Na pozemku, kde chceme stavať je kúsok iného pozemku

Dobry den, chcela by som sa spytat na jednu vec ohladom pozemku. Zistili sme az pri vybavovani SP, ze v dosledku ROEP nam na nasom pozemku vznikol cip cca 21m stvorcovych z pozemku oproti cesty. Jeho umiestnenie je nestastne, je krizom cez sirku pozemku. Su tam traja vlastnici, a s jednym z tych vlastnikov su "rodinne problemy". V dosledku toho je "nemozne" sa s nim dohodnut na nejakom rieseni. Chcem sa spytat, ci je niekde v zakone moznost, ze nam "musi" dovolit pristup na nas pozemok, kedze na tom kusku pozemku ma vlastnictvo len do 7m stvorcovych. Chceli by sme tam postavit dom. Je to bez dohody neriesitelna situacia? Co by ste poradili?
Odpovedať
@os daj nejaky nakres..mapu z katastra alebo to zakresli v malovaní..ja si to teda neviem bohvieako predstavit
Odpovedať
pristup na pozemok vam musi dovolit, ale nesmiete na tom jeho nic stavat bez jeho suhlasu a suhlasu vsetkych spoluvlastnikov. Skuste odkupit aspon od tych zvysnych dvoch, len nezabudnite, ze on ma predkupne pravo, cize mu to musia ponuknut ako prvemu. V podstate ak s nim nebude rec, je nemozne tam stavat. Aj ked moja skusenost je, ze takyto ludia robia problemy vacsinou preto, aby z toho nieco vytazili. Skuste ho oslovit, pripadne poproste niekoho, kto nie je z rodiny, mozno bude pristupnejsi dohode.
Odpovedať
S tymi dvoma nie je vobec problem. To je uz "nase". Takze... v podstate nam musi dovolit ist na nas pozemok, a stavat tam? Ked sa nebude stavat na tom kusku, tak je to ok? Je to len uzky pas, cez sirku pozemku. Predtym a zatym je to nase.
Odpovedať
nemusí dovoliť prístup........!!!!! dá sa to všetko iba súdnou cestou. Som taký istý prípad. Pobehala som právnikov,kataster,geodéziu......bohužiaľ som na tom istom mieste už 5 rokov. Lenže ja mám 11-tich vlastníkov,z toho dvaja za oceánom. Najlepšie odkúpiť,ked sú iba traja. Neviem ako ty ale ja mám duplicitu /ťarchu/ na liste vlastníctva.
Odpovedať

Odpovedať
Fu... tak dik... uvidime co z toho bude... a ci vobec nieco...
Odpovedať
@os a vstup mate zhora? ..to ste kupili pozemok, či? pravda je taka že ak sa niekto do toho da..nemusi vam povolit prejazd..neskušali ste sa dohodnut o odkupení?
Odpovedať
ano, vstup je zhora... a stale sa skusame dohodnut... je tam kadeco problemove... len som chcela vediet, ci sa to neda aj nejako inac... lebo je tam fakt len 7 metrov... takze ked sa neda, tak sa neda.... len som sa pytala ci sa neda aj inak... dik za odpovede...
Odpovedať
@os A ako to mate vedene na liste vlastnictva? Vy to mate vedene na katastralnej mape k Vasmu LV ked ste to nadobudli cele?
Odpovedať
vstup? a pripojky budete kadial tahat? asi cez tych jeho 7m2 - cize bude treba suhlas. jednoznacne sa snim dohodnut - ak nie tak sud - realna delba - vyslenite mu tych 7m2 niekam na roh pozemku tak aby knim mal pristup - vas to "nezabije", on si tam moze pestovat mrkvicku - akurat to bude dlho trvat a nieco stat. toto len z pocutia - ak ste vacsinovy vlastnik - co ste a on a jeho podiel vam znemoznuju vyuzivanie pozemku tak ta realna delba by mala dopadnut bez problemov dobre. kym za nim pojdete - nazaciatok ustne - bolo by dobre si nastudovat co ak nepreda - nepovoli - co ho potom a vas caka a aky bude najpravdepodobnejsi vysledok - vytiahnut to nanho az na konci "rozpravy" nie hned na zaciatku - ked sa snim po dobrom nebude dat. ked ani tak nepomoze - tak listom - doporucene. ked nepomoze tak sud ...... na sude uz budete mat v rukach kopiu listu ktory mu bol odoslany - dokaz o tom ze ste sa snim snazili dohodnut. a este ma napada - vy asi nemate pozemok na liste vlastnictva vedeny ako "C" ale asi ako "E"? mam pravdu? lebo na "E"-ckove parcely by vam stavebny urad nemal vydat stav. povolenie - aj ked viem ze to niektory robia. a moznost B: mozno si to nikdy nikto nevsimne
Odpovedať
@os Zamerala by som sa na to ako to mate vedene. Ak by nastal pripad, ze existuje EKN parcela (parcela registra E) na LV a je umiestnena v CKN parcele (parcela registra C), ktora je tiez na LV, jedna sa o chybu v katastralnom operate, nakolko ten isty kus pozemku nemoze byt zapisany na rozdielnych LV s rozdielnymi vlastnikmi a je mozne poziadat prislusnu spravu katastra o opravu chyby v katastralnom operate.
