Založenie prvého radu pórobetónových tvárnic

Aký je dôvod na to, že v inštruktážnych videách PORFIX zakladajú prvý rad obvodových stien nie na súvislej vrstve zakladacej malty, ale na takých dvoch hrubých "slížoch"? Pozeral som aj videá YTONG a tam to robia na súvislej vrstve... Okrem toho ako som pozeral to PORFIX video, tak po zatlačení tvárnice do zakladacej malty nie je tvárnica ani zďaleka podopretá po celej ploche, ale boky sú komplet "vo vzduchu"... V kontexte toho, že pórobetónové tvárnice majú ešte aj nižšiu "tlakovú zaťažiteľnosť" ako tehla, tak mi to príde na prvý pohľad trochu (dosť) kontraproduktívne. Vie niekto, prečo to tí "porfixáci" zakladajú na tých dvoch slížoch? Je na to nejaký iný dôvod? Tuším som raz už niekde čítal diskusiu na túto tému, ale teraz to neviem za svet nájsť.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@beginner7 robia to jednoducho preto, že je to pohodlnejšie, ak nie je porfix použitý ako pilier s bodovým zaťažením, tak jeho pevnosť v tlaku bežným zaťažením nedosiahnete.
Odpovedať
@jan45 Dík za reakciu, myslel som, že je na to ešte nejaký dôvod okrem pohodlnosti :). Inak, ak je ten porfix taký pevný v tlaku, že bežným zaťažením ho "neohrozím", prečo potom doporučujú použiť roxorovú výztuž na podokenný rad tvárnic? Ytong to má dokonca aj v oficiálnom návode, ak sa to tam nedá, tak dochádza k prasklinám... Či to nesúvisí so samotnou tlakovou zaťažiteľnosťou?
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 dodavateľ má skúsenosti, že ak povolí niečo, tak sa pôjde za hranicu, preto sa istí. Keď porobetón začínal, okná nad 150cm ani neboli, teraz sa prenášajú lokálne zaťaženia ostenia okna väčších rozponov do parapetu a používa sa 25-30 cm murivo. Také bolo dakedy na stredové priečky. A zhluk iných náhod . Používala sa malta, ktorá kompenzovala objemové zmeny, dnes to lepidlo nevydrží.
Odpovedať
Profilova fotka
ak mate dost rovnu dosku tak nemusite zakladat na maltu... sluzi na vyrovanie nerovnosti ktore vznikli pri hladeni betonu...
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 je odkaz na ten videonávod?
Odpovedať
http://www.porfix.sk/instruktazne-vid...
Odpovedať
Profilova fotka
Asi preto že to boli hrubé tvárnice.Ale na tom videu je viacero zázrakov najlepší je asi tá špičkovo poviazaná armatúra venca. :-D Kvalitnejší ako porfix je určite porobeton z Ostravy.
Odpovedať
No tak dnes som to začal murovať... Zo začiatku som dával súvislú vrstvu zakladacej malty vo výške 30mm, pričom 10mm z toho som si nechal na "umlátenie" tvárnice a jej ustavenie do správnej polohy, vytlačenú som zbieral a dával pod ďalšiu. Bol som trochu (dosť) prekvapený, ako tá tvárnica ešte aj po tom umlátení po tej malte "lietala", ako keby to bolo založené na ľade, stačilo trochu do nej zboku ťuknúť a už bola inde... Že by moc hustá malta? Problém tohto spôsobu, ktorý ma napadol už pred samotným murovaním je, že mlátenie každej ďalšej tvárnice ovplyvňuje aj predošlú, nakoľko tá malta spomedzi tvárnic nemá kam ísť... Preto som potom začal dávať len tie 2 hrubé slíže ako v tom videu a práca sa zrýchlila a ani som nemusel do toho toľko trieskať, napriek tomu ľahkosť s akou to robili majstri z porfixu som nedosiahol :). Ako veľmi dobrá pomôcka sa ukázala 3m hliníková sťahovacia lata, ktorej priložením sa dokáže odkontrolovať rovinnosť murovania, hoci som každú tvárnicu dlho ustavoval do presnej vodorovnej polohy pomocou 60cm vodováhy, medzi jednotlivými kusmi vznikali rozdiely, síce minimálne, ale predsa, ak sa táto minimálna chyba preniesla z jednej na druhú, z druhej na tretiu, tak na štvrtej už bola odchýlka celkom viditeľná... A to som mal ešte aj 180cm vodováhu... Ale je to aj tak super, ľutujem každého, kto si nechá vziať radosť zo stavania vlastného domu a učenia sa nových vecí :).
