Ako ďaleko musí byť studňa od domu?

Profilova fotka
Aku studnu a ako daleko ste davali studnu od domu, a treba na to davat nejake povolenie ci suhlasi?
Odpovedať
Profilova fotka
Na studnu nepotrebujes ziadne povolenie pokial je na tvojom pozemku . Od domu moze byt akokolvek vzdialena , no nesmie byt v blizkosti zumpy ! My mame kopanu do hlbky 7 m a od domu je vzdialena cca 5m .
Odpovedať
Na studnu povolenie nepotrebujes. My mame jednu studnu kopanu do 7m, druhu, z ktorej chceme vodu do domu bude do hlbky 15 m. Vzdialene to musi byt min. 5 m od domu. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
my budeme vrtat asi 6-7 metrov od domu, ale na urade nam povedali, ze budeme musiet podat ziadost s projektom studne
Odpovedať
no podľa mojich skúseností treba na studňu stavebné povolenie a následne ju mať skolaudovanú. :-| ale ževraj to takto nikto nerobí, všetci ju majú na čierno :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Zákon 364/2004 § 18 Všeobecné užívanie vôd (1) Každý môže na vlastné nebezpečenstvo a bez povolenia alebo súhlasu orgánu štátnej vodnej správy odoberať alebo inak používať povrchové vody alebo podzemné vody na uspokojovanie osobných potrieb domácností, ak sa takýto odber alebo iné používanie vykonáva na mieste, ktoré je na to vhodné, jednoduchým vodným zariadením a spôsobom, ktorý neobmedzí alebo neznemožní rovnaké používanie iným osobám. 3) Jednoduchými vodnými zariadeniami na odbery podzemných vôd sú domové studne, z ktorých sa podzemná voda čerpá ručne a pramenné záchytky s výdatnosťou prameňa menšou ako 10 l/min. a prenosné nádoby. Na ostatné treba stavebné povolenie
Odpovedať
Na studňu pre potreby domácnosti netreba povolenie, len sa vzťahuje oznamovacia povinnosť na stavebný - čiže obecný úrad. - toto robí málokto - Vodný zákon ale hovorí, že studňu je potrebné umiestniť najmenej 10 m od stavby, nakoľko by mohlo prísť k posunom vo vodonosnej štrkovej vrstve a tým by ste mohli spôsobiť narušenie statiky stavby . ( ale zrejme to súvisí s hĺbkou vrtu, lebo čím je vrt hlbší, tým vačšia je základňa nasávacieho kužela ). Ak niekto chce vrty využívať komerčne a je tam vačší odber ( myslím 1450 m3/mes.) tak je to už vodné dielo a treba na to projekt a aj povolenie príslušných úradov. ( do toho sa zahŕňa aj použitie tepel. čerpadla ).
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my mame studnu velmi blizko domu, ak neratam terasu, tak tri metre, ak by si brala do uvahy terasu ako cast domu, tak pol metra. Ale upozornujem, ze v podoryse ta terasa nie je, to sme si len my vybetonovali :-) Dokonca sme sa pohravali s myslienkou, ze bude studna pod domom, ale kvoli vlhkosti sme to potom zavrhli a dom posunuli dozadsie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
kedysi sa stavalo aj tak, ze studna bola priamo v dome. Kamoska ju minule pri rekonstrukcii starsieho domu davala zasypavat.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame studnu asi 2m od domu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
prave dnes som bol na stavebnom urade a povedali mi ze na studnu potrebujem povolenie, samozrejme poplatok 30 eur, do minulého roku bol 10eur. Ste si naozaj isty ze netreba povolenie? Ako zistim ako je to naozaj ked na úrade tvrdia že treba a podľa zákona vypísaného vyššie mi vychádza že netreba. Aj 30eur sa oplatí usporiť :-)
Odpovedať
@ack podla toho zakona nepotrebujes povolenie na studnu, kde cerpas vodu rucne. Predpokladam, ze sa jedna o klasicke studne, kde mas bud vedro na retazi alebo rucnu pumpovaciu studnu. Cokolvek ine potrebuje stavebne povolenie. Napr. v Chorvatskom Grobe je to nasledovne http://www.chorvatskygrob.sk/data/Med... Ak to tak niekto nesplnil a ma studnu s cerpadlom tak by som poradil udrziavat velmi dobre vztahy so susedmi, pretoze ak ich za cokolvek nahneva moze sa mu ta studna poriadne predrazit. Mam pocit, ze pokuty idu v tisicoch (samozrejme eur). A to uz nehovorim o tom, ze odvadzat vodu do miestnej kanalizacie, prip. mat studnu prepojenu na vodovod je vyslovene zakazane. V tom posledne menovanom to moze byt aj vseobecne ohrozenie zdravia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja mam v projekte studnu asi 20-25 metrov a schvalili mi to vid moj projekt.
Odpovedať
my sme robili studnu pred 6 rokmi. ziadne povolenie sme nevybavovali, ziadnu kolaudaciu tiez nie. ked sme kolaudovali dom, tak bol potrebny rozbor vody, ale v zivote som nepocula o tom, ze treba na studnu kolaudaciu, alebo ze musi byt tolko, co tolko metrov od domu. a mame ju od domu cca 1,5m.
Odpovedať
my máme asi takých 7 m, na vŕtanie, alebo kopanie studne je určite ohlasovacia povinnosť obecnému úradu ako píše risi100
Odpovedať
Ja mám studňu priamo v dome, dole v pivnici. Ku kolaudacii som dokladala len rozbor, ziadne ine papiere som nepotrebovala.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Pokial chcete studnu s cerpadlom, povolenie potrebujete. Citajte tu: http://www.stavebnik.sk/clanky/studna... http://byvanie.pluska.sk/pekne-byvani...
Odpovedať
ja mám studňu priamo pod domom, respektíve bola 1 m od domu, čo sa neskôr pristavilo. Studňa je razená, čerpadlo je priamo v pivnici, dobrý prístup a nepotrebujem opatrenia proti zamrznutiu čerpadla.
Odpovedať
Profilova fotka
Paci sa mi akou formou sa tu siria dezinformacie :-). Funguje to stylom, ja mam studnu na cierno, tak povolene netreba - a ludia to tvrdia s takou istotou, ze aj sami tomu uveria :-). Tak ako len zopar diskutujucich tu spravne uviedlo - na studnu povolenie POTREBUJETE, je to vodna stavba. Dalej potrebujete: PROJEKT STAVEBNE POVOLENIE STAV. DOZOR KOLAUDACIA a u nas dokonca aj prieskumny vrt od SHMU a povolenie vodarenskej spolocnosti :) Tomuto vsetkemu sa da vyhnut, IBA v pripade, ze budete vodu tahat za pomoci kyblika - bez cerpadla. Comu samozrejme nikto neveri. V takomto pripade, Vam staci ohlaseni na obecnom/miestnom urade za par EUR.
Odpovedať
Na studnu nie je potrebne stavebne povolenie ani ohlasenie drobnej stavby pokial mate studnu s rucnym cerpanim vody, t.j. bud vedro na nejakej retazi alebo klasicka pumpa. tak ako napisal jan45
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?