Ako zistiť, kde je spodná voda?

Zdravím, máme pozemok veďla potoka. Chceli sme zistiť kde je spodná voda, takže dnes ráno bager vykopal 3,5m jamu a keď sme prišli za 7 hodín bola v nej asi 15cm vody a stany suché. Skonštatovali sme s projektantkou, že voda tam nie je a jamu sme bágrom zasypali. Teraz ma ale napadlo či tých 7 hodín stačilo. Zem je ilovitá.
Odpovedať
@uzivatel11 il sice vytvara nepriepustnu vrstvu, napriek tomu by som bral hladinu potoka ako hladinu spodnej vody.
Odpovedať
Ak po 7 hodinach bolo v hlbke 3.5m ca 15 cm vody, tak je to z hladiska spodnej vody dobre. Bezne sa stava (ked je vysoka spodna voda), ze ked kopes zaklady, tak za 10 min tam mas 15 cm a to v hlbke 1m. Mna by viac trapila vrchna voda a teda co ten potok spravi pri 2-3 tyzdnovych lejakoch.
Odpovedať
7
Odpovedať
@uzivatel11 Hladina spodnej vody sa veľmi mení . Bývam pri kopcoch a 500m od váhu .... mám 4 metrovú rúlu danú do zeme tak to sledujem počas roka. Na jar po topení snehu apríl , marec je hladina vysoká 1,5 metra v zemi .... teraz pred zimou je v hĺbke 3 metre. Raz za čas 10 rokov hladina vystúpi až na úroveň cesty. ...vtedy mám vo vodovodnej šachte do polovice vodu .
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk presne ako pises - tiez by som viac riesil tu vrchnu vodu. Mnoho ludi prave toto zanedbava a potom sa cuduju, ze ked pride par dni dazdov tak je kopu vody vsade a zrazu nechapu ze preco.... ]-(
Odpovedať
Je to regulovany potok, za 50 rokov nebolo v nom viac ako do polky vysky vody a este sa nevylial. Potok je umelo vytvoreny betonovymi panelmi, tvar obrateneho lichobeznika, vyska 1,7m , sirka pri vrchu 5m a spodok 2m. Predstavte si mierny svah dlhy 60m a prevysenie 4m. V polke ho rozdeluje potok. V tej nizsej polke chcem stavat a tam som realizoval aj vykop. K hornej polke nie je cesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@uzivatel11 v nizsej polke ? uj, to by som si dobre rozmyslel. Za mno tecie potocik, tak 15 cm hlbka normalne. 3 roky som sa chodieval pozerat pri lejakoch ako to vypada. Spytoval som sa susedov, ze voda byva, ale u mna by to problem vraj nemal byt. Postavil som barak a jedneho dna dosla prietrz mracien, v koryte 2,5m vody, tiekla ponad most na ceste. Ja sice ok, ale susedia vytopeni. Ja som musel len 5h cakat kym som sa vedel dostat z baraku, lebo vsetky cesty boli zaplavene. Za poslednych 50rokov si taku vodu nikto nepamatal.
Odpovedať
u nás sa toto ešte nestalo, okolo toho potoku je niekoľko domov a v podstate moj pozemok je najvyšie od všetkých ostatných. Konzultoval som to s architektkou a ona mi povedala, že ja by som nemal problemy. Potok by sa vylial cca 100m pred mojim domom.
Odpovedať
Profilova fotka
@uzivatel11 Nuz u nas bolo tiez vela ludi presvedcenych , ze sa to nemoze stat. Akurat priroda na presvedcenie ludi moc ohlad neberie :)
Odpovedať
Ak by som spravil pivnice a zdvihol dom? Mam na vyber stavat vedla hlavnej cesty ale v kludnej oblasti vedla potoka.
Odpovedať
@uzivatel11 Bežne sa stavia aj tam kde je vysoká spodná voda ale ja by som porozmýšľal nad tým potokom a urobil preventívne opatrenia ,čo ak by sa náhodou voda dostala z potoka von. Môže sa pri prietrži niekde niečo zaniesť a potom sa bude valiť voda dedinou a korytom a bude brať všetko zo sebou. Tak ako už bolo písané voda je sviňa a neveril by som jej.
Odpovedať
Takze pivnice na urovni prizemia by pomohli?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja by som stavala na tej vyssej casti aj za cenu, ze budem si stavat vlastny most cez potok. Nam ide cez zahradu potok, kde je celorocne vody zabe po oci. Uz sme mali 2 prietrze mracien, kde voda zaliala celu zahradu. Nebyt toho, ze svokor v roku kona spravil polmetrovy betonovy mur v potoku tak nam odmyje zaklady na chate ako odmyl susedovi. Takto nam odplavala len latrina. 2x
Odpovedať
No takto, da sa stavat iba dolnej casti lebo hore nie su siete ani uzemny plan. Opakujem ze za 50 rokov sa tam nic nestalo, a cela ta oblast je do spadu, cize ak sa vyleje tak ma cca 1km priestor kde ta voda moze ist dalej. Zajtra to skusim nakreslit. Architektka povedala zeby sa nemalo nic stat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
Dobrý večer,vedel by mi niekto poradiť, na koho by som sa mohol obrátiť,kto vykonáva monitoring podzemných priestorov? Na záhrade som objavil 3-4 diery,myslel som, že nejaký hlodavce,chcel som vyduriť a zasypať, naplnil som cca kubik vody,no nebolo vidieť ani len hladinu, niekde sa stráca, medzí záhradou a domom je garáž a príjazdová cesta pre auto, bojím sa,aby som sa neprepadol, chcel by som vedieť,ako to pod povrchom vlastne vyzerá.
Odpovedať
@pavol_golec Skúšal si už niekedy vytopiť krtka? Je to nemožné. Ty síce vidíš na zemi len 2-3 diery, ale jeho chodby sú tak rozsiahle, že keď tam leješ vodu, tak v tej dĺžke chodieb sa voda stráca - vsiakne do podložia, ako v trativode. Môžeš tam vyliať kubíky vody, tie diery nikdy nenaplniš. Nemusíš sa obávať toho, že by si mal nejakú jaskyňu pod domom. Tá skúška vodou je absolútne irelevantná. Ale ak sa aj tak obávaš nejakých podzemných príšer, tak si objednaj niekoho, kto robí hydrogeologický prieskum. Ja som to pred stavbou nechal spraviť kvôli spodnej vode a zisteniu podložia a 2 vrty do hĺbky 4 metre stáli pred 6 rokmi cca 500 € aj s analýzou geologických vrstiev a záverečnou správou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku

Odpoveď na príspevok od pavol_golec:

Dobrý večer,vedel by mi niekto poradiť, na koho b…
@pavol_golec pozdravujem, je možné že máte štrkové podložie, ktoré je veľmi prípustné a voda sa vám stráca. No ak by ste chcel prístrojov zoskenovať podložie, viem vám s tým pomôcť. Viac info +obr. v profile. Tel:0902450710
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?