Chcú odo mňa kúpiť podiel na pozemku, koľko EUR od nich pýtať?

Ahojte. Ozval sa mi pán majiteľ domu na obrázku (parcela na strednom slovensku na lazoch), že by chcel odo mňa odkúpiť podiel na pozemku. Ten dom je napísaný na neho, ale označená parcela (č. 11471) má troch vlastníkov: 1) Vlastník č. 1 (nežije už 20 rokov) - podiel 1/3, čiže 98m2 2) Vlastník č. 2 (nežije už 25 rokov) - podiel 1/3, čiže 98m2 3) Vlastník č. 3 (to som ja) - podiel 1/3, čiže 98m2 Je očividné že na tejto parcele (ktorú sčasti vlastním spolu s mŕtvymi vlastníkmi a on na nej nemá ŽIADNY podiel) stojí veľký kus jeho domu... čo si myslím že vôbec nie je v poriadku. On by teda chcel získať aspoň ten môj podiel aby zrejme nemal do budúcna problémy. Za koľko by som mu to mal predať? Najskôr chcel aby som mu to prepísal zdarma, ale tuším že to by som sa nechal oklamať. Majiteľovi domu patria iba tri parcely na pozemku. Dokonca ani tá parcela (najväčšia) okolo jeho domu nie je jeho ale patrí 20 ľuďom z minulosti.
Odpovedať
@majoslav1996 nedávno sme také riešili, bývalý majiteľ sa nechal pozvať na poslednú grilovačku na svojom bývalom pozemku (60m2) Dohodli sme symbolickú cenu 1€/1m2. Odniesol si stovku, basu piva, fľašu slivovice a dobrý pocit. Akú cenu má pre teba pozemok na ktorom stojí ten dom?
Odpovedať
@majoslav1996 urcite nie zadarmo ani za nejaku symbolicku cenu. Pozri si trhovu cenu po com idu pozemky na bazosi a kludne dvoj, troj, stvornasobok, je to na tebe, teba nic netlaci a mas cas. Jemu na tom pozemku uz stoji dom, takze mas dobru vyjednavaciu poziciu. Tiez mas predkupne pravo na zvysne dva podiely, ak by sa to po tych mrtvych majiteloch vysporiadalo a novi vlastnici by to chceli predat, musia to najprv ponuknut tebe. Ak by to poza tvoj chrbat predali jemu, mozes to napadnut. Vydrzanim to asi ziskat nemoze, lebo ide o dost velky pozemok a ako si pisal nevlastni tam viac casti.
Odpovedať
Alebo to môže zaspať na dve generácie, ak sa nebude aktívne zaujímať.
Odpovedať
@majoslav1996 určite mu to nedávaj zadarmo či za symbolickú cenu. kľudne to nechaj tak, ako je. síce z toho nikdy nič mať nebudeš, ale aspoň sa nenecháš "oklamať". mimochodom, dúfam, že všetky pozemky, na ktorých máš podiel, chodíš patrične udržiavať, ako sa na (spolu)vlastníka patrí.
Odpovedať
sranda... ako sa da postavit taky velky dom na cudzom pozemku? nechapem celkom...
Odpovedať
@marekjahoda jednoducho, stavalo sa ešte keď cudzí nebol, potom sa kašľalo na papiere, dedilo sa, reštituovalo, ... život je zložitý
Odpovedať
@majoslav1996 nuz mate 3 moznosti: 1. byt chrapun a vyuzit to 2. nazerat nato cisto kapitalisticky 3. realisticky Ja osobne by som nato siel realisticky, ze z toho pozemku aj tak nic nebudem mat pokial niesom typ chrapuna 🙂 zistil by som si, ci predkovia sa niecim pricinili, ze tam dom vznikol. A ked sa nicim nepricnili tak by som volil z nasledovneho: 1. ak je majitel domu majster sveta tak dat svetovu cenu na odkupenie 2. ak vyzera byt v pohode skromny tak by som volil realnu cenu, ak navysit tak primerane.
Odpovedať
@turbot súhlasím s týmto momentom. Je to vecou dohody ale netreba mať prehnané očakávania, takže hlavne realisticky a pragmaticky k tomu pristupovať, ale z oboch strán. Majiteľ domu nie o chce, tak musí preto niečo obetovať. Ako majiteľ pozemku tento nikdy nevyužijete a takto z toho aspoň niečo môžete mať. Treba sa dohodnúť na rozumnej cene, inak sa to potom môže vyliečiť roky a nikdy z toho nebudete nič mať.
Odpovedať
Možno by som nepýtal nič ...najmä ak je to v pohode normálny človek, ktorý nemôže za to, že ten dom je v stave v akom je. Ten podiel by mi bol na nič a silou mocou ryžovať na niekom...ja viem, je to také slovenské ale som zpolovice inej národnosti a tá nepustí 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
je zaujímavé, ako sa používajú dva metre, keď ja potrebujem pozemok, pýtajú 200€/m2, keď niekto chce môj pozemok, radia mi darovať.
