Stavba domu na rodičovskom pozemku

Čaute, máme s mužom dilemu...ide o to, že rodičia ( moji svokrovci) chcú aby sme si postavili dom na ich pozemku, kde im už stojí dom. Teda na tej časti kde majú záhradu by sme si vedeli postaviť dom. Problém je ako a aké si správne dohodnúť podmienky s nimi do budúcna. Aby sme sa vyhli prípadnym nezhodám neskôr(napr že bude medzi nami plot atď)navštevovanie svokry kedy sa jej zachce a podobne... za pozemok im platiť nič nebudeme a problém číslo 2 Manžel má sestru a ona o tom ešte nevie teda čo plánujeme ( zlé vzťahy v rodine) ale nechceme ju obrať o časť dedičstva, radi by sme sa aj napriek zlým vzťahom zachovali férovo. Bolo by fér že keď sa bude dediť rodičovský dom s pozemkom, o tú časť pozemku kde si my postavíme dom, by sa o toľko menej manželovi vyplatilo z predaja ich domu? Tým pádom nebude ukrátena ani ona ani my?
Odpovedať
1
2
Pozemok pod buduc.domom a prijazd k nemu si vysporiadajte uz teraz. Rodicia nech vam to daruju a sestre dajte za ten pozemok uz teraz,ked chcete byt feroví. A k tej prvej casti otazky. Ty vies akí su tvoji svokrovci,ci sa s nimi da dohodnut nech mate aj sukromie,alebo budu urazení 😁 V tomto ti velmi nema kto cudzí poradit.
Odpovedať
@zuzana838 teraz keby sme jej hneď dali dosť by nám tie € chýbali 😞 na stavbu pri tých dnešných cenách nie sú to drobné ktoré by nám nechýbali Svokrovci su v pohode ale človek nikdy nevie čo bude neskôr keď zostarnu a sadne im niečo na nos 😄🤷‍♀️Ak peniaze pozicas rodinnému členovi lebo mu veris a nevráti tu ich
Odpovedať
@bestwoman tak nech vam to aj tak daruju a ostatok si vysporiadate potom. A inak vyplatit by ste ju asi mohli ako za luku a nie stavebny pozemok,ked je to za rod.domom ako vravis.
Odpovedať
@bestwoman k 2. Riešenie že jedno dieťa dostane teraz a druhé až potom keď rodičia umrú (možno o 40 a viac rokov) za mňa nie je fér. Ty to ako "nevesta" vôbec nerieš, to nech si poriešia svokrovci s deťmi. Ak chcú svokrovci dať darom svojmu synovi časť svojho pozemku, môžu. Druhému dieťaťu nemusia dávať nič, je to ich právo. Ale, ak chcú dať aj druhému dieťaťu rovnako, potrebujú najprv vedieť v akej hodnote dostal "dar" (pozemok) syn. Cenu by určil znalecký posudok. Vyplácať sestru nemá brat, ale rodičia (teda Tvoji svokrovci) veď oni chcú dať rovnako obom deťom. Predpokladám že svokrovci aktuálne nedisponujú takou sumou peňazí, aby vedeli dať dcére rovnako ako synovi.
Odpovedať
@bestwoman súhlasím so @zltalienka že spraviť znalecký posudok akú to má v tomto stave hodnotu. Lebo už každý zásah len zvýši cenu (prípojky, plot, cesta). A po druhé, je dobré si ešte overiť či sa tam dá stavať lebo nie každé miesto je určené na stavanie, tak nech zbytočne do toho neinvestujete ani svoj čas, keď by z toho nič nemalo byť. Jedine že by ste putom išli na čierno a napojili sa z domu a im platili za vodu, elektrinu ale to už bude chcieť dobré vzťahy aj s tými čo by tam bývali po nich, ak by ste to celé potom nevlastnili.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame to rovnako, v prvom rade sme sa dohodli so sestrou - vyplatenie pozemku na ktorom budeme stavať aby to bolo fér, následne sme si poriešil príjazdovú cestu a potom sme rodičom vysvetlili že dávame plot aby sme mali súkromie. Výhodou je že sme posledný dom takze sa dá k nám ísť aj z inej strany ako len od rodičov .
