Postavili by ste rodinný dom za rodičovský domom?

Profilova fotka
Dobrý deň, prosím o radu. Moja sestra zvažuje stavbu rodinného domu za rodičovským domom v ktorom všetci zatiaľ bývame. Keďže rodičia sú vlastníci tak jej to môžu kludne dovoliť avšak nemyslím si že by to bolo správne riešenie. Sme už dopredu dohodnutý ako si čo podelíme.Predsa len bývať na jednom pozemku ktorý je síce dlhy ale už aj tak dosť úzky mi príde nerozumne. Navyše si vôbec neviem predstaviť ako by potiahla všetky prípojky k domu keďže by ho musela postaviť na záhrade a v mieste kde by dom cca stal by to od cesty v našej obci bolo minimálne 110metrov navyše neviem ako by sa dal vyspadovat kanál na takejto dĺžke a aká by vlastne bola cena jednotlivých prípojok. Predpokladám že by to bolo enormne drahé.Taktiez bola by banka ochotná poskytnúť hypo na takúto stavbu ktorá by musela mať zriadené vecne bremeno? Prístupová cesta na pozemok by musela byt nejakým spôsobom spevnená? Aká by musela byt minimálna šírka? Musela by zriadiť otočisko pre hasičov? Pripadne nejaký hydrant? Aká by musela byt minimálna šírka našej brány pre vjazd na pozemok aby tadiaľ prešli hasiči? Akú úlohu by zohral územný plán obce? Pripadne ine zainteresované úrady? Chcem skôr počuť argumenty ktoré sú skôr typu prečo by to nešlo. Svoju sestru mám úprimne rada a prajem jej vlastne bývanie.taktiez som jej navrhla že jej poskytnem financie na kúpu pozemku v ramci dedičského vysporiadania sa avšak predstava že by mal za našim domom stať ešte jeden nieje moc pekná, predsa len človek príde o istú časť súkromia, cez pozemok bude musieť chodiť poštárka a navyše prístupová cesta by bola hneď pozdĺž domu kde sa nachádza aj vchod. A odhŕňanie snehu si tiež neviem predstaviť. Sme sestry ale čo naše budúce deti ? Tie už budú zasa o niečo vzdialenejšie, bojím sa tých vzťahov do budúcna. Navyše si vôbec neuvedomuje že takýmto spôsobom v prípade že tam niečo postavy zníži hodnotu oboch nehnuteľnosti
Odpovedať
1
2
ale vies ak sa rozhodla, ze tam dom postavi a vasi s tym bude suhlasit, neviem ci jej v tom dokazes zabranit. no aj keby, ved ty nie si povinna si tam svoj dom postavit. svoju cas tpozemku mozes predat a postavit dom niekde inde
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anana415:

Dobrý deň, prosím o radu. Moja sestra zvažuje sta…
@anana415 Tiež som mal možnosť stavať na záhrade za rodičovským domom svoj dom. Neviem, či má zmysel rozpisovať všetky argumenty, ale konečné rozhodnutie (čo netrvalo dlho), bolo, že NIE. V 9 z deisatich prípadov to končí nie dobre - spory o majetok, kto bude používať ktorú časť dvora. Ak bude spoločný pozemok, čo bude musieť byť, tak sa majitelia nezhodnú, ako ho budú využívať, kto sa o neho bude starať. Ak predný dom predajú - budú tam bývať na jednom dvore úplne cudzí ľudia. Rodičia to budú celý život považovať za svoj pozemok a budú to mladým aj dávať na javo, že bývajú na "ich" pozemku, alebo "u nich". Má to viac nevýhod, ako výhod. Ale je to na rozhodnutí sestry, ona tam bude bývať. Inak s manželkou sme kúpili úplne cudzí pozemok, kde sme postavili vlastná dom a to bolo asi najlepšie riešenie. Rodičovský dom a pozemok sme vysporiadali za života rodičov, zostala tam bývať sestra.
Odpovedať
Nedávno som náhodou zachytil rozhovor nášho starostu s niekym, komu akurát hovoril že už nikdy nepovolí nikomu stavať nový dom za starším domom na jednom pozemku a dvore s tým, že prístupová cesta a prípojky k novému domu vedú popri tom staršom dome cez jeho pozemok (resp "spoločný pozemok". Že to je neskutočné aké susedské problémy to v budúcnosti dokáže spôsobiť. Bude sa tomu brániť zubami nechtami samozrejme v medziach zákona.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za reakcie. Mna by teda zaujímalo na koľko by vlastne vyšli prípojky sestru keďže vzdialenosť od sieti by bola typujem aj viac ako 110m. Navyše niekde som čítala že plynárne nezrealizuju prípojku dlhšiu ako 25 od plynovodu. Je to pravda?? A taktiez ak by aj chcela stavať všetky prípojky by museli mat samostatný výkop. Teda 4 voda,kanál,elektrika,plyn.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anana415:

Ďakujem za reakcie. Mna by teda zaujímalo na koľk…
@anana415 Plynovú prípojku by ani nemusela sestra riešiť ak by nutne nechcela kúriť plynom. Čo dnes chce málokto.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anana415:

Ďakujem za reakcie. Mna by teda zaujímalo na koľk…
@anana415 Žiadny problém, na jednu stranu vykopu plyn, na druhú elektrina, voda a kanál stredom, ako nič.
Odpovedať
... len či ta sestra nie ste vy, keď Vás zaujímajú také detaily...😉
Odpovedať
Mam vodu, elektrinu a kanalizaciu 100m od hrany pozemku pod cestou a zatial v pohode. A mam postaveny aj novy dom za starym domom. Zatial som 100% majitel len ja takze ziadne vacsie problemy s obyvatelmi predneho domu nie su. Byvam vzadu v novom dome. Teraz ale uz viem ze NIKDY nedam ziadne oficialne pravo uzivania uzkej cesty vedla stareho domu ak ho nahodou budem predavat. To je akoby si clovek napilil pod sebou konar a cakal kedy sa pod nim zlomi :)
Odpovedať
Profilova fotka
Kanal nemusi mat spad, riesi sa to tlakovou kanalizaciou. Uzemny plan to musibdovolit. Otazka je co do buducna. Nehrozi cesta z duhej strany, alebo stredom cez viacere pozemky? Na ostatne otazky neviem odpovedat ale urcite Vam na to odpovie obec ako stavebny urad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anana415:

Dobrý deň, prosím o radu. Moja sestra zvažuje sta…
@anana415 v prvom rade to musí dovoliť územný plán čo predpokladám že nebude. Čiže nebude vydané stavebné povolenie, čiže ani banka nedá hypotéku na stavbu, pokiaľ nezoberú iný typ úveru. Siete sa dajú technicky vyriešiť, len to bude pri tej dĺžke nákladnejšie. Cesta nemusí mať žiadne špecifikácie, keď to bude ako dvor s minimálnou šírkou prejazdu auta, ale vtedy tam nejde poštár, kuriér ani sanitka ani smetiari a prídu maximálne po bránku. Vtedy je ale potrebné aby vlastnili daný dvor alebo mali vecné bremeno vstupu a prejazdu. Musia splniť aj počet parkovacích miest. Ideálne je spraviť plot a oddeliť tieto pozemky.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@anana415 v prvom rade to musí dovoliť územný plá…
@marsdm ďakujem za odpoved . Da sa nejakým spôsobom nahliadnuť do územného plánu obce aby som zistila či takto stavať je možné?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od wyrky:

Kanal nemusi mat spad, riesi sa to tlakovou kanal…
@wyrky ďakujem za odpoved .cesta cez ostatne pozemky nehrozí celkom určite ide však Oto že ak sestra postaví dom na terajšej záhrade tak ja stratím možnosť niečo si dopestovať taktiez predsa každý si vie predstaviť mat peknú záhradu so stromami pripadne bazén jazierko. Tým pádom o všetky možnosti by som prišla.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od brapene:

... len či ta sestra nie ste vy, keď Vás zaujímaj…
@brapene sestra celkom určite niesom ja😃 ja som to v pôvodnej otázke aj zadefinovala že či existujú padne argumenty zo strany úradov,územného plánu atd aby takúto stavbu ani nepovolili. Zaujímajú má skôr argumenty ktoré sú proti než pre aby som jej aj nejako logicky výhovorila podľa mna tento blby napad😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anana415:

