Veniec na štítový veniec

Dobrý deň, Chcel som sa spýtať, robiť šikmý veniec na štíte? Alebo vymurovať štít bez venca? Celková výška je 4250mm..
Odpovedať
co mate v projekte? Ak v projekte stitovy veniec mate, tak ho urobte. Ak v projekte nie je a chcete ho tam mat, tak ho urobte.
Odpovedať
Profilova fotka
@vodnik1852 neterba si pliesť ukončenie štítového muriva betónom s vencom. Veniec treba pod štítom vodorovne po obvode, ukončiť štítové murivo môžete rôznymi spôsobmi, ale vyztuženie toho šikmého pásika na murive nie je žiadny príspevok k tuhosti budovy.
Odpovedať
@jan45 no ide mi o to, aby som nevytvoril stenu vysokú 4,2m preto som chcel vytvoriť ešte betónový akože veniec
Odpovedať
Profilova fotka
@vodnik1852 aj preto je stena prerušená vodorovným vencom
Odpovedať
@jan45 Pre upresnenie ako uvažujem
Odpovedať
@vodnik1852 napravo to je úplne na nič, naľavo ti to stuží ten lichobežník. inak teraz som robil takýto štít (síce ešte nedokončený) avšak s oknom 2x1,4m uprostred a statik mi určil že som musel z betónu urobiť taký rám ešte. Avšak na tom ráme budem mať aj väznice takže to bolo jednak kvôli tomu a jednak to odôvodnil stužením celého štítu.
Odpovedať
Profilova fotka
@vodnik1852 tie nosníky (vence) fungujú len v rovine muriva, tam má tuhosť aj bez benca, pozrite sa na ten múr zboku, a ko na postavený papier a stlačte ho alebo vychýlte, myslíte, že betonové pásy zabránia ohybu? Skôr by som na stene vytvoril oporné primurovmy, tvárnica kolmo na stenu. Nevadí, že nemá základ , neprenáša zaťaženie dolu, ale bráni ohybu steny. Ak je nákres v merítku, je rozpon strechy okolo 10m, načo sú tam väznice v polovici dlžky krokvy?
Odpovedať
@jan45 krokva je od hrebeňa po väznicu 2600mm a od väznice po pomurnicu je to 3400mm.
Odpovedať
Toto je môj prípad
Odpovedať
@vodnik1852 Tiež si myslím, že ten veniec na druhom obrázku neplní funkciu venca. Jedine, že by pod ním bolo okno a bol by namiesto prekladu. Ty máš ale okno mižšie a to má vlastný preklad. Funikcia toho betónu bude asi, aby držal nejaké trámy, ktoré budeš mať v tej výške. Máš tam aj nejaké úchytky nachystané. Ja mám veniec nad prízemným podlažím, ktorý je zároveň železobetónový strop. Potom mám pre zvýšenie povale 2 rady tehál a potom je tam ďalší veniec, ktorý prechádza až do štítu. Pripájam obrázok z projektu aj realizácie.
Odpovedať
@vodnik1852 my sme to robili takto, na najvyssi vaniec sa opreli vaznice.
Odpovedať
@sucky1 takto nejako som to myslel. Spýtam sa, všimol som si výstužné stĺpiky, vy nemáte vnútorne priečne steny na ktorých je veniec?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vodnik1852 ano su tam tri nosne priecky, veniec som tahal sikmo na dve, na tretej som spravil beton - neprepajal s vencom. Stlpiky boli v projekte. Pohladam fotku este
Odpovedať
@vodnik1852 vence na nosnych prieckach nie su medzi sebou prepojene.
Odpovedať
@vodnik1852 Nevyhodu takeho riesenia som si uvedomil neskor ☺ , v sikminach v mieste betonov vznikaju tepelne mosty, beton je tesne pod stresnou foliou, ja som to este zateploval xps dodatocne. Rovnako zhora nosne priecky. Zalezi ako bude zateplenie strechy. Naj by asi bolo, keby vence-betony, boli utopene v izolacii (vate napriklad)
Odpovedať
@sucky1 ja budem mat nadkrokvovu izoláciu takze to bude v pohode. Ešte sa spýtam. Tie vence ste betónovaní ručne alebo pomocou pumpy?
Odpovedať
@vodnik1852 pomocou pumpy a ponorneho vibratora, hustejsi beton aby tak nestekal. (Nedolievat vodu do domiesavaca) Sice viac penazi no spravene za cca hodinu kamos a ja.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?