Odpovedať
sestru by som vyplatil uz teraz, to by bolo podla mna najferovejsie. vsetko si treba vysporiadat uz teraz a v prvom rade pristupovu cestu.. no hlavne vsetko aby ste mali na papieri a poriadne zapisane
Odpovedať
@bestwoman Nie, nie a ešte raz nie. Nestavajte na rodičovskej záhrade. Ver mi, že to neskôr oľutuješ. Poobzerajte sa po nejakom samostatnom pozemku, ktorý bude len váš, tam si postavte. Keď rodička pominú, nech manžel so sestrou dom predá a z toho si vyplatíte potom hypotéku. Poznám veľa ľudí, čo takéto rozhodnutie oľutovali a len jedného, ktorý je zatiaľ spokojný. Ale to bol jedináčik, takže aj tak by to celé neskôr bolo jeho. Keď máš švagrinú, s ktorou už teraz zle vychádzate, tak keď jej poviete, že na záhrade chcete stavať, tak v nej vybuchne sopka a bude vám robiť zle do konca života. Navyše - ten pozemok budú svokrovci považovať stále za "svoj", aj keby vám ho darovali či predali. Takže pri akejkoľvek nezhode vám to vyhodia na oči alebo pripomenú, že bez nich by ste nepostavili. - predpokladám, že iný prístup tam nie je. Takže VŽDY budete chodiť okolo domu svokrovcov, a tým pádom budeš pod drobnohľadom stále. Ani len do obchodu nezbehneš bez toho, aby o tom svokra nevedela. Každú tvoju návštevu ti bude komentovať, o každom, kto k vám príde bude vedieť. - sú to tvoji svokrovci, nie rodičia, takže pre nich budeš vždy iba prisťahovalec, ktorý býva s ich synom na ich pozemku. Neviem, aký je tvoj manžel, ale časom ti to aj on môže dať najavo. - si predstav, že bude jedna prístupová cesta okolo rodičovského domu a švagriná alebo nejaká návšteva si tam odparkuje auto. A ty sa budeš ponáhľať s deťmi do školy... Zavoláš svokrovcom či švagrinej, aby preparkovali? Alebo im zaklopeš na dvere? Keď si kúpite vlastný pozemok a postavíte vlastný, spoločný dom, tak budete mať obaja rovnaký vzťah k danej nehnuteľnosti, nikto nebude mať väčšiu zásluhu na dome. Aj keby sa splnilo len 50% toho, čo tu uvádzam, aj to je dosť na to, aby ste tam nestavali. Tiež som mal pred rokmi podobný návrh - stavať na záhrade rodičov. 5 rokov dozadu sme si postavili na vlastnom pozemku, dokonca v inom meste a ver mi, neľutujem to rozhodnutie.
Odpovedať
@bestwoman Keby ti hore uvedené argumenty nestačili, tak tu máš ešte jednu situáciu: Postavíte vzadu, rodičovský dom buď zdedí tvoja švagriná, alebo sa predá. Nebude ti potom vadiť, že budeš chodiť na ulicu tesne vedľa domu cudzích ľudí? Alebo okolo švagrinej, s ktorou sa nebudete ani len zdraviť? Alebo budeš mať prístupovú cestu spoločnú s niekým úplne cudzím? Alebo dokonca budete mať nejaký spoločný dvor s niekým cudzím? Jednu spoločnú bránu? Ani keby ten svokrových pozemok bol taký veľký, že by si mala vlastnú cestu k tomu a vlastnú bránu, by som tam nestaval.
