Ako ďalej? Pozemok v ochrannom pásme cintorína

Profilova fotka
Ahojte. Viem že sa to to už riešilo ale nenašla som odpoveď pre mňa a na môj problém. Kúpili sme pozemok ktorý hraničí s plotom od cintorína. V ochrannom pásme je 50m ale náš pozemok ma ledva 25m. Teraz neviem ako máme pokračovať. Dočítala som sa že môžeme aj žiadať od obce výmenu pozemok alebo niaku náhradu alebo napísať na stavebný úrad žiadosť či by nám vlastne povolili stavanie domu. (Ako napísať žiadosť o povolenie stavby keď nemáme ešte projekt RD?) Lenže mám dosť pochybnosti. Má význam ísť do toho a dať toho veľa času a peňazí ani nehovorím?.a na kúpu druhého pozemku už nemáme peniaze ..Prosím je tu niekto z vás čo vám povolil obecný úrad alebo stavebný úrad predsa stavbu v ochrannom pásme menšom ako je tých daných 50m? Budem rada ak mi pomôžete. :)
Odpovedať
@ami1812 starosta rozhoduje ci tam postavis dom, alebo nie. V kazdej obci to je inak.
Odpovedať
@ami1812 k téme http://www.modrastrecha.sk/forum/sear...
Odpovedať
@ami1812 Ahoj. Ja staviam momentalne takto dom. Rovnako v ochrannom pasme cintorina. Nerozhoduje o tom starosta ako pise @originalx ale zakony. To co musis zistit je to, ako je a bol vedeny tvoj pozemok v uzemnom plane obce. Resp. dolezita je informacia ci bol tento pozemok uz pred rokom 2005 v uzemnom plane obce vedeny ako pozemok pre vystavbu rodinnych domov. Toto by ti mali vediet povedat na obecnom urade. Moze sa stat, ze nebudu vediet. V mojom pripade pisal priamo starosta na krajsky stavebny urad ziadost o tuto informaciu, kedze oni na urade mali len aktualny uzemny plan. Ak bol pozemok vedeny pre vystavbu pre RD uz pred rokom 2005 mozes kludne ziadat o SP. Postup je rovanky ako keby ochranne pasmo nebolo. ak mas otazky kludne napis.
Odpovedať
@andyno Mas aj nemas pravdu, nebudem ti oponovat. Staviam v ochrannom pasme, tak som si tym presiel a viem co to obnasa. V kazdej dedine to inak riesia.
Odpovedať
Profilova fotka
@ami1812 Určite ti žiadna výmena ani náhrada nehrozí ak si pozemok kupovala ako stavebný môžeš dať na súd toho čo ti to predal že zamlčal takúto skutočnosť ak ste to kúpili ako iný typ pozemku zo zámerom že s toho urobíte stavebný pozemok urobili ste chybu že ste sa neboli informovať na obecnom úrade či tam je možná výstavba. To čo píše @andyno je pravda len v jednej veci že to určuje zákon čiže ak je v zákone daná hranica ochranného pásma 50 metrov tak v tom pásme nemohli byť pozemky určené na výstavbu už to mi tam nesedí že u neho starosta písal na krajský stavebný úrad o informáciu lebo mal len aktuálny územný plán, keďže územný plán obce si dáva urobiť samotná obec tak na žiadnom krajskom stavebnom úrade ho nebudú mať archivovaný. PS: ak by si nevedela to ochranné pásmo tam nieje pre to aby sa nič nestalo cintorínu ale na ochranu ľudí čo by ako vy uvažovali o stavbe domu v blízkosti pretože s polu s telami sa do zeme alebo spodných vôd môžu dostať nebezpečné choroby alebo baktérie. Takže podľa mňa keď je niekde ochranné pásmo tak sa tam nemá bývať radšej by som hľadal iné možnosti ako sa snažil oklamať zákon veď nie sme niekde v Rumunsku.
