Betónovanie prekladov, venca, deky

Ahojte, v projekte mame na bungalove veniec výšky 25cm a deku vysokú 15cm a 4 dlhé preklady, ktoré sa musia betonovat. Chcem sa spýtať, či je to najlepšie betonovat naraz, alebo najprv preklady s vencom a potom deku? Hrúbka venca s dekou je 40cm a hrúbka preklad, veniec, deka je 65cm. Co je podla vás lepšie? Lebo je to dosť vysoké, nebude s tým problém zo šalovanim a betonovanim? Aké vysoké strmienka by mali byť v našom prípade? Majú zasahovať aj do deky, alebo nie? V projekte to nezasahuje do deky. Sú tam len rohové L-ka, ktoré prepajaju veniec s dekou na rohoch.
Odpovedať
@natalka191 Betónovať všetko spolu. O výšku sa nebojte, betónujú sa aj steny a tie sú vysoké 3m. Samozrejme betón treba zhutňovať, aby dostatočne vyplnil všetky miesta, ale to platí pri všetkých betónových prvkoch. Strmienka po celej výške, cez nosník aj dosku. Je to efektívnejšie pre statické pôsobenie. PS: zaujímalo by ma či je naozaj potrebný ten veniec výšky 250mm (čo je výška tvárnice na murovanie), keďže tam máte železobetónovú dosku.
Odpovedať
Bolo by dobré poslať nejaký rez aby sa tu vedelo vyjadriť
Odpovedať
@halnas Takže strmienka by mali ísť až do dosky? Krytie tiež cca 2cm zvrchu? Veniec mame po celom obvode domu a aj cez dve nosné steny v strede domu. Na obrázku je vidieť výpis železa do venca. Možno na tých stenách by strmienka nemuseli ísť až hore do deky? Keď to bude na pevnom bode. Ale na tých prekladoch by to bolo zrejmé lepšie a efektívnejšie. Co si o tom myslite? V tých miestach kde bude celková výška prekladu, venca a deky 65 cm mam strmienka vysoké len 45cm a nad tým je deka, ktorá je previazaná s vencom len v rohoch Lkami.
Odpovedať
@jama13 Zrejme ten veniec je potrebný, keď to projektant nakreslil. Z deky začína krov strechy. Takže po krajoch budú pomurnice, ktoré budú ukotvene zavitovymi tyčami v betóne.
Odpovedať
Áno ja tomu rozumiem ,keď to tak nakreslil
Odpovedať
@jama13 Aha, to patrilo halnasovi 🙂
Odpovedať
@natalka191 ahoj, veniec aj deka spĺňajú rovnakú úlohu a to stuzenie stavby po obvode, samozrejme projektant nakreslil tak musí byť. Ja mám dvojpodlažný dom s 2 doskami a žiaden veniec, preklady, prievlaky aj dosky boli betonovane naraz, strmienka aj vrchné prúty z prekladov a prievlakov siahajú až do deky, ak chces pozri album.
Odpovedať
@tomcok rovnako, 2podlazia 2x deka, ziadny veniec. K tej pomurnici este,som si spomenul, ja som mal na starej streche pomurnice-fosne 5cm hrubky pripevnene drotom trciacom z betonu.a strecha stala 50rokov kym sme teda nemenili cely krov/krytinu.Dnes sa stavaju domy ako keby mali mat aspon 4 posch.
Odpovedať
@tomcok Pozrela som si to, pekne to tam mate. Neviem, či robiť zmeny a zaťažovať sa tým. Alebo to nechať tak, ako to nakreslil projektant. Strmienka nezasahuju vôbec do deky a nie je s vencom prepojená železom. Výstuž v deke je navrhnutá z kari sieti 150x150x8, spodná a horná výstuž.
Odpovedať
@dent Je to pravda. Keď si pozriem svokrovcov dom, aké sú tam pomurnice, krokvy a drží to 40 rokov. Nie je to ani polovica, čo sa teraz projektuje. Ale človek si to robí pre seba, tak to chceme mať najlepšie, ako sa dá.
Odpovedať
Co si myslite o tom? Rozmýšľali sme, či musi byť deka prepojená s vencom(betonovat naraz), keď veniec bude mať výšku 25cm a veniec s prekladom bude mať výšku 50cm. Ze najprv by sme zasalovali komplet veniec s prekladmi a až potom by išla na to deka. Bolo by to v poriadku aj takýmto postupom? Ci je to nesprávne? Bolo by to pre nás jednoduchšie na realizáciu.
Odpovedať
@natalka191 nesprávne to určite nie a kľudne sa to tak môže spraviť, ťa deka bude tlačiť na murivo takú váhou že ti nikam nepôjde, ak to chcete ešte vylepšiť môžete spraviť z roxoru trebárs 10tky také Lka a po každom 1.5m ich napichat do venca tým smerom aby to Lko smerovalo do deky a ty bude spojená deka s vencom, samozrejme pred zalievanie deky polejte veniec
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomcok Tak sme doma rozmýšľali, že týmto spôsobom by to bolo najjednoduchšie. Akurát, že pumpa by musela prísť na 2krat, ale to nevadí. A aj tie strmienka, ak ich projektant nenakreslil, že prechádzajú z venca do deky, tak zrejme nemusia tam byt. Veniec bude na pevnom bode, na murive a na to pôjde deka a co sa týka prekladov, tak ich výška bude 50 cm a budú zboku prepojené z vencom. Výška strmienka v preklade bude 45 cm. Malo by to byt v poriadku. Co si o tom myslite? Výška prekladu by mala zrejme prenášať váhu deky, aj keď strmienka nebudú prechádzať z prekladu do deky. Tie Lka sú dobrý nápad.
