliat kyselinu...Nikedy sa problem musi riesit aj razantnejsie ked susedia nemaju zaujem...
Odpovedať
@originalx dobra rada stoji gros, ale radsej ziadnu radu ako zlu radu. Skusil by som sa dohodnut, ponuknut pripadne financnu kompenzaciu. Mozno by bolo riesenim, aby mu to prikazal SU a ak uz nic ine, minimalne ho upovedomit, ze ak by sposobili jeho stromy skodu, bude za nu zodpovedat v plnom rozsahu.
Odpovedať
Je trochu bezohladne stavat vysoke stromy kusok od suseda, robia mu tien, predstavuju riziko. Stromy su pekne ale jedneho dma budu musiat ist dole a budu len vacsie a vacsie. Taka opacha sa potom tazsei pili, je to drashie, nebezpecnesjie. Argumentoval by som susedom tienenim a tak isto ze ked spadne strom a poskodi ti dom alebo niekoho dnuka zabije ze ich budes zalovat a ze budutplatiti desiatky tisic na odskondom do konca zivota.. Kde chcu potom spilait 50 metrovy strom...
Odpovedať
....no tie stromy sú tak 1 m od nášho pozemka čiže od našich stavieb čo tam už sú a spomínal som narp. že tá šopa je už načatá aj podľa mňa vďaka koreňom z tých stromov....Po bohužiaľ krátkom slušnom rozhovore, susedia nechcú nič robiť kvôli citovo-emocionálnej väzbe na tie stromy...... A áno mám obavu pretože je rozdiel, keď hentaký strom originál padne na menší dom ako keď sa "oprie" do obrovského paneláku predsa... Opäť zopakujem nechcel som to riešiť otrávením a pod... jednak kvôli susedským vzťahom, jednak aj že tých ľudí poznám, aj to že tak môže ešte skorej padnúť... a nechcel som sa zachovať ako chrapúň..... Snažím sa len dopátrať k legálnej ceste.. ak susedia budú trvať naďalej na svojom.....
Odpovedať
Smrek ma plytke korene a dorasta sa do vysky 30-40m. Maximalne aj 70m. V mladosti ma prirastky 0,5-1m za rok. Inu moznost ako vyrubat strom tu nevidim. Ak je na pozemku evidovanom na LV "zahrady" tak bez povolenia je mozne zrezat ak ma vo vyske 80cm obvod 130cm - vo vegetacnom obdobi. Ja byt tvojim susedom tak ich dam dole ako si koledovat o pad na novy dom. Ak sa postavi dom tak to zrezazanie o par rokov moze stat dost penazi kedze sa to bdue jednat o rizikove rezanie s vyuzitim plosiny (300-700eur). Taky strom nepatri jednoducho do blizkosti domu. Rada o dobrej poistke je cisty alibizmus.
Odpovedať
Ked sa prejdes po hociktorej dedine,tak takychto stromov najdes neurekom. Ludia ich sadili zvacsa kvoli tienu,a casto aj pri narodeni det,ci inych udalosti. Ludia pod nimi radi sedavaju v letnych horucavach. Uznaj, ze by bola skoda, keby sa teraz hromadne vsetky tie stromy v nasom okoli,ktore rastu dlhe roky, teraz mali hromadne vyrubavat,len preto, ze "raz sa moze nieco stat". Ved aj havarky na autach su caste a pravdepodobne a napriek tomu ludia na nich denne jazdia ;-) takze to neber tak tragicky :-) Aj tak budes musiet dodrzat zakonom stanovenu hranicu odstupu od susedov. Takze nasledne si tam postav pri tych stromoch napr.vysoky betonovy mur,aby si mal aspon aku taku ochranu.
Odpovedať
No ked zacnu stromy "zahadne" vysychat, tak sused je urcite uplne jebnuty a vobec mu nedojde... Co by som robil ja osobne - ponukol mu za odstranenie peniaze. Skus odhadnut, v akych pomeroch ziju, ci napr. 500€ je pre nich vela alebo malo. Pripadne ponukni viac. Ak by som planoval stavat, tak tych par stoviek by som obetoval. Pochybujem, ze pre styri stromy niekto odmietne podstatne vyssiu hotovost, nez maju hodnotu. Ak si mu nic neponukol, tak sa velmi nedivim, ze sa mu s tym nechce ostarovat..
