Da sa zablokovat vyklapanie na oknach?

- mam plastove okna, otvaracie + vyklapacie - Slovaktual - potreboval by som nanich zablokovat vyklapanie (pohyb kluky len 90 stupnou, nie 180) - je to mozne???
Odpovedať
Je to možné, ale nie manipuláciou kľučky. Existujú detské poistky na okná, ktoré zabraňujú ich otvoreniu, umožnia len vyklopenie. Ak sa tieto poistky namontujú na okno nie na spodok, ale na zvislú časť rámu, tak budú mať opačnú funkciu - umožnia len otvorenie, ale nie vyklopenie. Síce to nebude plnohodnotné, lebo po ich inštalácii asi okno neotvoríš dokorán, ale pomôžu aspoň čiastočne. Napr. takéto niečo: https://www.brikol.sk/produkt/detska-... https://www.okna-hned.sk/prislusenstv... Ak potrebuješ okno otvárať dokorán, tak stačí do horného rohu okna priskrutkovať krátku retiazku na rám aj na okno, ktorá zabráni jeho vyklopeniu. Komplikovanejšou možnosťou je zásah do kovania, ale to by som tebe, ako laikovi neodporúčal, to by musel urobiť technik Slovaktualu, ktorý by znemožnil odblokovanie horného pántu. Zabrániť otvoreniu okna pri deťoch je logické - bezpečnostný dôvod, ale tvoja požiadavka je neštandardná, bol by som zvedavý, aký máš k tomu dôvod. Alebo môžeš použiť kľučku s poistkou: https://www.youtube.com/watch?v=O-t9a... pokiaľ bude vyhovovať tvojim požiadavkám.
Odpovedať
@tomanpcm treba sa spýtať výrobcu okien. Existuje na kovanie diel (obyčajne je to z plastu taký "čudlík"), ktorý sa upevní na kovanie na krídle na určené miesto a zabráni pohybu kľučky do výklopu. Je to lacná záležitosť. Mali by to mať asi všetky systémy kovania.
Odpovedať
Neskusal si kontaktovat priamo slovaktual, ci nemaju nieco take priamo oni? TO by bol asi najlepsie avolba, lebo by ti to aj presne pasovalo
Odpovedať
- bol som v priamo v Slovaktuale, len tam bola vzdy len slecna a ta nevedela poradit, na technika som nenarazil :-) - tak som sa skusal spitat tu... - zatial mi najlepsie vychadza ze skusim zablokovat horny pant s nejakym kolikom/skrutkou.... - potrebujem to zablokovat pred manzelkou.... cez vykurovaciu sezonu je jej zasadne vzdy teplo... tak otvori vetracku na celi den.... studeny vzduch ide na "inteligentny termostat" a radiatory potom kuria ako blbe..... - a neviem ju to odnaucit, je to tazky pripad.... tak reku zablokovanie vyklapanie bude ta jednoduchcia cesta 8-)
Odpovedať
@tomanpcm nebolo by jednoduchsie kurit menej, aby jej nebolo tak teplo? A jeste vydelas! Win-win.
Odpovedať
@tomanpcm Keď jej zablokuješ vyklápanie, tak bude okno otvárať na krídlo. Potom musíš dať tie okenné kľučky na zámok. Alebo stiahni kúrenie o pár stupňov. Priznám sa, že takýto dôvod by som nečakal.... :-o :-.
Odpovedať
@tomanpcm znížiť termostat, resp. ak sa dá, tak premiestniť. V poslednom prípade nech manželka chodí sporo oblečená... a nebude jej teplo :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?