Prudký nárast vlhkosti a plesne v byte túto jeseň

Dobrý deň. Prosím o radu a príp. aj odpor. firiem pre Košice. Bývame na najvrchnejšom poschodí v okrajovom byte v starom bytovom dome / východ, juh, západ/. Vždy nám v malom zatekala strecha na niektorých miestach, naozaj len trošku, rýchlo to uschlo. Posledný rok sa v rohovej izbe začal objavovať vlhký strop a priľahlá obvodová stena. Pleseň bola len minimálna v tej jednej izbe v jeseni a jari, po aplikácii čistiacej chemikálie bol aj mesiac pokoj. Opak. opravovaná strecha, kt. nevyhnutne potrebuje kompletnú rekonštrukciu problém nevyriešila. Pri poslednej oprave v lete použili kanadský kaučuk na všetky špáry a obvodové trhlinky. Výsledok je katastrofálny. Začali nám vlhnúť od stropu smerom dole skoro všetky obvodové múry v celom byte, okná sú celé orosené, vlhkosť stúpla na 80-90%, objavila sa pleseň všade. Pravidelne vetrám, minimalizujem vlhkosť,ale to nepomáha. Odišli sme na predĺžený víkend a po návrate som našla pleseň aj na nábytku a v postielke svojho 10mesačného bábätka! Vopred ďakujem za každú radu ohľadom postupov, oprav, elek. odvlhčovačov.
Odpovedať
1
2
Uffff no neporadim, ale asi chyba v izolacii. Aaa nezavidim
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali podobny problem minulu zimu. Nebyvame sice na vrchnom poschodi ale na 4/5 predposlednom. Mame tiez krajny byt sever vychod juh. Plesen sa nam robila hlavne v rohoch na strane okna a chytila sa aj na nabytku. Manzel to vyriesil tak ze nabytok sme odtiahli od steny teraz ho uz nedavame uplne k stene a celu stenu vystriekal fixinelou na plesne a kupil vodoodolnu farbu a pretrel 2x celu stenu s ktorou bol problem. Odvtedy je to ok, plesen sa neobjavila a dufajme ze ani neobjavi. Kazdy den vetram izbu poriadne aspon pol hodinu. Orosene okno treba poutierat suchou handrou aby sa tam ta vlhost nedrzala. Ak mas moznost maj na vsetkych oknach otvorene mikrovetranie. Viac neviem poradit.
Odpovedať
@jankaroy Ďakujem. Ja vetrám kratšie a pravidelnejšie, chemikálie už nepomáhajú, nábytok som tam ani nemala :-| , skúsime ešte vymaľovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@ateirneh hmm kupil by som kvalitny zaznamnik teplot a vlhkosti a sledoval po akych cinnostiach od dokladneho vyvetrania vlhkost prejde cez 60 percent co je taky pripustny strop... Samozrejme by som zlikvidoval v byte vsetky kvety a po kazdom kupani a vareni by som krizom vyvetral byt.
Odpovedať
@abobo aky velky vplyv mali kvety?
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe no pri danej extremnej vlhkosti 80-90 % treba riesit aj mensie zdroje vlhkosti. Tazko vycislovat, nevieme kolko ma dotycna kvetov. V zasade to co tam nalejes sa postupne odpari bud z pody alebo listami... S @firhang samozrejme suhlasim.
Odpovedať
@firhang Aj ja som to tak pochopila, ale zhotoviteľ tvrdí, že prelepil len špáry, ktoré pretekali a nie sú súčasťou nejakej vetracej štruktúry.
Odpovedať
Byt má tri izby, kuchyňu, social. zariadenie. Kvetov mám 3, črepník s priemerom 12cm. Bývame v byte už 3 roky,ale takéto problémy máme len túto jeseň. Vetrám, kúrim, zapínam digestor pri varení...
Odpovedať
Profilova fotka
@ateirneh a to sa este neochladilo. Ked teplota povrchu steny klesne na a pod teplotu rosneho bodu bude to peklo... Skutocne po kazdom vereni, kupani dokladne vetat oknami dokoran ASPON 5 minut...
Odpovedať
Je otázne, či Vám tam nezateká aj naďalej. Ako prvé je potrebné zistiť dôvod vlhnutia = zatekanie vs. "obyčajná" vllhkosť a odstrániť ho. Všetko ostatné (odvlhčovače, maľovanie a spol) sú len náhradné riešenia. Tento rok je extrém, čo sa týka vysokej vzdušnej vlhkosti, preto ani vetranie často nepomáha. Pri danej vlhkosti by ste museli kúriť na veľmi vysokú teplotu, aby ste zabránili kondenzovaniu vzdušnej vlhosti.
Odpovedať
@draik Ako?