Odpovedať
@chrobak7 možno majú samostatný prístup na pozemok.... ako u nás .... na konci záhrad vznikla nová ulica, prístup na pozemok má každý vlastný. Tí, ktorí majú pozemok od rodičov nemajú medzi svojim a rodičovským pozemkom ani plot.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 a ešte si zabudol na verziu keď sa raz dom predá. Prístupová cesta spoločná s cudzím človekom môže byť ešte horšie ako so svokrou. Tiež by som nikdy nezobrala ponuku stavať u svokrovcov. Ani u rodičov. A to máme vzťahy dobré. Radšej by som sa dala vyplatiť ak tá možnosť je z domu teraz a za to kúpiť pozemok a stavať. Hoci i o pár metrov vedľa, ale na svojom.
Odpovedať
@chrobak7 amen. Ja viem aj o jednom pare, kde to skoncilo rozvodom. Ak maju dobre vztahy teraz s rodicmi (svokrovcami), ist byvat do ich dvora je najlepsi sposob, ako si ich pokazit. Nesla by som nikdy, radsej by som ostala v byte. A to mame pekne vstahy s oboma rodicmi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ak stavat za svokrovcami tak s tym aby bol nejaky samostatny pristup k pozemku, lebo do buducna s tym mozete mat velky problem, ak by sa dom predal, keby to zostalo ako dedicstvo, treba to mat poriadne na papieri vsetko aby ste nemali problemy, co sa tyka neohlasenych navstev svokrovcov, tak to zalezi od povahy, podla mna je najlepsie sa o tom otvorene pozhovarat, ze proste chcete mat aj svoj klud, my mame stastie, ze sme cca rovnako daleko aj od mojich rodicov aj od zeninych, neviem si predstavit byvat tak blizko
Odpovedať
@juraj363 to je tak podľa mňa najlepšie. Sami to tak máme. Nik nám nič vyhadzovať na oči tak nemôže máme súkromie a nie sme nikomu zaviazaní. Podľa mňa aj keby bol plot a samostatný prístup, furt by bol človek tak povediac pod drobnohľadom
Odpovedať
My to tak máme, že manžel pri dedení zdedí menšiu časť - o hodnotu pozemku. @chrobak7 ti dobre radí, ak máte inú možnosť, tak stavajte inde... My sme stavali u svokrovcov z finančných dôvodov, máme samostatný prístup hneď od cesty a pozemok oddelený plotom (zatiaľ len pletivovym od svokrovcov) a svokor si aj tak našiel spôsob, ako vyrobiť "bráničku" od nich k nám... 🤦‍♀️ tak svokra sem chodí zametať chodníky, trhať burinu (x-krát mi vykopala moje zasadené rastliny, lebo si myslela, že je to burina), svokor zase chodí k nám zásadne cez terasové dvere - postaví sa k dverám a pozerá dovnútra, či sme v obývačke, a potom začne búchať na sklo (raz som tak bola doobeda v obývačke v nočnej košeli a zrazu pozerám, že on tam stojí a čumí na mňa 🤦‍♀️ skoro som dostala infarkt). Tiež k nám bežne chodí v čase, keď my obedujeme - on si jesť neprosí, ale pozerá nám do tanierov (mne je to veľmi nepríjemné). A švagrovci občas parkujú na našom parkovisku, a tak debilne, že na parkovisku pre 3 autá zaparkujú po šírke, takže sa tam už ďalšie auto nezmestí... Kvôli tej bráničke od svokrovcov chceme budúci rok dávať betónový plot, lebo to ich samovoľné prechádzanie k nám je niekedy fakt na nervy. A ešte dodám, že každá neohlasená návšteva, ktorá príde k svokrovcom, chce ísť potom aj k nám "pokukať" a to teda je už naozaj nevhodné, keďže máme 3 malé deti a nezvládame udržiavať domácnosť každodenne v top stave, keby "náhodou" prišla návšteva.