Odpovedať
@natalka191 deka posobi rovnomernou silou na mury, ja aj ostatni diskutujuci sme narazali na to, ze ten veniec tam je pravdepodobne navyse kedze je tam deka. Veniec je potrebny v tom pripade ked nie je stropna ZB doska a pomurnica je upevnena do venca a strecha posobi na veniec, samozrejme aj tu zalezi aky je tvar strechy, vtedy sa tie sily mozu menit. Stare domy vence ani nemali, ale to boli ini majstri co vtedy robili tie domy. Projektant si mohol dat viac zalezat a zbyotcne to nepredimenzovat a za usetrene peniaze ste mohli mat napriklad hrubsiu izolaciu v strope. Toto je moj nazor, nie som statik, len ked som riesil statiku na mojom dome, tak som dost diskutoval s mojim statikom ako spravit ZB konstrukcie na mojom dome, pretoze malo ich nebolo.
Odpovedať
@tomcok no aj nám sa to vidí, že ten veniec by tam nemusel byť, alebo aspoň nie tak vysoký, keďže s dekou je výška 40cm. Ale keď to tak statik prepočítal, tak zrejme by to malo tak byť. Strecha je valbova. Je to komplikovanejšie na robotu, tak preto by sme chceli vedieť názor viacerých, či by sa mohla deka betonovat až neskôr, nie spolu s vencom. Ci by to bolo aj takýmto spôsobom správne?
Odpovedať
@natalka191 nepoznám celú stavu a všetky podrobnosti, ale štandardne ak je monolitická doska, tak vence nie sú potrebné, tou výškou som narážal na to, že veniec je vysoký 250mm a tak isto je vysoká aj tvárnica na murovanie. Teda ak tam veniec netreba, mne osobne vychádza lacnejšie a rýchlejšie, jednu radu tvárnic domurovať, ako robiť ŽB veniec. OK podrobnosti stavby pozná Váš projektant a statik a sú to Vaše peniaze. Po ďalšie, nevidím dôvod, prečo vence, nosníky a dosku nebetónovať spolu v jednom kuse. Opäť to hodnotím ako efektívnejší krok, hlavne z časového hľadiska. Ale ak sa rozhodnete to robiť na etapy, najskôr veniec a nosníky a následne dosku, môžete. Potom ostáva otázkou ako bude prepojená doska s vencom (L-ká v rohoch nechápem ako myslíte na prepojenie dosky a vencov), pravdepodobne bude doska ,,len" položená na venci. Krytie výstuže dajte min. 20mm.
Odpovedať
@halnas Tiež sme nad tým uvažovali, že by to bolo rýchlejšie a aj dosť lacnejšie riešenie, ale zase nechceme robiť také zmeny, len tak od seba, keď to tak statik určil. Dom je väčší 19x14m a veniec je na obvodových múroch a aj na dvoch nosných priečkach vo vnútri pozdĺž dĺžky domu (2x19m). Co sa týka toho betonovanie naraz, tak by sme to chceli spraviť na 2 etapy z toho dôvodu, že máme v rodine debnenie, ale na komplet betonovanie by to nebolo, ale na 2krat by to zrejme vyšlo. Tak by sme nemuseli od nikoho zháňať debnenie. Ale nevieme, či je to zo statického hľadiska v poriadku a ci by sme nespravili chybu, že by to nebol jeden celok? No v projekte nemáme veniec prepojený s vencom ničím, iba v rohoch nejakými Lkami malými. Malo by to byt prepojené, bolo by to lepšie? Ak áno, tak ako to najlepšie riešiť, prepojiť? ... hmmm
Odpovedať
A ešte ma napadlo, v stredových nosných priečkach sú 2 prievlaky dĺžky 5 a 6,7m. Sú súčasťou venca, len je tam viac železa. Maju výšku 25cm, ako veniec. Strmienka sú vysoké 20 cm a vôbec nezasahuju do deky. Je to podľa vás dostačujúce, ak by to nebolo betonovane naraz, čiže deka by bola položená na prievlaku?
Odpovedať
@natalka191 ja som mal prievlaky súčasťou deky všetky tie veci by ste mali vidieť v rezoch projektu v akej výške začínajú preklady a prievlaky a podľa strmienok už viete kde bude zasahovať. Treba poriadne vedieť čítať výkresy ak tam niečo chýba tak projektanta/statika
Odpovedať
@jumt Prievlaky začínajú na výške začiatku venca, čiže v jednej rovine a kreslené sú strmienka 20cm, dolná výstuž 5x14mm a horná 2x14mm. Takže nie sú súčasťou deky a ani to nie je s ňou previazané? Zaujímalo ma, či je výška prievlakoch a výstuž dostačujúca na dĺžky 5 a 6,7m? S naším projektantom je veľmi ťažká diskusia.
Odpovedať
@jumt Výstuž deky je tvorená hornou a dolnou vrstvou kari sieti 150x150x8, čiže by to zrejme prekážalo tým sieťam, ak by strmienka precnievali.
Odpovedať
@natalka191 statik asi vie čo robí.Ja som mal max 4m a dole som mal 3x12 a hore 2x12 a previazané s dekou strmienka až hore ale ja som mal namiesto kari sieti roxory. Ja som tieto veci rovno konzultoval so statikom a nie projektantom ten mal vo výkrese pečiatku tak som mu rovno volal a vynechal projektanta aby som to nezdržoval
Odpovedať
@jumt Lenže v našom prípade je projektant zároveň statikom. Bohužiaľ.
Odpovedať
@natalka191 ja tam vidím viacero nedostatkov, konzultujte so stavebným dozorom, aby ste sa vyhli prípadným problémom.
Odpovedať
@halnas Co konkrétne mate na mysli?
Odpovedať
@natalka191 píšem cez súkromnú správu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?