Navýšenie pozemku a stavba plotu - prosím o radu

Ahojte, ideme stavať RD, máme rovinatý pozemok, ktorý je potrebné navýšiť o cca 0,7 - 0,8m. Pozemok je na konci ulice, za ktorou už sa nachádzajú polia. Rád by som čím skôr celú stavbu oplotil kvôli materiálu a pod... Ako by ste postupovali? Kedy vyrovnať terén? Spravili by ste najskôr základovú dosku pre dom a potom spravili plot (alebo aspoň múrik) a dosypali zeminu na požadovanú výšku, alebo by ste terén navýšili ešte pred začatím stavby? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 cau. My sme zacali s domom, zaklady a az tak sme sa pustali do plota. Plot riesime preto lebo sme vo svahu a postupne chceme aj zavazat.Teraz sa tahaju muri a dokoncuj sa plot, tiez sme na konci slepej ulice... Ak niekomu padne do oka nieco co mas na stavbe tak plot tomu nezabrani ;-)
Odpovedať
Plot by sa mal riesit asi az na koniec, ked bude dom ako tak postaveny, teda aspon zaklady a zemina vyrovnana. Inak ver tomu, ze ho budes len prerabat
Odpovedať
@stanislav213 Ako ste robili základy, respektíve ten plot, ku ktorému budete navážať zeminu? Ukladal si len DT a tie zalial, alebo si aj kopal do zeme? V akej výške bude? @pklado Dobre, len nebude lepšie spraviť najskôr múrik pre plot z DT a až potom navýšiť terén? Lebo teraz v podstate takmer nemusím kopať keďže som pod úrovňou budúceho terénu skoro meter. Celý pozemok budem dvíhať. Myslím, že sa mi bude lepšie zasýpať do roviny, keď už ten múrik tam bude stáť, alebo sa mýlim?
Odpovedať
Respektíve ako by sa mal takýto plot robiť? Spraviť si rovinu a následne priamo na zem ukladať DT do potrebnej výšky 0,8m a tie zaliať betónom?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 aj my tak ideme robit, najskor urobime plot, alebo teda aspon zaklady a az potom budeme navazat zem po uroven tych zakladov.
Odpovedať
@peto125 Rovnako som to mal aj ja. Stavba na poli. A tým, že cesta bola vybudovaná o 40 cm vyššie ako okolitý terén, tak sme museli dvíhať dom aj celý pozemok, aby mi ho nezaplavovalo z cesty. V prvom rade som nechal spod základovej dosky (po vyliatí základového pásu) aj spod terasy vybágrovať zeminu, lebo bola veľmi kvalitná, keďže to bolo pole. Vybrali sme zeminu až do hĺbky 0,5 metra. Tú som neskôr použil na navýšenie pozemku o 30 - 50 cm. Dom sme osadili tak, aby podlaha bola o niečo vyššie ako je povrch cesty. Dom sa postavil, zateplil, potom sa postavil zadný plot, navýšil sa pozemok a po vyrovnaní terénu sa postavil predný plot z plotových tvárnic. Tu je pár fotiek. .
Odpovedať
Základy podla mójho názoru či uz domu alebo plota do pôvodnej zeminy-návažke potrvá roky kým sa prirodzene dostatočne zhutní.
Odpovedať
@chrobak7 diky, áno ornicu pod chalupou už mám stiahnutú a odloženú. Len mi stále nie je jasné či je potrebné kopať základ pre plot do zeme 80cm, keď aj tak budem navyšovať pozemok o ďalších 80cm? Ten čo mi sťahoval ornicu povedal, že by pod ten plot len spravil rovinu a na ňu ukladal DTčká. To by znamenalo, že v najnižšom bode pozemku by boli položené na zemi. Následne by sa zasypali z jednej strany zeminou do výšky 80cm. Prikladám náčrt pre ilustráciu. Ďakujem
Odpovedať
@peto125 Keď to urobíš tak, ako si plánoval, tak do roka - dvoch ti ten plot padne. Veď si predstav, že z jednej strany na neho tlačí 80 cm zeminy a z druhej strany nič nie je. Základy žiadne, takže zemina ti ho vytlačí alebo zvalí. Tie základy potrebuješ preto, aby ten tlak zeminy vydržal. Pri takejto situácii aj tých 80 cm základu len tak tak. Tam bude musieť byť aspoň 30 - 40 cm základ a tie DTčka na úrovni poľa by som dal aspoň 25 cm. V podstate to bude plniť funkciu oporného valu. Ono sa to nezdá, ale tých 80 cm zeminy je slušný tlak.
