Orná pôda, kedysi v extraviláne, dnes tam stoji futbalové ihrisko.

Prehladával som kataster obce, kde žili moji starí rodičia, a zistil som, že tam rodina vlastní rozstrúsene rádovo desiatky m2 ornej pôdy, a jednu väčšiu parcelu, ktorá je síce na papiery orná pôda, ale v realite je tam už futbalové ihrisko desiatky rokov. Pozemok je už aktuálne v intraviláne, ale na LV je to stále orná pôda mimo zastaveného územia obce. Je možné toto nejako riešiť? Dakujem.
Odpovedať
@emericus keďže je tam ihrisko tak jedine sa dohodnúť s obcou na výmene alebo predaji
Odpovedať
ponuknut podu na odkup vlastnikom hriska, na vymenu za ine parcely, ked sa nebudu chciet dohodnut rozorat hrisko... (aj take tu uz bolo)
Odpovedať
@zita19 V tomto momente nie som si isty ani hodnotou pozemku... kedže je to intravilan, keby tam nebolo ihrisko, dalo by sa tam teoreticky aj stavať, trošku dalej su domy... alebo sa prihliada skôr na to, ze je to na LV vedené ako orná pôda?
Odpovedať
@emericus keďže je tam ihrisko tak bude pozemok v územnom pláne vedené na rekreačno-športové využitie a inšie okrem toho tam nič nemôže byť a neverím že to niekto bude meniť aj keď je to intravilán
Odpovedať
@emericus Treba rozlišovať vedenie parciel v katastri nehnuteľností a vedenie parciel v územnom pláne. Kataster má len evidenčný charakter, neovplyvňuje možnosť výstavby na konkrétnych parcelách. Intravilán - platí to čo je v katastri, čiže môže to byť aj v centre obce, pokiaľ je to v katastri vedené ako mimo zastavaného územia obce, tak je to extravilán, až kým sa to nezmení. To či je parcela vedená v katastri ako orná pôda, záhrada alebo či je to extravilán nemá vplyv na možnosť využitia parcely. Dôležité je to, čo hovorí územný plán obce, kľudne môže umožňovať stavby v extraviláne na ornej pôde (samozrejme pred vydaním stavebného povolenia sa toto dorieši na pozemkovom a lesnom odbore okresného úradu prostredníctvom vyňatia z PPF). V tomto prípade môžu byť parcely, kde je ihrisko vedené v územnom pláne ako lokalita pre športové využitie a pod., takže v takom prípade by sa tam rodinný dom nedal postaviť. Okrem toho, v stavebnom zákone sa rozlišuje medzi stavbou a pozemkom, takže ako v prípade mnohých ciest - pozemky pod cestami sú vo vlastníctve fyzických osôb, ktoré ich získali späť po revolúcii ale stavby ako také (t. j. cesty) nie sú ich, ale sú vo vlastníctve obcí, samosprávnych krajov či štátu (teda toho, koho sú tie cesty). Vo vašom prípade by sa tiež možno dalo uvažovať o rozdielnosti - pozemok je Váš ale ihrisko ako také (ak sú tam tribúny a nejaké iné prvky) môže byť obecné. Určite by som na Vašom mieste kontaktovala obec, a skúsila sa nejako dohodnúť. Takýchto pozostatkov socializmu sú v SR kvantá.
Odpovedať
@moratibru Dakujem za detailne vysvetlenie. Pozrel som si teraz uzemny plan je to tak ako pisete vy a @jumt, je tam rekreacno-sportove vyuzitie. Urcite by som nechcel ist do konfliktu a rozorat ihrisko. Myslim si, ze tribuny tam nestoja, je to len cele oplotene. Je to pekne miesto, vedla je hned les. Ak na mojom pozemku je len trava, rata aj to? 🙂 Zatial mi ide len o to, ze sam neviem aku to ma hodnotu - a tazko sa tak robia dobre dohody 🙂 Pre mna by bolo idealne riesenie ak by som dostal iny pozemok namiesto tohto - idealne v intravilane ci blizko obce. Jeden z majitelov (dochodkyna) bola pred rokmi za byvalym starostom a ten ju odstrasil tym, ze by musela zaplatit aj dane z nehnutelnosti za uplynule roky. 🙂 Kazdy politik sa bude snazit to NEriesit, natahovat cas, vydrzat aktualne funkcne obdobie - ked to uz takto fungovalo 30 rokov. Ked pridem za starostom, ze mi tento stav nevyhovuje, mam vobec nejake paky aby sa so mnou bavil a ponukol nejake riesenie ? Ak ma odbije s tym, ze obec nema peniaze, tak ake su moje moznosti? 🙂 Dakujem.
