Vysoká cena za ohrev TÚV v byte

Začali chodiť od správcov ročné vyúčtovania, a mne sa dostalo do rúk tiež jedno v ktorom je podľa môjho názoru uletená cena zo ohrev TÚV. Chcem sa spýtať, koľko platíte za ohrev TÚV u vás? V tomto konkrétnom prípade sa jedná o byt, kde reálna spotreba bola 38,66 m2 ale asi kvôli stratám, alebo manipulácií niektorých susedov s meračmi majú koeficient 1,18766 a konečná účtovaná spotreba je 45,91 m2. Prerátal som to spätne podľa spotreby domu, niekde chýba skoro 119 m2 TÚV, čo už je minimálne na trestné oznámenie (škoda 1618 €). Toto je časť problému. Ak viete ako sa to dá riešiť, prosím poraďte! Druhá vec je samotná cena za ohrev TÚV. Vyrátal som čistú cenu bez koeficientu a vychádza mi za samotný ohrev cena 11,23 € / m2 aj s cenou studenej vody sme na 13,60 € / m2. Je táto cena reálna? Mne osobne to pripadá dosť veľa, ale ja s v poslednom čase nie som v obraze ohľadom týchto cien. Neviem či to hraje nejakú rolu, ale jedná sa o staršiu 4 podlažnú bytovku, s 34 bytmi s čiastočným zateplením, ak dobre viem s vlastným kotlom.
Odpovedať
1
2
Neviem ako si to poratal ale skus pozriet nase. 7497 je 80% spotrebivanej zlozky a 1874 je 20% zakladnej zlozky. 1.014 je koeficient a 52je spotreba teplej vody Spolu v eurach 579/52 11.13eura
Odpovedať
Zrátal som to dobre. Samozrejme mohol som ešte oddeliť tých 20% fixnú zložku a 80% rozpočítanú, ale v konečnom výsledku to je jedno, primárne každého zaujíma, že koľko platí za jeden meter kubický. Našiel som ešte na faktúre jeden údaj, a tým je čistá cena za ohrev bez fixného základu 20 %, a to je 10,03 € / m3. Ďalej som zistil, že budova asi nemá vlastný kotol, ale centrálnu dodávku TÚV. Medzitým som si zaobstaral aj jedno ďalšie vyúčtovanie, bytovka v Bratislave, určite s vlastným kotlom. Tam je ohrev za 7,19 €/m3, celkom 9,42 €/m3 aj s vodou. Studená voda iba o pár centov, ale ohrev výrazne lacnejší. P.s.: V prvom príspevku som všade písal m2, ale samozrejme to má byť m3 (metre kubické).
Odpovedať
@e1ba a každý platí normálne? Nikto tam nemá nedoplatky? Aká lokalita?
Odpovedať
Dunajská Streda. Vo vyúčtovaní chýba 119 m3 TÚV, a ďalších 202 m3 studenej vody. Evidentne tam aspoň dve rodiny kradnú vodu. Čo sa týka nedoplatkov, neviem povedať, byt je v spoluvlastníctve partnerky iba 2 roky a toto je prvé celoročné zúčtovanie. Nakoľko tam nežijeme, nepoznáme dostatočne miestne pomery, ale nedoplatok je cez 400 €. Každopádne som zavolal aj správcovskej spoločnosti (bytové družstvo) hlavne aby som zistil ako je riešená dodávka TÚV a kúrenie, a všetko je centrálne z asi 2 km vzdialenej lokality. Hneď na to nasledovala moja otázka, že prečo sa potom neriešili vlastné kotle a tak, a hneď sa nepríjemne zmenil štýl komunikácie. Vlastne som sa dozvedel, že to nemáme riešiť, lebo sa to aj tak nepovolí, lebo je proti tomu mesto a ešte neviem aké úrady. Evidentne mestská firma ktorá dodáva teplo v meste má nejaký druh ochrany a robia si čo chcú. Vidím to tak, že sa bude riešiť vlastným ohrevom a s úplným odpojením od TˇUV. Vraj straty medzi 10 až 25 % sú u tohto správcu úplne bežné. Hneď som sa spýtal, že prečo to neriešia, veď len na tejto jednej ani nie celej bytovke (niektoré vchody sú totiž u iného správcu) došlo ku strate okolo 1900-2000 € len na vode. Boh vie, že ako sa ešte kradne na kúrení. A teraz si predstave že takto spravujú všetky bytovky v meste a v okrese. :-| Oni to majú vraj iba rozúčtovať a nie skúmať, že kto kradne.
