Orná pôda vs. ostatná plocha - banka

Dobrý deň, má pre banku väčšiu hodnotu orná pôda alebo ostatná plocha? Pozemkový a lesný odbor nám namiesto požadovanej časti pozemku vyňal pozemok celý – neplatili sme nič, "zlá" bonita pôdy. Kataster zapísal do LV podľa rozhodnutia pozemkového odboru, nie podľa GP (pozemok rozčlenil, ale nerozlišoval druh pôdy). Máme si to dať kvôli plánovanému úveru (znaleckému posudku) opraviť alebo je pre nás lepšie keď je celý pozemok ostatnou plochou. To, že keď to necháme tak už nemusíme vynímať v prípade ak by sme chceli neskôr robiť bazén/garáž atď. to viem. Keď skolaudujeme bude sa ešte meniť druh tej časti pod domom a chodníkmi na zastavanú plochu a nádvorie? Vďaka za radu.
Odpovedať
@veronika306 Kvôli banke to meniť nemusíš. Pre banku je to celé ako stavebný pozemok, ak je tam povolená výstavba. Keď dostaviaš, geodet zameria stavbu a vyhotoví GP, ktorým sa stavba zapíše do katastrálnej mapy. Pozemok pod domom bude zastavaná plocha a zvyšok bude tak, ako máš teraz - ostatná plocha.
Odpovedať
@veronika306 aj my mame celu parcely ako ostatna plocha. Neplatili sme nic za zmenu a nemuseli sme riesit ziaden geometricky plan. Banka s tym absolutne ziaden problem nemala.
Odpovedať
Nechajte si to tak, ako mate. Na posudok to nema negativny plyv. Robili sme si dva posudky na pozemok: jeden pri kupe (orna poda, hypo na pozemok), druhy pri uvere na rozostavanu stavbu - uz bol cely vynaty a hodnota v posudkoch bola cca rovnaka (resp. potom bola mierne vyssia 🙂 )
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@ruskur a ktora banka vam dala uver na ornu podu? Lebo nam povedali, ze nedaju. Je v extravilane?
Odpovedať
@jana_slovakova VUB banka nakoniec., ano, v extravilane. Stacilo banke uzemno planovacia informacia (UPI), ze pozemok je podla uzemneho planu urceny pre vystavbu. Toto potvrdenie nam vydal stavebny urad (mal ho uz makler, ktory predaval, bez toho by som pozemok ani nekupoval). Aj ine banky by nam boli dali uver (napr. CSOB).
Odpovedať
@jana_slovakova nam aj tatra kedysi dala na ornu podu v extravilane. Stacilo, ze sa obec vyjadrila, ze to je urcene na stavbu a uzemny plan to tiez zahrnal.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?