Kúpa ornej pôdy v extraviláne - ako záhrada

Ahoj, má niekto skúsenosti s kúpou ornej pôdy - radi by sme si zväčšili záhradu a dokúpili susednú ornú pôdu (extravilán) - celý pozemok má 2.3ha, my by sme chceli cca 2000m2 aby sme s vyhli problémom s drobením. Pozemok má 4, pričom jedného zastupuje Slovenský pozemkový fond (1/4 podiel). 1 majiteľ má 1/2 podiel a ďalší 2 majú 1/4 podiel. Momentálne je celý pozemok prenajímaný družstvu. Ako v tomto prípade postupovať? Je vôbec možné odkúpiť z tejto pôdy, prípadne koho osloviť? Pozemok by bol využívaný len ako záhrada, max záhradný domček a parkovacie miesta. Prípadne poraďte aj aká cena by bola reálna, chápem že za cenu 50centov m2 ako je na nete nám to fakt nepredajú :) jedná sa o západné Slovensko blízko Skalice. Ďakujem :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michkov:

Ahoj, má niekto skúsenosti s kúpou ornej pôdy - r…
@michkov moc neporadím asi, ale dá sa kúpiť asi len podiel, lebo SPF teraz nepredáva pôdu. Takže neviem či sa bude dať oplotiť a využívať iba časť. A drobenie by to nemalo byť aj keby to je pod 2000m2, ak sa pozemok pričlení k vedľajšiemu, lebo nevzniká nová parcela.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michkov:

Ahoj, má niekto skúsenosti s kúpou ornej pôdy - r…
@michkov riesili sme podobne cez pravnika aj tak to trvalo asi 12mesiacov nakoniec ame sa na to vybodli lebo tiez to bola zahrada ale v intervilane ale hned ako spf videl ze to ma prejst na stavebny pozemok dali si 5x cenu za co sme kupovali od ludi po dedine. Nakoniec sme to nechali tak ak ked kus lutujem.ze sme to nekupili ale odradili nas susedia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michkov:

Ahoj, má niekto skúsenosti s kúpou ornej pôdy - r…
@michkov celý pozemok má 4ha nejak mi to vypadlo :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miro107:

@michkov riesili sme podobne cez pravnika aj tak …
@miro107 u nás by sa práve nejednalo o stavebný pozemok, dom bude postavený na pozemku vedľa (už máme podané SP), išlo by iba o záhradu, hlavne aby bolo viac kde behať, pestovať a lepšie parkovať :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michkov:

@miro107 u nás by sa práve nejednalo o stavebný p…
@michkov neviem ako to funguje mozno to nebudu zohľadňovať len to nenapiste ze idete stavat vedla 😃
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miro107:

@michkov neviem ako to funguje mozno to nebudu zo…
@miro107 no v dobe kedy by sme to kupovali uz by tam asi bolo postavene :D ale teda skorej teraz tak špekulujeme, za opýtanie asi nič nedáme a pomestíme sa aj bez toho :)
Odpovedať
Ak to chcete korektne, tak to vidím blede, priľahlé pozemky k stavebným sa predávajú za 50% ceny stavebného, SPF treba predediť, s odčlenením potom musia súhlasiť všetci + tam je nevýhodná dlhodobá nájomná zmluva, ktorá sa automaticky predlžuje. Pri kúpe podielu potrebujete na všetko súhlas ostatných spolumajiteľov napr. domček, alebo aj zrúbať strom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michkov:

Ahoj, má niekto skúsenosti s kúpou ornej pôdy - r…
@michkov dá sa to vyriešiť, odkúp od žijúcich ľudí a zvyšok vysporiadaj cez žalobu o zrušenie a vysporaidanie podielového spoluvlastníctva, nie je to také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá, ani SPF nie je v takýchto prípadoch strašiakom, len treba vedieť ako na to.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pozemky123:

@michkov dá sa to vyriešiť, odkúp od žijúcich ľ…
@pozemky123 Pustiť sa do toho môžete, ale bude to beh na dlhú trať. Halvne tým, že je tam SPF. Oni majú čas na všetko. Čiže nečudoval by som sa keby predaj trval aj 2 roky. A to je čisto len predaj od SPF Vám. Potom keďže ide o extravilán a pôdu obrába družstvo, tak by ste museli riešiť trvalé vyňatie pôdy z pôdneho fondu. My to akurát riešime, ale na stavbu domu. Isto je tam nájomná zmluva vlastníkov s družstvom, ktorú musíte vypovedať. Výpovedná lehota je 5 rokov. Po uplynutí 5 rokov môžete realizovať vyňatie s tým, že užívateľ dá súhlas s týmto odňatím, o ktorom rozhoduje Okrensý úrad. Okresný úrad mi povedal, že tento súhlas družstva musím mať, aj keď zmluva už je vypovedaná, lebo reálne tam sadia. Za odňatie platíte štátu poplatok podľa bonity pôdy. No ky´m by ste sa dopracovali k výsledku kľudne by mohlo prejsť aj 10 rokov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@pozemky123 Pustiť sa do toho môžete, ale bude to…
@fero1821 pracovala som na SPF, a teraz riešim tieto veci každý deň už z druhej strany, takže viem čo píšem, samozrejme nepoznám podrobnosti tohto prípadu pokiaľ nevidím LV a mapu, avšak veľa veci týkajúcich sa SPF nie je takých zložitých ako to na prvý pohľad vyzerá
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?