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix ale tak v prvom rade, kedze su to susedove stromy, mal by dbat hlavne na to, ze by sa mal j o ne starat nie? No ako mozno hej, aby by ste naklady na ich odstranenie vzali na seba, bol by isto otvorenejsi ich vyrubu
Odpovedať
@wavrinecova12 kejsix Presne tak sused si musi byt vedomy toho ze jeho stromy mozu v buducnosti spadnut na susedny dom, a ako som pisal vyssie ak bude mat strom o 20-30 rokov 30m a obvod 1,8-2m tak aj pripadne neodborne pilenie moze sposobit poriadnu skodu na dome (vsak len taky pad na tepelne cerpadlo na streche moze vyjst na zopar tisic eur a to neratam poskodenu strechu atd.). Na mieste suseda by som nemal kludny spanok pri kazdej burke. Riesenim je aj dat nejake peniaze za zrezanie, hodnota dreva je tak 30eur max, tak dal by som urcite aspon 200eur.
Odpovedať
@originalx to ako seriózne? 8-(
Odpovedať
@anka2016 poškodí stromy a má isté, že mu padnú rovno na gebulu! Takto sú zdravé a nie je dôvod na obavy. Vskutku "skvelé rady" ...také slovenské!
Odpovedať
@taibr stromy sa javia zdravé, vyzerajú nádherne, bola by som šťastná ako blcha, mať ich pri pozemku. Pokiaľ Ťa máta prípadná hrozba, môžeš slušne osloviť suseda so svojimi obavami a navrhnúť mu dendrologický posudok stromov, aby si mal čierne na bielom v akom sú stave! Netreba na neho ísť hneď s výrubom. Rady aké tu od poniektorých odzneli - aby si poškodil stromy chemicky či mechanicky, sú jalové drísty, ktorými si leda tak zavaríš, pretože skúsený dendrológ zistí či sa stromom týmto spôsobom "pomohlo" a potom nie sused bude mať problém, ale Ty a to pre prečin poškodenia cudzej veci! Také stromy majú pomerne vysokú spoločenskú hodnotu, ktorá sa ľúbi šplhať aj do niekoľkých tisíciek! Tak aby si si pred stavbou domečku ešte nezarobil..... 8-( Okrem toho, rovno sa ohrozíš, pretože otrávený strom, ktorý bude postupne vysychať a chátrať sa Ti môže časom zrýpať rovno na barák. Ak nie priamo na hlavu! Poškodíš len a len sebe.
Odpovedať
@jabadaba to si tam moze postavit mrakodrap pri tvojom rozmyslani. Taketo stromy patria len a len do lesa. Co je na nich take hodnotne, ze maju hodnotu niekolko tisiciek? Myslis forintov? Este mu tam prikaz vevericky chovat a vtacikov.
Odpovedať
@jabadaba Spolocenska hodnota svrcin na dedine medzi domami v tisickach? Ale no tak ... :-D Je to drevo, obnovitelna surovina. Ci by si bola taka stastna ako blcha aj v kozi buduceho stavebnika, tomu sama neveris. Alebo ano - v tom pripade netusis, ake rizika to so sebou prinasa. A nejedna sa len o pad stromu na dom pri vichrici, kde uz moze ist o zivoty.
Odpovedať
@kejsix to nie je môj výmysel, to mám od dendrológa...čo myslíš, že my sme neriešili stromy na pozemku? Máme tam doslova suché pahýle, podľa odborníka, pokiaľ má z dvoch tretín vyschnutý strom zopár zelených listov, máme smolu a strom má spoločenskú hodnotu. Básnil o tisícoch....a hento u zakladateľa sú na pohľad vyslovene zdravé stromy...nie náletové ako napr. v našom prípade. :-N Strom musí byť chorý...ak je zdravý, tak si nepomôžeš...Inak ja by som bola za také skutočne vďačná ako blcha. My máme odporné stromy - náletové, z veľkej miery choré, suché....
Odpovedať
@originalx veveričky sú fajn, kiež by sme mali na pozemku. :-D Píšem vyššie - mám to od dendrológa, to nie je môj výmyseľ.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?