Odpovedať
@emericus Ak chcete mať niečo v "rukáve" pred tým, než pôjdete na obec, dal by som si na Vašom mieste spraviť znalecký posudok ... Posudok na celý pozemok, posudok len na časť ktorú využíva obec ako ihrisko a rovnako by som žiadal okrem hodnoty určiť aj hodnotu nájmu ... Znalci to robia, pre obce a mestá úplne bežne ... Bez tohoto, budete len strielať ... A buď Vám starosta bude hovoriť pravdu, alebo nie ... Osobne by som ale do znaleckého investoval ... Za čistý pozemok to nemôže byť drahá záležitosť ... A teraz, môžu nastať 4 prípady, z toho prvé 3 predpokladajú, že obec to s Vami bude chcieť vyriešiť ... 1. Výmena ... Tu ale netreba byť okatý, zamieňajú sa pozemky s približne rovnakou hodnotou resp. rozdiel v hodnote sa zo strany obce alebo Vás doplatí ... Tu je samozrejme problém, či obec bude taký pozemok mať ... A väčšina obcí, žiadne také pozemky nevlastní ... Ale sú aj výnimky :) 2. Predaj ... Predaj celého pozemku, alebo časti pod ihriskom za sumu určenú znalcom ... Ak by chceli len časť, kde je ihrisko, náklady na rozparcelovanie musia znášať oni, ako kupujúci ... 3. Prenájom ... Jeho hodnotu budete poznať zo znaleckého posudku ... Nepoznám lokalitu, ale ak budem tipovať, tak hodnotu bude nanajvýš pár stoviek eur za celé ihrisko za rok ... Nájom sa totiž odvádza od hodnoty pozemku samotného ... A býva to aj pre obce, ktoré nemajú peniaze, najschodnejšia cesta ... Samozrejme, že ani s jednou s 3 možností nemusí súhlasiť ani obec, ani vy ... Ak sa Vám nájom určený znalcom, kľudne si môžete navrhnúť vlastnú sumu, to zakázané nie je ... 4. Posledná možnosť je, že sa nedohodnete ... A tu je to potom na Vás ... Právo je na Vašej strane, takže môžete požiadať obec o okamžité odstránenie oplotenia (pravdepodobne čierna stavba), o okamžité prestanie užívania ihriska a ak by náhodou obec chcela spätne dane (ktoré budú smiešne nízke) vy sa môžete domáhať spätne vyplatenia nájomného za užívanie pozemku ... V každom prípade sú to také menšie vojny v ktorých budete mať z pohľadu zákona "na vrch" ... Tu je ale otázka, či Vám to za to stojí ... Pravdepodobne zoberiete ihrisko obci, čo budú starodedinčania brať zle ... Je úplne jedno, že máte na to nárok, za zlého budete Vy a Vaša rodina, tak, ako Vás vykreslí starosta ... Pozemok získate, možno aj pár stovák či tisíc Eur, ale tam niekde ste skončili ... Stavať tam aj tak nebudete a akurát Vám pribudnú starosti s tým, že to budete musieť pravidelne kosiť a starať sa o to ...
Odpovedať
@lubk0 Dakujem, asi skusim ten znalecký posudok, a pojdem za starostom.
Odpovedať
@emericus Ja osobne by som na začiatok išiel za starostom aj bez znaleckého posudku ... Nebavte sa o sumách, len o situácií, ktorá nastala ... Že máte (vaša rodina má) pozemok tu a tu a je na ňom ihrisko, nech sám navrhne, ako to vidí, ako to riešiť, aké sú možnosti ... Naozaj sa nemusíte baviť o sumách, len nástrel, aby ste vedeli, do čoho idete ... Ak budú reči o "nemáme peniaze na nič" = tak si treba pozrieť rozpočet a zhodnotenie posledného roka, všetko to budú mať pravdepodobne zavesené na webe ... Tam poľahky vidíte príjmy, viacročný rozpočet, zadĺženosť atď a dá sa z toho krásne vyčítať, či sa na riešenie takéhoto problému peniaze nenájdu, prípadne nedajú pre obec požičať, dnes už viacmenej s nulovým úrokom :) PS: Na splátky môžete predávať aj Vy ! To znamená, že ak má pozemok pre príklad hodnotu 10 tis. Eur, kľudne môžete priamo podpísať predaj prostredníctvom splátok napr 1000 Eur / ročne ... (dĺžka splátok, periodicita atď je čisto o dohode) ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?