Odpovedať
@chrobak7 doplním že by sme boli posledný dom vedľa nás by sa už stavať nedalo ide tam už cesta a z tej strany by sme mali aj vlastnú prístupovu cestu do domu aj do garaze aj do zahrady. My okolo nich nijako chodit nebudeme lebo ich dom je prave z tej strany ze oni okolo nas budu prechadzat po ceste autom do prace my okolo nich nie aj to v pripade teda ze by sa potom ked sa pominu preda dom po nich, novy majitelia s nami nebudu mat nic spolocne. Dodam ze oni nas volaju tam ist pri kazdom rozhovore len chceme sa porozpravat ze ako si to predstavuju teda oni, a presne toho sa ja obavam do buducna tie vycitky ze nam pomohli, atd ale zas keby bolo velmi zle vzdy mozme dom predat a kupit inde a odsahovat sa ak by to bolo neznesitelne. Dokonca mali navrh ze oni na stare kolena by isli do nasho ked vnucaa odrastu a my pojdeme do ich velkeho 😄 ale tomu som sa len pousmiala no Kazdopadne preto som napisala sem, s manzelom chceme pocut aj druhu stranu mince
Odpovedať
@tinkerbell tak toto je uz fakt prekracovanie hranic a toto by sa asi nepacilo nikomu 😞 mrzi ma ze to tak mate a ako to budete riesit?
Odpovedať
Profilova fotka
Odporucam kupte si byt a pockat....mozte si rozumiet akokolvek dobre,no casom sa to moze nahle zmenit! Pridu deti,atd....nakoniec sa budete hadat za banalne veci,ktore teraz vobec neriesite. Po vlastnej skusenosti ak mi moje dieta navrhne stavat vedla mna,v tom momente si kupujeme s manzelkou dobrovolne garzonku 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@tinkerbell Ou, ty brďo, presne tohoto som sa bála aj ja, zatiaľ nebývame ale už sme kúpili betónový plot aby sa také to chodenie kade tade cez bráničku veď ja len nakuknem úplne zamedzilo. Tiez by sa mi nepáčilo že hocikedy tam hocikoho môžem mat a každá návšteva u našich je hneď aj moja. My sme si hneď na začiatku povedali že sme samostatná jednotka a nebudem vždy ready aby som mala návštevu keď si ju nepozvem a každá návšteva našich je hneď aj moja. Držím palce a verím že sa vám to betónovým plotom ako tak vyrieši
Odpovedať
@bestwoman to neznie tak zle, ako to poniektorí popisovali. Samozrejme že bývanie v tesnej blízkosti so svokrovcami (rodičmi) má svoje výhody aj nevýhody. Rozvody a pod. sa dejú aj v iných manželstvách nielen v tých čo bývajú v blízkosti rodičov. Ja naopak poznám takých, čo bývajú dokonca v rodičovskom dome, alebo v tesnej blízkosti rodičov a vzťahy sú úplne normálne. Treba to správne dohodnúť, aby nebolo kvôli čomu "robiť" výčitky. Sestru z toho vynechať by bolo blbé. Ja by som navrhla, aby svokrovci ten pozemok "darovali" obom súrodencom s tým, že brat vyplatí sestru z jej polovice pozemku. Pokiaľ ste manželia, tak tá polovica pozemku odkúpená od sestry už bude spadať do BSM. Sestra bude mať hotovosť (áno v tom prípade ju platíte vy dvaja s manželom, ale len z polovice hodnoty pozemku) rodičovský dom nebude "zaťažený" akýmkoľvek dohodami o dedičstve, vy budete mať pozemok a Ty dokonca aj vlastnícke právo k pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
Len nie na pozemku svokrovcov 🙈 budú k vám chodiť kedy chcú, všetko pod kontrolou a manžel pri rodičoch akože ja by som nechcela nikdy.
