Nastavenie kľučky plastových okien

Dobrý deň, prosim Vás, poradíte mi ako nastaviť/doštelovať kľučku na plastovom okne? ide o značku Slovaktual. Asi pred mesiacom tu bol ich nejaký "super technik - zobral 200€", šteloval nám náramne okná po 10 rokoch čo ich máme... a jedno okno ide strašne ťažko zavrieť, čo sa s tým dá spraviť? keď dávam kľučku do polohy "zatvorené", tak v polovici začne kľučka ísť ťažko, najradšej by som ho nakopal do zadku, ale to mama ho sem volala, tak to radšej neriešim...vraj jej povedal že okná sa majú ťažko zatvárať 😄 no určite nie hentak....
Odpovedať
Profilova fotka
@mask1 tak zimný režim by mal ísť z tuha pretože aj tesnenia sú chladnejšie - tuhšie a aj prítlak je vyšší, takže musia ísť trocha ťažšie.
Odpovedať
@mask1 NA kľučke nenastavíš nič. Nastavuje sa prítlak okna na tých kolíkoch, ktoré sú na okne. Tie sú excentrické a dajú sa pootáčať. Treba ich pootočiť tak, aby vytvorili menší prítlak okna na rám, potom to pôjde ľahšie zatvoriť. Musíš na to logicky prísť, kedy je menší prítlak krídla na rám a kedy väčší. Predpokladám, že poloha okna v ráme je v poriadku a netreba ju nastavovať, to sa nastavuje zase na pántoch okien. Skús si vyhľadať na youtube inštruktážne videá, ako sa nastavuje prítlak okna.
Odpovedať
@dominik_galaba Zimný a letný režim je mýtus, nie je to pravda. Ak okno tesní, netreba nič na zimu nastavovať. Ak netestní, tak to môže byť aj v lete a treba zväčšiť prítlak. Alebo vymeniť tesnenie, ak je už deformované alebo guma "unavená" a stlačená. Silikónové tesnenia vydržia dlhšie, nezvyknú sa deformovať.
Odpovedať
pre dva clanky -ok ja to na incoch mam ties a pritlak je na zimny alebo letny podmienky a nasledne ide klucka lahsie alebo tazsie na rame excentrice koliky a nadstavittreba
Odpovedať
Keď nastavujem okná tak to robím aj sluchom-snažím sa zistiť kde pri otáčaní kľučky kovanie zapiera . Ale bez skúseností odporúčam vyskrutkovať protikusy na ráme okna a postupne ich dávať späť. Tak zistíte ktorý robí problém a potom pootočiť kolík ktorý je oproti nemu na krídle. Buď potiahnuť prstami a otočiť,alebo imbusovým kľúčom -podľa kovania. Ak to nepomôže nastáva krízová varianta-posunúť a nanovo priskrutkovať protikus na ráme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?