Odpovedať
@majoslav1996 majiteľ domu má aspoň snahu o nápravu , predchádzajúci majitelia na to s... tiež si asi ani netušil, že si zato mal platiť daň,ja by som tam išiel tak pozrieť a podebatovať o predkoch , ale neviem čo by som tam robil s 1 árom na lazoch,nepredáš to nikomu inému ak ho nedaruješ na grilovačke, keby to bol hektár nepoviem
Odpovedať
@majoslav1996 Ty si ten pozemok predpokladám zdedil a ani si o tom nevedel. Majitel domu to buď v takomto stave niekedy dávno kúpil, alebo tiež dedil. Ak dedil, to by znamenalo že ste nejaká vzdialenejšia rodina. Otec teraz predal podobne veľký pozemok za 15€/m2 - v obci pri RK, v intraviláne. A to o tom pozemku vedel, nie že sa "zrazu objavil", ako v tvojom prípade. Vedel že ho nevyužije a keď sa ozval majiteľ susedného pozemku, že by ho využil, tak prečo by mal od neho pýtať viac? Peniaze nie sú všetko a nikdy neviete či nebudete potrebovať pomoc od toho druhého.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tí, čo sa čudujete, ako sa to mohlo stať, že niekto postavil na cudzom, tak za socíku ako nič. Obzvlášť na lazoch a v rekreačných oblastiach. Súkromnému majetku sa veľký význam nedával a tak sa aj k tomu pristupovalo. Naša rodina bola v podobnej situácii, že za socíku si na časti nášho pozemku niekto postavil chatu. Už asi tušíte, že dotknutá oblasť medzičasom nastupala na hodnote, dnes tam idú pozemky po 150e/m2. Pán chatár užíva 800m2 nášho pozemku. Moji predkovia sa s ním snažili dohodnúť hneď po revolúcii, chceli symbolickú sumu. Čo myslíte, kam ich poslal chatár? Takže milý autor, buď rád, ak sa majiteľ domu chce dohodnúť. Vedz, že má akoby "vyššie" práva, má tam dom a ten mu nesmieš znemožniť užívať. Je to nepríjemná situácia a ja chápem obe strany, ale v tomto momente je vôľa to vyriešiť a ja by som veru na tvojom mieste riešila. Za symbolickú cenu by som to dala v prípade, že si ani netušil, že tam nejaký pozemok máš. Ak to ale bola napríklad záhrada rodičovského domu ( ako v našom prípade) a máš k tomu citový vzťah, skús sa dohodnúť. Na normálnej sume, netreba mať veľké oči, ale ani vzdať sa majetku po predkoch len tak.
Odpovedať
@akvi po 48 r. boli veľké pozemky nad 0,5 ha znárodnené a dedičia po rodičoch ani netušili že mali niekde pozemky, reštitúcie- vrátenie pozemkov bolo po 90r takže po 52 r nikto netušil či tam mali jeho predkovia pozemok, šikovný ktorý vtedy hľadali pozemky tak prišli k niektorým takmer zadarmo
Odpovedať
@duzu v našom prípade to ale bolo jasné, pretože to nebola roľa niekde v prdeli. Bola to záhrada pri dome. Dom vyhorel, keď vyhorela polka dediny, ostali len kamenné zaklady, tie bolo vidno ešte pred pár rokmi. Moji predkovia boli hneď, ako to bolo možné, za dotyčným chatarom. V dobrom ho oslovili. Nemal vôľu sa vôbec baviť o tom.
Odpovedať
@majoslav1996 vies sa k tomu pozemku dostat? Teda su okolite parcely bud tvoje alebo verejne? Ak nie tak je pozemok bezcenny, resp. by som to riesil ako bolo pisany vyssie grilovackou. Predpokladam, ze ani nevies poriadne kde to je a ani si sa tam nebol pozriet. Ak tam byva nejaky developer co tam chce postavit novu stvrt tak jasne pytaj maximum, ale ak chces zneprijemnovat rodine s detmi alebo starym ludom zivot tak sa pozri do zrkadla a porozmyslaj.
Odpovedať
@majoslav1996 Nič vo zlom, ale niektorým ľuďom spadne z neba ho*no, o ktorom ani nevedeli že ho majú, a myslia si o ňom, že majú "rodinný poklad". Navyše, dozvedeli sa o tom až vtedy, keď ich iný (slušný) človek oslovil s tým, že "majú istý podiel pod jeho domom a on by to chcel dať do poriadku." Ešte raz sa ospravedlňujem, ale presne takéto malé ho*ienko máš Ty. Uvedomuješ si vôbec čo je to za výmeru 98m2 ? A toto Ti stojí za to, aby si niekomu normálnemu komplikoval život ??? Ale Ty už zrejme rátaš peniaze, že aký bakšiš na tom zarobíš... Niektorí Ti radia, aby si pozrel ceny na Bazoši, že po koľko idú pozemky... Ja to doplním, že nie na Bazoš, ale pozri sa rovno na ceny niekde okolo Štrbského Plesa, pod Tatrami, tam to bude lepšie. Veď čo? Tam sú kopce a Ty máš lazy, asi to bude o tom istom... Bol som už aj ja v situácii ako Ty, a v dobrom som sa s človekom stretol a ešte v lepšom rozišiel. Ponúkol som mu, že nech on navrhne, že koľko chce dať za môj podiel, na ktorom stala jeho budova... Povedal (relatívne malú) čiastku, potom sme to zaokrúhlili na nejaké desiatky eúr hore a rozišli ako dobrí kamaráti... Uvedom si jedno: Ty z toho v živote už nikdy nebudeš nič mať a keď sa Ty k tomu človekovi budeš chcieť zachovať chrapúnsky,... a keď on začne byť beťárom,... nebudeš mať vôbec nič. On je na tom momentálne určite lepšie ako Ty. A never ani to, čo vravel niekto vyššie, že on nemôže svoje vlastníctvo vyriešiť napr. vydržaním, či inak... Môže !!! A to ani nevieš ako je na tom lokalita s ROEP a s procesom pôdnej reformy - sceľovaním pôdy. Vravím, ak je on šikovný, stačí mu len čakať a budeš mať prd.... Prípadne pár centov za m2 ako tzv. finančné vyrovnanie. 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?