Odpovedať
@bestwoman no my to v podstate ani neriešime.... Keď chce človek takto bývať vedľa svokrovcov, tak sa musí na to aj trochu pripraviť, že to nebudú klasické "susedské" vzťahy... Treba brať veci s nadhľadom, naučiť sa nereagovať na každú maličkosť, snažiť sa riešiť problémy diplomaticky... My máme v podstate dobré vzťahy, ja mám na nich svoj názor, ale im to nedávam najavo. A oni nám nechcú robiť zle, oni si to len neuvedomujú.... Svokra trhala burinu v tej záhrade 30 rokov a teraz v tom posledných 10 rokov len pokračuje 😁 keď mi nejakú rastlinu omylom vytrhne, tak ja jej nejdem vynadať, iba pred ňou poviem, že tu som mala zasadenú takú rastlinu a asi deti mi ju vytrhli.... tak ona vie, že to urobila ona, ale neprizná sa a ja to ďalej neriešim, veď je to len rastlina... Ani svokrovi nenadávam, veď ja k nim môžem tiež hocikedy prísť, oni si cez deň ani dvere nezamykajú - zvonku majú kľučky. Mali sme aj také super obdobie, keď svokrovci ešte neboli na dôchodku a tá bránička ešte neexistovala 😅 Vtedy sme o nich takmer ani nevedeli. Najviac mi vadili tie neohlásené návštevy, najčastejšie takto chodili manželovi krstní rodičia. Ja ich mám rada, ale fakt veľakrát prišli, keď som mala niečo rozrobené (zaváranie, pečenie koláčov alebo som upratovala špajzu a vtedy mám všetko vyhádzané v obývačke), alebo som mala kopy prádla na sedačke, čo som si chcela pri telke poskladať. No a raz prišli k svokrovcom (my sme o tom nevedeli) a my sme sa dali do plaviek a išli sme sa práve kúpať s deťmi do bazéna na dvore a svokra ponad plot vytrčená mi hovorí, že prišli krstní a chcú ísť k nám na návštevu, no a ja som sa začala rozčuľovať, že my domov nejdeme, my sa ideme kúpať, a čo sa nevedia dopredu ohlásiť ako normálni ľudia... My máme plot obrastený brečtanom, takže som nevidela, že aj oni stoja na dvore, no a odvtedy k nám už neprišli 😅 vždy len u svokrovcov zostanú a svokra mi potom telefonuje, či na chvíľku neprídem s deťmi k nim 🤩 a tie ostatné návštevy stopla korona... aspoň na niečo to bolo dobré. To chodenie cez bráničku vyrieši vysoký betónový múr a na druhú stranu, má to aj výhody bývať vedľa seba, bežne si požičiavame suroviny, keď nám niečo chýba, alebo keď syn do rána ochorel a ja som musela ísť do práce, tak som len zavolala svokre a ona do 10 minút prišla aj s urobenou kávou v ruke a varovala ho. Alebo keď im ideme gratulovať, tak zase len prejdeme vedľa a sme u nich (my chodíme cez ulicu nie cez bráničku) a ak sa bude treba na starobu o nich starať, tak tiež to takto bude jednoduchšie. A zase bez toho pozemku by sme si asi nikdy nemohli postaviť dom, my nemáme veľké príjmy, ja som len učiteľka, manžel zarába cca toľko čo ja a splácať do dôchodku cca 400€ mesačne sme nechceli, pri deťoch by sme to asi ani nezvládali splácať (napr. počas rodičovskej) a živoriť od výplaty do výplaty tiež nie je bohviečo.
Odpovedať
Ešte musím povedať, že môj manžel stál vždy pri mne, nikdy nebol na strane svojich rodičov, vždy ma podržal, nie je vôbec "mamičkin maznáčik".... aj to sú dôležité veci.... A pozemok, ktorý mu rodičia darovali, tak potom pred kolaudáciou polovicu daroval mne, aby sme mali všetko na polovicu (rodičom sme to nehovorili, netuším ako by zareagovali). Len som opísala reálnu situáciu, ktorá vyplýva z bývania vedľa svokrovcov a na ktorú sa treba pripraviť....
