Ake okno? Delene, nedelene, otvarave, neotvarave?

Profilova fotka
Ahojte. Mame v obyvacke dve vacsie presklenia (3,5x2,1m a 3,2x1,8m), pricom to vacsie sluzi ako vychod na terasu. Rozmyslal som, ze to 3,5 metrove by bol HS portal, rozdeleny len na 2 tabule, teda jedna z nich by sa posuvala. A to druhe okno, rozmyslam, ci ho vobec davat otvarave. Ci ho nedat ako jedno nedelene presklenie, neotvarave. Predpokladam, ze cez terasove dvere by nemal byt problem vyvetrat. Ale predsa, chcem sa opytat, vidite v tom nejake riziko? Netusim ani, aky vplyv to moze mat na cenu okien. Ci nie je prilis velke na to, aby to bola jedna tabula skla. Co myslite vy? Dakujem!
Odpovedať
@mato176 ideš stavať taký veľký dom a nemaš naňho ani rozpočet kde by si si aspoň približne vedel zodpovedať podobné otázky? Ty si buď dosť bohatý, alebo kaskadér. Takže na tvojom mieste by som začal pri rozpočte a vzhľadom na to, že to stojí okolo 200€ (čo je asi menej ako rozdiel otváravých a pevných okien ) by som dom bez toho ani neplánoval aj keď výsledná cena môže byť od neho aj o 20% rozdielna, ale videl by si ceny kde sa šetriť oplatí a kde to ani nemá význam. otváravé okná(dvere) sú drahšie ako pevné a nie o málo, je aj rozdiel či sú zdvižno-posuvné (najdrahšie), alebo posuvno-výklopné (lacnejšie, ale drahšie od otváravo-výklopných, ktoré sú najlacnejšie). Ohľadom veľkosti sa treba obrátiť na výrobcu, ale tvoj rozmer by mohli zvládnuť a nemal by byť problém ani s užívaním. A čo sa týka praktickosti (pevne alebo otvarave), tak je to individuálne a závisí aj od spôsobu vetrania. Ak je vzduchotechnika, mne osobne otváranie okien veľmi nechýba, a kvôli hmyzu ani veľmi neotváram, a ak chcem prírodu vyleziem na terasu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Vdaka za nazor. Ale pravdupovediac, nerozumiem presne jeho prvej casti, tej o rozpocte. Priblizny rozpocet mam, ale je tak priblizny, ze vypovedna hodnota je prinizka. V rozpocte sa rata s cenou okien X, ale ja, ked ich budem dopytovat v roznych firmach ziskam cenu v sirokom rozpati a uplne inu ako X. V mojej otazke mi neslo ani tak prilis o cenu ako o tu praktickost. Vychod na terasu chcem zdvizno-posuvny. Nemam nic proti vyklopno-otvaravemu, ale nemam v interieri miesto, resp. viem, ze by mi casom islo na nervy stale obchadzat otvorene kridlo terasovych dveri pri jedalenskom stole (vid. moj podorys). A vyklopno-posuvne som mal moznost skusit viac krat, napr. v hoteloch a dakujem. Pride mi to az prilis poruchovy system. V podstate zredukujem moju otazku len na to jedno okno, so sirkou 3,2 m, ktore je len oknom. Nebudu tam dvere na terasu. Lavirujem medzi dvoma variantami. 1/ jedno cele presklenie, neotvarave. Vyhoda - Neotvarave = lacnejsie. Otazka1 - nakolko prakticke bude vetranie v miestnosti (nebude ziadna vzduchotechnika). Otakza 2 -Ci je lacnejsie, ked to je jedno cele presklenie alebo dve tabule predelene ramom. Stale hovorim o neotvaravom okne. Ci je drahsi ram okna alebo velka plocha izolacneho 3-skla. 2/ delene okno na 2, resp. 3 tabule, pricom iba jedna bude sklopno-otvarava. Vyhoda - nemusim sa zaoberat otazkou vetrania. Nevyhoda - viac sa mi z dizajnoveho hladiska paci variant 1 Viem, ze na otazku co sa mi paci viac si musim odpovedat sam. Na fore som len chcel zistit, ci nema nahodou niekto skusenost s podobnym riesenim, ze by mi poradil, ci je velke neotvarave okno dobry napad alebo nie. Lebo predsa, teraz sa pozeram len na podorys, prip. cenovu ponuku a rozhodujem sa podla toho. Ale ked uz budem byvat 5 rokov, az potom zistim, ci som sa dobre rozhodol a to uz bude neskoro. Vdaka za vsetky rady.
Odpovedať
Zalezi aj co mas za tym neotvaravym oknom, ci to otvaranie vyuzijes. Z byvacky sa inak von nechodi, v 98x zo 100 si nieco von enses z kuchyne. vyvetrat vyvetras aj jednym oknom, naco robit prievan? Obchadzat inak budes barove sedenie cele tak ci tak, takze ak by tam boli otvorene dvere je to zajedno. Ja by som ten bar nedala a ak tak na druhu stranu a bez stoliciek.
Odpovedať
Profilova fotka
hlavne menšie.
Odpovedať
@mato176 no HS portal, teda zdvizno-posuvne okna su najdrahsie. Nevieme co sa nachadza za oknom z kuchyne.. ak tam nieje terasa ani nic, tak ti staci bud pevne to okno, max z jednou castou na vetranie.. uricte to vetranie ocenis bez vzduchotechniky.. A co sa tyka sklopno-posuvneho systemu, nemusis sa obavat...
Odpovedať
Profilova fotka
@mato176 Ja osobne by som také presklenia vobec nedavál to by som musel mať výhľad aspoň na kriváň a nepovec mi že aspon jedno nieje susedovi do plota a nehovorím že vačšinu času ich aj tak budeš musieť tieniť. Ďalej čo sa týka estetiky mne sa viac páči delenie na viac užších pásov. Ak chceš niekde dať dvere tak čím blišie ku kuchini aj keď neviem prečo keď tam nevidím žiadnu terasu. A k interieru hrôza jedálenský stôl pre osem ľudí a v obývačke sedenie len pre štyroch aj z toho dva chrptom k oknu ten barový pult tam asi ani navôjde ak sa tam budeš chcieť aj pohybovať a tak zvláštnu kúpeľňu som ešte ani nevidel
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Vdaka za nazor. Robis unahlene zavery. To, ze terasa nie je nakreslena v planiku neznamena, ze nebude. Vychod na nu bude najblizsie ku kuchyni, neboj sa. Jedalensky stol nebude taky velky. Je rozkladaci. Naschval je nakresleny v rozlozenom stave, aby som videl, ci sa tam vobec zmesti. Sedacku tiez kupim inu, ten podorys ma neviaze ku kupe takej aka je nakreslena. Cuduj sa svete, ale ani jedno presklenie nie je ku susedom. A kupelna bude tiez trosicku ina. Dakujem za vyjadrenie. Pytal som sa na okna.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?