Odpovedať
@originalx obce ozaj riešia ako sa im zachce.. Činnosť stav. úradu je však prenesený výkon št. správy, preto túto činnosť musia vykonávať ako im zákon prikazuje a nie ako sa im zachce a v zmysle platného ÚP. Pritom je viazaný záväzným stanoviskom iného orgánu št. správy, ktorý je v tom ktorom konaní dotknutý. V prípade návrhu na umiestnenie stavby v ochrannom pásme cintorína je v územnom a stavebnom konaní dotknutým orgánom Úrad verejného zdravotníctva tzv. hygiena :), ktorý vydá buď súhlasné, alebo nesúhlasné stanovisko okrem iného aj v súlade so zák. o pohrebníctve, podľa ktorého v § 36 : (3) V ochrannom pásme existujúceho pohrebiska 50 m je možné umiestniť len tie budovy, ktoré boli schválené v územných plánoch pred 1. novembrom 2005 alebo boli schválené v územnom konaní rozhodnutím príslušného stavebného úradu pred 1. novembrom 2005. Budovy postavené v ochrannom pásme do 50 m od pohrebiska pred 1. novembrom 2005 zostanú zachované. (4) V ochrannom pásme krematória 100 m je možné umiestniť len tie budovy, ktoré boli schválené v územných plánoch pred 1. novembrom 2005 alebo boli schválené v územnom konaní rozhodnutím príslušného stavebného úradu pred 1. novembrom 2005. Budovy postavené v ochrannom pásme do 100 m od krematória pred 1. novembrom 2005 zostanú zachované.
Odpovedať
Profilova fotka
zatiaľ ďakujem :) a vidím že ma čaká veľa vybavovania :/
Odpovedať
@originalx aj ja staviam v ochrannom pasme a je to presne tak ako som napisal. @matrosko ziadny zakon nemoze platit retrospektivne. To je aj dovod preco je mozne stavat v ochrannom pasme v pripade ak boli pred 2005 tieto pozemky urcene na vystavbu. To ze tebe nieco sedi alebo nesedi je tvoja vec. Ja som napisal len realitu. Starosta mal skratka u seba len uzemny plan z 2011, tam moj pozemok ako stavebny uvedeny bol, ale moc nam to nepomohlo, kedze my sme potrebovali zistit stav z 2005. Starosta bol ochotny a v mene obce pisal list na krajsky stavebny urad - odbor uzemneho planovania kde samozrejme mali archivovane aj starsie uzemne plany. Odtial prislo p otvrdenie ze je to OK.
Odpovedať
@ami1812 necaka ta vela vybavovania. Vybavis to jenym listom adresovanym starostovi obce (odporucam poslat doporucene) kde budes pozadovat vyjadrenie k tvojej parcele (oznacenej parcelnym cislom) ci bola pred 1.11.2005 v uzemnom plane obce vedena ako parcela pre vystavbu rodinnych domov. Od obce by si mala dostat jasne stanovisko.
Odpovedať
@andyno tak potom vies co to obnasa, vybavit na takom pozemku vsetky povolenia. Este raz napisem, ze zalezi od kazdej obce a hlavne starostu ako to poriesia. Niekde daju kladne stanovisko a niekde nie. Detaily verejne nebudem pisat.
Odpovedať
@originalx a este raz napisem neobnasa to nic navyse. Mal som jasne stanovisko kde je napisane ze na danom pozemku sa stavat moze. Proces stavebneho povolenia bol uplne rovnaky ako keby tam ochranne pasmo nebolo. Jedina vec navyse ktoru bolo treba spravit bolo ziskat to vyjadrenie. Ako ho ziskat som napisal. A ano uznavam ze to moze chvilku trvat. Treba byt ale asertivny a s uradnikmi komunikovat vylucne pisomne.
