Dom a hranica pozemku

Ahojte, toto sa tu už možno x krát riešilo, ale nenašiel som presne takýto prípad ako máme my: Máme pozemok široký 18m. Chceme dom v tvare L, ktorý by ale musel byť 2m od jednej hranice a 3 m od druhej. Na tých stenách, ktoré sú v blízkosti hraníc pozmku nebudú okná, resp. len malé okná z kúpelne, garáže. Susedia na svojich pozemkoch nemajú zatiaľ postavené nič. Nemám problém aby si potom postavili svoje domy menej ako 7 m od môjho domu. Otázky mám 3: Treba súhlas su susedov? Bude problém so stavebným úradom? Je rozumné nechávať len 3 m? (mna zatiaľ nenapadá nič prečo by som potreboval do záhrady dostať nejaké veľké nákladné auto...) Dakujem za rady.
Odpovedať
Ahoj práve minulý týždeň som to riešila.Nepovolil ani stavebný úrad ani suseda,ktorá má tiež len holý pozemok.Dom máme do Lka tiež 9,30x21.Chceli sme ísť od susedy meter... ani bohovy.Museli sme teda od nej zmeniť situáciu na 2m.Takze tiež nám ostala cesta široká 3m( z druhej strany od plota)😐 Ale u nás je v územnom pláne ešte plánovaná cesta z opačnej strany pozemku tak uvidíme čo sa bude diať. Choď za susedmi skôr či budú súhlasiť a daj im podpísať papier je to o ľuďoch😐
Odpovedať
Ahoj, tinkybinky - dakujem za odpoved. Tak ak to správne chápem vy ste chceli meter, to vám nepovolili, ale povolili 2m z jednej strany a 3 metre z druhej strany - a to presne chceme my. Takže to by mala byť odpoved na otázku 2 - stavebný úrad to povolil. A na to čo máte teraz ste potrebovali súhlas susedov?
Odpovedať
Ak mate iba male okna tak mozete ist na 2 metre od hranice pozemku z oboch stran. 7 m medzi budovami je vtedy ked su tam okna obytnej miestnosti
Odpovedať
Profilova fotka
@tinkybinky tak hlavne si treba uvedomiť, že sú dané nejaké pravidlá v rámci stavby nehnuteľností bez ohľadu na to či vedľa stojí dom alebo je to prázdny pozemok. @darthvader Ak už chcem laborovať so situáciou - osadením, tak dodržiavam aspoň základné odstupy od hranice keď tam nestojí žiadna nehnuteľnosť - tj. 1,5m ak územný plán nehovorí inak. Ak je to situácia, že na tej susedovej strane kde chcete byť tesne k hranici pozemku nemáte žiadne okná z obytných priestorov ako napríklad obývačka, kuchyňa, izba (technická miestnosť môže byť, tak isto špajza, alebo kúpeľňa), tak je možné takúto stavbu na základe hore spomenutých požiadaviek stavebného úradu osadiť najbližšie 1,5m od hranice pozemku. A to, že ti to stavebný úrad teraz schválil ešte nie je výhra, budú majiteľov vedľajších pozemkov kontaktovať v pripomienkovom konaní, kde zašlú každému list a bude mať tuším 14 dní na to aby sa vyjadril či má námietky voči SP. Ak sa do 14 + 2 dní nikto neozve, tak máte vyhrané (+2 dni kvôli korešpondencii).
Odpovedať
@darthvader Územný plán/rozhodnutie Vám napovie. Obvykle bývajú odstupy stanovené na 2m z jednej a 5 m z druhej strany. Tým je splnená podmienka odstupu stavieb 7 m. U Vás nejde o stiesnené pomery, aby pripadala do úvahy výnimka
Odpovedať
@darthvader dobre si pochopil.Nie na tieto odstupy už sme nepotrebovali žiadny súhlas.
