Ako sa ráta výmera pozemku?

Zobraz úvodný príspevok
ahojte potrebovala by som poradiť ako sa rata vymera ked napr na parcele xxx/y je napr 500 m a su tu napr 15 vlastníci jeden ma napísane že vlastni 1/2 dalši že vlastní 2/16 dalši 1/24 atd dakujem za každu radu
Odpovedať
1
2
@chrobak7 ved práve , dedením dostaneš x-tú časť parcely a kto zodpovedá za celú? kto dostane dotácie? ani neviem kedy sa vypláca za les a k čomu mi je ked nemôžeš rozhodovať čo s ním
Odpovedať
@duzu problém je tam v tom, že existujú 2 postoje vk výkladu toho paragrafu. Ja som však za doslovný výklad, a teda, že výmera podielu sa dedením nemôže deliť pod 2000 m2 v prípade poľno a 5000 (ak si dobre pamätám čísla) v prípade lesného. Samozrejme ak už takýto podiel existuje v praxi to pre teba znamená, že tento podiel zostáva existovať avšak ďalej by sa už nemal deliť a dedí sa stále v celosti. Problém je že v právnej teórii existuje aj druhý spôsob výkladu, podľa ktorého ak je výmera dodržaná tak tieto podiely vznikať môžu (je ich menšina a s tým sa ale neviem vôbec v zmysle jeho znenia stotožniť).
Odpovedať
@duzu prečo by si mal dostať dotáciu na pozemok? 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 čože na pozemok ,ale prečo na parkovisko, to je náš slávny pozemkový fond, u nás je dotácia ak sa na pozemku niečo pestuje stačí i pasenie, dotácia by mala byť na plodiny pre potraviny predávané len u nás a nie na repku ako palivo do aut, to je zdanené až až tak to platíš i 2xa a sebestačnosť ? prečo u nás pestovať čo ide inde výhodnejšie, u nás je výhodnejšie postaviť tam prevádzku , ktorá zarába oveľa viac
Odpovedať
@duzu nie nie dotácia je nenávratný finančný príspevok ktorý sa poskytuje na základe tzv. projektu. To čo riešiš ty sa volá priame platby a majú úplne iný základ. detaily ktoré si popísal nemôžem hlbšie rozoberať podstatou ale je že priame platby sa vyplácajú na základe toho že poľnohospodár vykonáva poľnohospodársku činnosť na určitej ploche, pričom k tej ploche má právny titul na jej užívanie. A do debát o nízkej pridanej hodnote slovenských podnikov pôsobiacich v poľnohospodárstve sa tu púšťať nejdem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
dobry den chceme predat pozemok a potrebujeme si vypocitat 6 are a pozemok ma sirku 13m a dlzku 50m ako vypocitat dakujem
Odpovedať
600:13=46,15m
Odpovedať
1ar= 100m2
Odpovedať
@anka_kozakova odporucam nastudovat si odbornu literaturu 😉
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch

Odpoveď na príspevok od gemini06:

@fopardi dáš si 500 x 2/16 = 500 x 2 =1000 : 16 =…
@gemini06 Dobrý deň chcem sa spýtať nehnuteľnos má 511m2 má 8 vlastníkov je to rozdelené nasledovne 1 má 17/24 2 má 1/24 3 má 1/24 4 má 1/24 5 má 1/30 6 má 1/30 7 má 1/30 8 má 1/15 Chcem vedieť na akú čiastku mám nárok ja keď mám 1/24 ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od poli18:

@gemini06 Dobrý deň chcem sa spýtať nehnuteľnos m…
@poli18 teoreticky 1/24 * 511=21,29166666666667m2, ale prakticky to také jednoduché nebude aj keď nebolo v otázke spresnené o čo presne ide...
Odpovedať

@poli18 Čo na tom nechápeš, keď to máš jasne napísané? Vlastníš 1/24-inu vlastnického podielu nehnuteľnosti. Všetci ostatní majú 23/24-in. Rozkrájaj koláč na 24 kúskov a Ty máš iba jeden. Si veľmi maličký "akcionár", tak že do nehnuteľnosti nemôžeš kefrať takmer nič. Pravda, si spoluvlastníkom, rovnako ako oni. O toto právo Ťa ostatní nemôžu obrať a musia rátať aj s Tebou, lebo bez Teba neurobia ani oni nič.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@poli18 Čo na tom nechápeš, keď to máš jasne nap…
@petersd nemoze rozkrajat pozemok na 24kuskov ako kolac, lebo tak to nefunguje. @poli18 z kazdeho metra stvorcoveho vlastnis 1/24. musite sa dohodnut na vysporiadani s ostatnymi vlastnikmi. nemozes si ani ohradit a tak vyuzivat "svoj kus" pozemku, bez predchadzajucej dohody.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@petersd nemoze rozkrajat pozemok na 24kuskov ako…
@rapidek Viem, ale ako to inakšie vysvetlíš človekovi, ktorí ani nevie, že 1/24-ina je 1/24-ina, ha ???
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@rapidek Viem, ale ako to inakšie vysvetlíš člove…
@petersd don't worry, vysvetlil si to vynikajúco. Kto chce, pochopí a kto nechce, kritizuje.. Inak ja som si pôvodne myslel, že autor si robí srandu.. aby nevedel vydeliť 511 číslom 24? hmm..
Odpovedať