Odpovedať
Ja som tiez zalozil prvy rad a zistil som ze tvarnice nedrzia na malte pevne. Napr mam nosnu stenu ktora ma 1,5 m dlzku ( porfix 250) ,zatial 3 rady a ked tuknem kladivom,da sa vidiet ze porfix nedrzi k zakladacej malte. Je to problem? Mam to rozobrat? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
na dalsie murovanie odporucam :-)
Odpovedať
@antonmesaros @jan45 mozete mi poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
@jymmitooo S čím mám radiť?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antonmesaros mam nosnu stenu ktora ma 1,5 m dlzku ( porfix 250) ,zatial 3 rady a ked tuknem kladivom,da sa vidiet ze porfix nedrzi k zakladacej malte. Je to problem? Mam to rozobrat? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ sa kýve tak natlačte lepidlo.Pokiaľ sa nekýve len je nasucho položený tak sa nič nedeje.
Odpovedať
@jymmitooo bezne sa muruje na pvc hydroizolaciu, na ktorej je pripadne geotextilia... pochybujem, ze na tom zakladacia malta drzi. Je to len o vyrovnani nerovnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jymmitooo kým malta nevytvrdne nemá čo držať. Také malé úseky sa nemurujú naraz, po piatich radoch treba prestať, počkať do druhého dňa a pokračovať.
Odpovedať
tak my sme stavali z ytongu a ten má k dispozícii ytong-majstra ktorý nám prišiel založiť rohy, podľa ktorých sme si natiahli šnúrku a robili, tie slíže ako píšeš sme dávali aj my, no keď na ne tehlu položíš tak sa roztiahnu a sú skoro pod celým povrchom tehly, manžel následne po vytvrdnutí malty ešte do škár ktoré ostali pod tehlou povtláčal maltu aby bola pod celým povrchom, ani nám to nešlo rýchlo, ten prvý rad bola poriadna skúška nervov, tak veľa šťastia a hlavne tých nervov:)
Odpovedať
Ide o túto stenu. budem mať betonovy premaco strop. dufam že mi to nespadne na hlavu a stena ostane na mieste. :-) murujem sám takže max jeden rad za den.
Odpovedať
No dnes som bol skúšať ručne-stručne všetky zatiaľ založené tvárnice prvého radu, či držia na tej malte a ani jedna sa nepohla. Ale myslím a aj to tu už bolo písané, že ide o to, aby tá tvárnica pevne "dosadla" do akoby sedla a bola pokiaľ možno v čo najväčšej rovine, tam dolu v prvom rade ide hlavne o tlak nadol, resp. asi iba o ten, hore je to iné a preto sa tam robí veniec. Inak som teda nečakal, že s tým prvým radom bude taká makačka, všade človek číta, že aké je to rýchle s Porfixom bla, bla, bla... :), skutočne je ľahšie murovať na vyrovnanú zakladaciu maltu, len to položiť, trošku dorovnať a pokoj, toto "rozklepávanie rezňa" či už na súvislej vrstve, alebo aj na tých dvoch slížoch, je dosť o držku, dostať to do všetkých rovín + poloha s ohľadom na múr... Na druhý deň som už v tom so starším synom získal trochu prax a išlo nám to celkom fajn, ale bratranci boli pomôcť, robili to prvýkrát, mali založené dve krajné tvárnice cca 3m od seba a len mali podokladať medzi ne, na zrovnávanie mali 3,5m sťahovaciu latu s vodováhou, čiže stačilo "iba" to doklepať do roviny s latou a každú jednu tvárnicu robili na 4 pokusy... Pri tom teple a rozpálenom Glasbite bol celkom slušný odpad malty, ktorá tvrdla neskutočne rýchlo a to sme ešte tvárnice zospodu vlhčili nanášaním vody metličkou pred pokládkou