Veľa PUR Peny na nových plastových oknách - čo s tým?

Zdravím vás, chcel by som sa poradiť ohladom zapracovania PUR peny na oknách. Namontovali sme plastové okná ktoré sú zalícované na vonkajší múr. Montéri tam dali strašne vela PUR Peny ktorá prečnieva obrovskou časťou von a už ju začal dokonca vietor olamovať. Tak sme ju na niektorých miestach orezali. Čím by sa mala prekryť aby nedegradovala / nevlhla / ..... ? Zateplenie sa bude robiť až budúci rok a pri bočnom dažde od role sú okná úplne mokré. je vhodné medzi rám okna a ytong (šírka pásu PUR Peny asi 1 cm) natrieť napr. tmel alebo flexilepidlo ? a až pred zateplením to prelepiť paro priepustnými páskami ? Dakujem
Odpovedať
1
2
Pasky tam mali dat hned oknari prikazuje im to norma.
Odpovedať
@betarik1983 Pretri to lepom, nechránená páska ti určite rok nevydrží (vlastná skúsenosť). A aj tak je zbytočná... M.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx pasky UV ziarenim degraduju rovnako ako ta pena.
Odpovedať
@betarik1983 zvonka netreba nic, pur pena rok vydrzi. Pasku zvonka netreba takisto, eps na spalety tiez nie. Zvnutra treba illbruck pasku. Lepidlo namokne takisto.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nevydrzi, rozsype sa...
Odpovedať
Uz urcity cas citam nazory, ze pasky zvonku nie su potrebne, idealne je ked clovek moze zateplit, kratko po zalozeni okien...Inak to EPS zvnutra by som tiez nedaval...
Odpovedať
z vnútra bez EPS a hneď dať omietku ? a z vonku keby som tam dal nejaký tmel ? čo by to mohlo spôsobiť ?
Odpovedať
@betarik1983 na obchranu pred UV to prelep lepiacou paskou napr na malovanie tou odolnesjou outdoorovou, ale len pokial bude zateplenie nech ti na rame neostane bordel z lepidla, lacne ryuchle a jednoduche. Alebo este to mozes natriet hydroizolaciou vonklajsiou, nelepta to penu a ochrani to v podstate to je aj parozabrana :) Ja siom dal zvnutra EPS je to pola mna lespie niekto hovoti ze nie, nevie, mne argumenry vravia ze radsej hej, povrch steny bude teplejsi ale ak to spravis z vonku poctivo nic sa nestane ked nebude.
Odpovedať
@majkoj radsej nech paske zdegraduje ako pur pena. Alebo pasky pretriet cementovym mliekom. Ajtak na pur penu by som nikdy okno nemontoval.
Odpovedať
@majkoj tuho som premyslal, co sa stane, ked pena po roku zdegraduje. Chcel som ju vyskriabat a zapenit znova, nakoniec nebolo treba.
Odpovedať
@originalx dnes veselo murujeme na penu, eps lepime na penu, oblozky dveri a pod, zeby akurat okna neznasali penu?
Odpovedať
Profilova fotka
mam to iste, bohuzial uz 3ti rok nie je zateplenie a pena je tam stale...co uz ale aspon nemam novostavbu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@betarik1983 ahoj...ja som hned po namontovani okien daval aj vnutorne aj vonkajsie pasky. Zateplenie som planoval o rok ako aj ty. Po cca mesiaci som si vsimol, ze pasky z exterierovej strany sa zacinaju jemne odliepat...tak som ich pretrel cementovym mliekom a bol pokoj. Byt na tvojom mieste tiez spravim nieco take...
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 tak nevie ako ty ale, ja nic okrem peny okolo okien som na slnku nemal, ale moze byt, ze ty to mas inak :-D
Odpovedať
@majkoj pena tam este bola, a ramy su predsa kotvene do steny
Odpovedať
@peto99 proste po rokoch sa medzi ramom a stenou vytvori medzera cez ktoru moze prudit vzduch. To, ze ju dava vacsina neznamena, ze to je tak spravne. Mne 90% oknarov chce montovat na penu, kazdemu hovorim, nech si dobre prestuduju ako sa maju montovat okna a hlavne slovensku normu.tych 90% su u mna fuseri.ked nema byt nieco na 100% tak nech to ani nerobia.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx co ma pena zo vzduchotesnostou ? Od toho su tam pasky...