Odpovedať
@dominik_galaba ok chápem čo píšeš,ale ☝️ My sme kúpili pozemok s vynatym pozemkom a s právoplatným stavebným povolením. Kde bolo povolene pôvodným majiteľom stavať meter od susedy. Im súhlas dala asi 6rokov nazad a nám teraz už nie,takže sme sa museli posunúť od hranice 2m.Ona dobre vie,že ten meter by nám veľmi pomohol😐
Odpovedať
Dominik, draik, dakujem. Zistím u starostu ako je to. V územnom pláne som také obmedzenia nenašiel, ale viem že nejaké sú. Každopádne na tej našej ulici tam už dvaja susedia stavajú - jeden má 2m a 4 m od hraníc pozemku, další 2m a 2m - ale to je úplne posledný v rade.
Odpovedať
@darthvader zakon hovori 2m od hranice. 4 metre od suseda, ak tam nie su okna, 7m, ak tam okna su. Ak je to celkovo nova vystavba, nove parcely, bude urcite dane, ze na ktoru stranu sa domy umiestnuju na tie 2m, aby sa nestalo, ze ostane niekomu pozemok, kde nic nepostavi, lebo susedia sa posunuli kazdy k nemu na 2m.. Toto by sa uz dnes nemalo stat. Ziadne suhlasy susedov nepotrebujes, zakon nic take nevyzaduje. Obcas ich vyzaduje SU, ako prejav dobrej vole, ked chces nieco nestandardne a SU ma volu ti to povolit, ale ako vravim, nikde v zakone nic take, ako suhlas neexistuje. Susedia su osloveni vramci stavebneho konania a mozu vznasat namietky, ale ak ty dodrzis zakon, tak sused ti nemoze prikazovat, co ako mozes, ci nemozes.. Tie 3 metre nemusia byt ziadna tragedia, my mame prijazdovu cestu necele 3metre a aj mensi nakladiak sa vtrepal na dvor.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi všade je to úplne inak, niekde 2m od hranice pozemku, niekde 1,5m od hranice pozemku. Na malých pozemkoch SÚ tiež berie do úvahy rozlohu pozemku, a môže bez problémov v takom území vydať aj 1m od hranice pozemku pokiaľ budova splní požiadavky. Paradoxne je vždy alfa a omega komunikovať so SÚ.
Odpovedať
Profilova fotka
@darthvader stavebne úrady to nemôžu mať každý inak... Platí nejaký a priori stavebný zákon. Ten hovorí jasnou rečou , od hranice pozemku min. 2 metre . Ak sú tam domy tak vzdialenosť medzi domami musí byť min. 7 metrov ak sa prekrývajú navzájom a sú na jednom z nich okná z obytných miestností ... Tým že vzdialenosti od hranice máš dodržané a žiadne domy zatiaľ vedľa teba nestoja , podľa zákona môžeš kľudne postaviť dom tak ako si napísal v popise ... Ak bude mať SU námietky tak porušuje zákon a obmedzuje ta v tvojich vlastníckych právach ... Susedia môžu mať námietky aj typu že sa im nepáči farba domu napr... SU ich zamietne a nič sa nemení akurát ta námietky mozu zdržovať ...
Odpovedať
@dominik_galaba odkiaľ ste prišli na tych 1,5 metra? Citali ste si niekedy stavebny zákon? Hovorí jasne o 2 metroch. To, ze niekedy SU povoli aj nieco ine, to je vynimka, nie pravidlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ahojte, nás straší projektantka, že nemôžeme mať 2m z jednej strany a 2m z druhej strany, kvôli tomu, že vraj musíme umožniť prejazd ťažkej techniky. Nepodarilo sa mi to ale nikde inde nájsť napísané. Viete mi niekto prosím potvrdiť alebo vyvrátiť toto tvrdenie? Ďakujem 🙂
Odpovedať
@jan_sirka neblázni to bude chodiť popri dome tatrovka? aj ked sa stavia stačí ked príde pred dom, nikde v zákone sa to neuvádza, tam je jednoznačne 2m od hranice pozemku a 7 od susedovho domu takže ak tam už má sused dom 2m od plota, ty ho môžeš mať až od 5m
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@dominik_galaba Aká právna úprava popisuje kde môžu a nemôžu byť okná obytných miestností? Sused si postavil prístavbu k domu, ktorá nemá ziadne odstupy od hranice pozemkov, je na hranici a iba 3,5 m od mojho domu (normalne cierna stavba). Na tejto prístavbe si osadil dve velke okna obytnych miestnosti, na kazdom poschodi jedno. Ked som bola na stavebnom, ze ako sa mozem branit aspon proti tym oknam, pani ma odbila, ze teraz uz nijako, ze to bude dodatocne skoludovane ako to je, lebo to uz stoji. Ako sa mozem branit?
