Vodovod cez pozemok..... kúpiť alebo nie

Dobrý deň. Zvažujem kúpu pozemku a dostala sa mi zaujímavá ponuka na pekné dva pozemky vedľa seba aj za dobrú cenu. Ako som si ale zisťoval našiel som mapu zo zakreslením vodovodu a dopadlo to tak ako na obrázku. Viem že od potrubia musia byť ochranné pásma aj to že ak by to tam prasklo musím vodárov pustiť na svoj pozemok atď.......... miesto na výstavbu domu mimo ochranného pásma tam je ale keďže som nikdy nestaval rád by som si vypočul názor druhých ktorý mi neraz už pomohol pri rozhodovaní............ vyhli by ste sa takémuto pozemku oblúkom alebo v kľude stavali??? rozmer pozemkov dokopy ako su označené je cca 25 x 57 m.
Odpovedať
1
2
Ja osobne by som do toho nešla. Ochranné pásmo neviem,koľko je,dom by možno aj vyšiel,ale pri poruche umožniť vodarom pristup,to by som nechcela. Si predstav,že investujes do zahrady,a oni to tam rozkopu. Do pôvodného stavu to nikdy nedajú. Ja by som dala ruky preč.
Odpovedať
@ghost004 záleží od toho, aký druh vodovodného potrubia to je? neplánuje vlastník a správca vodovodu jeho rekonštrukciu? neoplatila by sa jeho preložka po obvode pozemku, pokiaľ je pozemok výhodná kúpa? Ochr. pásmo je 1,5 alebo 2,5 m.Treba zhodnotiť okolnosti pre a proti..
Odpovedať
Komu patri to potrubie? Je tam oficialne so suhlasom predosleho vlastnika? Asi by mi vrtalo v hlave,preco je pozemok taky lacny a zistila by som, ci je moznost prekladky
Odpovedať
Zistil by som majitela/spravcu potrubia. Vyziadal od neho presnejsiu mapu, v pripade vaznejsieho zaujmu nechal potrubie vytycit. A hlavne zistit vek a stav. Nic nevydrzi naveky, takze vymena raz bude nutna. Na druhej strane, najblizsoch 50 rokov ale nemusi byt nejaky zasah nutny. Ty vies, aka je cena a ci To za to stoji.
Odpovedať
Ved prave to ze predsa len sanca na zasah neni snad az tak velka........ presnejsiu mapu aj vyjadrenie vodarov už riešim len bo sviatok tak az tento dalsi tyzden to očakavam s tym ze som sa pýtal aj na to či sa planuje nejaky zasah do neho a všetko to čo sa tu popýsalo..... a cena za pozemok je taka ako keby tam dana tarcha nebola cize z ceny by slo este dolu isto alebo najdu človeka čo to kupi bez toho aby si to zistil.........ale dobra poznamka to či boo postavene zo suhlaosm predošleho majitela neviem ale zistim
Odpovedať
@ghost004 keď ti to budú vytyčovať, zabi si kolíky tam, kde to potrubie prechádza hranicami pozemku. Ak ti to potrubie bude v niečom prekážať, jednoducho ho preložíš mimo pozemku. Investícia je báger na jeden deň, kus rúry, fúra piesku a rolka farebnej fólie...
Odpovedať
@ghost004 asi bude rozdiel, ci je to potrubie tam legalne, alebo nie. Ci je na pozemku tarcha, ci nie. Znamy takto kupil pozemok, zistil, ze mu tade ide potrubie a kedze ziadna tarcha tam nebola, tak vodari mu to prelozili na okraj pozemku zadarmo. Takze treba si to pozistovat. Bo dakedy sa siete robili hlava nehlava a teraz je z toho pruser.
Odpovedať
@ghost004 ak je to pekne miesto, tak by som nevahal. V dnesnej dobe sa robia rekonstrukcie potrubi roznymi technologiami, niekedy len vopchaju uzsiu ruru do povodnej starej. V liste vlastnictva nemusi byt zapisana tarcha a moze sa stat, ze tam bude voda, plyn, telefon, ..cokolvek.
Odpovedať
@akvi to je zaujímavá info, pretože my keď sme sa rozhliadali po pozemkoch, tak tiež jeden sa rysoval s potrubím, na LV čku žiadna ťarcha, ale vodári následne špekulovali, že zriadia vecné bremeno! Na "našom pozemku". Nešli sme do toho, pretože pozemok bol malý, obmedzenia spojené s ochranným pásmom boli také, že dom by nebolo kde osadiť. Už je daný pozemok predaný,doteraz nestavajú a kde si umiestnia dom mi je záhadou.... No, každopádne nič vodári len tak prekladať na vlastné náklady nechceli. Rovnako ako teraz, máme elektrické vedenie kúsok za hranicou pozemku, no zakopať si to budeme musieť my na naše náklady, elektrárne nemajú záujem niečo cvakať. Preto ma zaujala tvoja skúsenosť s ochotou prekladať na náklady distribútorov. =-) Jo a k ochrannému pásmu, nám bolo povedané 12 metrov. Žiadny 1,5 či 2,5 metra. Z každej strany 6 metrov! Ale tak to sa jednalo o potrubie masívne, z kopca, zásobujúce celú zónu. Možno je to rozdiel aké potrubie teda je.
