Stavba plotu - nový návrh - odstupy a zákon

Ahojte, potrebujem vediet, ci navrhovany novy plot (modra farba) a jeho odstupy od hranice pozemku suseda (ruzova farba) budu podla zakona OK. Aktualny plot (cervena farba) sa bude rusit a namiesto neho pride novy (modra farba). Geodet mi bol zamerat, ze ako daleko od hranice sa vlastne nachadza cerveny plot (sucasny stav), je to v priemere az 50cm na mojej strane, plot vlastnim ja. (okolo 8m2 v moj neprospech). Postavene to tak bolo historicky a potrebujem to riesit novym plotom s jeho spravnym umiestnenim. Dakujem za radu.
Odpovedať
@somecheck Neviem, či som dobre pochopil zadanie - podľa nákresu je pôvodný plot len v polovičnej dĺžke (aktuálne oplotenie - hnedá farba)). Hranica pozemku je tá fialová (červená) čiara. Prečo potom chceš stavať plot po modrej čiare? Prečo ho neurobíš na hranici pozemkov? A čo je potom tá modrá čiara, kde chceš stavať plot? A ktorá ja vlastne tvoja strana - na obrázku pravá, alebo ľavá? A najdôležitejšia vec - komunikoval si to so susedom? Čo on na to?
Odpovedať
@chrobak7 Moja strana je vľavo. Po modrej čiare chcem stavať preto lebo sused nesúhlasí s polohou plotu. On chce posúvať pôvodný plot ešte viac na moju stranu. Vraj nejaká ústna dohoda starých mám. Nemám na to chuť to s ním viac rozoberať. Preto chcem stavať plot po modrej osi, po vlastnom pozemku. Chcem tam dať 2m plot na výšku a mať pokoj.
Odpovedať
@somecheck Čiže tá tyrkysová oblasť je papierovo tvoja, ale ty ju odstúpiš susedovi tým, že postaviš plot po modrej čiare?
Odpovedať
@chrobak7 On sa potrebuje dostať podľa jeho slov "popri jeho dome" do zadnej časti domu. Preto som označil tyrkysovú časť, cez ktorú by to bolo možné. Ja mu nič odstupovať nechcem, iba mu ponúknem, že som s tým OK, ak si tam vytvorí prechod. Papierovo by to bolo moje naďalej.
Odpovedať
@somecheck Aha, takže tie 3 obdĺžniky na pravej hornej strane obrázku sú jeho dom? Však jasné, že papierovo to bude tvoje, ale ty asi za plot nebudeš chodiť. JA by som mu to ponúkol, aby si to odkúpil - aby to aj papierovo bolo vysporiadané. Ale ak chceš postaviť plot tak hlboko vo svojom pozemku, je to len tvoja vec, môžeš. Nič ti v tom nebráni. Ohlásiš na stav. úrade výstavbu plota, zakreslíš ho ako tu a môže ho stavať. Nikde nie je limitované, ako ďaleko od hranice pozemku musí alebo môže byť plot. Ten môže byť postavený aj cez stred pozemku.
Odpovedať
@chrobak7 Áno, tak, jeho dom. Ak by som plot chcel stavať po hranici pozemku (ružová čiara), mení sa niečo?
Odpovedať
@somecheck Čo myslíš, že by sa malo meniť? Pre teba nič, budeš mať pred plotom celú svoj pozemok. Takto budeš mať "za" plotom asi meter svojho pozemku. Susedovi zostane len necelý meter medzi plotom a jeho domom. A keby ste medzi vašimi domami urobili tak é nejaké "neutrálne územie" bez plota, nebolo by to lepšie? Mali by ste obaja k dispozícii širší manipulačný priestor medzi domami, nebolo by to rozdelené plotom. Takto máte každý nejakých 1,4 m, spolu by ste mali takmer 3 metre. Nedávno tu bola taká téma, kde dvaja mali tiež také úzke slíže na prístupovú cestu - keby si urobili v strede plot, tak tam prejdú akurát len tak pešo. Tu jetá téma: http://www.modrastrecha.sk/forum/modr... Ale chápem, že asi dohoda nebude možná.
Odpovedať
@chrobak7 Či tam nie je náhodou potrebný nejaký súhlas suseda, keďže by šiel plot cez spoločnú hranicu pozemku. Nie, dohoda nie je možná hlavne z principiálneho hľadiska. Chcem mať oddelený svoj pozemok od jeho domu. Teraz na tej hornej časti nie je plot a nerobí to dobrotu.
Odpovedať
@somecheck Ak by si chcel dať stred plotu na hranicu, tak áno, musíš mať s ním dohodu. Ale ak bude plot celou svojou šírkou len na tvojej strane (teda nebude z plota nič presahovať na susedov pozemok), tak nepotrebuješ od neho žiadny súhlas ani dohodu.