Odpovedať
@ateirneh Ahoj. Nejrychlejší řešení je ten odvlhčovač, protože Vy ten problém potřebujete řešit ihned. JE to sice odstraňování následku a ne příčiny, nicméně jiné rychlé řešení nevidím. Například http://www.azktrade.cz/dh-716-master-... Je jasné, že je to nouzové opatření a musíte co nejdříve odstranit příčinu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
v zime sa to môže zlepšiť, odvlhčovač je potrebný. Nepíšete aké sú okná ,ale platí čo píše jankaroy .Nepozníme zloženie a konštrukciu strechy, mala by mať odvetranie. Je tam viac detailov, mal by to riešiť odborník na mieste. Ako povedali Maďari po zavlhnutí súdliska v Budapešti, studený byt je obývateľný, plesnivý je neobývateľný. Skúste sa obrátiť na hygienika (ÚVZ)
Odpovedať
Odvhlčovač sme už objednali. Panelák bol postavený v 1965 a strecha je pôvodná! s nalepeným lepenk. asfaltom pred 20rokmi :-( . Toto leto špáry potiahli synt. kaučukom. Myslím si, že pri snahe utesniť všetky špáry utesnili aj prospešné vetracie otvory. Na ďalší rok je naplánovaná kompletná rekonštrukcia strechy a obvodového plášťa. Mysleli sme, že to zvládneme, ale s plesňou sme nepočítali, takto je byt neobývateľný! Viete mi poradiť aj konkrétnu firmu, kt. sa takýmto problémom venuje?
Odpovedať
@jan45 Prečo ÚVZ, čím nám pomôžu?
Odpovedať
Profilova fotka
byt je možno Váš, ale o prevádzku sa stará prevádzkovateľ , družstvo alebo spoločenstvo. Keď ÚVZ zistí nedostatky musí požadovať úpravy.Potom nasleduje Inšpekcia živ. prostredia, etc.
Odpovedať
Aha :-) . No s družstvom nie je problém, riaditeľ je ústretový a manžel ako právnik si to vie vydiskutovať. Budeme to riešiť ako havarijnú situáciu, kde nie je potrebný súhlas susedov a obvodové múry sú spoločným vlastníctvom. Potrebujem konkrétnu radu na koho sa obrátiť, aby sa lepšie izoloval panel, aby stena nevlhla, aby sa pleseň odstránila...
Odpovedať
Profilova fotka
@ateirneh treba poznať projekt, družstvo ho má. To musí byť staršia konštrukcia ako T06B, košické PS mohli mať svoju variantu. Aj zateplenie fasády bude musieť byť urobené po dôkladnom prepočte. Podľa typu treba zvážiť, či neotvoriť alebo neurobiť vetranie do atiky, Nesmiete sušiť prádlo v byte, ani sušička s vyústením do bytu nie je riešenie. AK musíte sušiť vnútri, okno musí byť otvorené. Stále ste nenapísali aké máte okná.
Odpovedať
@abobo to nema nic s kvetmi,urcite tam nema dzunglu,tam je ina,systemova chyba
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 ale to ja viem, len kym sa nenajde systemova chyba, odstranil by som vsetky zdroje vlhkosti ako susenie pradla vnutri bytu, kvety a pod...
Odpovedať
Ja byvam v 6-rocnej zateplenej bytovke,byt plesnivie a tuto jesen obzvlast :-( . Nic ine nerobim,len vetram,striekam savo,vetram,.... v minulosti vystacilo vystriekanie savom na cca 2 tyzdne. Teraz sa plesen objavi hned po par dnoch od vystriekania savom. Je to neunosne. Stazujeme sa od prveho roku,co sme sa nastahovali. Jedine,co nam spravkyna povie,je to,ze zle vetrame,ze susime pradlo v byte atd same vyhovorky. To,ze je chyba urcite niekde inde,nik neriesi...
Odpovedať
@ateirneh ak chces, tak mi napis kde a pridem na to pozriet (zadarmo). Mate babatko, treba to riesit rychlo.
Odpovedať
Túto jeseň sa tá pleseň nejako rozmáha...aj my máme problém s vlhkosťou, už sme si mysleli, že je to stabilizované /máme nútené vetranie + odvlhčovač/ no a túto jeseň je to strach a hrôza!!! Tuším najhoršie za obdobie 8 rokov...
Odpovedať
@janvirostko ja by som potrebovala v Ba, nevieš mi prosím niekoho poradiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko to je pekné gesto od vás, že chcete pomôcť a zadarmo....... to sa len tak lahko nevidí..
Odpovedať
@kkartinka v BA, zial, neviem doporucit niekoho konkretneho. @lara61 ja som taky cudak :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko veru klobuk dole... nech vam to vydrzi :)
Odpovedať
@janvirostko dakujem, nevadi
Odpovedať
Profilova fotka
@ateirneh co tak zavolat nejaku televiziu?...Ihned by sa aspon kompetentní mali k činu, a ako Ti vyssie radili zavolala by som aj hygienu,ze co oni na to.Ak mate kam ist,nebyvajte tam s 10-mes.babatkom.A s tym kaučukom to "super vyriesili",zabednili to este viac,ze zrejme vlhkost ostala v stenach a nema sa kam dostat von,predtym sa ako tak dostavala aspon cez strechu do exterieru.Preto Vam teraz tato vlhkost robi šarapatu v izbach.
Odpovedať
@janvirostko Ďakujem veľmi pekne :-) . Viac info máte v pošte. Teraz. je to už lepšie, vlhkosť máme okolo 60%. Pomohla zmena počasia a odvlhčovač. Len čo so stále mokrými panelmi? :-|
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?