Odpovedať
@e1ba Koeficient spotreby vody (či už teplej alebo studenej) máš síce vyšší, ale stále nie je nezvyčajný. Pozeral som naše koeficienty a pohybovali sa od 1,04 po 1,15. Tá strata sa štandardne rozpočíta medzi všetkých vlastníkov. Príčiny rozdielu bývajú rôzne - napr. nepresné pomerové merače, zaseknutý merač, niektorý sused zistil spôsob, ako zablokovať merač, alebo čerpať vodu bez toho, aby ju merač meral a pod. My sme napr. mali miestnosť pre upratovačku, kde tiež bola k dispozícii teplá voda (na umývanie podlahy napr.) , ale merač tam nebol. Tá spotreba sa rozpočítala medzi ostatných. Že vám chýba 119 m3? Je to dosť, ale asi ťažko zistíš príčinu. A dávať trestné oznámenie? Myslíš, že prídu policajti a budú hľadať úniky na potrubí? Alebo budú chodiť po bytoch, kto má zablokovaný merač? ... =-) Cena za ohrev vody - to je veľmi individuálne. Tam platíte náklady, ktoré vám faktúruje dodávateľ teplej vody, ak teda máte centrálneho dodávateľa. Náklady, ktoré uvádzaš sú bežní. My sme mali v r. 2017 náklady na teplú vodu za m3 12,5 € vrátane vody. Takže nemusíš sa obávať, že by si platil príšerne veľa.
Odpovedať
@chrobak7 Tu sú koeficienty 1,15 a 1,19. Keby bol rozdiel, do nejakých 10 m3, to by som ešte vôbec neriešil, ale toto sú už extrémne čísla. Mne osobne vadí to, že správca to má úplne na háku. Neexistuje, že nevedia, že kto tú vodu kradne. Keď napr. u väčšej rodiny bude ročná spotreba takmer nulová, tak je hneď jasné, kde voda mizne. Lenže správca to má na háku a nespravia ani toľko, aby preverili podozrivé byty, kde je napr. okato nízka spotreba, a tak. Na čo im platíme poplatky, keď svoju robotu flákajú? Čo sa týka trestného oznámenia, je mi jasné, že žiaden policajt nebude chodiť kontrolovať od bytu k bytu a kontrolovať vodomery, ale ak zaklopú k správcovi že prosíme dodať k tomu doklady, atď., tak sa možno uvedomia, že nemôžu ignorovať dvetisíc eurové manko na každej bytovke. Ak by to bol dobrý správca, tak trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podajú oni. Ďalšia vec je to, že platíme aj za správu, tak očakávam, že tieto veci budú riešiť a nie ignorovať. Ich prácou nie je iba to, aby raz ročne poslali vyúčtovanie, ale aby riešili aj všetky veci okolo domu.
Odpovedať
@e1ba Nečakaj, že správca vám vyrieši všetky problémy. Vy ste vlastníkmi bytov, vy sa musíte o ne starať. Správca len realizuje to, na čom sa dohodnete, pokiaľ je to v rámci bežného výkonu správy A podľa teba, čo by mal správca urobiť s podozrivými bytmi? Nanajvýš môže vymeniť vodomer. Ale ako dokáže, že vlastník bytu kradne vodu? Ak máte vy, ako spoluvlastníci takú vedomosť, tak môžete odsúhlasiť napr. rozpočítanie vody nie podľa vodomerov, ale podľa počtu osôb. Potom si ten vlastník nahlási 1 bývajúcu osobu a ste zase na začiatku. Voči takým spoluvlastníkom sú nielen správca, ale ja spoluvlastníci krátki. A poplatok správcovi platíš za to, čo máte dohodnuté v zmluve o správe domu. Máš trochu skreslenú predstavu o činnosti správcu. Ak si myslíš, že je to tak výnosný biznis, založ si správcovskú spoločnosť a uvidíš, čo to obnáša.
