Otvaravo-sklopne vs. sklopno-otvarave -> zmena medzi nimi?

Zdravim, tento tyzden nam namontovali okna, no prekvapila ma dost jedna vec o ktorej som ani nevedel ze existuje -> ze je rozdiel medzi "otvaravo-sklopnymi" a "sklopno-otvaravymi" oknami. Zjednodusene, pri jednom znamena vodorovne otocena klucka "vyklopenie", pri druhom "posuv", resp. "otvorenie", vid. obrazok. Nase okna su "sklopno otvarave", tj. klucka rovno = vyklop. Toto absolutne nechapem ako niekomu moze vyhovovat, je to podla mna maximalne neintuitivne. Je mozne nejakym zazrakom medzi tymito sposobmi ovladania prepinat / vzajomne ich vymenit? Ci jedina moznost je komplet vymena kovania?
Odpovedať
Profilova fotka
návody čítam až ke´d už neviem ako ďalej, tiež nechápem, prečo pri niektorých automatických prevodovkách keď chcem cúvať, musím preradiť dopredu a potom keď chcem pokračovať dopredu, musím zaradiť dozadu, ale že by som mal vymeníť rýchlostnú páku ma nenapadlo
Odpovedať
Profilova fotka
Tak po tomto uz viem vsetko 🤣🤣 Ved to je kravina jak voda v kosi. Myslel som ze otocit prevodove kovanie pomoze ale nie nezmeni to.poradie otvarania takze konzultacia s vyrobcom. Stale sa neprestavam cudovat ved s vodorovne otocenou kluckou sa musi vetracka zle obsluhovat
Odpovedať
@jan45 dakujem za prudko ezotericky prispevok, pomohol mi ako hadovi nohy. Da sa to teda alebo nie, alebo odpoved neviete, len chcete byt vtipny?
Odpovedať
@wishmaster zvyknes si.
Odpovedať
@zita19 ano, ine mi neostava, uz si zvykam 🙂 Ale teda pre "buduce generacie", odpoviem si sam - ano, jedina moznost je komplet vymena kovania za take, ktore je pozadovanej "orientacie". Na druhej strane, po zopar otvoreniach mi to naozaj vcelku prestava vadit, najma preto, ze v nasom pripade (kovanie Roto NX) je to odklapanie akoby plynule, tj. ako tak zospodu hore "tocim" kluckou, tak okno sa najskor plynulo hore odklopi, potom dole. Nieje to ako na starsich PSK, kde to bolo akoby "sekvencne", tj. klucka akoby skakala medzi jednotlivymi polohami.
Odpovedať
@wishmaster no vidíš, všetko zlé je na niečo dobre😊
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, spýtal som sa na to kolegu a tu je jeho odpoveď: To majú funkciu TBT. 😊 Dáva sa to najmä do zariadení, kde nechcú aby niekto otvoril okno „na plno“, preto je najprv sklopka a až potom otvorenie. V tom prípade (ale nemusí) by sa mala použiť aj kľučka s TBT funkciou – keď ju zamkneš dá sa dať len do vodorovnej polohy - sklopky. Toto sa využíva napr.: 1. v zariadeniach ktoré sú určené pre deti 2. v zariadeniach kde sa nachádzajú duševne narušený ľudia, so sklonmi k samovražde 3. Nemocniciach 4. V ústavoch 5. školách 6. vo vyšších poschodiach kde by ľahko mohlo dôjsť k vypadnutiu užívateľa z okna Video: https://www.youtube.com/watch?v=_1KO7... Výmena: Kovanie sa musí vymeniť, jedná sa o cca 3 komponenty + treba počítať s tým, že v ráme môže ostať pár dierok ktoré pri zavretom stave by nemalo vidieť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?