Nedopenena PUR pena na oknach

Ahojte. Je bezna prax ak je montaznici vypenenia okno len do polovice hrubky okenneho ramu? Montovali nam okna na pasky salamander bluevolution 82. Pri montazi pouzili specialne lepidlo ktore aplikovali na YTONG a taktiez butylovy tmel. Aj napriek tomu sa nam na 3 oknach z exterierovej strany z hornej casti odlepila po celej dlazke paska. Po odokryti ma prekvapilo ze vsetky "odokryte" okna su nedopenene. Na jednom okne ktore je siroke cca 8 cm je nedopenene cca 3 cm kde je sirka spary cca 1,5 cm. Dalsie okno ktore ma sparu siroku cca 1cm je vypenene len do polovice sirky okna. Ziadal som montaz na pasky podla STN. Ako keby okna neboli vypenovane z vonkajsej strany. Taktiez mame 4m dlhy HS portal a som odokryl kusok z pasky a z vonkajsej strany je nedopenene cca 6cm. Celkovo pri vsetkych oknach z vnutornej strany na dotyk ked prejdem prstom po okennej paske tak vsetko vyzera ok. Z vonkajsej strany je vela vzduchovych medzier ale nechcel som odliepat pasky tak neviem ako moc su ostatne nedopenene. Treba to reklamovat ci sa to bezne takto robi? Montaz nebola lacna. Dakujem.
Odpovedať
@goxom7 jednoznacne odflaknute
Odpovedať
@zefe Cize je to v podstate ok a treba sa stym zmierit, pripadne sam opravit ak nebude firma ochotna? Nikde sa nemozem dopatrat k presnemu zneniu STN 73 3134.
Odpovedať
@goxom7 Ale veď na niečom ušetriť museli, nie? Vieš koľko dnes stojí dobrá pena? Nerátali s tým, že budeš s prstom skúšať, kde sa Ti páska poddá a kde nie.... Jednoznačne odhebaná robota!
Odpovedať
@goxom7 K zneniu normy sa dopátraš. len si ju musíš kúpiť. To nestiahneš len tak: https://normy.unms.sk/eshop/public/st... Mne tiež nedopenili okná. Miestami bolo vidno medzi ostením a rámom okna až von, do exteriéru. Tak som si to po odchode majstrov dopenil sám.
Odpovedať
@chrobak7 Ocakaval by som ze sa da norma kedze je to norma stiahnut zadara. Ja by som ani nezistil ze mam malo peny keby sa mi neodlepili pasky. Nemam chut poodlepovat pasky a opravit 15 okien a 2ks stvormetrovych HS portalov. (Neviem presne v akom stave su zvysne vypenene casti kedze su prekryte paskami). Vsak som za instalaciu zaplatil dokopy 1800 eur tak som cakal ze to bude OK. Podla normy by PUR pena mala byt na celej plochy ramu okna? Chcem podat reklamaciu len som chcel vediet ci to nahodou nie je akoze "v norme".
Odpovedať
Foto
Odpovedať
3 cm nedopenene
Odpovedať
4 cm nedopenene
Odpovedať
@goxom7 Súhlasím s Tebou, aj mňa by srala taká robota. Ak si to neplatil "na ruku" a máš riadny papier od montáže, jednoznačne reklamuj. Odtiahni pásku na nejakých 2 - 3 miestach, aby si im ukázal ako to odhebali, a potom trvaj na tom, nech strhnú pásku na všetkých oknách a vypenia nanovo. Buď pripravený ale na to, že (ak vôbec budú s Tebou komunikovať 🙂 ) , že Ťa budú presviedčať, že aj takto to je OK. @chrobak7 S freedostupnosťou noriem to je proste tak. Tiež dodnes neviem prísť na chuť takej doslova zvrátenej filozófii. Štát má "znormovanú" celú spoločnosť, neustále vydáva nové normy, núti každého aby ich dodržiaval, ale ak sa chce radový občan dozvedieť, že čo to má vlastne dodržiavať, musí si za to zaplatiť. Podľa mňa je to totálne choré! Nejaká elektronická verzia technických noriem by mala byť sústredená na jednom mieste a voľne dostupná !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Podobne by to teda malo fungovať aj judikatívnej legislatíve? Štát prijíma, schvaľuje zákony, občan ich musí dodržiavať, no keby chcel vedieť čo má dodržať, musel by si paragrafové znenie zákonov kupovať na nejakých slov-lexových eshopoch ?
Odpovedať
@petersd žiaľ, musím vás vyviesť z omylu. Štát a ani EU nikoho z nás nenúti dodržiavať normy - a tým pádom si ich ani nemusíte kupovať. Podľa zákona 60/2018 Z. z. o technickej normalizácii: - Technická norma nie je technickým predpisom (§ 3 ods. 1) - Dodržiavanie slovenskej technickej normy alebo technickej normalizačnej informácie je dobrovoľné. (§ 3 ods. 10) Je Slovenský ľudový mýtus, že normy (STN, EN, TNI a podobne) sú svätý grál, zákon a všetko musí byť len podľa nich a keď nie je, tak je to celé zle - v akejkoľvek oblasti. To, že niečo je spravené inak ako hovorí norma (alebo norma nie je dodržaná) neznamená, že to je spravené zle (samozrejme nie v prípade PUR peny na oknách @goxom7 - tam je to fakt zle) Čo je technická norma? TECHNICKÁ NORMA – inak povedané je: • publikovaný dokument, výsledok kolektívnej práce odborníkov, celosvetovo/európsky/národne uznaný na dobrovoľné používanie pre výrobky, postupy, systémy vo všetkých oblastiach života ako napr.: športové vybavenie, ochranné prostriedky, nanotechnológie, manažérstvo organizácií, ochranu životného prostredia, stavebníctvo, spoločenskú zodpovednosť... • cesta ako dodržiavať dobrú prax a pracovať efektívne, redukovať riziká, zabezpečiť rast • prostriedok na zabezpečenie kvality a bezpečnosti výrobkov, postupov a služieb • výhodný nástroj pre výrobcov, predajcov, dovozcov, spotrebiteľov, tvorcov legislatívy (ako podporný nástroj)... Výhody používania technických noriem TECHNICKÉ NORMY umožňujú: • vytvoriť/kodifikovať najlepšiu prax • znížiť rôznorodosť a eliminovať straty • vytvoriť kompatibilitu a vzájomnú zameniteľnosť • chrániť bezpečnosť a zdravie obyvateľstva • chrániť životné prostredie • získať zdroj informácií o najlepšej praxi a najnovšom stave techniky v danom čase @goxom7 jednoznačne odfláknutá robota, požaduj od zhotoviteľa opravu alebo finančnú kompenzáciu.
Odpovedať
1. Pri oprave (spravnej) asi staci dopenit chybajucu penu, alebo ju treba pracne povysparovat a vypenit celu sparu nanovo? 2. Odlepeny tmel ktory sa drzi na odlepenych paskach len pretmelit dalsim alebo sa da dat nejak dole?
Odpovedať
@goxom7 väčšinou to vypeňujú zvnútra a pena sa nemá orezávať, takže je možné, že veľa ľudí aj po montáži iných firiem to má rovnako len to nikto nepozerá. Osobne mi nevadí, ak by chýbalo 2,5x1cm Pur peny dokola okna, neorezanej a dobre skrytej pod páskami. Problém je keby nebola súvislá vrstva a aj odlepené pásky. A pod pásku neviem či použili adhézny sprej predtým ako to lepili, keďže to zišlo z podkladu celé. Budem čakať ako to dopadlo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?