Odpoveď na príspevok od bksl:
Mam dom 100m od hrany pozemku pod cestou a komple… niesom tá ktorá by sestre nedopriala vlastne bývanie. Tak či onak jej poskytnem finančne prostriedky ľudovo povedané vyplatim ju. Ale ak však mám zdediť dom ja plus dať dosť veľkú časť peňazí som zasadne proti aby stavala další dom za rodičovským domom čo je natom svinstvo? Alebo vypočítavé ??Odpoveď na príspevok od anana415:
niesom tá ktorá by sestre nedopriala vlastne býva… @anana415 asi si si pomylila prispevok, ja ta z nicoho neobvinujem :)Odpoveď na príspevok od bksl:
@anana415 asi si si pomylila prispevok, ja ta z n… @bksl Ano prepáčte nechcela som vás označiť v komentári až neskôr som si všimla.Odpoveď na príspevok od anana415:
@megdesign tie rodiny sa postupom času vzdiaľuju … @anana415 a čo ak časom deti tvojej sestry budú chcieť predať ten dom tvojmu jednému dieťaťu (a to bude chcieť ten dom kúpiť) a druhé tvoje dieťa zdedí tvoj dom? Zasa to budú len súrodenci na jednom pozemku. Toto dopredu nikto nevie, takže nemôžeš tvrdiť, že sa budú generačne vzdiaľovať. Alebo to obgeneračne predaju dvom iným súrodencom. Vypočítavosť je počítať s peniazmi z dedičstva, keď ešte rodičia žijú.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@anana415 a čo ak časom deti tvojej sestry budú c… @megdesign to sú dohady typu či sa poletí na Mars. Rodičia samy navrhli kto čo zdedí, preto tu nemožno hovoriť o mojej vypočítavosti.Taktiez žiadne peniaze od rodičov nedostanem,sestre poskytnem moje našetrené peniaze. Zrejme máš problém čítať s porozumením . Ja vychádzam iba z počutia príbehov od iných ktorý stavali na jednom pozemku a čo všetko to potom obnáša predovšetkým tie problémy s tým spojené.Odpoveď na príspevok od anana415:
Dobrý deň, prosím o radu. Moja sestra zvažuje sta… @anana415 Osobne môžem zhodnotiť ako bývanie v spoločnom dvore s cudzími ľuďmi (čiže nie rodinou), tak aj s rodinou a aj viacgeneračné bývanie v jednom dome. A za mňa je to jedno veľké NIE. Vzťahy boli síce úplne super, ale to je momentálny stav. Vzťahy sa môžu zo dňa na deň zmeniť, ako aj nálady, rodinná a finančná situácia a veľa vecí sa môže zmeniť. A potom riešiť kto má koho vyplatiť, kto sa má odsťahovať, prípadne to ostane na deti, aby si to riešili. Ale aj keď ostanú tí ľudia spolu bývať, tak viacgeneračné bývanie, či už v dome alebo v jednom dvore je naozaj k ničomu. Ono to nie je o tom, že by to nemohlo fungovať. Ale ja osobne by som mal až nechutný pocit nejakej "spútanosti" či ako to nazvať. Dvor a aj dom by mal mať vždy len jedného gazdu. To spoločné bývanie je super pri varovaní detí, pri vzájomnej pomoci a podobne. Ale za mňa by to proste tak byť nemohlo. Jedine v prípade nejakej núdze, že by sa nedal zohnať iný pozemok a podobne. Radšej si za pozemok zaplatím a postavím si dom na SVOJOM ako stavať síce na pozemku, ktorý je prakticky zadarmo, ale s tým, že tam nie som len s mojou rodinou. Neskutočne by mi to vadilo. A ako som písal na začiatku, časom môže nastať situácia, ktorá by toto spolunažívanie mohlo až katastrofálne ovplyvniť. Bez ohľadu na vzťahy, aké medzi ľuďmi sú, vždy je tu možnosť toho, že sa totálne rozhádajú.Odpoveď na príspevok od pochabel:
@anana415 Osobne môžem zhodnotiť ako bývanie v sp… @pochabel vzdy musis robit nejake kompromisy ked chces zit medzi ludmi. Spolocny dvor je vzdy polemicka zalezitost ale je to naozaj len o ludoch. Ked mas tu smolu ze v tvojom blizkom okruhu je egocentricky magor a neda sa eliminovat tak je naozaj lepsie odstahovat sa inam.Odpoveď na príspevok od anana415:
Dobrý deň, prosím o radu. Moja sestra zvažuje sta… @anana415 Problém za problémom vás čaká a vy sa staviate do pozície znevýhodneného rodinného príslušníka a ešte aj chcete požičať. Vy ste tak dobrý človek a ako poznám ľudí tak skúste hádať kto nato doplatí najviac . Nepozerajte sa na toto z krátkodobého unáhleného hľadiska. Rýchle rozhodnutia sú väčšinou tie chybné.Odpoveď na príspevok od blackomt:
@anana415 Problém za problémom vás čaká a vy sa … @blackomt Ja chcem dať sestre polovicu z ceny rodičovského domu v prípade že ostane mne. Problém je že znalec stanovy cenu domu s prislúchajúcim pozemkom ešte v čase kedy tam nič nebude. Ak by sestra za rodičovským domom predsa len svoj dom postavila, cena rodičovského domu by sa celkom určite znížila, jednak kvôli vecnému bremenu práva prechodu a jednak kvôli tomu že zvyšok pozemku by už k nehnuteľnosti nepatril ale pripadol by sestre. To je tiež dosť velky problémOdpoveď na príspevok od wyrky:
Pisete ze chcete vyplatit sestru. Ten dom planuje… @wyrky samozrejme tam plánujem ostat. Šírka pozemku je cca 15m dĺžka približne 250 pričom počiatočných 60m od cesty sa nachádza rodičovský dom zanim hospodárska budova,bazén,garáž. Zvyšok je záhrada kde pestujeme plodiny.Odpoveď na príspevok od anana415:
@wyrky samozrejme tam plánujem ostat. Šírka pozem… @anana415 a asi aj sestra tam chce ostat. Nie je to lahka situacia pre obe strany. Zoberte flasu vina, otvorte si nalejte si a zacnite pisat pre a proti. V prvom kole nech kazda napisevtri pre a tri proti. V dalsich kolach mozno iluz pisat len pre alebo proti a uvidite co Vam vyjde.Pozrite sa na to aj ocami sestry. Samozrejme treba riesit aj obec ci je tam vobec mozne stavat. PS nie je pobliz rodicov napredaj pozemok, alebo dom? Preco planujete vy byvat u rodicov, ked peniaze pravdepodobne nie su problem?Odpoveď na príspevok od anana415:
@megdesign to sú dohady typu či sa poletí na Mars… @anana415 " Taktiez žiadne peniaze od rodičov nedostanem,sestre poskytnem moje našetrené peniaze." Veď zdedíš dom. Nie sú to peniaze na účte, ale peniaze v nehnuteľnosti. 🤦 DeFacto dostaneš peniaze.... A rodičia sam"I" navrhli... Končím debatu. Nemá to význam.Odpoveď na príspevok od wyrky:
@anana415 a asi aj sestra tam chce ostat. Nie je … @wyrky Ved prave, aj ked sa na to pozriem ocami sestry, tak by som radsej uprednostil stavbu domu na inom pozemku. Jedina vyhoda je ta blizkost rodiny, co sa velmi lahko vie otocit na nevyhodu.Odpoveď na príspevok od zdennicio:
@wyrky Ved prave, aj ked sa na to pozriem ocami s… @zdennicio no veď práve to. Poznám kopec prípadov, kedy sa to na začiatku javilo ako super nápad, zvlášť aj z pohľadu úspory financií a nakoniec to dopadlo 5M oplotením a úplným rozvratom rodinyOdpoveď na príspevok od anana415:
@wyrky samozrejme tam plánujem ostat. Šírka pozem… @anana415 takže už teraz tam pestujete niečo? Či chces ešte viac? Bolo by dobré rozdeliť si aj záhradu ešte predtym než bude žiadať od teba vyplatiť. A vyplatis ju len z ceny domu. Tie pozemky sa dnes vyrovnajú cene staršieho domu. Ak je v obci uzemny plán, je možné že takúto stavbu nepovolia alebo budú čakať aj niekoľko rokov na schválenie. Ak nie je k pozemku prístupová cesta je to problém. Je iné keď by v starom dome bývali už len rodičia a vzadu dcéra.. ako takto keď tam plánujete bývať vy a rodinou a vzadu ďalšia rodina...hm.. Pokiaľ nieje jasne vymedzený plot a hranica, stále budú na seba nejakí členovia rodiny narážať. Možno nie práve vy so sestrou ale možno vaši manželia, to sú voči sebe úplne cudzí ľudia... každý chlap chce mať svoje a o tom aj rozhodovať. Sestra ťa nepočúva? Vie o tom aké máš pocity/potreby/obavy a aj tak chce stavať?Odpoveď na príspevok od anana415:
@wyrky samozrejme tam plánujem ostat. Šírka pozem… @anana415 V prvom rade to treba riesit so sestrou. Tu mozes dostat aj milion rad, ale niekto to za teba nepredostrie sestre. To musis len ty sama a spolocne si to musite vydiskutovat. Mam pocit, ze to bude na dlho a asi preto sa ti do toho ani moc nejak nechce, ale ine riesenie nie je.Odpoveď na príspevok od legasi:
toto si treba povedat medzi sebou, ze si z toho n… @legasi No praveze otvorenou komunikaciou sa vie dosiahnut aj opacny efekt, ale tak ine vychodisko nie je.Odpoveď na príspevok od anana415:
@wyrky samozrejme tam plánujem ostat. Šírka pozem… @anana415 Myslim si, ze skor ako ste zalozila toto vlakno, mali ste zajst na stavebny urad sa informovat, ci na danom pozemku a v danych miestach je alebo nieje mozne stavat, a ak je, tak za akych podmienok. Chapem, ze je jednoduchsie zobrat do ruky mobil a natukat spravu, ako osedlat nohy a ist zistovat realne.Odpoveď na príspevok od anana415:
Dobrý deň, prosím o radu. Moja sestra zvažuje sta… @anana415 Dva domy na spoločnom pozemku, to garantuje isté komplikácie, ktoré skôr, či neskôr určite prídu. Je to len otázkou času. Ja nedoporučujem také riešenie !!! Teraz v tých domoch budú bývať napr. sestry. Tie sa, pri normálnych vzťahoch, väčšinou vedia dohodnúť. Neskôr tam budú bývať už len sesternice,.... no a následne už cudzí ľudia. A toto už spravidla garantuje problém vo vzťahoch!!! V dnešnej dobe zvlášť !!!