Odpovedať
@e1ba spravca vam vlastnd kofly riesit nebude. Ked tak sa musite rozhodnut akk spolocenstvo, ald kazdy rozjmny majitel bytu ox toho da ruky orec. Kotkl tk nid je rychlovafna konvica. Aj kdbyze ho mate potrebujete sposobilu ozkbu na jeho obsluhu, potrebujete platit revizie. A ty si zrejme predstavujes vystavbu domovej kotolne ako Hurvajs valku. Od projektu az po rdaljzaciu su to len peniaze, ktore musite vy ako spolocenstvo vrazat a navratnost investicie je v nedohladne, aj kebyze mate lacnejsiu vodu o par eur na kubik. A ci nakoniec bude lacnesia ked do jej ceny zaratate splacanie uveru na kotolnu o tom dost pochybujem
Odpovedať
@e1ba co pindas, my mame TUV 13€ za kubik
Odpovedať
Ako píšu ostatný. Toto musíš riešiť na schôdzi vlastníkov a nie so správcom. Inak mi mame vlastný kotol a nízke náklady za TUV ale vysoký fond oprav pretože trebalo zainvestovať do kotla, servisovat ho a podobne...... náklad rovnaký len je v inej kategórii
Odpovedať
Tu nie je žiaden konflikt, ja ani neviem, že kto kradne, len viem, že 320 kubíkov asi len tak z potrubia niekde nevykvapkalo. To by totiž musela byť celá pivnica minimálne po kolená pod vodou. Takže buď niekto kradne vodu, alebo správca zle účtuje. Nakoľko správca tu je pre vlastníkov bytov, tak je považujem od neho to, aby spravil všetko pre to, aby všetci obyvatelia platili iba za to, čo spotrebujú a nedoplácali na iných vlastníkov. Ale aj keby tá voda naozaj niekde iba unikala, nepovažujete za normálne, aby správca zistil, že kde, a danú vec napravil. Dobrý správca dáva pozor na náklady obyvateľov a snaží sa im čo najviac peňazí ušetriť a nie utratiť. Pochopím, ak by povedali, že asi vedia, že ktorý byt je podozrivý, ale nevedia to len tak jednoducho dokázať. Viem, že to nie je vždy jednoduché, ale spôsoby existujú. Dnes som si cez deň pozisťoval pár vecí, a napr. viem že je možné sa dohodnúť na mesačnom odčítavaní vodomerov. Dajú sa osadiť také, ktoré sa dajú odčítať na diaľku. Potom existujú vraj špeciálne, očíslované vodárenské plomby ktoré sa nedajú len tak vymeniť. Verím, že dobrý správca by tieto riešenia mal navrhnúť sám. Vlastne to aj viem, lebo zopár rád som dostal práve od inej správcovskej spoločnosti. Zita, v tomto byte po započítaní všetkých nákladov aj koeficientu je cena 16,15 € / m3, a napriek vysokej zálohovej platbe a celoročnom šetrení vznikol nedoplatok 450 €. Inde sa platí okolo 9 € za kubík, a niekde možno ešte menej. Tak prepáč, že sa snažím spraviť si prehľad o cenách, resp. som zhrozený nad tým, že za necelých 39 m3 TÚV musí dôchodca a jeho dcéra opatrovateľka (alebo hocikto iný) zaplatiť 625 €. Možno si to neuvedomujete pri tých eurách, ale to je sakra veľa, a tak isto 9,50 alebo 13,60 za kubík si možno poviete, že pár euro hore-dole, ale tam je rozdiel v cene 43 % rozdiel. Ale predstavte si, že by ste tankovali benzín za 2,10 za liter...