Odpovedať
@bestwoman jednoducho to nerob, odporúčam kúpiť pozemok inde... Môžete vychádzať najlepšie na svete, ver ze raz sa niečo stane 😉
Odpovedať
@tinkerbell ďakujem za reakciu my sme na tom rovnako platy nič moc a v podnájme za 500-600€ bývať už tiež nechceme to rovno z toho platiť hypotéku môžeme. Ale pri tých cenách pozemkov tiež si dovoliť nemôžeme 😞 preto asi jediné riešenie bude stavať u nich
Odpovedať
@bestwoman Tak radšej ísť za mňa do bytu, ako k svokre na dvor.
Odpovedať
Profilova fotka
@bestwoman má to svoje nevýhody ako už bolo povedané , a osobne by som možno aj chcel bývať pri svokre, ale ona so mnou nie 😄 he he, mám super svokru, čo jej paradoxne jej svokrovci robili "peklo" a teda vie čo to obnáša, takže moja svokra razí teóriu, že "mladí majú bývať sami a nebyť pod drobnohľadom svokry" ... takže ja osobne aj keby som býval vedľa svokry, tipujem, že by nám dala priestor a určite by nechodila ani každý deň na návštevy... Otázka znie, či to tvoja svokra vníma podobne a je v pohode + ber v potaz, že ľudia sa časom menia, starnú a povaha sa mení, viac sa ukazujú medzigeneračné problémy... viď ako písala @tinkerbell , keď svokrovci robili bolo všetko OK, ale dôchodok to zmení.... Na druhej strane chápem aj Vašu situáciu... finančnú tieseň a že by bolo pre Vás zrejme najvýhodnejšie stavať tam... poviem aj plusy: Napr. budete mať deti (možno máte neviem) tak náramne je praktické, ak máš svokrovcov po ruke... 🙂 vedia pomôcť, postrážiť vnúčatá a pod... ak sa niečo stane je to výhoda... len si treba určiť hranice a súkromie... Poznám viacero rodín, čo takto žijú a ak je tam vzájomný rešpekt a tá mentalita je trochu pokroková a liberálna , nie zarytá "gadžovina" a "stará škola", tak sa tak dá celkom fajne fungovať... Záleží aj od veľkosti pozemku, kolegov brat tak postavil dom na rodič. pozemku ale až vzadu 200m a má prístup aj z druhej strany... takže sú poblízku , ale ani o sebe akoby "nevedia" dokonca aj dovidieť z jedného domu na druhý je niekedy problém... Takže musíte to zvážiť sami ... ja osobne by som najväčší problém videl v tej tvojej švagrinej ...
Odpovedať
@bestwoman ako som už písala, ak máte inú možnosť, tak stavajte inde, ak tú možnosť nemáte, tak si spolu s manželom, svokrovcami aj sestrou sadnite, všetko si vydiskutujte, a až potom sa rozhodnite, či do toho pôjdete. Ono teraz je aj dosť ťažká doba na stavbu domu... tak to treba poriadne zvážiť. My sme sa tiež najskôr aj s manželovými bratmi rozprávali, či náhodou nechcú oni stavať na tom pozemku, a či súhlasia s tým, že on dostane časť dedičstva dopredu.
Odpovedať
@bestwoman Ak je potrebne, poslem tel. cislo na manzelku. Boli sme presne v rovnakej situacii. Zial, padlo nespravne rozhodnutie a zaclo sa stavat. Zivot sa vsak rokmi menil a zmenili sa aj vztahy. Dnes je nas dom na predaj a manzelka sa uz nevie dockat, kedy konecne uz bude mat klud od mamky a sestry. NEROBTE TO. Minimalna vzdialenost je 1000 metrov.
Odpovedať
minimum 200km s prestupmi, silno doporučujem počkať ako dopadne Veľký reštart, počkajte 3 roky, potom sa táto otázka sama vyjasní. Ceny sú v tomto okamihu tak nastavené, že stavať = ekonomická sebevražda.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?