Parozábrana - nutná v našom prípade?

Ahojte, áno zas a znova je tu tá otrepaná otázka ohľadom parozábrany. Práve nám dokončili podhlady, kde sme nedali parozábranu (nechal som sa presvedčiť pánom od SDK, že v našom prípade nie je nutná) no ja si tým tak istý nie som. Skladba našej strechy (IN -> EXT) 1. SDK 2. Izolačná vata 3. železobetónová doska 4. 18cm EPS 5. 15-5cm spádový sivý EPS Skúšal som aj výpočet priechodu tepla aby som videl, kde sa potenciálne môže vodná para zraziť na vodu (de jucto rosný bod), alebo kondezovať. Prikladám foto nášho prípadu, kde je vidno aj hrúbku jednotlivých vrstiev. Myslíte si, že pre náš prípade parozábranu netreba, alebo to bola chyba mali sme ju tam umiestniť? Ďakujem. Y
Odpovedať
@ms_ pod zelezobeton nemozete dat tolko vlny, zarobite si na problemy. Vyzadovalo by si to dokonale prevedenu parotesnu vrstvu, co nepovazujem za realne (vy tam dokonca ziadnu nemate). A co to je vlastne za vlna, ked to ma taku otrasnu lambdu?
Odpovedať
omg dal som zlú katégóriu, prosím ADMINOV o zmazanie...
Odpovedať
@gashtaan o aké problémy sa jedná? Nikde som nenašiel odporúčanie, že pod železobetón ísť nemôže vlna. Jej konk. lambdu ešte zistujem (preto som dal do výpočtu najhoršiu variantu). Y
Odpovedať
Profilova fotka
@ms_ Jasné že tam treba parozábranu mala byť rovno pod SDK.
Odpovedať
@ms_ sam si to pisal, rosny bod a zrazanie vlhkosti v izolacii. Difuzny odpor sa musi smerom do exterieru znizovat, ty to mas opacne... zelezobeton je parobrzda, EPS detto, v takej skladbe strechy nema mineralna vlna co hladat, v takej hrubke uz vobec nie.
Odpovedať
@gashtaan, @martosko: tak to ste ma moc nepotešili. Samozrejme, že chápem, že sa jedná o zrážanie vlhkosti a rosný bod. No z toho grafu vidno, že cez žb doska má na povrchu 8.14 stupňa a na spodnom povrchu 8.8 stupňa. Pri takomto rozdieli teplôt by nemalo prísť ani k zrážaniu vody z pary (sme ďaleko od rosného bodu) a ani by sa nemal tvoriť kondez na doske, lebo je malý rozdiel teplôt. Alebo tomu zle chápem a stále mi niečo uniká?
Odpovedať
@ms_ dosad si do toho grafu spravne hodnoty, lambda vlny 0.06 je non-sense... ak tam das realnu hodnotu, tipujem okolo 0.04, teplota na povrchu betonu vyjde o dost nizsia. Kazdopadne, odkial mas, ze 8 stupnov je daleko od rosneho bodu?
Odpovedať
@gashtaan: okolo 0.04 je reálnejšia hodnota, to je fakt, ale to by malo tým pádok situáciu zlepšiť, nie zhoršiť? Teplota na povrchu betónu potom bude 6 (namiesto 8). Rosný bod pri teplote 8 stupnov a cca 60% vlhkosti je 0.65 stupna (podľa http://rosnybod.klusik.cz/index.php?t...).
Odpovedať
@ms_ vobec netusim co to akoze pocitas s tym rosnym bodom? Vypocet rosneho bodu je trocha zlozitejsi, osobne som pouzival program Teplo 2010. Co potrebujes dosiahnut je, aby ti teplota rosneho bodu nevysla v priereze neodvetranej mineralnej vlny a to ti garantujem, ze ti vychadza, aj bez vypoctu. Cim lepsie ta vlna izoluje, tym horsie, lebo sa posuva teplota rosneho bodu smerom do interieru... ale je to jedno, ani ta lamba 0.06 by to nezachranila.
Odpovedať
@gashtaan výpočet rosného bodu, zasa nie je rigídna veda, ale je to jedno, hádať sa nejdem, ide mi o konštruktívnu debatu, resp. radu. Takže najjednoduchšie riešenie by bolo proste tú vatu odtiaľ vyhodiť?
Odpovedať
@ms_ podla tvojeho odborneho tabulkoveho vypoctu, rosny bod vzdy vychadza nizsi, nez teplota, pre ktoru ju pocitas, to akoze co dokazuje? Ze problem so zrazanim vodnej pary v konstrukcii neexistuje? Ved to nedava zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@ms_ žb je dostatočná parozábrana, jeho akumulačná schopnosť nedovolí ani orosovanie podhľadu. Všetky výpočty ktoré uvádzate platia za určitých stabilných podmienok, tie v praxi sú len niekedy , takže obavy z Vašej konštrukcie by som nemal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Len on ma pod tou ZB doskou este izolaciu, mozno si to prehliadol. Lebo ked beriem ZB ako parozabranu, tak by malo platit pravidlo 1:5. Tzn. jedna patina z celkovej hrubky izolacie pod parozabranou a 4 patiny nad parozabranou. On ma v najhorsom bode 23cm nad a 14cm pod.
Odpovedať
Toto je samozrejme úplne zlá skladba. Povrchová teplota betónu je nízka. Okrem iného ste zabudli, že na tom polystyréne je s veľkou pravdepodobnosťou minimálne PVC fólia, ktorá má dif. odpor tak 30 000, takže sa z konštrukcie odparí veľmi málo vlhkosti. Preto by mala byť (ideálne) na betóne parozábrana - najlepšie z asfaltového pásu (dif. odpor cca 80 000) a aspoň polovicu hrúbky tepelnej izolácie (ideálne celú) z podhľadu presunúť nad parozábranu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ms_ ak by ti tam kondenzovala vlhkosť tak je tam tepelný most a ten parozábranou určite neodstrániš, tá sa tam dáva aby do konštrukcie neprenikali vodné pary nachádzajúce sa bežne vo vzduchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd neplatia pravidlá, tie sú pre remeselníkov, ale výpočty. pozrite si odpor konštrukcie 6B stropu a potom môžeme pokračovať.Naviac, ŽB konštrukciu počas svojej životnosti stále potrebuje vlhkosť na tvorenie a rast kryštálov.
Odpovedať
nevadi, dalsia tema "preco mi kvapka voda z podhladu", ktore sa tu objavuju kazdu zimu, sa tu v tom mnozstve strati... ale to, ze sa vdaka tomu tvoria krystaly v betone asi utesi malokoho :\ Nuz uvidime coskoro, zima je za rohom...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?