Odpovedať
@e1ba na toto máš všetko nárok len musíš získať na svoju stranu polovicu obyvateľov bytovky v hlasovaní :) potom si môžete objednať a zaplatiť audit, či nové merače.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Sám som zástupca vlastníkov bytov a správny postup je taký že ty máš kontaktovať vášho zástupcu a on má právomoc ukolovat správcu v rámci finančného limitu ktorý má. Ak je to nad jeho limit všetko navyše musia schváliť vlastníci vramci hlasovania alebo schôdze. Pre správcu ty ako obyvateľ niesi partner, jedine zastupca ak s ním nebudeš spokojný môžte ho odvolať a zvoliť nového (aj seba)
Odpovedať
@e1ba akoze, ja chapem aj tvoj pohlad, asi by ma vyvratilo pri takom nedoplatku. Ale: Vodomery musia pravidelne podliehat certifikacii, u nas sa pri odpoctoch kontroluju plomby, kontroluje to odpoctar. Viem si predstavit, ze niekto kradne kvapkovou metodou studenu vodu. Zaskrti splachovac tak, ze mu tam voda kvapka ale vodomer sa netoci. Zaskrti bateriu a necha si nakvapkat plne vedro vody na polievanie, ci na pitie... Len si neviem predstavit, ze by niekto kvapkal teplu vodu. Vsak kym nakvapka, tak vychladne... Kto vam robi odpocty? Nemoze niekto hlasit ine cisla ako je skutocnost? U nas sa odpocitava odfotenim, snimky mi pridu do tyzdna na mail, mozem si skontrolovat, ci mi nauctovali to co odcitali. Ty ako osoba nemas pravo kontrolovat cudzi vodomer, predpokladam, ze ho ma v byte, nie niekde v pivnici. Na toto je opravnena len osoba poverena spravcom alebo spolocenstvom... Ak mate uniky od paty domu po miesta spotreby, to by hadam bolo vidiet. Predpokladam, ze merace na vstupe mate niekde v baraku, nie na ulici. Spravcu, ak s nim nie ste spokojni mozte vymenit. Staci ak dodrzite zakon, odhlasujete si prechod k inemu spravcovi alebo si budete vsetko spravovat sami (Ak mate v spolocenstve fundovanych ludi, znalych nielen rozuctovania nakladov, a uctovnicstva aby ste si viedli sami ucty. Sprava domu ale znamena aj pravidelne revizie vyhradenych technickych zaroadeni, plynu, elektriky, hromozvodu, poziarnej techniky... Toto treba zabezpecit u externych firiem, mat s nimi zmluvy. Nie, spravovat bytovku to nie je len tak... ) tak vypoviete zmluvu terajsiemu spravcovi, podpisete zmluvu s novym. Vymena MaRT nie je problem, staci ak si to odhlasujete, spravca je povinny najst dodavatela vyberovym konanim a vymenit. A len tak mimochodom, to nikomu inemu nevadi? Alebo sa ostatni k vyuctovaniu postavia, ako k mongolskej ustave. Nerozumiem o co GO, tak suhlasim...
Odpovedať
@e1ba pozri ono je to tak teda aspoň u nás to bolo ešte zo 7 rokov kým sa teplo a teplá voda dodávala od teplárenskej spoločnosti že každé rupnutie na teplej vode čistenie a spúšťanie kotlov sa rozpočítavalo do nákladov pre všetkých odberateľov čiže to by bolo k stratám vody aj keď problém môže byť aj vo vodomery nám tak lietal jeden rok stav -200m3 vodárne síce hlavný vodomer vymenili ale reklamáciu neuznali zaplatili sme za výmenu nevadí problém aspoň zmizol... ďalšia vec drahé teplo a voda no musíš rátať s tým že oni musia o niečo viac tú vodu nahriať kým prejde do výmenníkovej stanice u vás v bytovke aby si ty mal potom aspoň cca teplotu teplej vody ktorú stanovuje vyhláška čiže tým pádom sú vyššie náklady a to zaužívané večerné odstavovanie a ranné nahrievanie tiež náklady