Domček z betonových murovacích tvárníc - ako na veniec?

Ahojte, chcem pri dome postaviť domček- búdu na náradie a bicykle s rozmermi 6x4m s pultovou strechou z betónových murovacích tvárníc ekodiel 20 cm hrubých https://ekodiel.sk/produkty/big-block... . Viem ako previazať a vyliať rohy, len nie je mi jasné ako urobiť veniec. Rozmýšľam že kúpim betónové U tvarnice 20 cm a do nich armovanie a beton. Je to tak správne? Či je iný postup na veniec pri stavbe z murovacích tvárníc?
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh osobne by som veniec šaloval alebo aspoň čiastočne nadšaloval nad U tvárnice lebo ak vezmeš spodný vnútorný rozmer U tvárnice a minimálne krytie betónu 2,5cm z každej strany + strmienky tak armovanie bude vlastne v strede a smiešneho rozmeru....
Odpovedať
@trubiroh muroval som 9x6m z MBT15 a veniec som normalne saloval.
Odpovedať
@eagleowl ja by som skôr tipol ze sa pýta kvôli zatečeniu betón
Odpovedať
Profilova fotka
@jumt zatečeniu kam ?
Odpovedať
Profilova fotka
@trubiroh reálne v tej vencovke by to mohlo takto vyzerať ......to je srandovný rozmer...á 10x10cm
Odpovedať
@trubiroh Preboha, a načo tam ešte veniec? Veď v každom vodorovnom rade tvárnic máš predsa horizontálnu armatúru.
Odpovedať
@petersd Nemá. Murovacie tvárnice sa ukladajú a lepia maltou, alebo lepidlom ako tehla, či ytong. Žiadny roxor tam nie je. To nie sú debniace tvárnice, ale murovacie tvárnice.
Odpovedať
Nacorije veniec ked to mas vsetko z dt
Odpovedať
Profilova fotka
@t0ny08 ďalši čo neváha "poradiť" ale takú tvarnicu asi v živote nevidel 😂....
Odpovedať
@t0ny08 Ty ani len čítať nevieš??? Vieš vôbec aký je rozdiel medzi DT a MT? Ak nie, tak aspoň neraď hlúposti.
Odpovedať
Staval som z murovacich bet.tvarnic od ekodielu garaz ,ale z 25. veniec normalne salovanie sme robili. Pri 20 by som si nekomplikoval zivot a kupil tie vencove tvarnice. Je to jednoduchsie ,rychlejsie a mozno aj lacnejsie ,ak nemas dosky uz. Ale lepsie raz vidiet ako 100x vysvetlovat. Ak si to pozries az po 30 cast , urcite najdes odpovede ... https://youtu.be/-r_fYeCcyWc
Odpovedať
@jedendvatri Diky za usmernenie, úplnú odpoveď som našiel v častiach 35 a 37 🙂 Super séria o stavaní z murovacích betónových tvárnic.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jedendvatri opak je pravdou toho čo píšeš....čím užšia stena tým viac dáva zmysel šalovanie a opačne....čím širšia tým logickejšie je použitie vencovej tvárnice.
Odpovedať
@eagleowl hlavne ked vyrobca vyraba len maly rozmer a nemas moznost zohnat insie ... 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri Pred 4 rokmi keď som staval boli 20-ky vencovky bez problému dostupné (predpokladám že 25-ky tiež) ale vzhľadom na "kvalitu" takého venca by som ich nepoužil....veniec som šaloval. 99,9% ľudí u nás nevie čo je murovacia betónová tvárnica....a 99,99% z nich nikdy stavať nebude.....leda tak plot....tak možno na plot robia tie zbytočné tenké vencovky..... výstuž vložená do stredu venca je tam definitívne len na dve veci.
Odpovedať
Mne murovali z mbt20 a veniec normalne salovali.
Odpovedať
na taku budku a este s pultovkou je veniec zbytocny ...
Odpovedať
Profilova fotka
@shadowmilan a strechu bude kotviť do tých dutých tvárnic....a pri tom si zaspieva https://www.youtube.com/watch?v=Ixm41... 😄
Odpovedať
@eagleowl 99% ludi co skutocne vie co je murovacia betonova tvarnica sa nad tvojim prispevkom len pousmeje a pojde dalej ... 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri statik čo mi počítal veniec (živý sa iba veľkými projektami a robil mi to po známosti) mal na to celkom opačný názor....rovnako ako statik z firmy Prescot.....ale som rád že sme si mi to "vecne vyargumentoval".
Odpovedať
@eagleowl nemam co vecne argumentovat , ked niekto od brucha streli "mudrost" bez toho aby boli zname konkretnejsie informacie ... je tam dost premenych na to aby sa to takto zovseobecnilo ... Ale podla poznamky ,kde uvazujes o kotveni strechy do dutych tvarnich , mam asi predstavu co budes za specialistu ... 😉 cize veselo saluj a mier s tebou 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri čím viac do stredu venca je umiestnená výstuž, tým menej plní funkciu....čím tenšia stena tým dôležitejší veniec....na to nepotrebuješ nič konkrétnejšie a nie je to žiadne "múdro strelené od brucha"....... (pri dvadsiatke tvárnici je to rozdiel venca 10x10cm vo vencovke vs. 15x15cm v šalovanom venci.....) O kotvení do dutých tvárnic asi uvažoval @shadowmilan lebo považuje veniec za zbytočný.....lebo normálne sa kotví pomúrnica alebo väzník do venca....ale ty možno poznáš lepší spôsob.
Odpovedať
nevytrhavajte zase z kontextu, jasne som napisal - pri takej krpatej budke spolu s pultovou strechou ... nieje tam dovod to nutne vsetko kotvit k sebe ...
Odpovedať
Ja sa skôr opýtam možno od veci - načo treba robiť búdu na náradie z betónových tvárnic? Príde mi to ako trochu nezmyselné plytvanie materiálom a navyše následné ťažšie inštalovanie rozvodov, uchytenie okien a pod. To je už asi jednoduchšie nechať si doviezť domov betónovú prefabrikovanú garáž, ktorá sa dá použitá zohnať v dobrom stave aj za 400€ (+doprava).
Odpovedať
@stowasser To čo podpisuješ je také riešenie odpozorované z rómskej osady.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser prečo by sa mali okná ťažšie uchytávať ???....na rozvody stačí vŕtačka a karbobrúska...ak už sa to niekomu zdá pracné tak sa dajú ťahať po stene.
Odpovedať
@stowasser Najlacnejšia stará betónová garáž 1500 + treba zaplatiť žeriav a dopravu. Do 25m2 sa dá postaviť garáž, ktorá zapadne k domu okolo 2.5-3 tis, kto má hlbšie do kapsy môže na bazoši postupne zohnať tehlu zadarmo. A to bude nová, s novými oknami, bránou, zvnútra s omietkami, sadrokartónom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?