Odpovedať
@liluskabb Postav mu na svojom pozemku tesne pred jeho okná 2 veľké bilboardy tak, aby z okna nevidel nič iné len tie prázdne plochy. Alebo si daj na dvor silné reflektory, aby mu celú noc svietili do tých okien. Keby namietal, tak povedz, že máš obavu pred vlámaním z jeho okien a preto máš osvetlený dvor aj v noci. A ešte by som dal na dom aspoň fejkovú dummy kameru, ktorá bude nasmerovaná na dvor a jeho dom. Inak, ak to už má postavené, tak mu to asi nikto nedá odstrániť, či zamurovať okná. V najhoršom prípade mu dajú opatrenie, aby na okná nalepil mliečnu fóliu.
Odpovedať
Voľakedy dávno sa na dedine nedodržiaval temer žiadny odstup. Ja mám konrétne na severnej strane odstup len cca 0,6m a malé okná a nie je tam žiadny plot. Práve ten múr od suseda potrebujem vymeniť lebo je z nepálenej tehly a začal vlhnúť práve kvôli tomu že sused ktorý je už aj u starostu známi ako neprispôsobivý zvýšil profil jeho dvora asi o 20cm. Momentálne tam mám len jedno malé vysoko umiestnené okno. Moje otázky sú: 1. Bol by sused úspešný s námietkou ak by som do projektu pre rekonštrukciu dal viac malých rovnako vysoko umiestnených okien ? 2. Bol by sused úspešný s námietkou ak by som do projektu pre rekonštrukciu presne na hranicu doplnil aj betónový plot vysoký 2m aby som získal stály prístup k môjmu domu ?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Aj keď starosta vie o tom aký je to kvietok a snažil by sa mi preto asi pomôcť zaujíma ma hlavne to čo k bodu 1. a 2, hovoria dnešné zákony v prípade takýchto 80 ročných stavieb kde na severe neboli žiadne fyzické ploty. Nechcem zbytočne otravovať starostu aby mi sused láskavo povolil prístup na jeho dvor lebo len odtiaľ je prístup k vonkajšej stene môjho domu. Momentálne tam má o moju stenu opreté rôzne harampádí. Predpokladám že geodet ktoré som už objednal povie že až 80cm je môj pozemok takže tých 10cm nie je žiadny problém.
Odpovedať
@psv Tvrdenie, že: "Voľakedy dávno sa na dedine nedodržiaval temer žiadny odstup" , je mimo realitu. Už od čias Marie Terézie platilo nariadenie, že dom má byť odsadený od hranice so susedom na "šírku odlivu", (nie menej než 40 cm).
Odpovedať
@psv A prečo ešte nemáš plot na hranici tvojho pozemku?? To by bolo prvé, čo by som ja urobil, keby sused užíval časť pozemku za domom tým, že si tam odkladá haraburdie. Betónový plot - potiaľ je moje a basta. Ak to nevie pochopiť, plot ho nepustí.
Odpovedať
Díky za tých 40cm. Všetky staršie domy na mojej ulici nemajú na severnej strane žiadny plot v časti kde je dom. Ploty sú len v záhradách. Dvory sú orientované smerom na juh a majú šírku 10-15m. Vysoký živý plot na juhu zakrýva výhľad zo susedových záchodov a kúpelní a vy máte na dvore absolútne súkromie oveľa väšie ako pri použití betónových plotov na moderných parcelách. U mňa takéto riešenie navyšuje hodnotu nehnuteľnosti viac ako o 1/4. Z dobrými susedni som teda komunikoval v záhrade ale to sa žiaľ po výmene susedou už nedá. Ak by niekto vedel povedať aspoň svoj názor na moje otázky 1 a 2 tak by ma to potešilo. Podľa geometrických máp na katastri a podľa reality u ostatných susedou predpokladám totiž že geodet nameria šírku môjho pozemku za domom 60-80cm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?