Čo si myslíte o VPC tehlách a betónových tvárniciach?

Zdravím všetkých zatepľovačov. Keďže sa už konečne budem musieť rozhodnúť pre zloženie skladby steny, zakladám túto tému o materiáloch, ktoré sa tu v podstate nikdy neriešili a ak áno, tak len okrajovo. Už asi pol roka som rozhodnutý pre 25cm Ytong P4-500 + 25-30cm EPS. Stále mám však v hlave chrobáka, že s hrúbkou nosnej steny sa dá ísť ešte dolu, aby som mohol pár cm polystyrénu pridať. Takže do úvahy by prichádzali vápennopieskové VPC tehly alebo murovacie betónové tvárnice, najradšej v hrúbke 17,5cm. Nechcem tu riešiť statiku, to sa bez projektu nedá. Zaujímajú ma však konkrétne praktické skúsenosti s týmito u nás bohužiaľ "exotickými" materiálmi, dostupnosť, tipy na výrobcov a skúsenosti s realizačnými firmami, či s tým vôbec vedia robiť. Pretože ide síce o materiály, ktoré sú prezentované ako lacné, mám pocit, že vzhľadom na ich horšiu dostupnosť a neochotu firiem z nich stavať by stavbu zbytočne predražilo.
Odpovedať
1
2
5
no calimero daj si to prepočítať statikovi, zožeň si murára plus pomocníkov a budeš prvý kto pojde do takýchto hrúbok 17,5cm !!! Myslíš si že uporíš obrovské E? Pod 30cm by som obv. murivo ani nesíval+ku tomu 10cm a viac tep.izolácie a budeš spokojný , ver mi. R
Odpovedať
@robert406 Si z fachu? Lebo to by som si dal poradiť, ale mám pocit, že nevieš o čom píšeš. Si pozri ako stavajú Nemci, Švédi, ale napr. aj v Čechách sú už kus pred nami. Uvediem príklad: Švédi bežne stavajú bungalovy z VPC hrubých 11,5cm. Ono všetko sa dá, pokiaľ je projekt navrhnutý rozumne. Nejde mi o úsporu obrovských E, ale o to postaviť čo najúspornejší dom s čo najlepšími vlastnosťami za rozumnú cenu.
Odpovedať
@robert406 Také domy už stoja, boli prezentované v diskusii na tzb-info, @calimero
Odpovedať
@calimero uz sa tak stavia aj u nas ... http://www.createrra.sk/Createrra/-_E...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@blacksr a mozes hodit par odkazov. Osobne sa mi VPC najviac vidia je to isto lepsi material ako ytong len kolko to stoji by ma zaujimalo. Tie VPC maju velku pevnost v tlaku 15 az 20 MPa co sa mi zda poriadne vela kedze betonove tvarnice maju okolo 6 MPa. Navyse VPC maju objemovu hmotnost poriadne vysoku takze zrejme to bude poriadny akumulator tepla. Len ako sa s tym robi a kolko to stoji.... TU na MS je o tom popisane skutocne malo
Odpovedať
@fricko mat penazi nazvys urcite idem do VPC ... zatial u mna vyhravaju betonove tvarnice
Odpovedať
@kriloter No ok co hovori pre VPC a co je proti ? alebo to ma same vyhody a len jednu nevyhodu a to cena ? Ked pouzijes bet. tvarnice tak potrebujes vela betonu a zrejme minies aj vela na omietkach.
Odpovedať
@fricko Ja som najpr chcel stavať z VPC 17,5 ale po určitých peripetiách z vyriešením niektorých detailov kedže ja nemám betonový strop ale končí to vencom tak som sa rozhodol pre VPC 24: Keď som prišiel za statikom na prepočet venca tak mal hlavu v smútku a neviem čo by robil keby som mal 17,5 CM. Takže kúpil som kúpil SILKU z Poľska 15 Mpa. Je oveľa lepšia ako od českej konkurencie lebo ma vymyslené vnútrne prechody na elektriku pri hrúbke 24 cm. Čo je veĺmi podstatné ak sa stavia z tak tvrdého materiálu. Muruje sa na lepidlo a dĺžka je 33 cm výška 20. Priečky z Ytongu. A cena? O trochu vyššia ako za ytong. Len pod VPC treba novomur alebo penosklo. Ja som presvedčený o obrovskej akumulačnej schopnosti tohoto materiálu: http://www.stavebnictvi3000.cz/vypoct....
Odpovedať
@xxenak vsak ked to tak pozeram tak VPC sa mi zdaju byt najlepsie len ta cena. A kolko ta vysiel m2 steny ked si pouzil SILKU ? Tiez sa mi zda logicke pokial mas steny z VPC tak vyuzit tie vnutorne diery na rozvody elekriny a vody. Uz mas dom postaveny ?