Odpovedať
@ghost004 zisti si čo za potrubie to je, koho zásobuje vodou...či väčšiu oblasť alebo len najbližší dom. Píšem vyššie akvi, že keď sme hľadali my pozemok a narazili na pod. problém, ochranné pásmo bolo 12 metrov a vodári začali splietať o zriaďovaní vecného bremena. Dovtedy tam žiadne nebolo. :-p
Odpovedať
@jakino No nejak sa mi nezdá,že by to bolo s tou prekládku také jednoduché. Nepíš keď si niesi istý,aby si niekomu nepplietol hlavu. Do takou prekládku bývajú dosť veľké problémy,hlavne ak je to majetok vodarni. Ak je naň pripojený len vedľajší pozemok môže to byť o čosi jednoduchšie.
Odpovedať
ochranné pásmo vodovodu podľa § 19 ods. 2 zák. č. 442/2002 Z. z. o verejných vodovodoch a kanal. (2) Pásma ochrany sú vymedzené vodorovnou vzdialenosťou od vonkajšieho pôdorysného okraja vodovodného potrubia alebo kanalizačného potrubia na obidve strany a) 1,5 m pri verejnom vodovode a verejnej kanalizácii do priemeru 500 mm vrátane, b) 2,5 m pri verejnom vodovode a verejnej kanalizácii nad priemer 500 mm.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jabadaba toto mohlo byť ochranné pásmo vodného zdroja
Odpovedať
@jabadaba tiež musím dodržať vzdialenost ako si písala, mám pri pozemku reviznu sachtu dialkovodu 700mm priemer...nadregionalny vyznam,takze máme behacky navyse....
Odpovedať
Ďakujem všetkým ktorý sa doteraz vyjadrili a ešte sa vyjadria....... Ziadosť o vyjadrenie ku stavbe a pozemku už mam odoslanu na OU danej obce tak uvidim čo mi povedia a tiez aj vodarňam som písal tak čakam ny vyjadrenie ake je to vedenie či ide tade kde je zakreslene v uzemnom plane ake je ochranne pasmo aj to či su tam obmedzenia na stavbu v jeho okoli a tiež či sa neplanuju nejake prace na nom pripadne ake by boli možnosti s požiadanim o prekladku. Je mi jasne že prekladka by nebola zrovna jednoduche riesenie...... ale ano pozemok velmi pekny preto som sa obratil aj na vás a rad si prečitam nazory druhých takto mi dobre poradil aj bratranec ohladne domu.......... treba sa pýtat a už výber svojej cesty je len na mne......... ozaj velmi pekne dakujem.
Odpovedať
@janetbla nič také...žiaden vodný zdroj. Len potrubia zásobujúce nižšie položenú zónu. Z vodárne na kopci. Pod tým pozemkom sa to rozpájalo a šlo to rovno jeho stredom. Ale to boli väčšie potrubia. Kde teda vyčarovali vo vodárňach to ochranné pásmo 12 metrov netuším. Nevedel sa k obmedzeniam uspokojivo vyjadriť ani developer sám. Som rada, že už nič také riešiť nemusíme.
Odpovedať
@ghost004 držím palce nech to k spokojnosti poriešiš.
Odpovedať
Kde si našiel tú mapu so zakreslením vodovodu?
Odpovedať
@jabadaba myslim si, ze to bude zalezat pripad od pripadu.. Tu to bolo evidentne nelegalne urobene, uz v tomto storoci - takze ziadne vyhovorky na doby minule.. Proste si vodari potiahli potrubie najkratsou cestou a kaslali na to, ze znehodnocuju pozemok.. Vystavba sa tam totiz zacala robit az teraz.. Pritom sa to dalo tahat pekne popri ceste.. Oni uznali, ze to bola ich chyba a preto to prelozili..
Odpovedať
Je to priamo z uzemneho planu obce vybrata mapa rozvodu vodovodneho potrubia..........
Odpovedať
ja by som zisťoval ,či vodovodne potrubie je živé - ved ked prerábaju vodovody nevykopu stare von je nanapisané aj na katastri_?