@poli18 Nie je to tak, ako tu niekto píše, že si to rozdelíš na kúsky a maš jeden z tých kúskov. Takto to nefunguje. Čiže ty nevieš dospieť k výsledku konkrétnych metrov štvorových. Ak máš napr. 1/5 na pozemku 1000m2, tak to znamená, že na každom metri štvorcovom vlastníš jednu pätinu. Preto ak niekto tvrdí, že ty maš len pätinu, tak choď tam do kúta a nemôžeš využívať celý pozemok, tak je to hlúposť na entu. Môžeš využívať celý pozemok, avšak tie pomery znamenajú, že ak by sa išlo niečo robiť so spoločnou nehnuteľnosťou, tak nebudeš mať väčšinové právo rozhodnuť čo sa sňou stane, ale napr. ten vlastník, ktorý má 4/5 pozemku. Pomery viacmenej dostávajú význam až keď sa s tou nehnuteľnosťou ide niečo diať. Ale nemôže ti niekto povedať, že maš 1/100, tak si zober meter štvorcový a tak si daj stoličku a seď. Ty máš po právnej stránke možnosť využívať každý meter štvorcový v pomere aký máš na LV . Ak su ľudia normálni vždy sa dohodnú, ak nie, tak to končí väčšinou na súde. Ak to chceš vysporiadať tak jedine cez súd, aby si neostal oklamaný nejakým špekulantom, čo ti povie, že tam maš 20m2 a kúpi ich za 100 eur.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@poli18 Nie je to tak, ako tu niekto píše, že si …
@fero1821 ahoj a vieš mi povedať akú sumu môžem žiadať ak tú moju čiastku chce odkúpiť ďalší s vlastníkov toho domu keď mám podiel 1/24 cena domu je cca 200 000€
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@petersd nemoze rozkrajat pozemok na 24kuskov ako…
@rapidek ahoj a vieš mi povedať akú sumu môžem žiadať ak tú moju čiastku chce odkúpiť ďalší s vlastníkov toho domu keď mám podiel 1/24 cena domu je cca 200 000€
Odpovedať

@rapidek ahoj a vieš mi povedať akú sumu môžem ži…
@poli18 Ako Ti to mam ja povedať. To Ti najpresnejšie povie nejaky znalec, ktorý odhadne cenu znaleckým posudkom. Alebo si spravte vy sám prehľad za koľko idú pozemky 550m2. A z tej sumy si podiel snaď vyrátate rýchlo. Neviem ani kde máte pozemok.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@poli18 Ako Ti to mam ja povedať. To Ti najpresne…
@fero1821 jasne som napísal že má hodnotu 200 000 € a pýtal som sa na sumu čo môžem žiadať Neviem či som počítal dobre keď ma hodnotu 200 000€ myslím že to je suma delenio 100 krát 4,17 @ výsledok je tá suma čo môžem žiadať
Odpovedať

@rapidek ahoj a vieš mi povedať akú sumu môžem ži…
@poli18 tak 200000/24=833€ Ale vždy je to na dohode. Niekto si povie že majú dobré vzťahy, tak to dá za symbolickú sumu a niekto si povie že chce zarobiť, tak si vypýta 30000 s čím nebude ten druhý súhlasiť, tak to neodkúpi.
Odpovedať
@marsdm náhodou si sa nepočítal zle 200000 ďelono 24 je 8333,33€
Odpovedať

@marsdm náhodou si sa nepočítal zle 200000 ďelono…
@poli18 áno tak. Chybička sa vloudila.
Odpovedať

@marsdm náhodou si sa nepočítal zle 200000 ďelono…
@poli18 Ale o tú 200 tisícovú nehnuteľnosť sa musíš aj preukázateľne starať. Nie iba to, že si zrazu na dedičskom konani po babičke prišiel ku tej 1/24-tine, o ktorej si možno ani nevedel, a teraz už iba rátaš love, že koľko by Ti mali ostatní vyplatiť. Keď ich naserieš nereálnymi požiadavkymi, môže sa stať, že Ťa plne legálne dotlačia k financovaniu údržby nehnuteľnosti, samozrejme do výšky Tvojho vlastníckeho podielu. A teda nie že zarobíš na svojej 24-ine, ale budeš ešte cvakať a nakoniec budeš aj rád, že si sa tohto bremena zbavil. Ono to tak v živote nefunguje, že na koľko to ošacuje znalec, tak vyberieš kalkulačku a delíš číslom 24. Všetko je o dohode - a nenasraní druhej strany. (v Tvojom prípade dokonca väčšinových vlastníkov) 😁
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?