Ako na veniec

Zdravim, na jar sa chystam tahat mury z ytongu lambda 375 mm, veniec bude robeny z U-profilu od ytongu. Pomurnicu mam o rozmeroch 150 x 100 mm, zavitove tyce budem davat 2 (M12) a stiahnem to pasovinou. Moja otazka znie: davat do U-profilu z vnutornej strany styrodur alebo nie? Lebo vnutorny rozmer u profilu je 225 mm zavitove tyce davam od seba na 160 mm, ale na okraj mi ostava malo, pri pouziti styroduru vychadza 9,5 mm ak ho nepouzijem tak 19 mm, co by ste mi poradili? Davam aj nakres ako to je aj s rozmermy pre obe varianty. Dakujem
Odpovedať
Tiež sme na veniec použili u profily 375 ytong a žiadny styrodur sme už nedávali. Nerobí to žiadnu neplechu. Skôr si myslím, že ak by si tam ten styrodur dal, samotný veniec bude dosť úzky čo nie ne bohvie čo. Tiež betón poradne neupne závitovú tyč.
Odpovedať
Profilova fotka
@mendik8 zavisi od toho ci ides zateplovat (samotna 375 stena nesplnuje normu pre domy postavene od 1.1.2016), ak ano je tam ten xps zbytocny. Ak nie , jeho cielom je zmensit tepelny most vencom, kazdopadne len tak to tam strcit, bez zmeny vystuze nebude dobry napad. Ale to vsetko ma byt nakreslene v projekte.
Odpovedať
@majkoj zateplovat budem, este neviem ci 10 mm alebo 12 ale isto budem
Odpovedať
Profilova fotka
@mendik8 dufam, ze si myslel cm :D. V tom pripade by som si ten veniec s tym XPS nekomplikoval.
Odpovedať
heh samozrejme :) ... mal by som sa vyjadrovat v rovnakych jednotkach
Odpovedať
@majkoj @mendik8 Pri tejto skladbe muriva 2 cm XPS vo venci nebude mat absolutne ziadny vyznam. Len sa skomplikuje realizacia. A to nehovorim o tom, ze ked date pomurnicu rovno na veniec bez zaizolovania z vrchu.
Odpovedať
@mendik8 tiez som chcel takto robit veniec, ale bol by slaby. Tak som to nakoniec zasaloval normalne ako sa to bezne robi, nieje to nic zlozite. Neviem aku budes mat strechu a zatazenie venca, ale ak das do tych U profilov este aj styrodur tak ten veniec bude slaby.
Odpovedať
ok, mne uz uplne sibe, lebo som myslela, ze sa tu ide chlap pytat na vytvorenie vianocneho venca :D
Odpovedať
Profilova fotka
Z dôvodu dostatočného krytia oceľovej výstuže betónom musíte zmeniť aj šírku strmienok .Je to zásah do statiky venca a to musí schváliť statik.Tak ako ostatný neodporúčam vkladať do vencoviek styrodur ,je to zbytočná komplikácia.
Odpovedať
@antonmesaros v prvom navrhu vychadza tyc 2 cm od okraja je to aj tak dost?
Odpovedať
Profilova fotka
@mendik8 Záleží to od hrúbky výstuže ( roxoru).U 10mm roxora to býva cca 20 mm.Mala by o tom byť zmienka v projektovej dokumenácii.
Odpovedať
@antonmesaros v projektovej dokumentacii mam tehly heluz 300 mm, ale ja som sa rozhodol pre ytong 375 mm, projektant v tom nevidi problem, vravel aj sam zalezi ake ceny materialu budu vtedy ked budem staviat ze podla toho sa rozhodnem, taktiez v projektovej dokumentacii pise ze mam pouzit zavitove tyce M 10 mm a stiahnut to pasovinou, ale zas nepise rozostupy, ja by som chcel dat rozostupy na 1,6 m a pouzit zavitovu tyc M 12 mm, este rozmyslam ze cez nosnu priecku ktora je hruba 250 mm tam ak by som pouzil Ucko od ytongu tak zrejme by som dal zavitovu tyc M20 do stredu... ake roxory pouzit na veniec nie je pisanev projektovej dokumentacii, ale na strmienka chcem pouzit 6 mm roxor a tie dlhe 10 mm, nejake mam zvysne 8 00 tie by som dal na nosnu priecku
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mendik8 Daj tam ytong 300 a ušetríš aj na cene , aj miesto v dome a aj XPS na venci. To čo ušetríš tak daj do fasádnej izolácie. Nerob si robotu zložitejšiu. Sprav debnenie a zalej veniec .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?