na zakladaciu maltu, lebo aj ten pórobetón to "pil" celkom slušne... Proste treba mať oči otvorené, stále premýšľať, čo a ako... Inak včera sme zo začiatku za 4 hodiny položili 2 tvárnice :))), už som si aj ja zo seba robil prdel. Zakladali sme ďalšie dva rohy podľa prvého pomocou hadicovej vodováhy, neustáleho premeriavania uhlopriečok + stien + korekcie kladivom + všetky roviny na tvárniciach... to bolo niečo :))), keby sme boli ako normovači práce pre murárov, tak tí by si mädlili ruky :))), mladší syn nám potom pustil z mobilu soundtrack "A je to!" a boli sme jasní, radšej sme sa odplížili ku gulášu a hľadali výhovorky :))). Ráno som sa videl, ako budem podvečer stáť na vrchole aspoň 2.radu a večer... som bol rád, že je večer :)))). Ale už sa neviem dožiť zajtrajšku (čo zas poseriem :)))), ako by mi povedal priateľ v komédii:)), keď znovu zamiešam a idem na vec.
Odpovedať
@beginner7 tak aj u nás to bolo podobné, predstavy o tom ako to rýchle spravíš sú pekné ale realita je niekde inde, my sa už len smejeme keď ideme na stavbu a povieme si že za pol hodinku to máme urobené, a niekedy to trvá aj niekoľko dní :-) fakt tie prvé rady sú hrozné ak to chceš mať rovné, tak sa držte :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Prečo sa musí tá zakladacia malta dávať pri ytong a porfix. zdá sa mi to zdlhavé (to nastavovanie tvárnice) Je možné najprv po obvode naniesť zakladaciu maltu, nechať vytvrdnúť a potom na druhý deň lepiť na maltu tvárnicu lepidlom?
Odpovedať
@patyka82 Nechaj to radšej na odborníkov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravim ...vie mi niekto poradiť aspoň cca koľko zakladacej malty budem potrebovať na založenie cca 30 metrov obvodového muriva o hrúbke 375 MM....rozmýšľal som nad zakladacou maltou od Baumit...či poradíte niečo iné ? Ďakujem pekne za rady... :-) :-) :-)
Odpovedať
@volod1986 záleží ako "rovno" je spravený podkladný betón...
Odpovedať
@megdesign jasné jasné od hrúbky malty záleží spotreba to je jasné ....akú ste použili? Myslím značku....
Odpovedať
Profilova fotka
@volod1986 mne vychádzalo na priemer 3cm hrubej zakladacej malty jedno vrece na 5 až 6 porfixov hrúbky 30cm. A nerobil som tie dva "slíže" ale komplet podklad pod celý porfix. Obvod s nosnými priečkami, spolu cca 90m, minulo sa cca 30 vriec zakladacej malty. Len nepamätám či 25kg či 30kg 😁
Odpovedať
@quintes ďakujem pekne tak mám aspoň trochu predstavu....
Odpovedať
mna to vyslo asi na 40e, z toho 10e tona piesku v ktorej sa doteraz hra syn, 6mechov 425 cementu, 2 mechy vapna. Spravil som riadne cementovu maltu. Napokon som zvacsoval jeden otvor, odrezal som kus z muru, ostala mi na spodku len malta. Mal som co robit aby som tie 2cm malty sekerov rozbil a odstranil z lepenky. Podla mna zakladacia malta je zbytocnost.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Kvôli výškam mám v skladbe obvodových stien navrhnutý jeden rad tvárnic výšky 124mm (Ytong Start). Je možné tvárnicu výšky 249mm po celej dĺžke rozrezať na polovicu ? Je to problematické ? Alebo jednoduchšie mi bude zakúpiť Ytong Start tvárnice ? (200€)
Odpovedať
@purplesticks Začal by som normálne celou a dal vyšší strop 🙂
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?