nešetrí... ďalšia vec je správca ten tiež nerobí vždy čo je potrebné ale čo mu vyhovuje takže je to aj o tom že jednotlivec neurobí nič kým sa nespokojný nespoja a neodmietnu svoje peniaze hádzať do luftu alebo aspoň skontrolovať ako sa s nimi hospodári.... čo sa týka vlastných kotolní a odpojenia už to nieje také jednoduché ako pár rokov dozadu lebo je nová vyhláška ktorá uprednostňuje centrálne dodávky.... my sme napr spoločenstvo vlastníkov a 32 bytov spravujeme sa sami máme predsedu a dozornú radu ale je za tým kopec roboty aj na úkor voľného času tak aby sa vybral dobrý dodávateľ a za rozumné ceny a na plynárov tiež treba občas tlačiť... alee sme zateplený, máme kotolňu už 7 rokov, splácame ešte úver za zateplenie,na bežné opravy a veci nemusíme škrabať a ešte odkladáme z prebytku... čo sa týka ekonomickosti vybudovania kotolne je to výhodnejšie hlavne ak sa volí dobrá kotolňa trebárs so solarom ktorý vodu predohrieva ....nám sa splatila kotolňa za 4,5 roka lebo je rozdiel či platím ročne 22-27 tis teplárenskej alebo 12-16 sú náklady na vlastnú kotolňu cakom prásk aj s revíziami a platom kotolníkov a nehovoriac o komforte, kotolňa ide nonstop teplo a teplá voda v ktorúkoľvek nočnú či dennú hodinu žiadne dlhé odstávky počas povinných servisov kubik teplej vody máme okolo 8€ bežný nájom máme 4členná rodina kde už staršie dieťa môžem rátať za dospelého 160e a tento rok nám vrátili 400€ .... inak u nás sa 70% sídliska odpojilo kým sa dalo a hundre len ten kto má odveci správcu keďže ten dodržiava staré pravidlá po 22.00 odstavuje kotolňu a zapína ráno a nedá si vysvetliť že tým práve nič neušetrí...
Odpovedať
Aby som tu veci trochu uviedol na pravú mieru. Ja v danom objekte, ba dokonca ani v danom meste nebývam. Býva tam mama a babka mojej partnerky, a žijú tam asi 2 roky, takže toto bolo prvé vyúčtovanie ktoré majú za jeden celý rok. Čo sa týka chodu správca - zástupca vlastníkov - ostatní vlastníci, tak kolobeh poznám veľmi dobre, sám som zástupca vlastníkov v mieste môjho bydliska. A práve preto som zhrozený nad tým, čo sa deje v tej Dunajskej Strede, lebo keď som im zavolal a zisťoval, že ako sa veci majú z technického hľadiska. Nevedel som totiž ani to, že či majú kotol, alebo majú ústredné kúrenie a dodávku TÚV. Zistil som, že to majú ústredne, a ešte k tomu je kotolňa 2 km ďaleko. Z fyziky nie som úplný debil, takže je mi jasné, že centrálne kúrenie je drahšie, ale chcel som vedieť, že správca prečo neriešil v objekte lokálnu kotolňu. Tá nemusí byť vo vlastníctve obyvateľov, mohol by ju naďalej prevádzkovať dodávateľ tepla. A nemyslite si, že to je nejaké sci-fi, lebo v bytovke kde som býval pred tým, náš dodávateľ tepla a TÚV cez správcu požiadal o to, aby mohli dodávať teplo cez kotolňu, ktorá je v našom objekte a spravilo sa tak. Jednoducho riešenie centrálnej kotolne a vykurovanie ulíc v dnešnej dobe keď sa snažíme byť ekologickí a šetrní nielen k životnému prostrediu, ale aj k našim peňaženkám, je úplné mrhanie. Ale keby toto nestačilo, moja partnerka a jej mama bývali v danom okrese, ale v menšej obci, kde bol tento istý správca, objekt bol podobný a prestavte si, aj tam mali vlastný kotol! Problémom tu je to, že evidentne vôbec nie je vôla túto vec riešiť a správca to má úplne, ale úplne na háku. Ceny za dodávku TÚV sú uletené a čo sa dozvedám, a