Odpovedať
Opakujem to že tadial ma niečo take viesť som zistil z uzemno-planovacej mapy obce......... podla smeru ide o potrubie ktore ide z mesta do okolitých dedin a dedina kde je tento daný pozemok je prva hned za mestom...... takze typujem vačšie potrubie a žive lebo na daný smer žiadne ine nebolo značene bližšie info snad do stredy obdržim
Odpovedať
@akvi je to možné...
Odpovedať
Pozor, potrubie zakreslene na mapke nemusi vobec zodpovedat skutocnosti. Na pozemku treba zamerat skutkovy stav, existuje na to technika - maju ju vodari, alebo ak je potrubie zive, tak sa da zistit postupnym meranim tzv. prutikmi z nerezoveho drotu. Vodari(u nas, vodovody zo 60 rokoch) maju rucne zakreslene vodovodne potrubie a kanalizaciu a vobed to nezodpoveda skutocnosti.
Odpovedať
Ano preto som už pisal aj na vodarne nech sa mi k skutocnemu miestu vyjadria
Odpovedať
Padlo tu dosť informácii a tak by som sa rád opýtal na jednu vec ši sa da postupovať napríklad takto....... pred kupou zistim ze vodari nemali povolenie od majitela pozemku na vedenie potrubia skrz jeho pozemok, následne by som kupil pozemok a už ja si žiadal o preloženie potrubia z dovodu ze na to nemali povolenie?....da sa takto postupovať?
Odpovedať
@ghost004 - silno pochybujem o prekladke hradenou vodarnami. Stavba predpokladam bola riadne skolaudovana, zo zakona si tam mozu dat vecne bremeno na celu prvu aj druhu parcelu, vlastnikovi vyplatia podla znaleckeho odhadu fin. kompenzaciu, byva to par sto eur a na LV mas tarchu, ktorej sa uz nidy nedas nezbavis. Toto je starost vlastnika pozemku, lenze on tak ako to u nas byva zvykom sa o pozemky desiatky rokov nestaral, kde kdo tam tahal siete, nezaujima sa, a neinvestoval do nich ani cent. Jedine co ho zaujima je ich predat a nech sa trapi niekto iny. Ak chces chod do toho, ale predtym si poriadne zmapuj situaciu, vodarne vidim skor na osobnu navstevu, na vybavovacky aby si vobec zistil co a kde tam ide, hlavne to konfrontovat so skutkovym stavom, nik ti tam nepride zadarmo vyznacit trasu.
Odpovedať
@ghost004 z pohľadu stavebného zákona je to neoprávnená stavba na cudzom pozemku, pokiaľ by stavba nebola povolená, tak je to nepovolená a neoprávnená stavba.. Záleží v akom čase od ukončenia stavby by si toto zistil a či nie je možná dohoda medzi vlastníkom stavby a vlastníkom pozemku, ktorý so stavbou nesúhlasí. K vydaniu povolenia (aj v dodatočnom konaní, keby nebola stavba povolená) na stavbu pred jej začatím stavebník musí mať doklad o vlastníckom alebo inom práve k pozemku, na ktorom sa má uskutočniť stavba.. Pokiaľ stav. úrad takýto doklad nevyžadoval, porušil SZ, konal protiprávne a do 3 rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozh. je možné podať podnet na preskúmanie zákonnosti rozh. na okr. prokuratúru alebo súd.. Súd môže nariadiť aj odstránenie stavby, ktorá by zrejme pri tomto charaktere liniovej stavbe znamenala preložku napr. na spoločnú hranicu.. V niektorých prípadoch, pokiaľ vyjdú najavo nové skutočnosti, ktoré neboli známe v čase vydania povolenia na stavbu, je možná obnova konania na návrh účastníka konania, t. j. teba už ako nového vlastníka pozemku.. Ono najlepšie je, keď sa rieši už konkrétna stavba v nejakom území, kde je známy skutočný a právny stav.. nedá sa zovšeobecňovať..
Odpovedať
No už mám vyjadrenie od vodárni a ty povedali že ano niekde tam ide vedenie o priemere 30 cm cize ochranne pasmo 1,5m na kazdu stranu + to že sa robilo pred 50 rokmi a ze neplanuju sa na nom ziadne prace + to ze stavba mimo ochranneho pasma moze byt + to ze nebudu suhlasit z plotom ktory bude ponad vedenie cize by som si nemohol oplotit podla nich pozemok jedine ak na dve casti a tak aby ponad vodovod a ochranne pasmo bo volny pristup a este ze ak by tam aj dačo sli robit nebudu davať nič do povodneho stavu že to si majutel musi spravit oni len zahrnu jamu zeminou naspet.......... z mailu mi az bolo zle z toho ako arogantne sformulovali dane skutočnosti.
Odpovedať
@ghost004 spýtaj sa ich, či by im vadilo, keby si im to potrubie na vlastné náklady presunul 3 metre za plot
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?