Odpovedať
@xxenak obrovska akumulacna schopnost a aj zvukova izolacia, super material. Tak u mna nakoniec vyhral Ytong. Zial stroskotal som na tom, ze stavat budem subdodavatelsky a nikto nie je ochotny s tym robit, ci uz ide o VPC alebo betonove tvarnice.
Odpovedať
@fricko Cena bola 28€ za m2 komplet aj s dovozom (sú v tom aj polovice a aj 7 cm na dopasovanie na elektriku). Preklady sa budú betonovať takže som neriešil ale mám pár ytongových tvárnic v tvare U, ktoré su presne na tieto SILKY. Myslím si že 28 nie je až taká strašná cena.
Odpovedať
@xxenak Akoze pri 250 m2 ploche obvodovych a prieckovych stien je to cena v pohode ale nemozem si pomoct bet. tvarnice vychadzaju pri uvedenej cena uz aj s 30 cm sivym polystyrenom R = 10 m2K/W an rovnaku cenu. Cize cena na jednostku tep. doporu to je 2,69 EUR/m2. Vcera som to prepocitaval len tak na hrubo a kedze VPC maju tep. odpor R = 0,4 m2K/W + 30 cm sivy polystyren(R = 10 m2K/W) tak by to bolo 28 EUR+18EUR =46EUR. Cize cena na jednostku tep. odporu to je 46/10,4 = 4,42 EUR/m2. Cize pri ploche 250m2 stien (je asi aj malo) je rozdiel 4500 EUR co je fakt dost. Ale zase to asi netreba takto brat. Jednozne kvalinejsie vyjdu zo suboja VPC len preco je cena tak vysoka....ale cca ak to vyjde ako ytong tak niet o com.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fricko neviem preco by si pri betonovych tvarniciach mal minut neviemako vela betonu, nebavime sa o debniacich tvarniciach, ale skrupinovych, tie sa betonom nevylievaju, len na istych miestach ... pozri betong prescot a podobne ... Zas, spominana akumulacna schopnost ... na to pozor, asi by som to neprehanal a nehnal sa za co najvacsou hodnotou akumulacie, aby to nenarobilo neplechu ... pri kvalitne zateplenych domoch stacia ako akumulacna hmota vnutorne priecky, potery, zariadenie ... Na vnutorne priecky sa mi pozdavaju celkom hlinene tvarnice :-)
Odpovedať
@fricko za omietky u betonovych tvarnic nedas viac ako za omietky pri ytongu myslim ... zas, zalezi aki velki babraci budu tahat priecky :-)
Odpovedať
@kriloter tym som myslel ze pri BTS nebudu asi stacit tenkovrstve omietky. Na druhej strane celkom sa mi vidi ze keby mal clovek vnutorne priecky urobene z hlinenych nepalenych tehal. Asi by to vyznelo celkom fajn
Odpovedať
@kriloter Len mam pocit ked sa kombinuje vela material ktore maju roznu tep. voditost asi sa to zbytocne komplikuje a potom aj tazsie riesia detaily a tep.mosty.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@martino26 Prečo útočíte? Rada by som vedela, o čo prírodnejšia je tehla než betón alebo VPC. Najlepšie znázornené na nejakej stupnici alebo pyramíde prírodnosti. Má tam miesto drevo? Ak áno, koľké je v poradí za tehlou?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@martino26 A tehlou uniká menej tepla?
Odpovedať
Mam cenovu ponuku od KM Beta pre bungalov 333, 13x10m, obvodová stena 24cm, predsadenu montaz okien neriesim, preto o uzsej tvarnici neuvazujem, komplet materiál vratane prekladov a priecok /stredom dispozicie stena s 24cm tvarnicou/, + lepidlo, dovoz a vykladka zdarma nacenil na 5548,-Eur vrátane DPH
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@blacksr :-D drevo je urcite dobre len ako piliny pre vyrobu tehal....myslim, ze sa umiestni dost nizko
Odpovedať
@martino26 Môžete uviesť tepelné odpory všetkých troch možností pri hr. 38 cm (asi taká najbežnejšia tuším...) ? Lebo ja neviem, čo znamená "podstatne menej"... keďže nemám vzdelanie ani skúsenosti v stavebníctve.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@martino26 Ja som myslela porovnanie dreva, ytongu a tehly. Je jasné, že cez betón uteká viac tepla. Toto vlákno je založené kvôli betónu a ten chcú chlapci zatepliť 25 cm polystyrénu. Takže to je iná kapitola. Ja chcem vedieť, čo znamená, že tehla má podstatne menšie úniky tepla oproti drevu a hlavne ytongu.
Odpovedať
no to tu zas citam anekdoty @martino26 diky :-)
Odpovedať
@fricko a aky je problem s tepelnymi mostami pri obvodovom murive z betonu a prieckami z hliny?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@martino26 a co sme tym teraz dokazali?
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?