potvrdzuje to aj vyjadrenie zamestnanca tamojšieho správcu, vysoké koeficienty a krádeže vody v tamojších bytovkách sú úplne bežné (aj v predchádzajúcom objekte boli, len tam to bolo pod 10 % spotreby domu). Je evidentné, že existuje spôsob, ako sa dajú merače oklamať a obyčajné plomby nepomáhajú. Tie sa vraj dajú zohnať za približne jedno euro, a potom už nie je žiadna veda si 2x ročne odpojiť/pripojiť vodomer. Teraz k domovým schôdzam a veciam okolo vlastníkov. Ja v danom objekte nebývam, ale samozrejme plánujeme sa stretnúť so zástupcom vlastníkov porozprávať sa o tom, ako sa veci majú a zistíme si, že ako sa veci mali v minulosti. Akurát dúfam, že to nebude, ako v predchádzajúcom bydlisku mojej partnerky, kde zástupca vlastníkov kopal vo farbách správcu namiesto toho aby hájil záujmy svojich susedov. Čo sa týka podielových bytových meračov spotreby vody, je mi jasné že ich výmena nie je zadarmo. Ale viem aj to, že ich treba pravidelne meniť a určite sa na najbližšej schôdzi vlastníkov ukážeme a budeme o tom diskutovať a budeme hľadať schodné a finančne únosné riešenie. Vzhľadom na to, že v priemere každý byt dopláca takmer 60 € ročne len za ukradnutú vodu, veríme, že väčšine obyvateľov nebude daný problém ukradnutý a bude vôľa danú vec riešiť. Viac sa bojím toho, že bude biedna účasť na schôdzi. Čo sa týka ceny za ohrev TÚV, to už je vec ktorá sa rieši ťažšie. Predpokladám, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví dané ceny schválil a merače merajú správne. Tým pádom jediné riešenie je odpojenie sa od dodávky TÚV a montáž vlastného bojlera, alebo prietokového ohrievača. Nad touto vecou teraz silno uvažujeme, ale musím ešte spraviť výpočty o návratnosti danej investície. Žiaľ, pri kompletnej prerábke bytového jadra po kúpe bytu sa nepredpokladalo, že bude potrebné v byte osádzať bojler alebo prietokový ohrievač. Škoda, že sme to nevedeli, bolo by to oveľa jednoduchšie riešiť vtedy. A ešte sa vrátim k jednej z pôvodných otázok. Koľko platíte za dodávku TÚV? Asi nie som jediný, kto si chce v tomto období porovnať ceny. Prosím napíšte tie vaše aj s typom nehnuteľnosti. Ďakujem. Bytovka ktorú tu teraz riešim, odhadujem minimálne 50 ročná stavba, tehlový dom, ústredná dodávka TÚV. Dunajská Streda Cena za vodu: 2,3664 €/m3 Cena za ohrev TÚV (spotrebná zložka): 10,02638 € / m3 Cena spolu: 12,39 €/m3 Koeficient: 1,18766 Cena po úprave koeficientom: 14,72 €/m3 Konečná cena TÚV vrátane základnej zložky: 16,15 €/m3 Bytovka, kolaudovaná v roku 2002, Bratislava II, kotolňa v objekte, vo vlastníctve dodávateľa TÚV Cena za vodu: 2,228999 €/m3 Cena za ohrev TÚV (spotrebná zložka): 6,002548 €/m3 Cena spolu: 8,231547 €/m3 Koeficient: 1,04177 Cena po úprave koeficientom: 8,57 €/m3 Konečná cena TÚV vrátane základnej zložky: 9,26 €/m3 Bytovka, kolaudovaná v roku 2017, Bratislava II, kotolňa v objekte, vo vlastníctve dodávateľa TÚV Cena za vodu: 2,2290 €/m3 Cena za ohrev TÚV (spotrebná zložka): 3,6123 €/m3 Cena spolu: 5,8413 €/m3 Koeficient: 1,0000 Cena po úprave koeficientom: 5,8413 €/m3 Konečná cena TÚV vrátane základnej zložky: 6,17 €/m3 (v tejto cene je možno zahrnutá aj zľava od dodávateľa kvôli zlej dodávke TÚV - ešte to preverujem)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@e1ba 16€/m3?? To sa ti oplati kupit boiler a hriat si vodu sam elektrikou...