Odpovedať
@somecheck tak mu tu cast co potrebuje odpredaj za trhovu cenu inac plot rovno na hranici a ani o cm na tvoj pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@somecheck Ako bolo napísané,keď urobíš plot na svojom pozemku súhlas nepotrebuješ. Ovšem je by som išiel na to strategicky. Podľa plániku čo si postol by som susedovi predal kúsok pozemku tak,aby mne /vlastne tebe/ zostalo pri dome luxusných aspoň 2,5 m po plot. Takto ty budeš mat úplne v pohode priestor na akúkoľvek aktivitu okolo domu a sused bude musieť byť spokojný. Treba sa naučiť, že nenažranému je aj celý tvoj pozemok málo. Buď si ten kúsok odkúpi a bude spokojný,alebo nedostane nič a postav plot na hrane pozemku.
Odpovedať
Plot musi byt na tvojom pozemku celym objemom. Postav si ho tam kde navrhujes a ten sliz predaj susedovi. Ked nebude chciet odkupit, tak mu povedz, ze pojdes plotom po svojom pozemku ako je teraz zamerany. V konecnom dosledku ak by sused chcel robit nejake udrziavacie prace na svojom dome, musel by si ho na svoj pozemok pustit tak ci tak. Takze moc moznosti na to aby si ho "dokopal" k odkupeniu toho "technologickeho slizika" nemas. Ci kupi ci nekupi ked pride na lamanie chleba, tak mu musis umoznit spravit co bude potrebovat, je otazka ci bude pre teba az take vyhodne kvoli tomu rozoberat plot ak sa tam inac nedostane...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 @zmrzlina_sk @chrobak7 Takze z tohto mi vyplyva to, ze je lepsie nechat tyrkysovu cast na nieco take ako pises. Pretoze ak bude zateplovat raz, tak bud to bude robit cez moj novy plot, co sa nebude dat alebo ho budem musiet rozobrat. Pretoze, ak premyslam spravne, tak na 56 centimetroch sa bude velmi tazko robit v tom najuzsom mieste. Nedava mi zmysel to stavat na hranici pozemku. Btw., myslim si, ze tam nikto nestaval doteraz ten plot presne z tohto dovodu, co pises - je tam jedna stena domu a hned hranica pozemku. Aby tam bol pristup, keby nieco. To mi inak chces povedat, ze mi niekto moze prikazat rozlozit novo postaveny plot?
Odpovedať
@somecheck ano, je mozne vynutit si pristup na opravu svojej nehnutelnosti. Je iste, ze to nie je jednoduche, ale toto riziko tam je. Na druhej strane, sused ak by potreboval pristup na tvoj pozemok kvoli oprave svojej nehnutelnosti je povinny napravit skody, ktore vzniknu na tvojom majetku. Bud vrati vsetko do povodneho stavu, alebo mozes od neho pozadovat financnu nahradu za sposobene skody. Takze nie je to tak, ze len on ma pravo vstupu, ale pravo na ochranu svojho majetku mas aj ty.
Odpovedať
@somecheck prečo by sa na 56cm nedalo postaviť lešenie a nedala ťahať fasáda? On má v najužšom mieste 56cm od tvojej hranice pozemku čiže všade inde už má len viac. Načo mu chceš čo i len 1cm nechávať? Fakt nerozumiem. To si tak dobrý sused? Aj tak ti to nepomôže, keď je debil . Sprav to na hranici a nešpekuluj. Ale to vynútenie nie je, že si tam môže chodiť 30x do roka, je to na nevyhnutné opravy, dopredu ohlásené, odsúhlasene a tak. Čiže toho sa vôbec netreba báť.
Odpovedať
@somecheck @zita19 "To mi inak chces povedat, ze mi niekto moze prikazat rozlozit novo postaveny plot?" Tiež sa mi nezdá, že by ťa niekto mohol donútiť rozobrať či zbúrať tvoj plot len kvôli tomu, že sused chce robiť nejaké udržiavacie práce na fasáde. Pochopím ešte, že pustiť ho na pozemok, ak tam nič nie je, ale zbúrať plot, lebo on nemá prístup?? Alebo OK, nech zbúra plot, ale potom nech ho na svoje náklady znovu postaví.
Odpovedať
Ale no, načo zas z toho robiť science fiction. Nič sa búrať, rozoberať nebude.