Odpovedať
@originalx neviem preco by sa tam mala urobit medzera. Mam porotherm, a nesnazil som sa tie medzery v tehlach upchavat :-D. Ak bude ram dostatocne prekryty, bude jedno, ci tam pena zostala. Vsimol si si, ze aj plastovy profil je duty? Dokonca ma dutin vela? Vola sa to viackomorovy profil, a vsetci ste z toho nadseni. Takze nie je medzera ako medzera, ak je uzavreta, nevadi.
Odpovedať
Profilova fotka
oni tam nedali pasky??!
Odpovedať
@betarik1983 Ja z vlastnej skusenosti poviem tolko - mal som par okien, kde sa robilo zateplenie neskor a exterierova biela paska bola rok bez prekrytia. Skusal som ju potom tesne pred zateplenim v ramci testu pevnosti odtrhnut a nepodarilo sa mi to bez poskodenia, takze ja si myslim, ze to vydrzi. Pasky aj tmel som mal od @drasnican1 a fakt to vyzera byt kvalitny tovar.
Odpovedať
@majkoj ano mali by tam byt pasky, ale co som pozeral asi 500 novostavieb tak velmi malo ich malo pasky.
Odpovedať
@peto99 ja mozem kaslat na to kolko ma plast komor- to je len marketing pre ovce a nie pre mna.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 tak aby si vedel preco, kazdy material ma nejaku tepelnu roztaznost, ci plast ci drevo. Hlavne v lete okna pracuju, zvacsuju a zmensuju sa a tym casom vznikne ta medzetra.
Odpovedať
@originalx neviem co presne myslis tym ze vsetci ti chcu okna montovat na penu a ty ich odkazujes na prestudovanie normy, kedze norma povoluje montaz na penu akurat sa musia pouzit exterierova paropriepustna a interierova parozabranna hmota (paska , tmel , hocico co splna normu) tieto dve veci (pur pena a pasky ) sa vobec nevylucuju. Osobne by som ale okno radsej montoval na penu (s pouzitim pasok ext+int) ako na expanznu pasku kedze pena vytvori pevny spoj medzi murivom a ramom okna, narozdiel od expanznej pasky , ktora v podstate len vyplni priestor a okno drzi hlavne na kotvach v murive (pri pene ti drzi cely obvod ramu).
Odpovedať
v prípade že by som miesto pások použil Polyuretánový tmel (napr. Den Braven) z vonkajšej strany ? resp. možno aj z vnútornej ? čo by sa mohlo stať ?
Odpovedať
@roman_13 no proste mi chcu montovat okna na penu bez pasok.nechcem mat v buducnosti problemy so spatnou montazou. Dokedy bude pena plnit ucel spoja? Pena tam neni na ukotvenie okna.nato su tam kotviace prvky.. Ja si okna namontujem na expanzne pasky a myslim, ze nic tym nepokazim aj ked mi to firmy tak nechcu namontovat.
Odpovedať
tak ked uz si rozhodnuty tak si to tak sprav
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke nesúhlasím, zvnútra má účinok, pásky sú zbytočné. nahrádzajú len nekvalitu montáže. nedá sa kontrolovať súvislosť vypenenia a pásky to opticky prekryjú a zjednotia, ale pri dobrom vypenení sú zbytočné.
Odpovedať
@originalx kludne nechaj namontovat okna na expanzne pasky nemal by s tym byt problem , ved nato predsa boli vymyslene Co sa tyka dokedy bude pena plnit svoj ucel, tak odpoved je velmi dlho, kedze bude zakryta z vonku aj z vnutra a zamedzi sa tak zvetravaniu. Pokial si videl ako sa na okno montuju zelezne uchyty (mam na mysli pri plastovych oknach, neviem ake budes davat). Su v podstate len otocnym pohybom zaseknute v drazke ramu okna a osobne by som im pri roztaznosti plastu az tak neveril tomu ze nich okno nevie "korculovat:". Preto by som ja osobne daval radsej penu ktora ti "prilepi" ram celoplosne na murivo. Dalsia moznost su este turbo skrutky ale toto riesenie sa mne vobec nepaci kedze sa prevrtavaju krizom cez cely ram.
Odpovedať
@roman_13 budem mat cierne hlinikove okna, plast by tuto farbu nevydrzal a hlinik ja lacnejsi. Ak je okno na pene a roztahuje sa a stahuje tak po case sa tam vytvory medzera, lebo pena neni taka pruzna. Pre tento dovod idem dat expanzne pasky.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?