Odpovedať
@e1ba centrálne je všetko lacnejšie.....minimalizované náklady na údržbu,obsluhu...kedy ta vyjde tehla lacnejšie ,keď ich dovezies 10 000 naraz na kamióne,alebo keď budeš voziť na autíčku po 500 kusoch?To nie je fyzika ,to je sedliacky rozum...
Odpovedať
Profilova fotka
centrálne sa aj ľahšie odrbáva. Cena vody je aj so stočným?
Odpovedať
@albhert Stalo sa, inštaloval sa menší bojler 60 alebo 80 litrový. Vyúčtovanie som ešte neštudoval, ale tento rok je preplatok 260 €. Z časti za to môže miernejšia zima, ale aj to, že koncom leta sa nainštaloval bojler. Keď si preštudujem vyúčtovanie a bude tam niečo zaujímavé, napíšem. @daralbajda Centrálne je akurát všetko lacnejšie pre dodávateľa, obzvlášť keď všetky náklady spojené so stratami prenesie na svojich odberateľov. Len mňa ako odberateľa zaujímajú moje náklady, nehovoriac o tom, že všeobecne je mi proti srsti vykurovať ulice. Žiaľ, v Dunajskej Strede ešte túto úroveň ekonomického a ekologického myslenia miestna vykurovacia mafia nedosiahla. @jan45 Vyššie uvedené ceny vody za meter kubický sú, ako som ich uvádzal. Takže bes stočného. Potom ako si prejdem všetky tohtoročné vyúčtovania podrobne, napíšem ako sa zmenili náklady vo všetkých vyššie spomenutých troch objektoch. Pri jednom budú brutálne percentá (zdraženie).
Odpovedať
Profilova fotka
@e1ba na niektoré ceny centrálnych komodít treba súhlas úradu pre reguláciu cien, , ale detaily nepoznám
Odpovedať
@jan45 Regulačný úrad odsúhlasí zvýšenie cien kľudne aj 6x za jeden kalendárny rok. Osobná skúsenosť.
Odpovedať
@jan45 presne, centrálne je lepšie pre dodávateľa, isto nie pre odberateľa
Odpovedať
Profilova fotka
@e1ba to je tak, keď pán profesor je pracovitý
Odpovedať
Profilova fotka
...trochu mimo, ale presne pre takýto bolehlav som predal byt a šiel do domu... zaplatím elektrinu, studenú vodu a s nikým nič.. cena za kubík vody 1,3 eura..
Odpovedať
@jan45 prečo by niekto odrbaval, to co sú za nápady?
Odpovedať
@daralbajda ty kde žiješ
Odpovedať
@e1ba čudná logika..... Kde sú menšie náklady, keď jeden správca a údržbár ma na starosti 6kotolni, alebo len jednu. Kedy mal stať viac peňazí? Keď bol federal, jeden prezident, jeden parlament, 3kraje, akebo keď teraz je strán ako secky, okresov množstvo, župy myslím zo desať, úrad na každom rohu.....
Odpovedať
@tino2 žijem na Slovensku, a robili sme tak 55bytovky s centrálnym teplom, sólo domky, stvorbytovky.... Tak viem kde to je lacnejšie. Ľudia už opúšťajú po bytoch aj svoje kotliky kvôli starostiam, revíziam, servisu..
Odpovedať
@daralbajda no len my sa tu bavíme o centrálnej kotolni, na ktorú je napojených viac bytoviek a ktorú má vo vlastníctve alebo v nájme od mesta nejaký "podnikateľ ". To čo vravíš ty je že jedna bytovka má vlastnú kotolňu, ktorú má v réžii povedzme spoločenstvo a to je iné kafe- Len problém je že už viac rokov sa bytovka od kotolne odpojiť nemôže, resp nieje to jednoduché. Jednoducho kotolne maju legislatívne zaručený biznis a úrad im vždy odklepne zisk , ukáž mi iné podnikanie kde máš zaručený zisk. Jednoducho "kreatívne účtovníctvo" A odpojiť sa len tak nedá
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?