Odpovedať
Profilova fotka
Fuu to by sopm asi nechcel byvat tak blizko k cintorinu.. To vas co k tomu viedlo ak sa smiem spytat? Uz nikde inde nebolo nic volne? Ono bude zalezat na vyjadreni starostu, ci vam tam vystavbu dovoli a potom este par behaciek po uradoch no myslim, ze hlavne slovo to bude mat obec ako taka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@imarek ako môj nazor nato ze byvanie pri cintorine mi nevadi ani manzelovi obaja sme byvali vdomoch kde hned za domom a zahradou bol cintorin..my vtom nevidime problem..a tak je to aj podla charakteru cloveka..niekto ma nato zaludok niekto nie..je to individualne a ten pozemok je naozaj dost dobry a oplatil sa nam aj co sa tyka kupi..az na tento problem
Odpovedať
@ami1812 podla mna postupovat treba podla zakona, ako pise janetbla, cize budovy spred roka 2005 su OK, budovy po r. 2005 by nemali byt blizsie ako 50m. V sucasnosti uz vobec nie su mozne, ak to obec povolila, tak pochybila v stavebnom konani. V ochrannom pasme mozu byt iba budovy suvisiace s cintorinskou sluzbou.
Odpovedať
@ami1812 az na tento problem? Neviem ci by som to osobne nazval problemom. Myslim, ze nie je na tom nic strasne. Clovek ma aspon klud a najma ako sa hovori treba sa bat zivych ludi, nie mrtvych. Takze neviem preco by byvanie pri cintorine mal byt nejaky problem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim Vas, mam jednu otazocku. Jedni tu pisete o tom ze ak bol pozemok vedeni pred rokom 2005 ako stavebni tak by to problem byt nemal. Ale v zakone sa pise ze budovy ktore boli schvalene pred rokom 2005 nie ci pozemok je stavebny alebo nie. Prosim napiste aky mate nato nazor. Lebo riesim podobnu problematiku s cinotrinom. Lenze na tom sa uz 50 rokov nepochovava.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, viackrat diskutovana tema - ochranne pasmo cintorina a stavebne povolenie - znovu ide do parlamentu navrh na zmenu novely Zakona o pohrebnictve a v nom tykajuce sa schvalovanie stavebneho povolenia v ochrannom pasme, urcite si tu viaceri vlastnici pozemkov v ochrannom pasme, preto prikladam link na peticiu ktora by bola zaslana do parlamentu pred rokovanim tohto zakona, kto možete, poprosím podpis. Dakujem všetkým co pomožu.https://www.peticie.com/peticia_za_zmenu_novely_zakona_o_pohrebnictve
Odpovedať
Dobry den. Zakon o ochrannom pasme je pre ludi nie proti nim. Znenie zakona a dokladne precitanie je uplne jasne. To co sa tu pise je vytiahnute z kontextu. Precitajte si to dokladne § 16 Zriadenie pohrebiska - pokial to pohrebisko ide niekto zriadit (8) Ochranné pásmo pohrebiska je 50 m; v ochrannom pásme sa nesmú povoľovať ani umiestňovať budovy. (9) Vlastník pozemku v ochrannom pásme má nárok na primeranú náhradu za obmedzenie užívania pozemku. Náklady spojené s technickými úpravami v ochrannom pásme a náhrady za obmedzenie užívania pozemku v ochrannom pásme uhrádza zriaďovateľ pohrebiska. Ak sa vlastník pozemku v ochrannom pásme a zriaďovateľ pohrebiska o výške náhrady nedohodnú, rozhodne o nej súd. Ochranuje Majitela pozemku alebo stavby pri zriadovani pohrebiska. Nesluzi na sikanovanie ako si to urady vysvetluju. Je to pre novo zriadovanie pohrebiska. Dalej znenie zakona... § 33 Prechodné ustanovenia - Pre existujuce pohrebiska (4) Šírka ochranného pásma pohrebiska 50 m sa nevyžaduje pre pohrebiská zriadené pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona. Ak má pohrebisko dom smútku bez chladiaceho zariadenia, prevádzkovateľ pohrebiska je povinný do troch rokov odo dňa nadobudnutia účinnosti tohto zákona zabezpečiť vybavenie domu smútku chladiacim zariadením.
Odpovedať
@devilart4 devilart uvádza citácie z neplatného zákona č. 470/2005, ktorý bol zrušený zákonom č. 131/2010. Ignorujte jeho príspevok.
Odpovedať
https://www.dobrenoviny.sk/c/170921/v...
Odpovedať
@miroslav48 Prečo spamuješ zbytočnou informáciou. Je to stále iba návrh zákona, takých návrhov už bolo viac a neprešli hlasovaním v parlamente.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?