Obecný vodovod cez náš pozemok

Profilova fotka
Dobrý deň, chcel by sa vás opýtať na jednu situáciu. Pred pár rokmi sme kúpili pozemok - trvalý trávnatý porast. Zistilo sa, že v polovici pozemku je po celej dĺžke vedené vodovodné potrubie, ktoré poskytuje vodu celej dedine (modrá čiara na obrázku). Tento týždeň som sa vybral náhodou skontrolovať pozemok a zistil som, že pred nedávnom sa vodári rozhodli, že urobia odbočku z vodovodu (červená čiara na obrázku). Ak správne uvažujem, tak ako majiteľ pozemku by som mal byť vopred upozornený a súhlasiť s takýmito úpravami, nie? Na pozemku nie je vedené žiadne vecné bremeno a ani nebola uzatvorená žiadna zmluva s vodárňami v minulosti. Jednoducho povedané, bez môjho súhlasu si vybudovali ďalšie vodovodné potrubie a zanechali po sebe neupravený terén. Ako by ste postupovali vy? Je to vôbec legálne? Nechcem vyvolávať konflikty. To, že tadiaľ vedie voda som oželel. Ale jednoducho z ničoho nič zistiť, že si to pred nedávnom rozkopali a vložili ďalšie potrubie ma dosť nahnevalo. Keďže okolo potrubia musia byť aj 1,5m ochranné zóny. Čo si o tom myslíte?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alfonzko:

Dobrý deň, chcel by sa vás opýtať na jednu situác…
@alfonzko pri liniovych stavbach alebo ked je vela ucastnikov existuje taka hnusna finta: upovedomenie verejnou vyhlaskou. Tzn. na uradnu tabulu v obci/meste sa to vyvesi a hotovo. Kazdy by mal teda trenovat telepaticke schopnosti, pripadne ak sa ti zacne ckat, treba radsej skontrolovat uradnu tabulu, ci sa ti nahodou niekto nechysta rozkopat pozemok... V dnesnej dobe, elektronickej komunikacie.... No nic, zakon je zakon...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@alfonzko pri liniovych stavbach alebo ked je vel…
@minoo no dobre, ale ak by to bola líniová stavba, tak by na liste vlastníctva mal byť kód využívania pozemku, ktorý patrí pre inžinierske siete, nie? Na našom je kód využívania 7, čo znamená: Pozemok lúky a pasienku trvalo porastený trávami alebo pozemok dočasne nevyužívaný pre trvalý trávny porast.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alfonzko:

@minoo no dobre, ale ak by to bola líniová stavba…
@alfonzko ako oni zmenia udaj na tvojom liste vlastnictva?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@alfonzko ako oni zmenia udaj na tvojom liste vla…
@minoo ako zmenia? Tá 7 tam bola vždy a je tam aj teraz. Je to aj na stránke katastra.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alfonzko:

@minoo ako zmenia? Tá 7 tam bola vždy a je tam aj…
@alfonzko no nic... neviem co chces pocut, len som ti napisal, ako sa taketo veci robia, aby ta nemuseli upozornovat. S kodom pozemku na katastri to nema nic...
Odpovedať
Profilova fotka
@alfonzko 1) extravilan? 2) ta pripojka je co - sukromna pripojka alebo verejny vodovod ak je to sukromna pripojka - zistit vlastnika a ziadat o odstranenie stavby, kedze nema majetkovopravne vysporiadanie. Ak je to verejny vodovod, pravnik a ziadat o odskodnenie. A uvedenie pozemku do povodneho stavu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@alfonzko 1) extravilan? 2) ta pripojka je co - …
@mgx áno je to extravilán a je to verejný vodovod. Zásobuje celú dedinu. Vecné bremeno nie je žiadne. Pán nad vami spomínal, že ide o líniovú stavbu a preto nás nemuseli informovať. No dozvedel som sa, že tento vodovod ide aj cez susedov pozemok, s ktorým vodárne komunikovali a on si na ňom kopať nedovolil.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@alfonzko no nic... neviem co chces pocut, len so…
@minoo ďakujem vám za postrehy k tejto téme a prečo sa potom uvádzajú kódy k jednotlivým parcelám, aké majú využitie? Viď napríklad: https://1real.sk/index.php/poradna/1-...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alfonzko:

@minoo ďakujem vám za postrehy k tejto téme a pre…
@alfonzko zahrada neprestane sluzit ako zahrada, ked popod nu ide nejaka inzinierska siet... Zavolaj na stavebny urad, alebo posli email, alebo vseobecne podanie cez slovensko.sk s tymito otazkami. Oni ti povedia ci potrebovali povolenie a ci ho mali. Kludne to moze byt tak, ze mali povolenie od predchadzajuceho vlastnika a toto robili ako opravu/udrzbu. Ste tri strany: Ty, vodarne, Stavebny urad a ty nekomunikujes s nikym z nich, neviem preco...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od minoo:

@alfonzko zahrada neprestane sluzit ako zahrada, …
@minoo komunikujem s vodárňami. Na otázku, kto im dal povolenie, mi bolo odpovedané, že sa "pokúsia" zistiť bižšie informácie. Takže musím čakať. Celé je to nejaké podozrivé. So susedom komunikovali po celý čas a mňa sa nikto nič nepýtal. Zo všetkých rozhovorov, ktoré som zatiaľ mal mi vyplýva, že pravdepodobne si nevyhľadali informácie na katastri o tejto parcele a dovolili si kopať len na základe toho, že sused im povedal, že to máme len ako sad a záhradu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alfonzko:

@minoo komunikujem s vodárňami. Na otázku, kto im…
@alfonzko ono este je otázne, akú máš adresu nahlasenu na kastri, možno ťa kontaktovali na starej adrese,a ak si na katastri neprehlasil novú,tak ťa nemali ako kontaktovať,to je len úvaha.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od willinko23:

@alfonzko ono este je otázne, akú máš adresu nahl…
@willinko23 to nie, adresu mám stále rovnakú a taktiež som všetky údaje kontroloval
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?