Odpovedať
@peto125 zaklad, ci domu alebo plota, musi byt v rastlom terene. Navazka sa za rastly teren povazuje tusim po piatich rokoch (?)
Odpovedať
@chrobak7 @megdesign Dobre diky. Spravím to poriadne, to ma len presviedčali, že načo to tam budem toľko betónovať... Ešte mi napadá to, keby sa obsype aj z druhej strany do rovnakej výšky, vo vzdialenosti dajme tomu 2m od plota? Minimálne sused chce takto postaviť plot. Mal kopu hliny zo základov a pivnice, presahovala mu až za plot (2-3m). Zrovnal to. Do tejto výkopovej hliny chce spraviť normálne základ a plot. Niečo takéto:
Odpovedať
ten plot ti aj podla toho posledneho nakresu padne, otazka znie, ci po prvej zime, alebo za par rokov. zaklad musi do hlbky, nestaci ho spravit do navazky. ten tlak to neustoji, aj keby si to neviem ako uzaboval. nech susedovi ani tebe nie je luto tych par kubikov betonu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 Keby si na to pole urobil navážku tak širokú 2 metre, nechal to uležať 2-3 roky a potom na tom postavil plot, tak by to vydržalo. Ale plot v čerstvej navážke ti silnejší vietor ponakláňa, ak nezvalí.
Odpovedať
@chrobak7 @megdesign @kkl82 Ok diky, spravíme normálne základ.
Odpovedať
@chrobak7 @megdesign @kkl82 Ešte doplním, že bude tam len pletivový plot. Je to okolo 130m. Ešte rozmýšľam, že či by nebolo jednoduchšie (lacnejšie) použiť dlhšie stĺpiky, tie zabetónovať do pôvodnej zeminy, naviesť hlinu do požadovanej výšky a medzi stĺpiky dať podhrabové dosky. Následne na stĺpiky upevniť pletivo
Odpovedať
@peto125 Bolo by to lacnejšie, ale malo by to aj kratšiu životnosť. Podhrabová doska by sa ti zlomila a zemina vysypala.
Odpovedať
@chrobak7 V prípade, že by to robím týmto spôsoborom, tak by som rozhodne tú zeminu dal až za hranicu pozemku na spomínané pole. Teda doska nebude držať celý 1m nános, ale bude zakopaná štandardne ako sa dáva pár cm, kvôli podhrabaniu napr psa. :)
Odpovedať
Stĺpik by bol samozrejme zabetónovaný pod terajšou úrovňou terénu (omylom som ho nakreslil nad ). :)
Odpovedať
@peto125 silou mocou chces usetrit a nechapes co ti tu chalani pisu. Tu nejde o typ plotu, ale o mnozstvo betonu a jeho hlbku, ktory ti ma uniest tie tony hliny, ktore ti budu tlacit na neho iba z jednej strany. Treba to spravit raz a poriadne ,ako platit 2x a ver mi ze to nebude dvojnasobna suma, ale trojnasobna, lebo budes este musiet odstranit zdroj problemu cize zle postaveny plot a nasledne na to zacat stavat tak ako ti tu od prveho prispevku radia :-o 8-) :-D
Odpovedať
@peto125 Ak ten stĺpik bude v pôvodnom teréne a zemina bude aj na druhej strane, tak by to malo byť v pohode. Len treba riadne ošetriť povrch stĺpika, aby ti v zemi nezhrdzavel. Najlepšie by bolo ho pozinkovať a potom nastriekať nejakou dobrou farbou. V betóne nezhrdzavie, ale tá zemina môže byť nebezpečná.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?