Odpovedať
@os možem sa opytat, ten vlastnik ten pozemok užíva? ak ano, musi chodit cez vaš pozemok, nie? Či iba pozemok vlastni a robi prieky? malo informacii...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alzbetae bohuzial, ale nemas pravdu. moze byt zapisany aj v Ccku aj v Ecku na dvoch roznych vlastnikov a ide sice o chybu, ale musi to riesit sud cez zalobu o urcenie vlastnictva, kataster ti to len tak neopravi, az na zaklade rozhodnutia sudu. je toho dost vela po Slovensku a su z toho dost problemy.
Odpovedať
@staronova musi dovolit iba ak je na nom nehnutelnost a to cez sudom zriadene odplatne vecne bremeno.
Odpovedať
najlepsia je zrejme dohoda. vsetko ostatne je nadlho a s otaznym vysledkom. kazdopadne pokial vam ten pozemok zasahuje do vasej cielovej oblasti, kde ma stat dom, mate problem, nakolko bez ich suhlasu tam stavat moct nebudete. mozete kupit dva spoluvlastnicke podiely, ale ten treti vam bude chybat, akurat by to mohlo byt dobre na zlepsenie vyjednavacej pozicie. potom este mozte skusit so vsetkymi vymenit casti pozemkov a dat ich niekde inde, kde vam nebudu zavaduat v stavbe, pripojkach a pristupe k nehnutelnosti. to asi chciet nebudu. alebo by ho dvaja spoluvlastnici mohli cez vysporiadanie podieloveho spoluvlastnictva vytlacit do polohy, kde by vasmu domu nazavadzal, cize rozdelit spoluvlastnictvo a svoje casti by vam predali. to ale je nadlho a mat potom za suseda a ucastnika konania nastvaneho suseda neni nic moc.´ treba sa s kazdym porozpravat a zistit co chce. potom budete asi mat viac priestoru rozhodnut, co s tym :-|
Odpovedať
@dandy05 Neviem ci si zachytil ze "os" v prvom odstavci napisala ze doteraz o tom nevedeli a informovali ich o tom az ked sli vybavovat stavebne povolenie. Ten cip sa vytvoril v ramci vysporiadania ROEP. Ak som to spravne pochopila tak oni to maju na seba cele ako Cckovu parcelu. Parcelu registra E je mozne zmenit na C parcelu geometrickym plánom na obnovu povodnej parcely Jednoducho nemoze byt nejaka cast parcely registrovana ako E aj ako C. Je to jednoducho chyba a je moznost ju opravit. Preco hned sud? http://web.skgeodesy.sk/index.php?www... Ale my tu mozme rozmyslat ako to je, ked to vie iba @os ktora ma LV, mapu a vsetky dokumenty pri nadobudnuti.
Odpovedať
prečo má záujem sa zatiaľ nedohodnúť, žeby odplata?lebo tých pár metrov je mu k ničomu ak sa nedohodnete radčej hľadať pozemok inde ,lebo súdobne je to na doživotie naťahovanie
Odpovedať
@alzbetae ja len reagujem preto, pretoze sa morim v praci a uz mam styri take pripady, kde to mozne je:( skratka bordel v SR. akurat ani jeden vlastnik nechce ustupit, kazdy ma list vlastnictva, identicku mapu a listy o nadobudnuti. tak sa sudia uz par rokov, koho nadobudaci titul je ten spravny :( ale to je ten najhorsi pripad, lepsie je, ked ide iba o chybu v katastri :-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
... dakujem za prispevky... nedostala som sa dlho na stranku... tak som si nevsimla najnovsie prispevky... ... realita je taka.. ze sme zobrali uver a kupili sme byt... uvidim ako sa to postupne bude riesit. Vyzeralo to nadejne... ale kvoli uveru a nutnosti ho zobrat co najskor... sme sa rozhodli zatial pre bytik... a riesime ten :) takze veci s pozemkom zatial stoja. Fest dakujem za prispevky :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?