Novostavba - nivelacka

Dobry den, Ake mate prosim skusenosti s rovnostou povrchu pred pokladkou podlahy do novostavby? Planujeme kompozit a neviem ci je bezne / mam s tym ratat, ze budeme este zarovnavat nivelacnym naterom. Viem, mozno hlupa otazka, ale ako ste to mali vy? Bude pod podlahou betonovy poter. Dikicko.
Odpovedať
Ja som sa rozhodol pre niveláciu podlahy 8 mm aj napriek tomu, že poter bol celkom OK. Takmer vždy sa odporúča nivelácia. Len pozor aj nivelačka sa dá po....ť, a tiež dordžať dilatáciu poteru a nivelačky . Tiež idem dávam kompozit, Nivelačka mapei ultraplan renovation, bol za dobrú cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@uhro nivelacka patri do kazdej novostavby… tak ako chces mat rovne obklady, stierky, sadros… preco rozmyslas ci mat aj podlahu rovnu?
Odpovedať
ja neviem, ja mam anhydrit a je to rovne 😄 ak sa to ale chystas lepit, nivelacke sa asi nevyhnes ani pri rovnom anhydrite, vraj natom nedrzi nic 😄 a ked ano, s drahou penetraciou bez jasneho vysledku
Odpovedať
Vedel som dopredu, ze budem lepit dlazbu, tak som volil anhydryd. Cely dom bol vyliaty rovnomerne podla laseru a len som ho prebrusil a lepil dlazbu. Ak by stacilo polozit bez lepenia vinil kludne by sa dalo i bez nivelacie. Cementovy poter nikdy nebude rovny a vhodny na pokladku final podlahy.
Odpovedať
Profilova fotka
@uhro tato otazka sa v praxi skoro vzdy riesi ex post . Nasledne sa zial so situaciou nositela zlych sprav musia vysporiadat podlahari . Ako by to teda malo byt ? Zhotovitel stavebnych prac a teda aj podlahy ~poteru je viazany stavebnou normou , ktora presne hovori o zhotoveni diela z pohladu jeho rovinnosti , pevnosti , … . Investor ma teda pravo na zaklade tychto noriem pozadovat odovzdanie diela , tak , aby jeho kvalita odpovedala tomuto zavaznemu predpisu , samozrejme za predpokladu , ze sa so zhotovitelom nedohodli na tom , ze sa v dohodnutej cene diela budu akceptovat vyssie medzne odchylky ako tie , ktorymi je v zmysle tychto noriem viazany zhotovitel . Zjednodusene : investor by mal 100% platby odovzdat za spravne zrealizovane dielo . Tym by sa problematika vyriesila a podlahar by si mohol prebrat stavbu v stave , ktory nevyzaduje dodatocne vynutene investicie v podobe vyrovnavania podkladu . Preco ? Vacsina vyrobcou a ich vyrobkou vyraba svoj vyrobok tak , aby pri jeho pouziti nebolo potrebne pozadovat neprimerane naroky na podklad - teda ine ako su aktualne uvadzane v stavebnych normach . Pokial vam teda niekto zrealizoval poter v rovinnosti inej ako je maximalna dovolena odchylka stanovena normou / 2mm na 2m / , pozadujte opravu diela a jeho vyrovnanie , alebo financnu kompenzaciu , ktora nasledne pokryje naklady potrebne na vyrovnanie podkladu na strane podlahara . Pokial si ale vyberiete vyrobok , ktory si uz v svojom navode na instalaciu vyzaduje rovnejsi podklad ako stanovuje norma , musite byt úripraveny na to , ze naklady na takuto pripravu podkladu musi podlahar zakomponovat do ceny svojho diela .V opacnom pripade by riskoval stratu zaruky za vady vyrobku , ktoru poskytuje vyrobca . Informujte sa teda uz pri vybere samotnej podlahoviny na poziadavky rovinnosti a taketo pripadne naklady naviac priratajte k obstaravacej cene . Vyvarujete sa tak sklamiu z toho , ze v nizsej nakupnej cene vyrobku je vzdy ukryta uspora.
Odpovedať
@rkorba preco by nemal byt?
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba cementovy poter, ktory robi profik ziadnu nivelizaciu nepotrebuje, rovinnost 2mm/2m. Aj ked som si robil poter sam v spadovej miesacke (lebo ziadny rozumny poterar ti nepride robit len 25m2), nemal som vacsi problem tuto rovinnost dosiahnut. Ze ludia platia za fuserinu nie je problem cementoveho poteru. Anhydrid spravi rovny viac menej 95% majstrov, pri cementovom poteri to uz chce remeselny fortiel.
Odpovedať
Uplne rovny cementovy poter je ako Yeti. Vsetci o nom hovoria a nikto ho este nevidel. 🤣
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?