@marsdm ďakujem za odpoved . Da sa nejakým spôsob…
@anana415 územný plán býva už často na stránke mesta. Býva grafická časť, kde je mapa so zónami a potom je textová časť, kde sú podmienky pre tieto zóny. Môže tam byť napr. že predná časť pozemku bude v inej zóne ako zadná, prípadne tam bude limit zastavanosti, ktorý by už nevyhovoval (závisí od veľkosti pozemku a daného percenta).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anana415:

@brapene sestra celkom určite niesom ja😃 ja som t…
@anana415 a prečo teba zaujíma, koľko budú stáť sestru prípojky? Platiť to budeš ty, alebo sestra? O akú možnosť dopestovať si niečo prídeš? Čo máte podelené, keď rodičia ešte žijú? Kľudne sa môže stať, že rodičovský dom nedostaneš ty, ale sestra... Poštárka nemusí chodiť cez dvor. Schránka bude na ulici. Rovnako zvonček. Sestra si príde za poštárkou... Kľudne sa dá za rodičovským domom stavať ďalší. Poznám X ľudí čo to tak majú a nemajú žiadne problémy.
Odpovedať
Btw, do 2000 obyvateľov obec územný plán mať nemusí.
Odpovedať
Najvacsim uzivatelskym problemom takejto vystavby "novy dom za starym" je to ze vacsinou ide okolo stareho domu cesta k novemu domu cez ktoru prejde len jedno auto naraz. V dnesnej dobe ked ma mlada rodina min. 2 auta a "lietaju" vsetci denne hore-dolu tak prechod okolo stareho domu sa stava realnym kritickym bodom. Obyvatelia a hlavne navstevy prveho stareho domu musia byt preto velmi zodpovedni a parkovat vzdy pred alebo za starym domom aby sa dalo okolo neho vzdy prejst. Ja som toto musel riesit s obyvatelmi prveho domu vela krat a je to velmi neprijemne a pritom vlastnim vsetko ja. Neviem si predstavit akoby to bolo keby som dal buducim majitelom co i len pravo prechodu. Co tym chcem povedat je to ze pre normalne byvanie ludi v zadnom dome je nutne aby mali nad cestou okolo stareho domu absolutnu moc a v pripade opakovanych problemov tam mohli postavit plot.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

Najvacsim uzivatelskym problemom takejto vystavby…
@bksl parkovacie miesta sa dajú spraviť aj pred starým domom a prejsť tých pár metrov peši... Nemusia nutne autá lietať hore dole okolo starého domu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@bksl parkovacie miesta sa dajú spraviť aj pred s…
@megdesign parkovacie miesta mam 4 naozaj velke pred starym domom ale navsteva pride a aby mala auto v tieni tak ho necha na ceste vedla domu, alebo aby nemuseli prejst doslova 15 metrov naviac. Zazil som to niekolko krat. A hadam ja ako 100% majitel pozemku nebudem chodit pesi 100 metrov po svojom pozemku s taskami a nakladom aby navsteva mala auto v tieni alebo bola leniva prejst 15 metrov :) Neviem ci vies ako funguje dnesna mlada rodina s 2-3mi detmi ked musia vsade chodit autom lebo vsetko je daleko - praca skola kruzky nakupy doktor atd. Tym by si to asi nevysvetlil aby parkovali vpredu ked maju k dispozicii cestu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@anana415 a prečo teba zaujíma, koľko budú stáť s…
@megdesign v skratke dom za domom je sprostosť. Generačne sa tá rodina len vzdiaľuje a vzdiaľuje a nakonci tam žijú už cudzí ľudia. Navyše sa rapídne zníži cena oboch nehnuteľnosti. Takýto dom by snad nikto nechcel to je cele
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anana415:

@megdesign v skratke dom za domom je sprostosť. G…
@anana415 to že je to sprostosť si myslíš len ty. A ako sa prosím ťa vzďaľujú, keď žijú súrodenci pár metrov od seba? Keď žijú jeden v Košiciach a druhý v Blave, to sú si akože bližšie? Netrep somariny a dovoľ sestre splniť si svoj sen o dome. A hlavne, keď rodičia žijú, nenarokuj si nejaké rozdelenie ich majetku. Je to minimálne drzé voči nim. Keby to spravíš za života mne, tak ťa vydedim.
Odpovedať
Možno by stačilo dať prečítať sestre túto diskusiu a hneď by vedela, vedľa koho bývať určite nechce.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@anana415 to že je to sprostosť si myslíš len ty.…
@megdesign zase, ak to maju dohodnute, tak do toho kecat moze vydedit, no to povie kazdý ale to nieje tak jednoduche ...ze si poviem, ha vydedim ta, ak maju deti atd tak to nebude taka zabava ako sa moze zdat ale to je jedno nechapem, naco tu riesit argumenty ak to mate dohodnute, povedzte rodicom, ze sa vam to nepaci a budete uvazovat o predaji, nech stym sestra pocita ... ci akoze mate strach, ze dohoda zrazu padne ? ak tam chce stavat, nech si zistuje sestra co vsetko chce, naco to za nu zistujete, mozno ju to prejde predstava je jedna vec, realizovat druha ci akoze myslité ze ked jej poviete, ze cesta bude cca 50ooo e, tak uveri a povie kaslem nato ? ci akoze co ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@megdesign zase, ak to maju dohodnute, tak do toh…
@shadowmilan nikto netvrdí, že to je jednoduché, ale dá sa to. Tiež mám rodičov, jednu sestru, ale teda ani vo sne by mi nenapadlo nárokovať si niečo z ich majetku počas ich života a ani sa počas ich života dohadovať, čo komu zostane... Už len z úcty k nim. Postavil som dom za svoje prachy, od rodičov som nebral ani cent. Ak si niekto počas života narokuje dom rodičov, že mu zostane a bude sa na to spoliehať, je to podľa mňa vychcanosť, nebojím sa povedať až svinstvo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@shadowmilan nikto netvrdí, že to je jednoduché, …
@megdesign nuz, ak sa nato spolieha, je vec druha ... ak to maju dohodnute mali by to vysporiadat ... minimalne vypocut a zvazit dalsi krok, mozno sestre pomoze argument, ze tam bude mat cudzich ... ako pisem, dalsia zbytocna debatá asi ako mam ist stavat ? brat hypoteku ? postavim dom za 10t ? ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od shadowmilan:

@megdesign zase, ak to maju dohodnute, tak do toh…
@shadowmilan Stari rodičia vydedili otcovho brata (alkoholik, nezaujimal sa o nich desaťročia) a žiaden problém s tým nebol.
Odpovedať
Necitala som všetky komentáre k príspevku ale určite by som na jej mieste nesla do toho. Jednak ze banka nebude akceptovať toto vecne bremeno na prechod a prejazd ona svoj dom pokial bude na jej meno, tak nebude môcť založiť iba rodicia budú môcť zakladať svoje nehnuteľnosti s týmto bremenom ale ona nie. Prípojky by mohla zdieľať spoločne s vašimi a nejak by si delili mesačne platby alebo ma možnosť si spraviť aj svoje čo bude dosť nákladné. Územný plán obce to pravdepodobne takto nedovolí len pokial nová nehnutelnost (sestrina) by bola na meno rodičov vtedy by to dovolili teoreticky ale tiež nemusia. Treba rozmýšľať do budúcna či jedna aj druha nehnuteľnost bude predajná keby náhodou sa niečo stane (zlá finančná situácia, smrť) Máte dobrý vzťah tak to určite sestra pochopí. Nech si hlavne overí všetky informácie hlavne nech si zisti banku a stavebný úrad skôr ako niečo podnikne, ale podľa môjho názoru nepochodí dobre na týchto úradoch. Keď ju neviete odradiť vy...odradia ju úrady len jej poraďte nech si zisti tieto skutočnosti.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@anana415 to že je to sprostosť si myslíš len ty.…
@megdesign tie rodiny sa postupom času vzdiaľuju generačne dnes si to ty a tvoj súrodenec na jedom pozemku o niekoľko rokov sú to už tvoje deti a deti súrodenca a potom zasa ich deti. V tomto zmysle majú takto rodiny od seba už len ďalej a ďalej tym pádom aj miera tolerancie jeden voči druhému rapídne klesá. Nevidím natom nič zle. Navyše rodičia samy povedali čo komu ostane
Odpovedať
Mam dom 100m od hrany pozemku pod cestou a kompletne ceny pripojok boli nasledovne: voda+mestska kanalizacia - cca 8000 € elektrina - cca 2000 € pristupova cesta - geotextilia+makadam - cca 1800€
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od henulika:

Necitala som všetky komentáre k príspevku ale urč…
@henulika dakujem za odpoved asi jedna z najzmysluplnejsich priamo k veci.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?