Odpovedať
Tak, tak. Musis susedovi umoznit pristup na svoj pozemok na nevyhnutny cas ktory je potrebny na vykonanie pripadnych prac na jeho dome. Ak by si to vyzadovalo rozobratie casti plotu tak treba strpiet aj to. Na druhu stranu, sused je povinny po skonceni prac uviest tvoj pozemok do povodneho stavu. Cize ak by sa rozoberala cast plotu, je povinny ho znovu postavit. Avsak treba si to dat na papier, popripade aj vyziadat finanncnu zalohu alebo inu zaruku pretoze sme na slovensku a sused sa moze po skonceni prac vykaslat na uvedenie pozemku do povodneho stavu. Mozte ho sice dat potom na sud ale pokial sa to vyriesi, tak za tie 4 roky si to date do poriadku sam 🙂
Odpovedať
@epto vravíš hlúposť, občiansky zákonník vraví jasne, jediné čo musíš strpieť je vstup. Nemá právo žiadať rozobratie plota, premiestnenie plota, ničoho čo je na tom pozemku.
Odpovedať
@palo18 ak sa stane nieco (havarijny stav a pod.), co bude vyzadovat pristup techniky/stroja a plot tam bude vadit, jedinou cestou bude plot dat dolu. Ano, je to extrem ale stat sa moze.
Odpovedať
@epto áno v prípade pádu meteoritu, pristátia vesmírnej lode a podobne je nutné demontovať aj plot. Inač pri bežnej údržbe domu by malo byť k čomu demontovať plot? Lebo nech si predstavujem čokoľvek tak ma nenapadá nič rozumné prečo by sa musel demontovať plot pri oprave fasády. Čiže platí to čo som napísal vyššie netreba s toho robiť niečo čo to nieje. Lebo to je jak v tom vtipe o krtkovi a lopatke 😉
Odpovedať
@palo18 OK, taka extremna situacia je malo pravdepodobna (napr. problem na rozhrani strecha/mur na strane kde je plot, nemoznost postavenia lesenia lebo plot zavadzia...). Nechajme to tak, skor ma zaujima ten vtip o krtkovi a lopatke - priznam sa, nepoznam ho. 🙂
Odpovedať
@epto existujú plošiny 😉 Krtkovi sa zlomí lopatka a tak si povie: "Pôjdem za ježkom, on mi lopatku určite požičia" Je v polovici cesty a rozmýšľa "Čo keď mi ten ježko tú lopatku nepožičia? On je trošku lakomý. Ale keď už som tu, idem ďalej." Je v trištvrtine cesty a povie si: "Do riti! Čo keď mi ten jež tú lopatu predsa len nepožičia?! Nevadí, keď už som tu, tak idem ďalej." Už je skoro pri ježkovom dome a povie: "Kurňa! Ten jež mi tú lopatu určite nepožičia!" Príde k ježkovmu domu, chytí kameň, hodí mu ho do okna a hovorí: "PO.EB SI TÚ LOPATU JEŽKO!!!"
Odpovedať
Ďakujem za názory. Ako sa počíta s tými 25m2 v prípade drobnej stavby? Plot by bol 32m dlhý a 2m vysoký. Tj. bude sa to rátať ako 64m2 a už je to zase iná stavba alebo ako?
Odpovedať
@somecheck Drobná stavba sa berie pôdorys 25 m2, nie plocha stavby. Plot je zvyčajne drobná stavba, pokiaľ slúži ako doplnok k hlavnej stavbe (napr. rodinný dom). Môže byť aj 100 m dlhý, stále to bude drobná stavba.
Odpovedať
@somecheck nie plot nie je drobná stavba do 25m ale je to plot. Ohláška na miestnom stavebnom úrade, čiže obci. Ale áno aj plot má obmedzenie, ako je výška, použitý materiál, základ a podobne aby spĺňal len ohlášku a nebolo treba riadne stavebné konanie.
Odpovedať
@palo18 @chrobak7 Viete mi podobne zrozumitelne poradit, kde su maximalne limity plotu tak, aby to bola drobna stavba? Alebo ma na nie niekde odkazat? Hladam, ale asi neuspesne. Dakujem pekne.
Odpovedať
@somecheck no odkázať ta na miestny stavebný úrad. výnimka potvrdzujúca pravidlo. na x percent mestá a obce neriešia oplotenie, ohlásiš to podľa daného tlačiva a je. Aleee môže sa stať, že nie. Napr. výška plota je cez 2m, je v celej svojej výške a dĺžke betónový, je potrebné vykonať úpravy pozemku, zložité základy, oporné múry a podobne. Nie je na to univerzálna odpoveď.
Odpovedať
@somecheck Na to nie je exaktné usmernenie. O tom, či na daný plot bude stačiť ohlásenie, alebo treba už stavebné, rozhoduje stav. úrad podľa projektu. V stavebnom zákone v ČR je to presne dané výškou plota - do 2 metrov je to drobná stavba, nad 2 metre treba stavebné povolenie. U nás takéto obmedzenie nie je. O všeobecnosti - ak ide o komplikovanejšiu stavbu, alebo staticky náročnú (napr. výška plota 3 m, alebo to bude zároveň oporný múr), tak stav. úrad môže už vyžadovať statický posudok v projekte. Ale podľa akých kritérií vyžaduje stav. povolenie - neviem ti povedať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?