Butylová páska pod HST portal

Ahojte, idem si po radu. Riešim hydroizoláciu pod HST portal, a presne neviem kde by som mal nalepiť butylkaučukovú pásku. Montážnici mi na podkladový profil nalepili parotesnú pásku. za A: nechám tam tú pásku a na ňu nalepím butylovú za B: odstránim tú parotesnú pásku a nalepím butylovú pásku A ešte jedna otázka. Presne kde by som mal lepiť tú butylovú pásku? Na podkladový profil alebo o niečo vyššie / pod parapet, odkvapovú hranu/ ? Ďakujem
Odpovedať
@ekino13 Všetko záleží od detailov ako je HST uložený. Obyčajne je nejaká časť "prahu" HST osadená do podlahy zo strany interiéru. Moderné domy majú pomerne veľkú hrúbku podlahových vrstiev, čiže základná hydroizolácia domu býva okolo 200mm pod povrchom budúcej podlahy. V zásade platí, že opodstatnenie tam majú pásky (resp.pásy), ktoré okrem paronepriepustnosti z interiéru a paropriepustnosti z exteriéru majú ešte ďalšiu vlastnosť a to hydroizolačnú. Takže bežná páska tam nejaký efekt nemá. Keďže behať nejakým horákom okolo otvorovej konštrukcie je nebezpečné, význam tam majú pásky samolepivé (za studena). Existujú EPDM pásy, ktoré majú funkciu parapriepustnosti (exteriérová) a paronepriepustnosti (interiérová) a sú aj vodonepriepustné. Osádzajú sa za studena, lebo sú samolepivé. Majú rôznu šírku a prelepuje sa na "prah HST" do takej výšky aby ju nebolo vo finále vidieť a na konštrukciu domu tak, aby prechádzala až na hydroizoláciu domu. Treba si pozrieť napr.www.allmedia.sk produkty:otvorové výplne a tam sa dá nájsť fasádna fólia EPDM interiér a exteriér. I keď je samolepivá, je dobré ešte pretrieť spoje nejakou studenou tekutou lepenkou a táto EPDM fólia by mala prechádzať až na hydroizoláciu stavby. Ťažko sa to takto vysvetľuje, na uvedenej stránke sa dá pozrieť jej použitie. Bežné pásky tam nemajú žiadny uspokojivý efekt a bežné "handrové" sú tam úplne nanič,takže tú handrovú treba dať preč a nalepiť tam príslušnú EPDM pásku. V zásade platí, že túto EPDM pásku treba prelepiť až na základnú hydroizoláciu domu (určite aspoň z interiéru) a z exteriéru záleží aký je tam detail napojenia nejakej zrejme terasy na dom. V podstate by malo byť zaručené, aby sa vlhkosť cez tento detail nedostávala do interiéru.
Odpovedať
@ekino13 Ja som tam nechal tú pásku, pretrel som to penetrakom nalepil butylovu pasku a natrel tekutou hydroizolaciou.Butylovu pásku nalep aj zvislo do výšky cca 30cm na okrajoch .
Odpovedať
@blackomt díki za info, ale predsa som sa rozhodol že to odstránim. Plán je nasledovný: najskôr napenetrujem tvárnice pod HS portal. Potom by som porfix ošetril cementovým lepidlom (aspoň triedy C2) aj so sieťkou, lepidlo až k podkladovému profilu. Po vyzretí lepidla by som ho opäť napenetroval. Podkladový profil okna aj roh, kde sa spája porfix a asfaltový pás by som prelepil butylovou páskou. Následne by som použil Hydroblok B400,asfaltová stierku, ktorú viem prepojiť aj s asfaltovou lepenkou. Navyše obsahuje výstužné vlákna.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ja som to riešil takto . Butylova páska na to hydroizollacia Sika igoflex . Ešte ide natrieť druhou vrstvou izolácie .
Odpovedať
@majokx dával si niečo aj zvnútra na spoje? Kde si kupoval tú pásku, resp. aká to je presne? Ďakujem
Odpovedať
@marselino7 zvnútra je len páska klasická čo montovali pri montáži okien . A vonkajšia hydroizolačná páska Mapei Mapeband SA. Daj do Googla nájde ti ju 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?